به گزارش گروه بین الملل ایسکانیوز، «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در بیانیه مقدماتی خود در آغاز نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی از ایران خواست تا به طور جدی و پایدار با آژانس بینالمللی انرژی اتمی در راستای اجرای تعهدات مندرج در بیانیه مشترک همکاری کند.
بیشتر بخوانید:
گروسی: ایران هیچگونه سلاح هستهای ندارد
وی در ابتدای سخنان خود، با اشاره به تدابیر جبرانی ایران در برجام و قانون راهبردی مجلس (قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها و صیانت از منافع ملت ایران) ادعا کرد: راستیآزمایی و نظارت مرتبط با برجام (از سوی آژانس) تحت تأثیر تصمیم ایران در فوریه ۲۰۲۱ برای توقف کامل اجرای تعهدات هستهای خود تحت برجام قرار گرفته است. این وضعیت با تصمیم بعدی ایران برای حذف تمام تجهیزات نظارتی و نظارتی مرتبط با برجام تشدید شد.
گروسی بدون اشاره به تداوم تعامل و همکاری ایران با آژانس در راستای تعهدات خود ذیل موافقتنامههای پادمان ادعا کرد: بیش از دو سال و نیم از توقف موقت اجرای پروتکل الحاقی ایران و زمانی که آژانس قادر به دسترسی تکمیلی به سایت ها و مکان های دیگر در ایران بود، می گذرد.
وی با بیان این ادعا که «هیچ پیشرفت دیگری در اجرای فعالیت های تعیین شده در بیانیه مشترک ۴ مارس حاصل نشده است» افزود: ایران همچنین باید توضیحات فنی معتبری را درخصوص ذرات اورانیوم با منشاء انسانی در ورامین و تورقوزآباد به آژانس ارائه کند و آژانس را از مکان(های) فعلی مواد هسته ای مرتبط و/یا تجهیزات آلوده مطلع کند.
مدیرکل آژانس مدعی شد: این مسائل پادمانی باقیمانده ناشی از تعهدات ایران ذیل توافقنامه جامع پادمان است و باید حل و فصل شود تا آژانس در موقعیتی باشد که درباره ماهیت صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران تضمین دهد.
گروسی بر همین اساس ادعا کرد: من از ایران میخواهم که به طور جدی و پایدار با آژانس در راستای اجرای تعهدات مندرج در بیانیه مشترک همکاری کند.
ادعاهای پادمانی درباره فعالیتهای هسته ای ایران، به چهار سال پیش بر میگردد که آژانس به واسطه اسناد جعلی رژیم صهیونیستی پرونده جدیدی را درباره کشف ذرات اتمی اعلام نشده در چهار مکان ادعایی در ایران باز کرد. این ادعاها نخستین بار از سوی بنیامین نتانیاهو نخستوزیر رژیم صهیونیستی مطرح و سپس توسط رسانهها و مقامهای غربی دامن زده شد.
جمهوری اسلامی ایران ضمن رد ادعاهای مطرح شده همواره تاکید کرده است که تعهدات کشورها در حوزه پادمان نامحدود نیست؛ با این حال اسفند گذشته در جریان سفر دو روزه رافائل گروسی مدیرکل آژانس به تهران، به صورت داوطلبانه با فعالیتهای راستی آزمایی و نظارت بیشتر بازرسان این سازمان، در چارچوب قانون راهبردی مجلس (قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها و صیانت از منافع ملت ایران) موافقت کرد.
این درحالیست که محسن نذیری اصل سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمان های بین المللی در وین پیشتر تصریح کرد که موضوعات پادمانی طی قطعنامه شورای حکام در سال ۲۰۱۵ بسته شده است.
وی تصریح کرد: ادعاهای پادمانی غیر مهم آژانس نیز مربوط به حدود ۲ دهه قبل است که با این حال، ایران تاکنون تعاملات مناسب و سازنده ای را با آژانس و با هدف حل و فصل این آنها به عمل آورده است.