شناسهٔ خبر: 6124881 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جام‌جم آنلاین | لینک خبر

ظریف: مذاکرات رو به جلو است

آخرین تحولات مذاکرات هسته ای در وین

مذاکرات سخت و فشرده میان هیات های مذاکره کننده ایرانی با طرف های غربی به اضافه روسیه و چین در هتل «کوبورگ» وین پایتخت اتریش همچنان جریان دارد و فشردگی کار خواب را از چشمان صدها عضو تیم های مذاکرات و همراهان آنان ربوده است.

صاحب‌خبر -

در عین حال گمانه زنی ها در مورد روند مذاکرات، موارد اختلافی و ارایه پیشنهادهای اصلاحی جدید در بین هیات های دیپلماتیک، صاحبنظران و مفسران حاضر در وین و خبرنگاران و تصویربرداران مستقر در این شهر ادامه دارد.
«مجید تخت روانچی» عضو تیم مذاکره کننده ایران از فشردگی مذاکرات در روزهای پایانی گفت و افزود: احتمال می دهیم یکی دو موضوع کلیدی اختلافی برای روزهای آخر بماند تا وزیران درباره آن تصمیم گیری کنند.
این عضو تیم مذاکره کننده هسته ای ایران صبح امروز - پنجشنبه- در جمع خبرنگاران در وین گفت: روزهای آخر مذاکرات است، اما به طور دقیق نمی دانیم چه روزی به اتمام می رسد. اکنون در مرحله ای هستیم که مذاکرات بسیار فشرده است.
معاون وزیر امور خارجه ایران خاطرنشان کرد: از صبح زود جلسات شروع می شود و تا انتهای شب ادامه دارد. حتی بعد از پایان مذاکرات با طرف مقابل، جلسات داخلی ما در انتهای شب شروع می شود.
وی درباره سطح مذاکرات هم گفت: در بعضی موضوعات جلسات کارشناسی به اتمام رسیده و موضوعات به سطح معاونان آمده است که در این سطح در حال بحث هستیم. البته رسیدگی به بعضی موضوعات در سطح کارشناسی ادامه دارد.
روانچی، احتمال داد که حل بعضی مسایل به جلسات وزیران بکشد و در روزهای آخر به آن رسیدگی شود.

امروز جلسه ایران و 1+5 نیست

عضو تیم مذاکره کننده ایران، درباره زمان نشست وزرای ایران و گروه 1+5 گفت: روز آن مشخص نیست. فعلا مذاکرات دوجانبه خواهد بود. امروز جلسه ایران و 1+5 نیست.

ظریف: مذاکرات رو به جلو است

در این حال، «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران، دقایقی پیش با حضور در جمع خبرنگاران در وین مذاکرات را « رو به جلو» توصیف کرد و در پاسخ به سوال خبرنگاران گفت که قصد بازگشت به تهران را ندارد.
پیش ازاین گفته می شد که همزمان با بازگشت وزیران اروپایی به کشورهایشان، وزیر امور خارجه ایران هم به تهران سفر م کند و بعد از دو روز به وین بازخواهد گشت. وی در پاسخ به خبرنگاران این خبر را تکذیب کرد.
گزارش ها همچنین به نقل از وزارت خارجه آمریکا حاکی است: «جان کری» که برای ادامه مذاکرات در وین حضور دارد در وین خواهد ماند و در مذاکرات مشارکت خواهد داشت.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا با تایید این خبر، افزود: تاریخ مشخص شده (16 تیر) تنها تمدید کار بر روی پارامترها و توافقات برجام است و این بدین معنا نیست که مذاکرات لزوما تا آن تاریخ ادامه داشته باشد.
همچنین گفته می شود که آمریکایی ها از اصرار خود در مورد دسترسی به سایت های نظامی ایران دست برداشته و اعلام کرده اند: «مهم این است که سازمان بین المللی انرژی اتمی، دسترسی کافی برای تأیید پایبندی ایران به پارامترهای مشخص شده در لوزان را داشته باشد».
ایران قبل از این تصریح کرده بود:«هرگز دسترسی به سایت های نظامی را نمی پذیرد...ما هرگز به کسی اجازه بازرسی از سایت های نظامی را نمی دهیم زیرا این کار ارتباطی با بازرسی های آژانس ندارد».
در این حال، پایگاه اینترنتی شبکه خبری روسی «راشا تودی» در مقاله ای به بررسی روایت های رسانه ای پیرامون مذاکرات هسته ای و تحریف اطلاعات از سوی برخی خبرگزاری های غربی پرداخت و نوشت: رسانه های غربی آتش بیار معرکه شده اند و به عنوان مثال، روزنامه نگاران حرف های زیادی برای مورد پرسش قرار دادن سفر «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران، به تهران در جریان مذاکرات مطرح کردند.
به نظر می رسد یکی از موضوعاتی که توجه و حساسیت های ویژه ای را برانگیخته است. موضوع لغو تحریم ها و چگونگی و روند آن است. یک مقام ارشد مذاکرات در وین در این باره گفت: روشن است که یکی از هدف های اصلی ایران از این مذاکرات، لغو تمام تحریم های بین المللی مرتبط با پرونده هسته ای جمهوری اسلامی است.
این مقام غربی که خواست نامش فاش نشود، توضیح داد: برداشتن تحریم ها کار یک روز نیست و ما انتظار چنین کاری را نداریم. آمریکا لازم است که کارهایی مقدماتی را برای تغییر فرهنگ تحریم انجام دهد. آنها باید به شرکت ها و نهادهای مالی اطلاع دهند و زمینه ها و هماهنگی های لازم را ایجاد کنند. ایران خواستار آن است که به موازات اجرای تعهدات این کشور، آمریکا نیز کار برداشتن تحریم ها را آغاز کند.
در حالی که فضای مثبت و امید بخشی بین تیم های مذاکره کننده ایرانی و گروه پنج به علاوه یک - برای رسیدن به توافق جامع - حاکم است، اما برخی رسانه های غربی فعال در این عرصه تلاش دارند وجود بحران و اختلافات عمیق را القا کنند و این گروه از رسانه ها آتش بیار معرکه شده اند.

