شناسهٔ خبر: 60812405 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: وزارت نفت | لینک خبر

تداوم کاهش عرضه روزانه ۳.۶۶ میلیون بشکه‌ای اوپک‌پلاس تا پایان ۲۰۲۳

مجموع تولید اوپك‌پلاس در ۲۰۲۴ به ۴۰.۴۶ میلیون بشكه می‌رسد

۲۳ کشور عضو اوپک‌پلاس در سی‌وپنجمین نشست این ائتلاف تصمیم گرفتند بر کاهش عرضه مصوب روزانه ۲ میلیون بشکه‌ای و کاهش عرضه داوطلبانه روزانه یک میلیون و ۶۶۰ هزار بشکه‌ای پایبند بمانند و مجموع تولید آنها در سال ۲۰۲۴ در مجموع ۴۰ میلیون و ۴۶۳ هزار بشکه در روز باشد.

صاحب‌خبر -

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت نفت، وزیران نفت و انرژی ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک (اوپک‌پلاس) روز یکشنبه (۱۴ خردادماه) در سی‌وپنجمین نشست خود در محل دبیرخانه اوپک در وین پس از ساعت‌ها مذاکره (حدود هفت ساعت) پیش از آغاز رسمی جلسه تصمیم گرفتند کاهش عرضه مصوب کنونی روزانه ۲ میلیون بشکه‌ای و کاهش عرضه داوطلبانه روزانه یک میلیون و ۶۶۰ هزار بشکه‌ای را که از یکم ماه مه از سوی برخی اعضا آغاز شد، ادامه دهند.

اعضای اوپک‌پلاس همچنین تصمیم گرفتند که مجموع عرضه نفت تولیدکنندگان حاضر در تواقفنامه همکاری از یکم ژانویه ۲۰۲۴ تا ۳۱ دسامبر ۲۰۲۴ (کل سال ۲۰۲۴ میلادی) به ۴۰ میلیون و ۴۶۳ هزار بشکه در روز برسانند و این بدان معناست که اعضای اوپک‌پلاس افزون بر کاهش عرضه روزانه ۳ میلیون و ۶۶۰ هزار بشکه کنونی، از یکم ژانویه تا پایان سال ۲۰۲۴ روزانه یک میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه دیگر هم از تولید خود می‌کاهند.

عربستان سعودی هم اعلام کرد که برای ژوئیه ۲۰۲۳ میلادی به‌صورت داوطلبانه روزانه یک میلیون بشکه از تولید خود می‌کاهد و احتمال می‌رود این رقم برای ماه‌های آینده نیز تمدید شود، بر این اساس کاهش عرضه داوطلبانه عربستان به یک میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه در روز می‌رسد که البته باید دید کاهش داوطلبانه روزانه یک میلیون بشکه‌ای پس از ماه ژوئیه ادامه می‌یابد یا خیر؟

در همین حال، خبرگزاری رسمی عربستان سعودی هم به نقل از وزیر انرژی عربستان اعلام کرد که این کشور کاهش تولید داوطلبانه روزانه ۵۰۰ هزار بشکه‌ای را که آوریل امسال به همراه بعضی از اعضای اوپک‌پلاس اعلام کرده بود تا پایان سال ۲۰۲۴ میلادی ادامه خواهد داد.

در عین حال روسیه هم متعهد شد که به کاهش تولید داوطلبانه روزانه ۵۰۰ هزار بشکه‌ای خود ادامه دهد، الکساندر نواک، معاون نخست‌وزیر روسیه ضمن اشاره به اینکه خروجی نشست سی‌وپنجم اعضای اوپک‌پلاس تمدید توافق کاهش عرضه تا پایان سال ۲۰۲۴ میلادی بود، گفت: روسیه به تعهد کاهش عرضه نفت خود پایبند می‌ماند.

جمهوری اسلامی ایران هم‌اکنون در کنار کشورهای لیبی و ونزوئلا به‌دلیل تحریم از توافق کاهش عرضه نفت اوپک‌پلاس مستثنی است.

در پایان نشست سی‌وپنجم اوپک‌پلاس مقرر شد مؤسسه‌های «آی‌اچ‌اس»، «وود مکنزی» و «ریستاد انرژی» به‌عنوان منابع مستقلی که در حوزه‌ بالادست صنعت نفت فعالیت می‌کنند، ظرفیت تولید همه کشورهای عضو اوپک و غیراوپک شرکت‌کننده در توافقنامه همکاری را تا پایان ژوئن ۲۰۲۴ به‌منظور تعیین سطح تولید مرجع در سال ۲۰۲۵، ارزیابی کنند.

برنامه تولید اعلام شده آنگولا برای سال ۲۰۲۴ میلادی باید تا نشست آینده اوپک (صدوهشتادو هفتمین نشست عادی اوپک در وین) به تأیید سه منبع یادشده برسد و در صورت تأیید، این رقم به قوت خود باقی می‌ماند.

مقدار تولید کنگو و نیجریه ممکن است برای رسیدن به میانگین تولید مورد نظر در سال ۲۰۲۴ روزآمد شود، که این بروزرسانی بر اساس ارزیابی مؤسسه‌های «آی‌اچ‌اس»، «وود مکنزی» و «ریستاد انرژی»  در آخرین نشست اوپک در سال ۲۰۲۳ خواهد بود، برنامه تولید نیجریه برای سال، یک میلیون و ۵۷۸ هزار بشکه در روز اعلام شده است که مشروط به تأیید سه منبع یادشده خواهد بود و در صورت تأیید، این رقم به‌عنوان تولید مورد نیاز برای سال ۲۰۲۴ در نظر گرفته می‌شود.

