بین الملل تابناک: چهارصد و نود و هفت روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
رسانههای روسی گزارش دادند که مدیر سیا و همتای روس او در اواخر ژوئن در تماس تلفنی درباره « اقدامات بعدی در اوکراین» صحبت کردند.
خبرگزاری تاس میگوید سرگئی ناریشکین، رئیس اطلاعات خارجی روسیه، با ویلیام برنز، رئیس سازمان سیا به بهانه گفتوگو با "همکار آمریکایی" درباره رویدادهای 24 ژوئن - شورش واگنر، صحبت کرد.
ناریشکین گفت: در این تماس یک ساعته ما همچنین در مورد اینکه با اوکراین چه کنیم صحبت کردیم.
«سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه در جمع خبرنگاران گفت از چهارم ژوئن (۱۴ خرداد) نیروهای مسلح اوکراین بیش از ۲۶ هزار نظامی و بالغ بر سه هزار سختافزار نظامی (انواع تسلیحات) خود را در جریان ضدحملات از دست دادهاند.
به گزارش خبرگزاری «تاس» به نقل از وزیر دفاع روسیه، نیروهای این کشور ۲۱ هواپیما، پنج بالگرد، ۱۲۴۴ تانک و سایر خودروهای زرهی، ۱۷ تانک لئوپارد ساخت آلمان، پنج تانک AMX ساخت فرانسه و ۱۲ خودروی جنگی پیادهنظام بردلی ساخت آمریکا را در بازه یاد شده منهدم کردند.
به گفته شویگو، نیروهای روسیه همچنین ۹۱۴ تجهیزات ویژه مرتبط با وسایل نقلیه موتوری، دو سامانه دفاع هوایی، ۲۵ سامانه موشکی پرتاب چندگانه (MLRS)، ۴۰۳ توپ توپخانه صحرایی و خمپاره را نابود کردند.
طبق گزارش وزیر دفاع روسیه، سامانههای پدافند هوایی روسیه هم ۱۷۶ راکت هیمارس، ۲۷ موشک کروز سایه طوفان و ۴۸۳ پهپاد نیروهای مسلح اوکراین را سرنگون کردند.
با وجود ارسال تجهیزات گسترده از سوی کشورهای غربی برای اوکراین، ضدحملات کییف علیه مواضع روسیه که مدتها بود برای آن تبلیغ میکرد موفقیتی در پی نداشته است. به گفته وزارت دفاع روسیه، ارتش اوکراین همچنان تلاش میکند تا قلمروها را پس بگیرد اما موفق نشده در سه جهت دونتسک جنوبی، باخموت و زاپروژیا پیشروی داشته باشد.
وزیر دفاع روسیه در گزارش امروز خود خسارات وارد شده به توپخانه اوکراین را هم مورد تاکید قرار داد و گفت: بار دیگر تکرار میکنم ۴۰۳ تسلیحات [توپخانهای] شامل ۴۳ قبضه توپ ساخت آمریکا و ۴۶ توپخانه خودکششی از لهستان، آمریکا و فرانسه [منهدم شده است].
وی افزود: نیروهای روسیه به حملات به ذخایر و تجهیزات نظامی اهدایی غرب با تسلیحات دقت بالا ادامه میدهند و در نتیجه پتانسیل تهاجمی نیروهای مسلح اوکراین را کاهش میدهند.
به گفته شویگو، «سرویسهای اطلاعات خارجی عمدتاً سرویسهای آمریکا و ناتو عملیاتهای رزمی روسیه را دنبال و تحلیل میکنند و به کارآمدی خطوط دفاعی ما و میدانهای مین حائل و کار حرفهای هوانوردی ارتش و هواگرد تهاجمی که حملات پیشگیرانه علیه اهداف دشمن انجام میدهد، توجه دارند».
قانونگذار حزب حاکم روسیه اعلام کرد، ژنرال سرگئی سوروویکین، جانشین فرمانده عملیات ارتش روسیه در اوکراین که از زمان به راه افتادن شورش نافرجام گروه واگنر در انظار عمومی دیده نشد، مشغول "استراحت" است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، اخیرا ویدیویی از صحبتهای آندری کارتاپولوف، رئیس کمیته دفاعی مجلس دومای دولتی روسیه در رسانههای اجتماعی منتشر شده و این مقام روس در این ویدیو درباره سوروویکین میگوید: "سوروویکین هم اکنون در حال استراحت کردن است. او فعلا در دسترس نیست."
