شناسهٔ خبر: 6134429 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: فارس | لینک خبر

لوپوئن: فابیوس ممکن است بار دیگر بانی شکست مذاکرات شود

یک نشریه فرانسوی طی یادداشتی با اشاره به سابقه وزیر امور خارجه فرانسه درقبال موضوع هسته‌ای ایران، اعلام کرد که فابیوس ممکن است بار دیگر منجر به شکست مذاکرات پنج بعلاوه یک با ایران شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، نشریه فرانسوی «لوپوئن» طی یادداشتی اعلام کرد که وزیر امور خارجه فرانسه که مواضعش در قبال موضوع هسته‌ای ایران بسیار سخت‌تر از آمریکاست، ممکن است بار دیگر منجر به شکست این مذاکرات شود.

این نشریه طی یادداشتی به قلم «آرمین عارفی» تحت عنوان «فابیوس مرد آهنین علیه ایران» نوشت: تاریخ پیوسته تکرار می‌شود. مذاکرات نهایی میان ایران و قدرت‌های بزرگ برای به سرانجام رساندن پرونده هسته‌ای حساس ایران در جریان است. ظاهرا در جریان این مذاکرات تلاش‌های فشرده و دشوار کارشناسان فنی جمهوری اسلامی ایران و گروه 1+5 شامل اعضای دائم شورا امنیت سازمان ملل متحد و آلمان شرایط را برای تصمیم‌گیری‌‌های سیاسی بسیار حساس مساعد کرده است اما آنچه در این میان قابل توجه است، خروش‌های رعدآسای «لوران فابیوس» وزیر امور خارجه فرانسه است.

وی نوشت: «از حدود دو سال پیش، وزیر امور خارجه فرانسه بارها و بارها سخنان پر سر و صدا و پر هیاهویی را اظهار داشته و حل احتمالی پرونده هسته‌ای ایران را که از بیش از یک دهه پیش تاکنون منجر به تباهی روابط بین‌المللی شده، به تعویق انداخته است.»

نخستین غرش و موضع سختگیرانه فابیوس به نوامبر سال 2013 بر‌می‌گردد که طی آن وزیر امور خارجه فرانسه، خشمگین از توافق از پیش صورت گرفته در جریان مذاکرات محرمانه ایرانی‌ها و آمریکایی‌ها، راه را به روی مذاکرات ژنو بست و در جمع خبرنگاران از «بازی احمق‌ها» سخن گفت و به دور جدید مذاکرات یورش برد که در نهایت به توافق موقت بسیار سخت‌تر و محکمتری منجر شد.

یک و نیم سال بعد، آمدن فابیوس به وین که ایرانی‌ها به وی لقب «شیطان کوچک» را داده‌اند، خبرنگاران ایرانی را که برای امضای توافقنامه نهایی به اتریش آمده بودند، به لرزه درآورد به گونه‌ای که روزنامه اصلاح طلب شرق عنوان «بازگشت مانع فابیوس» را برای تیتر خود انتخاب کرد.

لوران فابیوس به محض ورود به پایتخت اتریش از اظهارنظر درباره مذاکرات مخفی خودداری کرد و مقابل خبرنگاران از «سه شرط اجتناب‌ناپذیر» برای حصول توافق به ویژه بازرسی از مراکز نظامی ایران در صورت لزوم که مانع اصلی در مذاکرات است، سخن گفت.

به گفته «زینب اسماعیلی» خبرنگار اعزامی روزنامه شرق به وین، سه شرط ذکر شده توسط فابیوس دقیقا پاشنه آشیل توافق احتمالی است و مردم ایران فابیوس را بیش از هر وزیر خارجه دیگری مسئول شکست مذاکرات ژنو و تعویق توافق می‌دانند که این با تصور آنها از فرانسه به عنوان کشور صلح و آزادی متمایز است. اگرچه هر یک از اعضای گروه قدرت‌های بزرگ می‌توانند مانع رسیدن به توافق شوند، اما فابیوس ثابت کرده که می‌تواند این کار را انجام دهد.

لوپوئن در ادامه یادداشت خود نوشت: طی دو سال اخیر مذاکرات هسته‌ای، فرانسه بسیار سختگیرانه‌تر از آمریکا که به عنوان دشمن تاریخی جمهوری اسلامی ایران محسوب می‌شود، ظاهر شده است.

«فرانسوآ ژره» مدیر مؤسسه تحلیل‌های راهبردی فرانسه معتقد است: «فرانسه هرگز صداقت ایران را باور نکرده و دیپلمات‌های فرانسوی همواره بر این عقیده‌اند که ایران به یک صنعت هسته‌ای نیاز ندارد و در واقع به دنبال وقت‌کشی و به دست آوردن زمان برای پیشبرد برنامه نظامی خود است.»

این نشریه مدعی شد: «‌موضع «محمود احمدی‌نژاد» رئیس‌جمهور محافظه کار پیشین ایران که به مذاکره با غرب در خصوص برنامه هسته‌ای چندان راغب نبود، در ژوئن 2013 با انتصاب «حسن روحانی» به عنوان رئیس‌جمهوری میانه‌رو به کلی تغییر کرد و وی حل موضوع  هسته‌ای حساس ایران با هدف لغو تحریم‌های بین‌المللی را به عنوان اولویت خود اعلام کرد و در این راستا وی می‌توانست روی «باراک اوباما» همتای آمریکایی خود که تصمیم گرفته بود سیاست «دست گشوده» را در قبال ایران پیاده کند، حساب باز کند.»

فرانسوا ژره گفت: «فرانسوی ها با اکراه و بر خلاف میل خود و با عقب‌نشینی از مواضع خود مجبور به مذاکره شدند و مواضع تیم جدید ایران را موردنظر قرار دادند. در روز دوم آوریل گذشته لوران فابیوس با امضای چارچوب توافق سیاسی با ایران مخالف بود اما برای اینکه به لحاظ دیپلماتیک منزوی نشود، آن را پذیرفت.»

بسیاری از ناظران سیاسی معتقدند روزنامه های فرانسوی درحالی این لقب پر طمطراق را به فابیوس منتسب می کنند که وی در یک تقسیم کار طراحی شده توسط امریکا تنها به ایفای چنین نقشی وادار شده است زیرا شرکت های اقتصادی فرانسه تا پیش از این سودهای فراوانی از معاملات اقتصادی باایران می بردند و اینک فرانسه بیش و پیش از هرکشور دیگری به توافق با ایران و ورود به بازارهای این کشور نیازمند است.

انتهای پیام/

برچسب‌ها: