به گزارش قدس آنلاین، گروسی در بیانیه دیروز خود بابیان اینکه راستیآزمایی و نظارت آژانس در ایران درباره برجام بهطورجدی تحت تأثیر تصمیم ایران در فوریه ۲۰۲۱ برای متوقف کردن تعهدات برجامیاش قرار گرفت، گفت: وضعیت، پس از تصمیم ایران برای خارج کردن تمامی تجهیزات راستیآزمایی و نظارتی ایران درباره برجام بدتر شد.
وی سپس به توافق اسفندماه با ایران هم اشاره کرد و گفت: متأسفم که هیچ پیشرفتی درزمینه اجرای فعالیتهای مقرر در بیانیه مشترک با ایران در ۴ مارس ۲۰۲۳ انجامنشده است.
چرخش ۱۸۰درجهای
این اظهارات متفاوت گروسی با کلیت گزارش او در نشست قبلی شورای حکام در شرایطی مطرح میشود که محمد اسلامی چندی پیش در پاسخ به پرسش خبرنگار ما در خصوص پیشرفت توافق اسفندماه با آژانس گفت روند بازرسیها و مذاکرات فنی با آژانس در جریان است و تقریباً روزی نیست که بازرسان آژانس در تأسیسات هستهای ما نباشند.
رئیس سازمان انرژی اتمی کشور در مورد سؤالهای آژانس در خصوص سه سایت هستهای و کشف ذرات اورانیوم با غنای بالا گفته بود ما پاسخهای مشروح و مکتوب را به آژانس دادهایم و ذرات کشفشده با غنای ۸۴ درصدی هم تنها یک نمونهبرداری از کنار یک شیر در پروسه بود که با میکروسکوپ هم دیده نمیشود و کارشناسان آژانس در گزارشهایشان هم آوردند که تولید ما ۶۰ درصد است.
وی با اشاره به اعزام بازرسان آژانس به ایران افزود: آن مواردی که در مورد عدم انطباق طراحی چیدمانی سانتریفیوژها(در فردو) مطرحشده بود هم مورد کارشناسی و بازدید قرار گرفت و مشخص شد انحراف خاصی وجود ندارد.
اما حالا چرا لحن و محتوای اظهارات گروسی به فاصله سه ماه تا این حد تغییر کرده است؟
بازیسازی گروسی برای تروئیکا
با تنگتر شدن فضا برای مذاکرات احیای برجام به دلیل تعلل دولت آمریکا و تردید جو بایدن برای بازگشت به توافقی که حالا خیلی از صاحبنظران، اجرایی شدن دوباره آن را حداقل از دیدگاه واشنگتن عملی و مطلوب نمیدانند، آقای مدیرکل در زمین آمریکا و تروئیکای اروپایی بازی را آغاز کرده تا میدان را برای بیانیهای که انگلیس، آلمان و فرانسه گفته میشود علیه ایران آماده کردهاند تسطیح کند.
شنیدهها از وین حاکی از آن است آمریکا و سه کشور اروپایی عضو برجام در حال تهیه بیانیهای مشترک هستند که برخلاف نشستهای قبلی، آن را برای امضای دیگر اعضای شورای حکام بازخواهند گذاشت.
آنها در این بیانیه مدعی هستند ایران آنطور که انتظار داشتند بیانیه مشترک ۴ مارس ۲۰۲۳ را اجرا نکرده و آنها خواستار همکاری کامل و بیشتر ایران بهویژه در رابطه با ارائه اطلاعات و دسترسی به دو مکان و نیز نصب دوربینهای نظارتی فراپادمانی هستند. همان عباراتی که دیروز گروسی لفظ به لفظ بیان کرد.
شاهدی بهنام سند سپتامبر
بر این اساس تروئیکای اروپایی به میدان آمدهاند تا رکود و بنبست یکساله در مذاکرات احیای برجام را با فرار به جلو به گردن ایران بیندازند. درحالیکه به تعبیر حسین امیرعبداللهیان «سند سپتامبر» به دلیل امتناع آمریکاییها و عقب کشیدن آنها امضا نشد.
موضعگیری دیروز علی باقری مذاکره کننده ارشد کشورمان که گفت در صورت واقعبینی طرفهای مقابل، مانعی برای از سرگیری مذاکرات و نهاییسازی این توافق وجود ندارد، توپ را به زمین آمریکا و سه شریک اروپایی او بازمیگرداند.