گروه اقتصاد: بورس تهران در آخرین روز معاملاتی خود و با تمدید یک هفتهای مذاکرات دوباره به فاز انتظار رفت و با کاهش اندک تقاضا مواجه شد. بورس تهران که در روز گذشته و در پایان ضربالاجل تعیینشده هستهای با خوشبینی ناشی از توافق مواجه شده و با افزایش تقاضا و رشد قیمتها به استقبال نتیجه مذاکرات رفته بود،
در معاملات دیروز و با تمدید یک هفتهای زمان مذاکرات، دوباره به فاز انتظار رفت و منفی شد. به این ترتیب انتظار سهامداران برای انتشار اخبار مثبت در معاملات روز گذشته موجب ادامه حرکت صعودی بورس در ابتدای معاملات و واردشدن شاخص به کانال ۶۵ هزار واحدی شد، اما با انتشار اخباری مبنی بر تمدید مذاکرات، تب خرید در بورس فروکش کرد و دوباره فضای انتظار در تالار شیشهای حاکم شد. بر این اساس شاخص بورس تهران که در ابتدای معاملات دیروز وارد کانال ۶۵ هزار واحدی شده بود، در نیمه معاملات از روند صعودی دست کشید و با افت ۵۸ واحدی دوباره به کانال ۶۴ هزار واحدی برگشت. در بازار روز گذشته شرکتهای ملی مس، تاپیکو، گلگهر، همراه اول، بانک کارآفرین، بانک ملت، مخابرات و غدیر عامل موثری در کاهش شاخص بورس بوده و در مقابل شرکتهایی همچون کشتیرانی، پالایشگاه بندرعباس، مپنا، پتروشیمی مبین، بانک سینا، فولاد، ایران خودرو و سایپا تاثیر مثبتی بر شاخص بورس گذاشتند و مانع از افت بیشتر شدند. دیروز همچنین شرکتهای بانکی و خودرویی که بیشترین تاثیر را از مذاکرات هستهای دارند، مورد اقبال بازار سرمایه قرار گرفتند، بر این اساس در بازار روز چهارشنبه شرکتهای پتروشیمی فارابی، بانک سینا، لیزینگ رایان سایپا، بانک ملت و گروه بهمن از شرکتهای پر متقاضی بازار سهام بودند، در مقابل شرکتهای نورد آلومینیوم و گلوکوزان بیشترین تقاضای فروش را به خود اختصاص دادند. در بازار روز گذشته باوجود کاهش شاخص بورس، ارزش و حجم معاملات به دلیل خوشبینی ناشی از مذاکرات هستهای با رشد مواجه شد، به طوری که در مجموع ۷۳۳ میلیون سهم به ارزش ۱۵۱ میلیارد تومان دادوستد شد و ارزش بازار سرمایه به سطح ۲۸۲ هزار میلیارد تومان رسید. این در حالی است که پیشبینی میشود با تاثیرپذیری بازار از تحولات هستهای، بازار سرمایه در روزهای آینده با فراز و فرودهای ناشی از مذاکرات هستهای مواجه شود. در این باره مهدی افضلیان کارشناس بازار سرمایه با اشاره به روند حرکتی شاخص و بازار سهام در هفتههای گذشته، گفت: بورس تهران در ۲ هفته گذشته بر مدار صعودی حرکت کرد. به طوریکه در هفته جاری با نوسانات قابل توجه همراه بود و بیم و امیدی را در دل سرمایهگذاران به وجود آورد.
به گزارش ملت بازار، این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: واقعیت این است که سرمایهگذاران در این مقطع زمانی در این اندیشه هستند که به متغیرهای بنیادی موجود در بازار تکیه کنند یا اینکه کماکان دیدگاه نوسانی و کوتاهمدت را مدنظر خود قرار دهند.
