به گزارش روزنامه «دیلی صباح» ترکیه، اردوغان در فرودگاه پیش از عزیمت به اجلاس ناتو در «ویلنیوس» پایتخت لیتوانی گفت: اول بیایید راه را برای ترکیه در اتحادیه اروپا هموار کنیم و سپس، ما راه را برای سوئد باز میکنیم، همانطور که برای فنلاند این کار را کردیم.
ترکیه طولانیترین سابقه روند برای پیوستن به اتحادیه اروپا را در کارنامه دارد. آنکارا سال ۱۹۸۷ درخواست نامزدی رسمی خود را ارائه کرد و تا سال ۱۹۹۹ طول کشید تا وضعیت کشور نامزد را دریافت کند. آنکارا سپس شش سال دیگر (تا ۲۰۰۵) صبر کرد تا مذاکرات در این خصوص آغاز شود که در مقایسه با نامزدهای دیگر روندی منحصر به فرد بوده است.
اردوغان در خصوص عضویت سوئد در ناتو که ترکیه تاکنون مانع آن شده، افزود: «پیشرفت روند عضویت سوئد در ناتو به تحقق موضوعات مشخص در تفاهمنامه سهجانبه بستگی دارد». او همچنین گفت عضویت سوئد در ائتلاف غربی ناتو در حوزه صلاحدید پارلمان ترکیه است.
اخیراً «نعمان کورتولموش» رئیس پارلمان ترکیه در مصاحبه با روزنامه «ملیت» این کشور منتشر شد، گفت پیوستن به ناتو رویای واهی استکهلم است که تمایلی برای برآوردن خواسته ترکیه ندارد.
او در اشاره به مذاکرات ۲۸ ژوئن ۲۰۲۲ بین سران ترکیه، فنلاند و سوئد با حضور دبیرکل ناتو تاکید کرد: توافق سهجانبه [بین ترکیه، سوئد و فنلاند] وجود دارد. آنها به اقدامات تحریکآمیز [حتی حالا که] از ما میخواهند عضویتشان را در ناتو تایید کنیم، دست میزنند.
با موافقت ترکیه بعد از مخالفتهای اولیه، فنلاند چهارم آوریل رسماً به ائتلاف نظامی غربی ناتو پیوست اما در خصوص عضویت سوئد، قانونگذاران ترکیه از تصویب پروتکل مشابه خودداری کردهاند و خواستار آن هستند که استکهلم همه تعهدات تفاهمنامه مادرید مربوط به مبارزه با تروریسم را برای گرفتن تایید آنکارا اجرا کند. برای عضویت در ناتو موافقت همه اعضای این ائتلاف لازم است.
آنکارا به شدت از سوئد برای دادن مجوز تظاهرات به حامیان «پکک» و همچنین اهانت به کلامالله مجید انتقاد کرده است، اقدامی که بار دیگر اخیراً در این کشور تکرار شد.
رئیس جمهور ترکیه در تماس یکشنبه با «جو بایدن» همتای آمریکایی خود در خصوص پیوستن سوئد به ناتو گفت، تظاهرات هواداران پکک در سوئد اقدامات مناسب اخیر این کشور را از بین برد.