درحالیکه تنها یک روز به پایان مهلت روزهای تمدید شده برای رسیدن به توافق هسته ای باقی مانده است، عراقچی از باقی ماندن برخی اختلافات میان طرفین خبر داد و تاکید کرد: اگر به خواسته خود در توافق نرسیم ترجیح میدهیم دست خالی به تهران بازگردیم.
روز گذشته دوازدهمین دور رایزنی وزرای خارجه ایران و آمریکا با حضور معاونانشان در راستای مذاکرات هستهای برگزار شد. صالحی رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان و مونیز وزیر انرژی آمریکا نیز مجدداً جلسه داشتند. یازدهمین دیدار محمدجواد ظریف و جان کری وزرای خارجه ایران و آمریکا صبح یکشنبه به وقت وین برگزار و پس از حدود 2 ساعت پایان یافت.
عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه کشورمان در خصوص روند مذاکرات در برنامه «نگاه یک شبکه سیما» گفت: فضای مذاکرات بسیار جدی و بحثها بهصورت فشرده و گسترده در جریان است . ما مقید هستیم که در مهلت زمانی به توافق برسیم و فکر نمیکنیم طولانی شدن مدت بهنفع مذاکرات باشد اما اسیر در زمان نیستیم و برای ما توافق خوب و منصفانه که منافع ما را تأمین کند ملاک است.
وی افزود: توافق نهایی ما یک متن ۲۰ صفحهای با ۵ ضمیمه است که مجموعه این توافق با ضمایم حدود ۷۰ تا ۸۰ صفحه خواهد بود.
عراقچی اضافه کرد: هیچکدام از متون ما چه اصلی و چه ضمایم تمام نشده است و برخیها جلوتر بوده و در حال اتمام و برخی هنوز در حال کار کردن روی آن هستیم.
موضوع تحقیق و توسعه از موارد مورد اختلاف است
مذاکره کننده ارشد ایران افزود: در حوزه هستهای همچنان موضوعات مهم باقی مانده است. یکی از موضوعات تحقیق و توسعه است و کلان این موضوع مورد توافق شده است، تحقیق و توسعه ما در خصوص ماشینهای پیشرفته سانتریفیوژ آیآر۸ همچنان ادامه مییابد، اما برخی جزئیات در این باره هنوز مورد بحث و بررسی قرار دارد و محدودیتها فقط روی ماشینهای سانتریفیوژ است.
عراقچی افزود: تمدید مذاکرات گزینه مطلوب هیچ کدام از طرفهای مذاکرات نیست و تمام همت ما این است که در این دوره به سرانجام برسد و کار تمام شود اما بهصراحت نمیتوانم بگویم که این اتفاق میافتد یا خیر. اما تلاش خود را میکنیم و تمدید مذاکرات را بهنفع جریان مذاکرات نمیبینیم. اگر به ۱۶ تیر برسیم و به آن چیزی که مورد خواست ما باشد و خطوط قرمز ما را رعایت کند، برسیم توافق میکنیم و در غیر این صورت ترجیح میدهیم دست خالی به تهران برگردیم تا توافق خوب حاصل شود اما حاضر هستیم که در وین حضور داشته باشیم و مذاکرات را ادامه دهیم.
مذاکره کننده ارشد ایران گفت: اگر ما به توافق برسیم و مجموعه اسناد مورد توافق همه قرار بگیرد توافق وجود نخواهد داشت تا زمانی که مراحل قانونی در کشورهای مربوطه طی شود، مثلاً کنگره آمریکا خواسته وقتی توافق حاصل شد درباره آن رأی گیری کند و روال خود را طی کند و مجلس ما در مصوبه اخیر درخواست داشت زمانی که توافق به جمعبندی رسید ارائه شود به مجلس برای بررسی و احیاناً تصمیمگیری درباره آن. ممکن است در ۱۶ تیرماه اگر به جمعبندی از توافق برسیم هنوز توافقی نداشته باشیم تا روال قانونی در کشورها طی و انجام شود و پس از آن کشورها و دولتها اعلام میکنند که مراحل را طی کردیم و پس از آن در یک روز مشخص توافق به دست آمده قابل اجرا خواهد بود و با توجه به روال مجلس و کنگره آمریکا فکر میکنم حدود یک ماه الی یک ماه و نیم این مسیر زمان بگیرد و پس از آن به روز توافق خواهیم رسید و در آن روز طرفهای غربی و آمریکایی باید تحریمهای خود را بردارند و لغو کنند و پس از آن جمهوری اسلامی مقدمات کاری را که باید انجام دهد آغاز میکند. وی اضافه کرد: ما اگر ۱۶ تیر به توافق برسیم متن توافق حتماً منتشر میشود، اما آن روز توافق نمیشود. البته شورای امنیت در همان مرحله قطعنامه را صادر و توافق را اعلام میکند. مذاکرات درباره