شناسهٔ خبر: 6230972 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه جمهوری‌اسلامی | لینک خبر

«نه» مردم یونان اتحادیه اروپا را لرزاند

صاحب‌خبر -

مخالفت قاطع مردم یونان با پیشنهاد بستانکاران بین‌المللی، آینده اروپا را با تهدید جدی مواجه کرد.
به گزارش روزنامه فرانسوی «فیگارو»، پس از اعلام نتیجه همه پرسی روز یکشنبه یونان، فریاد شادی مخالفان ریاضت اقتصادی که با کسب 61 درصد آرا پیروز شدند تا پاسی از شب در خیابان‌های پایتخت به گوش می‌رسید.
«الکسیس چیپراس» با بیان این که «امروز صفحه‌ای تازه در تاریخ یونان گشوده شده است'، اعلام کرد: 'این بار بدهی‌ها روی میز مذاکره قرار خواهد گرفت.»
در پی این پیروزی «آنتونیوس ساماراس» رئیس حزب «دمکراسی نوین» یونان حزب راستگرای مخالف دولت، از سمت خود استعفا کرد.
با اعلام نتایج همه پرسی، کاخ «الیزه» از برنامه دیدار «فرانسوآ اولاند» رئیس جمهوری فرانسه و «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان خبر داد. این در حالیست که مرکل و اولاند در گفت و گوی تلفنی یکشنبه‌شب، نشست فوری سران حوزه یورو را خواستار شدند و در پی آن «دونالد توسک» رئیس شورای اروپا در پیامی از برگزاری این نشست برای روز سه شنبه خبر داد.
«ژان کلود یونکر» رئیس کمیسیون اروپا دیروز با رئیس بانک مرکزی اروپا و رئیس وزیران دارایی حوزه پولی یورو موسوم به «یوروگروپ» دیدار خواهد کرد.
در همین حال سخنگوی دولت یونان اعلام کرد: «ابتکار عمل دولت برای حصول توافق میان آتن و بستانکاران افزایش می‌یابد و این تلاش‌ها می‌تواند به سرعت آغاز شود.»
همچنین بانک مرکزی یونان بزودی تقاضای خود را برای افزایش سقف کمک مالی به بانک مرکزی اروپا ارائه خواهد داد. بانک‌های یونان از یک هفته پیش و به دلیل خطر پایان یافتن ذخایر، تعطیل هستند.
«یانیس واروفاکیس» وزیر دارایی یونان که پیشتر وام دهندگان را «تروریست» خوانده بود، نیز اعلام کرد: «نه» مردم یونان، «بله» به اروپای دمکراتیک است.
نتیجه همه پرسی یونان«اعتماد» مردم را به «اکسیس چیپراس» نخست‌وزیر نشان داد. وی این نتیجه را «نه» به ریاضت‌های اقتصادی جدید و رد آخرین پیشنهاد کمک اروپایی تلقی می‌کند.
«فرانک والتر اشتاین مایر» وزیر امور خارجه آلمان قبلا پیش‌بینی کرده بود، خروج یونان از حوزه یورو، تاثیر «فاجعه باری» بر شرکای اروپایی خواهد گذاشت. «ماریانو راخوی» نخست‌وزیر اسپانیا نیز وزیران امور اقتصادی و دارایی را برای تحلیل نتایج همه پرسی یونان و تشکیل جلسه فراخواند.
«پائولو جِنتیلونی» وزیر خارجه ایتالیا نیز اعلام کرد: «از این پس باید تلاش برای دستیابی به توافق را از سر بگیریم. با اروپایی ضعیف نمی‌توان از هزارتوی مساله یونان خارج شد.»
«خاویر بتل» نخست‌وزیر لوکزامبورگ نیز اعلام کرد: «دولت یونان باید توضیح دهد که پیشبرد مساله را با رعایت اصول و قوانین اروپایی، چگونه ارزیابی می‌کند.» وی افزود: «مذاکرات خیلی ساده نیست اما اروپا قوی است و امیدوارم که راه حلی بیابیم.»
به نوشته فیگارو، «معاون وزیر اقتصاد روسیه که به نظر می‌رسد کشورش از نتیجه همه پرسی خرسند است، اعلام کرد: «برای آن که بگوییم آیا یونان تا پایان راه خواهد رفت، خیلی زود است.»
دولت یونان پنج ماه است با وام دهندگان بین‌المللی بر سر شرایط بازپرداخت بدهی‌ها در حال مذاکره است.
با این حال سران اتحادیه اروپا و مقامات آتن، شامگاه 26 ژوئن (5 تیر) برای ادامه کمک مالی به یونان به توافق رسیدند، اما چیپراس اعلام کرد این پیشنهاد باید به تایید مردم یونان برسد و به همین منظور همه پرسی برگزار شد.
یونانی‌ها یکشنبه همانطور که نخست‌وزیر چپگرا از آن‌ها خواسته بود، قاطعانه شروط اتحادیه اروپا و بستانکاران بین‌المللی را رد کردند.
مجموع بدهی‌های یونان 350 میلیارد یورو است که در قالب کمک‌های مالی از اتحادیه اروپا، صندوق بین‌المللی پول و بانک مرکزی اروپا دریافت کرده است. یونان باید تا پایان ماه ژوییه (9 مرداد) حدود 7 میلیارد دلار بدهی‌اش را به صندوق بین‌المللی پول، بانک مرکزی اروپا و وام دهندگان این کشور در منطقه یورو تسویه کند. این کشور نتوانست در مهلت قبلی بازپرداخت بدهی‌اش به صندوق بین‌المللی پول، به تعهداتش عمل کند.
یونان می‌بایست تا 9 تیر (30 ژوئن) یک میلیارد و 600 میلیون یورو بدهی خود را به صندوق بین‌المللی پول می‌پرداخت.
دولت‌های پیاپی آتن از سال 2010 به بعد، در ازای دریافت وام، وعده اجرای اصلاحات اقتصادی بنیادین و کاهش شدید هزینه‌ها را داده اند، اما تدابیر ریاضتی انجام شده، نرخ رشد اقتصادی را کاهش داده و به بیکاری عمده در این کشور جنوب اروپا منجر شده است.