خرداد: روزنامه بریتانیایی "ایندیپندنت" با انتشار گزارشی به چرایی سکوت و عدم مخالفت جدی "مارگارت تاچر" نخستوزیر وقت بریتانیا با کاربرد سلاح شیمیایی توسط حکومت وقت عراق تحت ریاست "صدام حسین" پرداخته است.
به گزارش خرداد، این روزنامه بریتانیایی به اشاره به اسناد تازه منتشرشدهای که نشان میدهد بریتانیا چندان مخالفتی با کاربرد سلاحهای شیمایی صدام علیه یاران نداشته مینویسد: این اسناد مربوط به سال 1983 میلادی هستند و پیشتر منتشر نشده بودند. پیش از انتشار این اسناد عموما در رسانههای بریتانیایی گفته میشد که تاچر نخستوزیر وقت بریتانیا تمایل داشته تا ممنوعیت استفاده بینالمللی از سلاحهای شیمیایی را اعلام کند و در اینباره خواست بریتانیا را مطرح نماید. با این حال، اسناد تازه نشان میدهند که مقامهای ارشد بریتانیایی تمایل کمی به پیگیری این ایده داشتهاند."
ایندیپندنت به چرایی سکوت بریتانیاییها در قبال کاربرد سلاحهای شیمیایی توسط صدام علیه ایران در جریان جنگ هشت ساله اشاره کرده و مینویسد:"این اسناد فوقمحرمانه طبقهبندی شده که مربوط به وزارت امور خارجه بوده و در آرشیو ملی غرب لندن نگهداری میشوند نشان میدهند که پس از آن که مقامهای اطلاعاتی امریکایی آشکار ساختند که گازهای خردل تولیدشده در کارخانه تولدی آفتکش در شمال بغداد با استفاده از تجهیزات صادراتی بریتانیایی ساخته شدهاند مقامهای لندن از اظهارنظر و فعالیت در اینباره خودداری کردند."
این روزنامه در ادامه اشاره میکند که دیپلماتهای بریتانیایی از آن رو نگران شدند چرا که پیمانکار هندی که کارخانه را در سامرا ساخته بود از یک کارخانه تولیدکننده پمپ بریتانیایی به نام "ویر پمپ" تجهیزات مورد نیاز را خریداری کرده بود البته بدون آن که هدف واقعی خود را افشا کند. با این حال این اسناد نشان میدهند که در میان تاسیسات دوران صدام، کارخانه تولید کلرین نیز در سال 1985 میلادی توسط شرکتی بریتانیایی ساخته شده بود. اسناد نشان میدهند در آن زمان وزارت امور خارجه بریتانیا درباره امکان استفاده از ان کارخانه برای تولید گاز خردل هشدار داده بود.
این روزنامه در پایان اشاره میکند که بر اثر حمله شیمیایی صدام حسین علیه ایران در سال 1988 میلادی بیش از 100 هزار ایرانی شهید شدند. استفاده از سلاحهای شیمیایی در سال 1997 میلادی ممنوع اعلام شد.
نظر شما