منتفع شدن ۲ گروه
این فعال بازار سرمایه با بیان اینکه هرچه به تاریخ اعلام نتیجه مذاکرات هستهای نزدیکتر میشویم به میزان این نوسانات نیز افزوده میشود، گفت: نوسانهای کوتاهمدت بازار هم چند وقتی است ادامهدار شده و مانند گذشته این نوسانات موجب ضرر و زیان بسیاری از سرمایهگذاران شده است. به گفته وی، هربار که بسیاری افراد به امید روزهای مثبت آینده دست به خرید سهام میزنند بعد از چند روز و فعال شدن حد ضرر نسبت به فروش سهام خود اقدام میکنند. چهبسا بسیاری از افراد نیز با ریسک بیشتر ضررهای بیشتری را متحمل میشوند. افضلیان افزود: بنابراین با شرایط ذکرشده میتوان اینگونه نتیجهگیری کرد که خوشبینی بهوجودآمده در مرحله اول به نفع نوسانگیران و در مرحله بعدی برخی از حقوقیهای بازار بوده که باوجود نبود حمایت به صورت گستردهای دست به فروش سهام خود زدهاند.
صنایع متاثر از توافق هستهای
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه با فرض اتفاق و رویکرد مثبت در مذاکرات هستهای قرار است شاهد چه شرایطی در سطح اقتصاد کلان و در یک اشل کوچکتر یعنی بازار سرمایه باشیم؟ گفت: طبیعی است در بازه زمانی کوتاهمدت نباید انتظاری برای رشد و رونق اقتصادی داشت. اما در میانمدت و بلندمدت میتوانیم شاهد افزایش و رشد سرمایهگذاری در بخشهای مختلف اقتصاد باشیم که میتواند در صنایعی مانند خودرو، پیمانکاری و نفت و گاز بیشتر نمود داشته باشد.
موانع سرمایهگذاری
این تحلیلگر با اشاره به وجود موانع سرمایهگذاری در کشور در سالهای گذشته، گفت: واقعیت آن است که نبود کیفیت و امنیت مناسب برای سرمایهگذاری در طول چند سال گذشته موجب شده سرمایهگذاران با احتیاط کامل وارد بازار نوظهوری مانند ایران شوند. علاوه بر آن؛ برای ورود در ابتدا ترجیح میدهند بازاری مانند اوراق بدهی را به منظور سرمایهگذاری انتخاب کرده و پس از ایجاد امنیت سرمایهگذاری، خود را برای ورود به سایر بازارها آماده کنند. وی افزود: با توجه به شرایط موجود اگر اینگونه فکر کنیم که بازار سرمایه به عنوان یکی از مقصدهای سرمایهگذار خارجی است، در مرحله اول منطقی به نظر نمیرسد. اما این موضوع به نوبه خود میتواند موجب بهبود در فضای کسب و کار شود و به مرور زمان زمینههای لازم برای جذب سرمایهگذار خارجی را در کشور و در برخی صنایع دارای ظرفیت فراهم کند.
بازار بعد از مذاکرات
افضلیان در پاسخ به این سوال که با مشخصشدن نتیجه مذاکرات، سمت و سوی بازار سرمایه چه خواهد بود و سرمایهگذاران چه واکنشی نشان خواهند داد؟ گفت: خوشبینی سرمایهگذاران نسبت به مذاکرات هستهای در ابتدای امر ممکن است درنهایت خود را در قالب افزایش قیمت سهام نشان دهد اما سوال اینجاست که آیا این رشد ادامهدار خواهد بود یا اینکه باز هم همانند گذشته شاهد توقف و ادامه حرکت خواهیم بود؟ وی ادامه داد: اینکه تصور کنیم با ایجاد توافق و مثبت بودن مذاکرات یکشبه راه ۱۰۰ ساله را در اقتصاد کلان و یا بازار سرمایه کشور طی خواهیم کرد، تفکری اشتباه است. بنابراین تا زمانی که به مرور شاهد شکوفایی در بخشهای واقعی اقتصاد و از طرفی افزایش قیمت سهام باشیم، سرمایهگذاران دو راه پیشروی خود دارند؛ برخی از آنها فقط به دنبال نوسانگیری با دید کوتاهمدت خواهند بود و دسته دوم نیز با خرید سهام و نگهداری آن دیدگاه بلندمدت را برمیگزینند. فقط سرمایهگذاران با توجه به استراتژی خود و از طرفی سطح ریسک مورد نظر تصمیمگیری مناسب را اتخاذ کنند.