خبرنگاران ایرانی معتقدند در پشت صحنه چنین سناریوهایی لابی های صهیونیستی و مخالفان جنگ طلب توافق هسته ای با ایران قرار دارند که تلاش می کنند بر روند مذاکرات و دستاوردهای مثبت آن تاثیر منفی بگذارند.
تحرکات منفی و ایضایی محافل رسانه ای نزدیک به صهیونیست ها در حالی است که یک عضو هیات مذاکره کننده روسیه در مذاکرات ایران و گروه 1+5 از احتمال 99 درصدی عقد توافق جامع میان ایران و طرف های مقابل خبر داده است.
روزنامه «کامرسانت» روسیه به نقل از مقام مذاکره کننده روس نوشت: ایران و آمریکا برای دستیابی به توافق جامع مصمم هستند. ایران و آمریکا بسیاری از اختلافات خود را (در مساله هسته ای) که قبلا حل نشدنی به نظر می رسید، برطرف کرده اند.
این روزنامه در عین حال به نقل از یک دیپلمات دیگر آشنا به مذاکرات ایران و گروه 1+5 نوشت: نباید در مورد پیش بینی نتایج مذاکرات هسته ای عجله کرد و هنوز در برخی موارد مربوط به توافق جامع ابهام وجود دارد. با توجه به قرائن موجود سند توافق جامع امضا خواهد شد، اما برای برطرف کردن برخی مسایل به یک دور کامل مذاکرات در سطح وزیران امور خارجه نیاز است.
وی خاطرنشان کرد: در روزهای آینده به احتمال زیاد نشست وزیران امور خارجه ایران و گروه 1+5 در وین برگزار خواهد شد.
مقام روس به نقل از «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه این کشور خاطرنشان کرد: مذاکره کنندگان هسته ای مسایل فنی مربوط به سند توافق را حل کرده اند و فقط موارد حاشیه ای در رابطه با تنظیم سند باقی مانده است.
وزیر امور خارجه روسیه خاطرنشان کرده است که از جمله برنامه زمانی لغو تحریم های شورای امنیت در مورد ایران و ساز و کار نظارت بر اجرای سند توافق جامع باقی مانده است.
در این حال گمانه زنی ها در مورد روند مذاکرات و موارد اختلافی باقیمانده همچنان ادامه دارد که بعضا با اخبار و ادعاهای ضد و نقیضی همراه است.