سطح  تولید اعلام شده برای روسیه براساس میانگین منابع ثانویه، سطح تولید ماه فوریه ۲۰۲۳ بوده که تا ژوئن ۲۰۲۳ قابل بازنگری است زیرا این کشور در حال همکاری با منابع ثانویه به‌منظور روزآمدن کردن رقم تولید است.

اوپک پلاس.jpg

اعضای اوپک‌پلاس در اکتبر ۲۰۲۲ تصمیم گرفته بودند از ماه نوامبر تا پایان سال ۲۰۲۳ میلادی روزانه ۲ میلیون بشکه‌ تولید خود را کاهش دهند، همچنین بعضی از تولیدکنندگان این ائتلاف در آوریل ۲۰۲۲ به‌طور ناگهانی تصمیم گرفتند از یکم ماه مه ۲۰۲۳ (۱۱ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۲) تا پایان سال ۲۰۲۳ میلادی روزانه یک میلیون و ۶۶۰ هزار بشکه از تولید خود بکاهند به‌طوری که این رقم در مجموع به روزانه ۳ میلیون و ۶۶۰ هزار بشکه رسید.

در این گزارش، اوپک‌پلاس در واکنش به فروپاشی تقاضا در اوج بحران شیوع ویروس کووید-۱۹، تولید خود را از ماه مه سال ۲۰۲۰، ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز معادل حدود ۱۰ درصد از تقاضای جهانی محدود کرده بود، اما پس از آن زمان با بهبود تقاضا، محدودیت عرضه را به مرور تسهیل کرد.

بیانیه پایانی سی‌وپنجمین نشست وزیران اوپک و غیراوپک

وزیران نفت و انرژی اوپک‌پلاس با انتشار بیانیه‌ای در سی‌وپنجمین نشست خود با هدف بهبود ثبات بازار نفت ضمن تأکید بر تداوم بیانیه همکاری و منشور همکاری اوپک ‌و غیراوپک تصمیم گرفتند با ادامه و تعدیل کاهش‌های اعمال شده در کل سال ۲۰۲۴ میلادی در مجموع ۴۰ میلیون و ۴۶۰ هزار بشکه نفت تولید کنند.

با توجه به تعهد مستمر کشورهای عضو اوپک و غیراوپک در بیانیه همکاری (DoC) به‌منظور دستیابی و حفظ ثبات بازار نفت و در عین حال هدایت بازار نفت برای بلندمدت، همسو با رویکرد موفق به‌دلیل اقدام‌های محتاطانه، فعالانه و پیشگیرانه که به‌طور مداوم ازسوی کشورهای عضو اوپک و غیراوپک در بیانیه همکاری پذیرفته شده است، اعضا تصمیم گرفتند:

۱. بر چهارچوب توافقنامه همکاری که در دهم دسامبر ۲۰۱۶ شنبه (۲۰ آذر ۱۳۹۵) امضا و در نشست‌های بعدی تأیید شد و در عین حال منشور همکاری اوپک و غیراوپک که در دوم ژوئیه ۲۰۱۹ سه‌شنبه (۱۱ تیرماه ۱۳۹۸) امضا شده است، تأکید شد.

۲. مجموع تولید نفت خام کشورهای عضو اوپک و غیراوپک حاضر در بیانیه همکاری از یکم ژانویه سال ۲۰۲۴ میلادی تا ۳۱ دسامبر ۲۰۲۴ به ۴۰ میلیون و ۴۶۰ هزار بشکه در روز برسد.

۳. ضمن تأکید بر حق قانونی کمیته وزارتی نظارت بر توافق اوپک‌پلاس (JMMC) اختیار قانونی تمدید شد تا به دقت شرایط بازارهای جهانی نفت، مقدار تولید و سطح پایبندی اعضا به سطح تولید تعیین شده در بیانیه همکاری را با کمک کمیته فنی مشترک (JTC) و دبیرخانه اوپک زیر نظر داشته باشند. افزون بر این نشست کمیته وزارتی نظارت بر توافق اوپک‌پلاس هر دو ماه یکبار برگزار شود.

۴. نشست وزیران نفت و انرژی اوپک و غیراوپک هر ۶ ماه یکبار مطابق نشست‌های عادی برنامه‌ریزی شده اوپک برگزار شود.

۵. به کمیته وزارتی نظارت بر توافق اوپک‌پلاس (JMMC) اختیار داده شد نشست‌های بیشتری برگزار کند یا در صورت نیاز برای رسیدگی به تحولات بازار نفت درخواست برگزاری نشست وزارتی اوپک‌پلاس را ارائه دهد.

۶. پایبندی به بیانه همکاری با توجه به سطح تولید نفت خام، باید بر اساس اطلاعات منابع ثانویه و روش اعمال شده برای کشورهای عضو اوپک پایش شود.

۷. بر اهمیت حیاتی پایبندی به بیانیه همکاری و جبران تخطی‌ها از سطح تولید تعیین شده در جدول پیوست و در عین حال سطوح تولیدی از پیش تعیین شده تصریح شود.

۸. سی‌وششمین نشست مشترک وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو اوپک و غیراوپک موسوم به ائتلاف اوپک‌پلاس ۲۶ نوامبر ۲۰۲۳ یکشنبه (پنجم آذرماه ۱۴۰۲) برگزار شود.