مطبوعات روسیه به سوروویکین به دلیل تاکتیکهای شدیدا تهاجمی که در جریان جنگ در روسیه به کار برد لقب "ژنرال آخرالزمان" را دادهاند. آخرین حضور او در انظار عمومی مربوط به ویدیویی است که در زمان شورش نیروهای گروه پیمانکار نظامی واگنر در تاریخ ۲۳-۲۴ ژوئن منتشر کرده و در آن از یوگنی پریگوژین، مدیر این گروه خواست این شورش را متوقف کند.
گزارشها حاکی از وجود روابط خوب میان واگنر و پریگوژین هستند. مدیر واگنر با وجود انتقاداتی که از رهبران ارتش روسیه به ویژه سرگئی شویگو، وزیر دفاع و والری گراسیموف، رئیس ستاد کل ارتش روسیه از بابت مدیریت جنگ در اوکراین داشت از سوروویکین تمجید میکرد.
ماه گذشته میلادی، روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی بر پایه اسناد اطلاعاتی آمریکا ادعا کرد، سوروویکین از پیش درباره شورش واگنر خبر داشت و مقامهای روسیه در حال تحقیق در مورد همدست بودن او در این شورش هستند.
چند رسانه روسی و خارجی ماه گذشته میلادی گزارش دادند، سوروویکین دستگیر شده اما این موضوع هیچ گاه در سطح رسمی تایید نشد و کرملین نیز از پاسخ به پرسشها درباره او خودداری کرد.
به نوشته رویترز، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه پیشتر گفت، این شورش روسیه را در آستانه جنگ داخلی قرار داد و بزرگترین چالش را برای اقتدار ولادیمیر پوتین از زمان به قدرت رسیدنش در ۲۳ سال قبل ایجاد کرد.
موشکهای «آتاسمز» یکی از تازهترین سیستمهای تسلیحاتی مهمی است که کییف از ایالات متحده میخواهد؛ اما واشنگتن فعلا تمایلی به ارائه آنها نشان نداده و گمان میرود انتقال آنها، آمادگی در سایر نقاط حساس را به خطر بیندازد. این درحالی است که ظاهرا بحثهای محرمانهای درون دولت بایدن برای ارائه چنین سیستمهای موشکی دوربردی در جریان است.
روزنامه نیویورکتایمز با اشاره به رایزنیهای محرمانه دولت بایدن در مورد اینکه آیا موشکهای دوربرد آتاسمز (ATACMS) به اوکراین ارسال شود یا خیر، در گزارشی آورده است: «بریتانیا در ماه مه موشکهای کروز دوربرد سایه توفان (Storm Shadow) را به اوکراین فرستاد و فرانسه در حالی که رهبران ناتو روز سهشنبه در لیتوانی گرد هم آمدند، متعهد شد که محمولهای از همان موشکها را برای کییف ارسال کند.
اما حداقل در حال حاضر، ایالات متحده هنوز برای ارسال اقلام انبارهای محدود سامانههای موشکی تاکتیکی دوربرد خود به اوکراین موسوم به آتاسمز (ATACMS) که با نام اتکامز (attack ’ems) هم شناخته میشود، مردد است؛ حتی در شرایطی که دولت بایدن اذعان دارد که سایر مهمات نیروهای کییف در ضد حمله خودشان علیه روسیه، به طور خطرناکی کاهش یافته است.
اوکراین مدتهاست که خواستار دریافت آتاسمز شده که بردی در حدود ۱۹۰ مایل یا حدود ۴۰ مایل بیشتر از موشکهایی دارد که فرانسه و بریتانیا ارائه میکنند.
وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) تاکید دارد که اوکراین در حال حاضر به موشکهای آتاسمز نیازی ندارد، موشکهایی که میتوانند فراتر از خطوط "دشمن" نفوذ کنند، از جمله در روسیه و شبه کریمه "اشغالی".
اما دو مقام آمریکایی و یک مقام اروپایی از صحبتهای بی سر و صدایی درون دولت بایدن خبر دادهاند که درباره این است که آیا چند موشک هدایتشونده سطح به سطح که برای سایر تهدیدات امنیتی ذخیره شدهاند، به اوکراین ارسال شود یا خیر. این مقامات به شرط ناشناس ماندن صحبت کردند.
