سرویس سیاسی خرداد: در هشتمین روز مذاکرات هسته ای شاید روزی پر خبر و مملو از دیدارهای پی در پی را شاهد نبودیم اما کمیت به جای کیفیت نشست و مذاکرات ابتدای هفته را حایز اهمیت فراوان کرد. هفته ای که قرار است طی آن پرونده ۱۲ ساله و پر مناقشه هسته ای به مرحله پایانی رسیده و شش قدرت جهانی و هیئت ایرانی به جمع بندی نهایی رسیده و سند سیاسی که شاید در طول چند دهه اخیر بی سابقه است را در برابر انظار جهانیان و ایرانیان دغدغه مند و پیگیر رونمایی کنند.
مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی که حضور پیگیرانه اش در وین و سفر ناگهانی و غیر منتظره اش به تهران خود گواهی بر پیشرفت مذاکرات و رسیدن به نقطه های حساس و کلیدی است روز شنبه بیش از شش ساعت در هتل کوبورگ بود و به رایزنی با وزرای خارجه ایران و امریکا پرداخت.
یوکیو آمانو در بدو ورود خود به هتل کوبورگ از پیشرفت در مذاکرات و در دسترس بودن توافق گفت و خاطر نشان کرد که تا چند ماه آینده در موضوع PMD یا همان احتمال انحراف نظامی برنامه اتمی ایران آژانس بین المللی گزارش خود را ارائه خواهد داد سخنی که بدان معنی است که بزرگترین دستمایه جنجال بر سر برنامه اتمی ایران به پایان خواهد رسید، سخنی که از دو حیث حایز اهمیت است. اینکه موضوع پی ام دی مانعی بر سر توافق نهایی نبوده و طرفین به راه حل های قابل قبول پیرامون آن رسیده اند و از طرف دیگر با حل موضوع پی ام دی بسباری از چالش ها بر سر موضوع بازرسی ها که هر دو طرف با حساسیت مضاعف ان را دنبال می کنند مرتفع خواهد شد گام بزرگی که راه حصول توافق را هموارتر از همیشه می کند.
نکته ای که مورد تصریح و تایید سید عباس عراقچی مذاکره کننده ارشد هسته ای در گفت و گو با برنامه نگاه یک صدا و سیمای ایران نیز قرار گرفته و وی نیز همانند محمد جواد ظریف تاکید می کند که هیچ زمانی در مذاکرات تا این میزان به توافق هسته ای نزدیک نبوده ایم.
عراقچی در سخنان خود بسیاری از نگرانی ها و البته ایرادگیری های دلواپسان را نیز مرتفع و بلاموضوع کرد. وی از سه مرحله ای گفت که قرار است توافق در چارچوب آن سامان بیابد.
روز ارائه سند سیاسی یا جمع بندی نهایی که در اصطلاح عامه توافق هسته ای خوانده می شود و طرفین به نقطه پایانی مذاکرات می رسند که مهلت ان تا ۱۶ تیرماه است و تضمین حقوفی این سند صدور قطعنامه شورای امنیت خواهد بود و همه کشورها ملزم به حرکت در مسیر قطعنامه تازه خواهند بود.
روز اجرا یا آنگونه که عراقچی می گوید روز توافق که طرفین پس از تایید توافق در مجالس قانون گذاری و گذر از این مرحله اجرای توافق را به شکل همزمان آغاز خواهند کرد و زیر ساخت ها را برای عملیاتی کردن توافق مهیا می کنند ( که البته در خصوص نحوه آغاز و همزمانی هنوز بحث ها ادامه دارد)
روز عملیات یا روز اجرایی شدن توافق که تمامی مندرجات در سند توافق و ضمائم آن به بوته اجرا گذاشته خواهد شد.
سخنان عراقچی به خوبی نشان می داد همانگونه که موسویان کارشناس خبره هسته ای از ۹۰ درصد پیشرفت مذاکرات و ۹۵ درصد پیشرفت تدوین سند گفته و قبل تر نیز ریباکوف روسی بدان اشاره داشت، کار توافق تقریبا تمام شده است و موارد اندکی که باقیمانده نیز می تواند در جلسه روزهای پایانی وزرای خارجه و تصمیم گیری های لحظات آخر حل و فصل شود.
روز هشتم روز مباحث فنی بود و مونیز و صالحی مردان منتخب روز هشتم، این دو ساعت ها به بحث رو در رو پرداخته و معاونان نیز جلسات مستمری داشتند و اخرین پرانتزها را جابجا کردند تا همه چیز برای جلسه وزرای خارجه آماده باشد و آنان پرانتزهای آخر را محو کنند.
ظریف و کری نیز روز شنبه دوبار و در مجموع بیش از سه ساعت با یکدیگر و در حضور معاونان و مونیز و صالحی به بحث و تبادل نظر با یکدیگر پرداختند.
رسانه های مختلف خبر از پیشرفت های ملموس در مذاکرات دادند برخی تیتر زدند که طرفین به چارچوب مشترک در خصوص تحریم ها رسیده اند و برخی دیگر با اشاره به سخنان امانو تاکید کردند که با حل موضوع پی ام دی گام بزرگی برای حصول توافق برداشته شده است.
نکته جالب اظهار نظر هیلاری کیلینتون وزیر خارحه سابق و جدی ترین نامزد دموکرات ها در انتخابات آینده ریاست جمهوری امریکا بود که نسبت به انجام توافق هسته ای ابراز امیدواری کرد و این نکته با توجه به نقش حامیان مالی اسرائیلی درواقع نوعی خرق عادت بود.
زبیگنیو برژینسکی، که از او به عنوان یکی از برجسته ترین دیپلمات های زنده جهان یاد می کنند و از استراتژیست های نام آشنای امریکایی است در صفحه تویتر خود خواستار توافق هسته ای با ایران شد. وی با اشاره به تحولات خاورمیانه و نقش ایران و توافق هسته ای در تحولات پا از تعارفات متدوال و شعار همیشگی دولت مردان امریکایی فراتر گذاشت و نوشت:توافق با ایران بهتر از عدم توافق است.
هر چه هست همه شواهد و قرائن دال بر نزدیکی توافق در روزها و لحظات آتی است و باید منتظر حضور وزرای خارجه قدرت های جهانی برای پایان بخشی به تخاصم ۱۲ ساله بر سر پرونده هسته ای باشیم.