اختلاف نظر ایران و آمریکا در سه موضوع

روزنامه دیلی تلگراف با اشاره به تمدید مذاکرات هسته ای گروه 1+5 و ایران تا هفتم جولای نوشت: ایران و آمریکا حداقل در ارتباط با سه موضوع مهم همچنان دارای اختلاف نظر هستند که چگونگی و میزان سرعت لغو تحریم های بین المللی علیه ایران از آن جمله است.
به نوشته دیلی تلگراف، یک مقام ارشد دولت آمریکا این مذاکرات را 'بسیار بسیار سخت ' توصیف کرده و گفته است: هر کسی که درگیر در این مذاکرات باشد متوجه این مساله خواهد شد و رک و پوست کنده مسوولیت سنگینی که هم اکنون متوجه ماست را درک می کند.
این روزنامه نوشت: اما این مقام خوشبین است که حداقل یک سووال برجسته مرتبط با حقوق بازرسان بین المللی برای ورود به تاسیسات نظامی در ایران ، بتواند حل و فصل شود.
دیلی تلگراف افزود: این مقام دولتی آمریکا می گوید: مساله ابتدایی این نیست که ما بتوانیم به تمام مراکز نظامی دست پیدا کنیم، چون واشنگتن نیز به هیچ کس اجازه ورود به مراکز نظامی اش را نمی دهد. برخی از اسرار نظامی است که هیچ کشوری نمی خواهد با بقیه به اشتراک بگذارد. اما در این توافق و بر اساس پروتکل الحاقی ... اگر آژانس بین المللی انرژی هسته ای به این نتیجه برسد که نیازمند دسترسی است و دلیلی نیز را برای آن داشته باشد، در آن صورت ما فرایندی را خواهیم داشت که تضمین کننده این دسترسی خواهد بود.

دیدار آمانو با مقام های ایرانی

در حالی که مذاکرات و رایزنی های فشرده در وین ادامه دارد، «یوکیو آمانو» در تهران به سر می برد و در اولین برنامه مذاکراتی خود قبل از ظهر پنجشنبه با «علی شمخانی» دبیر شورای امنیت ملی ایران در محل دبیرخانه شورا دیدار و گفت وگو کرد.
آژانس بین المللی انرژی اتمی روز گذشته -در آستانه سفر آمانو به تهران- با انتشار بیانیه ای، تسریع روند توافق و حل مسایل باقیمانده را هدف سفر مدیر کل این آژانس به تهران اعلام کرد و افزود: آمانو در سفر به تهران با «حسن روحانی» رییس جمهوری اسلامی ایران و دیگر مقام های ارشد ایرانی دیدار و گفت وگو خواهد کرد.
بر اساس این بیانیه، «این سفر در راستای تماس های پیوسته آژانس با ایران و کشورهای 1+5 و زمانی انجام می شود که دو طرف در مسیر تدوین توافق جامع گام بر می دارند».
بیانیه تاکید می کند: «انتظار می رود گفت وگوهای آمانو با مقام های ایرانی، در راستای همکاری میان آژانس و جمهوری اسلامی ایران و طبق سند برجام صورت بگیرد و در آن به روش های تسریع در حل و فصل همه مسایل باقیمانده مربوط به برنامه های هسته ای ایران پرداخته شود.»
سفر آمانو به تهران با انتشار گزارش آژانس پیرامون فعالیت های هسته ای ایران همزمان شده است. این گزارش از سوی صاحبنظران بین المللی نگاه مثبت تری در مقایسه با گزارش های پیشین آژانس در قبال فعالیت های هسته ای صلح آمیز ایران دارد.
نشریه فرانسوی «لوموند» امروز -پنجشنبه- با درج این نکته که «گزارش آژانس در مورد ایران در بهترین زمان منتشر شده است»، نوشت: آخرین گزارش آژانس که روز چهارشنبه و با محتوای پایبندی ایران به تعهداتش منتشر شد، در جریان مذاکرات ایران با گروه 1+5 در پایتخت اتریش، رضایتنامه ای از عملکرد را به دست ایران داد.
در این گزارش آمده است: در جریان مذاکرات فشرده دیپلماتیک در وین، همانطور که انتظار می رفت گزارش آژانس که نهاد نظارت بر منع اشاعه هسته ای محسوب می شود، منتشر شد. این در حالی است اعلام خبر سفر مدیرکل این آژانس به تهران و ملاقات وی با مقامات این کشور شگفتی ساز شد.
خبر این سفر به سرعت به نشانه مثبتی از اراده به حل و فصل مسائل میان ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی تلقی شد که مسئول نظارت بر اجرای توافق احتمالی میان ایران و گروه 1+5 خواهد بود.
یک دیپلمات غربی معتقد است: ایران به آنچه که تعهد و توافق کرده بود، عمل کرده و این گزارش بسیار مثبت است. (ایرنا)