مجید تخت روانچی، مذاکره کننده هسته ای ایران در گفت وگو با بولتن دانشمندان هسته ای آمریکا در پاسخ به سوالی درباره ی این که طرف غربی در مذاکرات هسته ای ایران و گروه 1+5 موارد جدیدی را به این مذاکرات افزوده و این که آیا همه طرف ها هنوز در چارچوب تفاهم لوزن گفت وگو می کنند یا نه؟ افزود: آن چه ما در لوزان به دست آوردیم یک تفاهم بود نه توافق، راه حلی برای پایان دادن به برخی اختلافات. اینجاست که تفاوت وجود دارد. ما زیرچتر این تفاهم کلی کار کردیم اما باید بگویم که در لوزان زمان کافی برای پرداختن به جزییات نداشتیم.
معاون وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: بنابراین ما و دیگر شرکای مان تلاش کرده ایم تا ببینیم می توانیم مسائلی که برای هر دو طرف اهمیت دارد را حل کنیم یا نه؟ زمانی که شما درباره ی کلیات صحبت می کنید می توانید با سرعتی کم تر یا بیش تر اعلام موافقت کنید اما وقتی وارد جزییات می شوید به زمان بیش تری نیاز دارید. برخی مواقع لازم است که پافشاری کنید. بنابراین کار ساده ای نیست که به سرعت به پایان همه چیز دست یابید. اما ما منطق لوزان را دنبال می کنیم.
تخت روانچی درباره ی موضوعات حل نشده و این که آن ها بیشتر سیاسی هستند یا فنی؟ بیان کرد: باید بگویم هر دو. مسائلی مربوط به هر دو جبهه وجود دارد. از آن جایی که در مرحله حساسی قرار داریم من نمی خواهم وارد جزییات شوم. اما در خصوص هر دو موضوع اصلی یعنی هسته ای و تحریم ها هنوز مسائل فنی برای حل شدن وجود دارد. صادقانه باید بگویم که علاوه بر این، تصمیمات سیاسی نیز باید اتخاذ شوند.
او افزود: از طرفی دیگر باید تاکید کنم که ما در لوزان در بعد هسته ای وارد جزییات زیادی شدیم. ما درباره ی تحریم ها نیز رایزنی کردیم اما در مقایسه با آنچه درباره ی مساله هسته ای به دست آوردیم درباره ی تحریم ها حاصل نشده است. اکنون این موضوع از اهمیت زیادی برخوردار است و همان طور که گفتم اگر در مساله ی هسته ای وارد جزییات شده ایم باید درباره ی مساله ی تحریم ها نیز همین کار را انجام دهیم.
معاون وزیر امور خارجه ایران درباره ی نقش مجلس ایران در روند مذاکرات هسته ای گفت: همانطور که می دانید چند روز پیش مجلس قانونی را تصویب کرد که به تایید شورای نگهبان رسید. ما (برای توافق) به تایید آن ها نیاز نداریم اما وزارت امور خارجه باید توافق را به مجلس ارائه دهد و هر 6 ماه یک بار گزارش به روز شده ای را به مجلس تحویل دهد. هم چنین شروط دیگری در این قانون وجود دارد. به عنوان مثال ما باید در چارچوب مصوبه ی مجلس عمل کنیم. مجلس در این زمینه بسیار فعال است.
تخت روانچی ادامه داد: تصویب پروتکل الحاقی باید از طریق مجلس انجام شود و ما معتقدیم که علاوه بر پروتکل الحاقی حتی اجرای این شروط نیز باید منوط به تایید مجلس باشد. ما به عنوان دولت باید به حرف مجلس گوش دهیم و آن ها چارچوب عملکرد ما را تعیین می کند.
وی تصریح کرد : اگر توافقی حاصل شود یک توافق خوب خواهد بود. این چیزی است که همه ما و نه فقط ایران می خواهیم. این توافق باید در چارچوب آن چه رهبر معظم انقلاب و مجلس تعیین کرده اند باشد و در این صورت است که اجرای توافق روان و ساده خواهد بود.
معاون وزیر امور خارجه کشورمان درباره ی روند اجرای پروتکل الحاقی و بازرسی از تاسیسات نظامی گفت: پیش از هر چیز باید ببینیم که تعهدات بین المللی ایران چه چیزی است. ما با آژانس بین المللی انرژی اتمی توافق پادمانی داریم که سال ها بر اساس آن عمل کرده ایم و تاکنون هیچ مساله ای درباره ی این ابزار وجود نداشته است.
او افزود: علاوه بر این مساله ی پروتکل الحاقی وجود دارد. ما در سال های 2003 تا 2005 به مدت دو سال آن را اجرا کردیم. آژانس برای رفتن به نقاط مختلف در ایران به انتخاب خود آزاد بود و هیچ مشکلی درباره ی مکان هایی که آژانس خواستار بازدید از آن و گفت وگو درباره ی آن بود وجود نداشت. بنابراین تا جایی که سابقه ی ما درباره ی اجرای پروتکل الحاقی در سال هایی که آن را داوطلبانه اجرا کردیم نشان می دهد، حتی یک مشکل هم وجود نداشت.
تخت روانچی خاطرنشان کرد: بازرسان کار خود را در ایران انجام داده اند. ایران علاوه بر این تحت کنوانسیون تسلیحات شیمیایی، دسترسی به تاسیسات نظامی را فراهم کرد. بنابراین هر گاه صحبت از تعهدات ما طبق الزامات مشروع بین المللی به میان می آید ما هیچ مشکلی نداشته ایم.