شورای امنیت همچنان ادامه دارد اما ترجیح ما این است که روزی که جمعبندی انجام و توافق اعلام شود شورای امنیت بعد از آن یا همزمان قطعنامه جدید خود را صادر کند و اما توافق پس از یک ماه و نیم امضا خواهد شد و کشورها اقدامات خود را آغاز خواهند کرد. وی همچنین گفت: اگر تا چند روز آینده بتوانیم به توافق برسیم اعلام خواهد شد و بهعنوان یک توافق که به یک جمعبندی رسیدیم اعلام میشود و پس از آنکه شورای امنیت آن را اعلام کند به یک سند بین الملی تبدیل میشود و روزی که این توافق اجرا میشود روزهایی است که بعداً مشخص خواهد شد. عراقچی گفت: زمانی که قطعنامه صادر شود از نظر حقوق بین الملل جنبه الزامآور پیدا خواهد کرد و از نظر ما بهلحاظ حقوق بین الملل یک الزام حقوقی برای ۱+۵ و ایران ایجاد میکند اما برای کشورها با قوانین داخلی برتری حقوقی ندارد و آنچه برای ما مهم است این میباشد که بر اثر توافق ملزم به اجرای الزامات بین المللی خود خواهند شد. وجود قطعنامه شورای امنیت برای مجلس ما یک الزامی ایجاد نمیکند و مجلس میتواند نظر خود را اعلام کند و دولت ملزم به پیگیری مصوبات مجلس است و قطعنامه شورای امنیت ضامن اجرای توافق بین المللی است و ضمانتی برای اجرایی شدن توافق نهایی خواهند بود و طبق مصوبه کنگره آمریکا، اگر کنگره آن را رد کند دولت آمریکا باید آن را وتو کند و اگر کنگره وتوی رئیس جمهور را رد کند جمهوری اسلامی ایران حقوق خود را حفظ خواهد کرد و با قدرت به برنامه هستهای خود باز خواهد گشت.
وی گفت: مرحله اول همان روزی است که ما به یک توافق برسیم که اعلام خواهد شد و پس از آن منتظر میمانیم که روال قانونی در کشورها سپری شود و پس از آن منتظر آمادگی کشورها برای روز توافق خواهیم بود و در آن روز طرفهای مقابل ما شروع به لغو تحریمها خواهند کرد. تا زمانی که اقدامات ما به مرحله طبق توافق برسد و در آن روز توافق رسماً اجرا خواهد شد، بین روز توافق و اجرایی شدن یک فاصله زمانی وجود خواهد داشت. اقدامات نظارتی و پروتکل الحاقی از روز لغو تحریمها آغاز میشود.
علاوه بر عراقچی خبرگزاری رویترز در گزارشی نوشت : ایران و قدرت های جهان روز شنبه در ماراتون مذاکرات هسته ای درباره کاهش تحریم ها در آینده به پیشرفت هایی رسیدند؛ اما اختلاف بر سر مسائلی از جمله لغو تحریم های سازمان ملل متحد و توسعه سانتریفوژهای پیشرفته همچنان پا بر جاست.
پوچی تهدید نظامی و نیاز آمریکا به توافق
اما اکنون که مذاکرات به روزهای حساس خود رسیده است، کارشناسان و رسانه های غربی به پوچی تهدیدهای آمریکا و نیازمندی اوباما به توافق اذعان کردند؛ در همین رابطه، «ری تکیه» عضو شورای روابط خارجی و «راجر زاکیم» عضو میهمان در اندیشکده «بنیاد اینترپرایز آمریکا» در یاداشتی برای روزنامه وال استریت ژورنال نوشتند: «تهدید گزینه نظامی علیه ایران قدرت اجبار خود را از دست داد».
همچنین نشریه ساندی تایمز با اشاره به مذاکرات هستهای ایران و کشورهای 1+5 که در حال حاضر در وین اتریش در جریان است نوشت، دولت باراک اوباما برای دستیابی به توافق تاریخی هستهای با ایران در هفته جاری به هر کاری دست میزند.
بنا بر این گزارش، مقامات کنونی و پیشین آمریکایی میگویند اوباما سخت در تلاش است نام خود را در تاریخ ثبت کند.
وزرای 1+5 در وین
روز گذشته وزرای خارجه کشورهای روسیه، فرانسه، انگلیس و آلمان وارد وین شدند و قرار است که وانگ یی، وزیر خارجه چین نیز امروز به این مذاکرات بپیوندد. به گزارش تسنیم ،یک منبع نزدیک به مذاکرات هسته ای هم اعلام کرد: اگر روند مذاکرات با قدرت های جهانی با شکست روبرو شود، ایران اطلاعات مربوط به مذاکرات هسته ای را از حالت محرمانه بودن خارج خواهد کرد.
یک روز مانده به پایان مهلت تمدیده شده مذاکرات
عراقچی: ترجیح می دهیم بجای توافق بد دست خالی به تهران بازگردیم
صاحبخبر -
∎