شناسهٔ خبر: 6176560 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: جماران | لینک خبر

جماران بررسی کرد؛

تأثیر مذاکرات هسته ای بر بازار طلا

صاحب‌خبر -

روند کاهش قیمت در بازار سکه و طلا از هفته گذشته به طور ملموسی خود را نشان داد و این روند کماکان ادامه دارد تا سکه و طلا پایین ترین قیمت خود طی چند سال اخیر را شاهد باشند.


به گزارش خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، طبق اعلام شبکه اطلاع رسانی اتحادیه طلا، جواهر و سکه تهران روند کاهش قیمت سکه و طلا که از هفته گذشته آغاز شده بود، کماکان ادامه دارد تا کارشناسان و تحلیلگران مختلف دلایل متفاوتی برای این موضوع بیان کنند، اما آنچه به وضوح دیده می شود این است که قیمت سکه و طلا طی روزهای جاری کمترین نرخ خود در سال های گذشته را تجربه می کند.


بر این اساس آخرین شاخص های قیمت هر مثقال طلا به قیمت 395 هزار و 300 تومان، هر گرم طلای 18 عیار 91 هزار 161 تومان و هر گرم طلای 24 عیار 121 هزار و 529 تومان رسیده است. این در حالی است که سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم بین قیمت های 893 هزار و 500 تا 897 هزار تومان، امامی بین 892 هزار و 500 تا 893 هزار تومان، نیم سکه 455 تا 457 هزار تومان و ربع سکه به 256 تا 257 هزار تومان رسیده است.


این روند کاهش و افت قیمت طلا و سکه می تواند باعث شود که مردم شروع به خارج کردن سرمایه خود از این بازار کنند؛ که این امر نیز به نوبه خود باعث کاهش قیمت ها و تشدید روند فعلی می شود.


از طرف دیگر دلیلی که محمد کشتی آرای رئیس اتحادیه سازندگان و فروشندگان طلا و جواهر تهران، برای این روند کاهش، بر آن تأکید دارد قیمت های جهانی این فلز است. اما نگاهی به آمارها به خوبی نشان می دهد که طی روز های شنبه و یک شنبه که بازارهای جهانی بسته بود و گزارشی از قیمت جهانی به دست نیامد نیز قیمت طلا در کشور ما با روند نزولی مواجه بوده است و این نشان دهنده این است که عامل یا عواملی دیگری نیز، غیر از عامل ذکر شده، در این کاهش قیمت تأثیر داشته است.


از جمله این عوامل این است که طی روزهای گذشته آزاد شدن 13 تن طلای بلوکه شده کشورمان است. طبق اعلام رئیس کل بانک مرکزی با مذاکرات کشورمان برای رفع تحریم ها، 13 تن طلایی که به صورت امانی در افریقای جنوبی نگهداری می شد، بر اساس پیگیری های وزارت امور خارجه و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، نهم تیر ماه امسال به عنوان بخشی از سرمایه کشورمان که امکان ورود آن به کشور وجود نداشت، تحویل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران شد. به نظر می رسد ورود این حجم طلا به کشور تأثیر بسیار فراوانی بر قیمت این فلز داشته و دارد.


اما تأثیر مذاکرات کشورمان با طرف های خارجی بر بازار سکه و طلا به اینجا ختم نمی شود و زمانی که قیمت طلا را ردگیری می کنیم متوجه می شویم که روند کاهش فعلی قیمت آن از قبل از نهم تیر ماه شروع شده، این خود نشان دهنده این است که گذشته از ورود 13 تن طلای بلوکه شده کشورمان، دور جدید مذاکرات که امیدواری زیادی برای به ثمر رسیدن آن وجود دارد، تأثیرات غیر مستقیم دیگری نیز بر بازار طلا داشته است.


حال باید منتظر نشست و دید که طی روزهای آینده چه سرنوشتی در انتظار مذاکرات است و این موضوع چه تأثیری بر بازار طلای کشور خواهد داشت؟ جدای از آن، همان طور که اشاره شد، اگر با روند افزایشی تمایل مردم به فروش مواجه باشیم، بر اساس منطق بازار، با کاهش قیمت مواجه می شویم. این عامل نیز می تواند روند کاهش قیمت ها را تشدید و بازار طلا را با چالش جدی و حتی شاید رکود مواجه کند.


البته همه می دانیم که بازار طلا از جمله بازارهای با ریسک بالا و غیر قابل پیش بینی است. باید روزهای آینده را به انتظار نشست تا ببینیم که این روند کاهش قیمت تا چه زمانی ادامه خواهد داشت و تا چه میزان طلا با افت قیمت مواجه خواهد بود. البته اگر این افت قیمت به دلیل مذاکرات باشد با به ثمر رسیدن مذاکرات هسته ای نمایندگان کشورمان با نمایندگان 1+5 و حصول توافقنامه و همچنین برطرف شدن تحریم های پولی، مالی بیمه ای و بویژه موضوع نقل و انتقال پول، شاید شاهد به وجود آمدن روند کاهش قیمت در بازار طلا و رسیدن قیمت ها به یک اندازه تعادلی باشیم.