وی هم چنین گفت: ما اکنون در حال ورود به مرحله جدید هستیم و اگر به یک توافق نهایی دست پیدا کنیم شامل پروتکل الحاقی خواهد بود. ما در متن به اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی اشاره کرده ایم که این تا زمان آخرین مرحله یعنی تصویب آن توسط مجلس ایران خواهد بود. این بدین معنی است که اجرای پروتکل به بخشی از قوانین ملی ایران تبدیل می شود. بنابراین اگر به یک توافق دست پیدا کنیم ایران ملزم به پیروی از پروتکل الحاقی است که شامل دسترسی های مدیریت شده می شود.
تخت روانچی بیان کرد: اگر شما به سوالات و تحولات اخیر درباره ی این که آیا ایران امکان دسترسی مدیریت شده را فراهم می کند اشاره دارید باید بگویم که نمی توانم آن را در خلاء مورد بحث قرار دهیم. شما باید ببینید که این موضوع کجا و در چه قالبی مطرح شده است. اگر به یاد بیاورید زمانی که یک سری تفاهمات در لوزان به دست آمد ایده ی دسترسی به سایت های نظامی ایران در هر زمان و در هر کجا مطرح شد. این موضوع نگرانی هایی را درباره ی هدف اصلی این ایده به وجود آورد. این که این کار مربوط به توافق است یا درباره ی سر درآوردن از این که در نیروی نظامی ایران چه می گذرد.
این دیپلمات ارشد ایرانی تاکید کرد: ما به هیچ کس اجازه نمی دهیم وارد مجموعه های نظامیان شود. چون پروتکل الحاقی به این معنی نیست که بازرسان هر کجا خواستند را بازدید کنند .
معاون وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: من فکر نمی کنم که در آینده برای اجرای پروتکل الحاقی مشکلی وجود داشته باشد. می دانید این موضوع درباره ی مواردی خاص است نه هر موردی. به طور قطع این مساله مردم را نگران می کند. من نمی توانم تصور کنم که به عنوان مثال آمریکا اجازه چنین کاری را بدهد. این حساسیت صرفا مختص ایران نیست. هیچ کشوری در تاسیسات نظامی اش را باز نمی کند و ایران هم از این امر مستثنی نیست. ما می خواهیم با فراهم کردن دسترسی روزانه به بازرسان کار آژانس را راحت تر کنیم.
این دیپلمات ارشد ایرانی درباره ی مساله لغو تحریم ها و موضع ایران در این باره گفت: از همان ابتدای مذاکرات ما تاکید داشتیم هر آن چه انجام می دهیم باید هم راستا و متناسب با آن چیزی باشد که طرف مقابل انجام می دهد. منظور من این نیست که هر آن چه ایران درباره ی برنامه ی هسته ای اش انجام می دهد باید طرف مقابل هم همان را اجرا کند؛ قطعا این نیست، اما نمی توانیم انتظار داشته باشیم که کارمان را انجام دهیم، تعهدات مان را اجرا کنیم و صبر کنیم تا طرف مقابل تعهداتش را اجرایی کند. بنابراین باید یک هم زمانی وجود داشته باشد. ما به دوستان مان در گروه 1+5 گفته ایم که ایران آماده است یک سری گام ها در خصوص مساله ی هسته ای را در مرحله اول انجام دهد به شرط آن که اطمینان یابیم طرف مقابل هم تعهداتش را انجام می دهد. ما هنوز در حال بحث درباره ی این موضوعات هستیم.
او ادامه داد: اما مساله ی هم زمانی چیزی است که ما روی آن پافشاری می کنیم. این که ایران سهم خود را انجام دهد و طرف مقابل نیز به طور هم زمان سهم خود را اجرایی کند. اما این کار نمی تواند بر این مبنا باشد که طرف دیگر منتظر بماند تا ما کارمان را انجام دهیم و بعد آن ها درباره آن چه می خواهند انجام دهند تصمیم بگیرند. مساله ی هم زمانی چیزی است که روی آن پافشاری کردیم و من فکر می کنم که همکاران مان آن را درک کرده اند. آن ها همان فکری را دارند که ما داریم و از نظر من قابل حل شدن است.
معاون وزیر امور خارجه کشورمان در پایان در پاسخ به این سوال که اگر توافقی حاصل نشود چه تاثیری بر دولت خواهد گذاشت؟ بیان کرد: می دانید ما همیشه با همه بسیار صادق بوده ایم. اگر توافقی به دست آید به نفع ما، به نفع منطقه و به نفع 1+5 است. این واقعا یک بحران ساختگی است. اما یک توافق برای این که پایدار باشد باید خوب باشد. در عین حال دست نیافتن به یک توافق پایان جهان نیست. دولت کنونی تلاش می کند تا از وابستگی به نفت در اقتصادش فاصله بگیرد و از این که گروگان قیمت نفت باشد رهایی یابد. بنابراین در سال های آینده امیدواریم که این وابستگی به صفر برسد. ما می دانیم که کار مشکلی خواهد بود و هیچ کس نمی تواند انکار کند که نداشتن ارز خارجی دشوار است اما ما معتقدیم که باید یک توافق خوب داشته باشیم، یا در غیر این صورت به خودمان اتکا کنیم. (ایسنا)