صاحبخبر - چند ماهی از کندی و اختلال وایبر میگذرد و این روزها برخی از کاربران تلگرام نیز از کاهش کیفیت دسترسی به این نرمافزار و گاهی اختلالات مختلف آن خبر میدهند.
به دنبال ایجاد مشکلات مختلف در دسترسی به وایبر، کندی و اختلالات این شبکه ارتباطی، بسیاری از کاربران آن به سمت تلگرام مهاجرت کردند و به این ترتیب طی مدتی نه چندان طولانی، ایران موفق شد نام خود را به عنوان دومین کشور از نظر تعداد کاربران تلگرام به ثبت برساند. اما تلگرام که در ابتدای کار این امکان را در اختیار کاربران خود میگذاشت که حتی فایلهای تصویری و فیلمها را در عرض چند ثانیه ارسال کنند طی چند ماه اخیر به نسبت کندتر از قبل شده و در موارد متعدد برخی کاربران آن از اختلالات جدی در کار با این نرمافزار خبر میدهند. موضوعی که این سوال را ایجاد میکند که آیا طی ماههای آتی این شبکه ارتباطی هم به سرنوشت وایبر دچار خواهد شد؟!
از سوی دیگر طی این مدت رواج استیکرهای غیراخلاقی در این شبکه اجتماعی موجب شد که از سوی وزیر ارتباطات موضعگیری جدی در این خصوص صورت گیرد تا جایی که محمود واعظی در اینباره تاکید کرد: برای شبکههایی که از محتوا یا استیکرهایی در قالب توهین به مقامات کشور استفاده کرده یا نسبت به ترویج مسایل غیراخلاقی مبادرت میکنند، براساس قانون محدودیت اعمال میکنیم.
وی همچنین متذکر شد: سیاست ما برخورد با عواملی است که مسایل امنیتی کشور را نشانه گرفته باشند. سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات، نظارت کاملی بر تمام شبکههای اجتماعی دارد و علاوه بر این سازمان، دستگاههای مرتبط دیگر نیز محتویات این شبکهها را از نظر امنیتی رصد میکنند.به گفته وزیر ارتباطات شبکههای اجتماعی که سالم هستند و طبق مقررات کشور عمل میکنند، محدودیت فعالیت نخواهند داشت.واعظی همچنین خاطرنشان کرد: تا زمانی که شبکهای درست فعالیت میکند و به دنبال ترویج محتواهای نامناسب نیست برایش محدودیتی اعمال نخواهد شد اما در غیر این صورت طبق قانون برخورد شده و موضوع در کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه رسیدگی خواهد شد.اگرچه وزیر ارتباطات از اعمال محدودیت برای شبکههایی که مسایل اخلاقی را رعایت نمیکنند، خبر داده اما با این وجود تاکنون هیچ صحبتی از سوی هیچ مسوولی مبنی بر محدودیت تلگرم مطرح نشده و با این شرایط این سوال پیش میآید که آیا ممکن است در سخت شدن دسترسی به این نرمافزار، تعمدی وجود داشته باشد یا در آینده دسترسی به این شبکه محدود خواهد شد؟
اما این خبرهای وزیر باعث شد زمزمههایی از فیلتر شدن تلگرام به گوش برسد؛ زمزمههایی که در شبکههای اجتماعی آنقدر پیچید تا سخنگوی وزیر ارتباطات به آن واکنش نشان دهد و اعلام کند که فیلتر شدن تلگرام شایعهای بیش نیست اما به نظر میرسد این صحبتهای روابط عمومی وزارت ارتباطات نیز نتوانسته کاربران را مجاب کند از همین رو وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی کلوب نوشت: «فیلترشدن شبکه اجتماعی تلگرام توسط این وزارتخانه شایعه است.»
محمود واعظی در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی کلوب اعلام کرد: متاسفانه در شبکههای اجتماعی شایعاتی درخصوص محدودیت یا فیلتر شدن شبکه اجتماعی تلگرام توسط وزارت ارتباطات منعکس شده است که این مطالب صرفا شایعه بوده و به هیچ وجه واقعیت ندارد.وی ادامه داد: بنده و همکارانم در وزارت ارتباطات هیچ برنامهای برای محدودسازی شبکههای اجتماعی نداریم و به کاربرد این شبکهها در زندگی روزمره واقفیم و طی این مدت همواره پیگیر تداوم فعالیت شبکههای اجتماعی نیز بودهایم.
وی از کاربران خواست تا حصول اطمینان نسبت به یک خبر، از انتشار و ارسال آن در شبکههای اجتماعی و ارتباطی خودداری کنند تا اینگونه شایعات کمتر فضای نشر در جامعه داشته باشند.
مدیران تلگرام، پیگیر کندی این شبکه در ایران
از سویی دیگر خبرآنلاین در خبری که روی سایت خود گذاشته است، از مذاکره مکتوب مدیران تلگرام با کاربران ایرانی خبر دادهاند و آورده است بهدنبال درخواست از مدیریت تلگرام مبنی بر پاسخ به دلایل کند شدن این شبکه اجتماعی در ایران، آنها قول دادند موضوع را رسیدگی کنند.مسوولان این شبکه اجتماعی - با بیش از 60 میلیون کاربر- نوشتند: اپراتورهای محلی ایران دچار محدودیت در ترافیک تلگرام شدهاند. تلاش میکنیم دلایل آن را پیدا کنیم.با این توضیح میتوان فهمید مدیران تلگرام (بهدنبال پیگیری مداوم خبرآنلاین و ارسال درخواست برای مدیریت شبکه) متوجه مشکل کاربران ایرانی شدهاند و با پاسخی غیرمستقیم توپ را به زمین ایران انداختهاند چراکه وزارت ارتباطات صریحا اعلام کرده قصد فیلتر کردن تلگرام را ندارد و از سوی دیگر پیامهای رد و بدل شده میان کاربران نشان از کند شدن شدید این شبکه اجتماعی دارد.
حال باید منتظر ماند و دید که آیا این مشکل تلگرام حل خواهد شد یا باز هم کاربران ایرانی دست به مهاجرت میزنند و این بار از تلگرام به سمت اپلیکیشن دیگری کوچ میکنند.
از سوی دیگر وزیر ارتباطات پیش از این به کرات اعلام کرده که به دلیل موضوعات اقتصادی هیچیک از این شبکهها فیلتر نخواهند شد.
حال باید دید با این شرایط آیا استمرار فعالیت این شبکهها در ایران همچنان با کندیها و اختلالات مقطعی و گاهی دایمی مواجه خواهد بود یا کاربران ایرانی نیز مانند دیگر کاربران دنیا میتوانند با خیال راحت به انتخاب چند شبکه خاص پرداخته و فعالیت خود را از طریق آنها و البته بدون نگرانی از توقف فعالیت این نرمافزارها دنبال کنند.∎