مانند ایالات متحده، فرانسه هم پیش از این بابت نگرانیهایی مبنی بر اینکه اوکراین از این نوع موشکها برای حمله به اهدافی در روسیه استفاده کرده و درگیری را تشدید کند، ارائه موشکهای دوربرد به اوکراین را رد کرده بود؛ اما رئیسجمهوری فرانسه گفت که اکنون چنین موشکهایی را برای کمک به اوکراین برای "دفاع از خود" ارسال میکند.
موشکهای آتاسمز یکی از تازهترین سیستمهای تسلیحاتی مهمی است که کییف میخواهد و ایالات متحده هم فعلا تمایلی به ارائه آنها نشان نداده است.
مقامات دفاعی آمریکا هشدار دادهاند که زرادخانه آتاسمز آنها نسبتا کوچک است و این موشکها برای سایر برنامههای جنگی پنتاگون، از جمله برای شبهجزیره کره در نظر گرفته شدند. سخنگوی لاکهید مارتین روز سهشنبه گفت که از زمان تولید این نوع موشک در دهه ۱۹۸۰، تنها حدود ۴۰۰۰ آتاسمز ساخته شده است. انتقال آنها به اوکراین، آمادگی در سایر نقاط حساس را به خطر میاندازد.»
خشم شدید آمریکا از زلنسکی
روزنامه آمریکایی «واشنگتن پست» گزارش داده هیأت آمریکایی که در اجلاس سران ناتو در «ویلنیوس» پایتخت لیتوانی شرکت کرده، از توییت «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین که در آن از بیمیلی این ائتلاف نظامی برای ارائه نقشهراه مشخص درباره الحاق کییف به ناتو انتقاد کرده، عصبانی است.
به گزارش «راشا تودی» زلنسکی سهشنبه (۱۱ ژوئیه) در توییتی نوشت به او اطلاع داده شده که در متن نهایی بیانیه این اجلاس جدول زمانی برای عضویت اوکراین در ناتو مشخص نشده است. او این موضوع را بیسابقه و پوچ خواند و افزود بلاتکلیفی در این خصوص نشانه ضعف در این ائتلاف است که تحت رهبری آمریکا قرار دارد. زلنسکی همچنین گفت حامیان غربی کییف تصمیم گرفتهاند در مذاکرات با روسیه با موضوع عضویت اوکراین در ناتو چانهزنی کنند.
واشنگتن پست سهشنبه به نقل از یک مقام ناشناس گزارش داد اعضای هیأت آمریکایی از این پیام زلنسکی خشمگین هستند. این رسانه آمریکایی افزود انتقاد از این ائتلاف در تضاد کامل با تصویر «همصدایی غربی» است که بایدن و دستیارانش در این اجلاس ارائه کردهاند.
به نوشته این روزنامه، این موضوع احتمالاً باعث میشود نشستی که قرار است امروز بین بایدن و زلنسکی در ویلنیوس برگزار شود، توجهات را به خود جلب کند.
یک مقام ارشد ناتو به واشنگتن پست گفت توییت زلنسکی به این ائتلاف فشار وارد میکند و همچنین «به او (زلنسکی) کمک میکند تا به مردم اوکراین بگوید "تا آخر میجنگم"».
یک دیپلمات ارشد ناشناس اروپای مرکزی هم سهشنبه به «پولیتیکو» گفت زلنسکی در انتقاد خود زیادهروی میکند و افزود: فکر میکنم این رویکردِ مدبرانه و منصفانه از سوی رئیسجمهور اوکراین نیست.
اعضای ناتو در بیانیهای مشترک که سهشنبه شب منتشر شد، اعلام کردند زمانی که متحدان در این ائتلاف توافق کنند و شرایط مهیا باشد، در موقعیت دعوت از اوکراین برای پیوستن به آن خواهند بود.
زلنسکی سهشنبه هنگام ورود به پایتخت لیتوانی دست از انتقاد کشید و گفت باور دارد ناتو امنیت اوکراین را تامین میکند و اوکراین، ناتو را تقویت خواهد کرد.
روسیه ناتو را متخاصم میداند و به شدت با گسترش آن به سمت شرق اروپا مخالف است. مسکو جاهطلبی اوکراین برای الحاق به این ائتلاف نظام غربی را از دلایلی اصلی آغاز عملیات نظامی علیه اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ اعلام کرده است.
هشدار ترامپ درمورد تبعات خطرناک ارسال بمب خوشه ای به اوکرای
"دونالد ترامپ" در بیانیهای هشدار داد تصمیم دولت جو بایدن مبنی بر ارسال بمبهای خوشهای به اوکراین آمریکا را به سمت جنگ جهانی سوم سوق می دهد و در عوض خواستار پایان جنگ و خونریزی شد.
به گزارش شبکه خبری انبیسی، رئیس جمهوری سابق آمریکا تصمیم دولت جو بایدن برای ارسال بمب های خوشه ای به اوکراین را محکوم کرد و هشدار داد این امر آمریکا را به سمت جنگ جهانی سوم می کشاند. اظهارات ترامپ یک روز پس از آن بیان می شود که مایک پنس معاون وی که اکنون رقیب او برای انتخابات سال ۲۰۲۴ است، از ارسال این مهمات دفاع کرده بود.
ترامپ در بیانیه ای تاکید کرد: جو بایدن نباید با ارسال مهمات خوشهای به اوکراین ما را بیشتر به سمت جنگ جهانی سوم بکشاند. وی باید تلاش کند به جنگ پایان دهد و مانع مرگ و ویرانی وحشتناکی گردد که توسط دولت بی کفایت وی ایجاد شده است.
این رئیس جمهوری پیشین آمریکا در بیانیه خود با تائید اظهارات بسیاری از منتقدان ارسال بمب های خوشه ای به اوکراین، استدلال کرد که مهمات خوشهای منفجر نشده مردان، زنان و کودکان بیگناه اوکراینی را در دهههای آینده و مدتها پس از پایان جنگ، به کام مرگ می کشاند و یا معلول می کند.
وی همچنین افشای کمبود مهمات توپخانه ای ۱۵۵ میلی متری از سوی بایدن در مصاحبه با شبکه خبری سیانان را به شدت مورد انتقاد قرار داد و گفت: بی شک این بدان معناست که ما نباید آخرین ذخایر باقی مانده خود را به اوکراین بفرستیم آن هم زمانی که زرادخانههای خودمان، براساس گفته های جو بایدن، به طرز خطرناکی کاهش یافته است.
ترامپ در ادامه خاطرنشان کرد: اعتراف تحقیرآمیز بایدن مبنی بر اینکه انبار مهمات ایالات متحده اکنون خالی است، برای دشمنان ما وسوسه انگیز است.
زلنسکی: بمبهای خوشهای در خاک روسیه استفاده نمیشود
«ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین در بیانیهای در نشست سران ناتو در «ویلنیوس» لیتوانی مدعی شد که اوکراین قصد ندارد از بمبهای خوشهای که واشنگتن به آنها وعده داده است، در سرزمین روسیه استفاده کند.
بنا بر گزارش شبکه راشاتودی، زلنسکی در این خصوص گفت: « بمبهای خوشهای که از سوی آمریکا در اختیار ما قرار گیرد، دقیقاً علیه تأسیسات نظامی در سرزمینهای اشغالی ما مورد استفاده قرار میگیرند و علیه قلمرو کشورهای دیگر استفاده نخواهد شد».
بایدن در اقدامی نسنجیده، اوایل هفته از آمادگی واشنگتن برای ارسال مهمات خوشهای به اوکراین که حتی متحدان ایالات متحده نیز آن را ممنوع میدانند، خبر داد که واکنشهای منفی در سطح جهان به همراه داشت.
ولودیمیر زلنسکی در سخنان خود همچنین بار دیگر از کشورهای غربی درخواست تجهیزات کرد و گفت: «ما تضمینهای واقعی همچون حمایت نظامی و تحریم روسیه را در اختیار داریم و منتظر کمکهای دیگری چون دریافت جنگنده هستیم».
وی بار دیگر به درخواست خود در خصوص پیوستن اوکراین به ناتو نیز اشاره کرد و گفت: «اوکراین علیرغم وجود سند بوداپست (در مورد تضمینهای امنیتی) تنها مانده است و بهترین تضمین امنیتی، پیوستن ما به ناتو است».
نظر شما