شناسهٔ خبر: 6081063 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

فرانس پرس :‌ تاثيرمنفي مسئله يونان بر اعتبار صندوق بين المللي پول

صاحب‌خبر - تهران/ خبرگزاری صدا و سیما/ اقتصادی 1394/04/09
خبرگزاری فرانسه روز سه‌شنبه در گزارشی از واشنگتن به قلم جرمی تورجمن در باره چالش صندوق بین المللی پول با یونان نوشت:
بی‌شک یونان روز سه‌شنبه نخواهد توانست بدهی خود به صندوق بین المللی پول را بپردازد اما مشکل صندوق فقط این نیست. این موسسه مالی مستقر در واشنگتن با خطر خدشه‌دار شدن اعتبار خود هم روبه‌رو است.
طی چند هفته گذشته گمانه‌زنی‌ها در باره سرنوشت 1/5 میلیارد یورویی که آتن باید تا ساعت 22 روز سه‌شنبه به صندوق بین المللی پول بپردازد، زیاد بود.
تاکنون صندوق بین المللی پول فرضیه ناتوانی یونان برای پرداخت را رد می‌کرد. کریستین لاگارد، مدیر کل این صندوق اوایل ماه ژوئن به اطمینان دادن‌های الکسی سیپراس، نخست وزیر یونان، دلخوش کرد که می‌گفت «نگران نباشید»
سخنگوی این موسسه مالی بین المللی تا همین هفته گذشته هنوز انتظار داشت که یونان به تعهداتی که در پی کمک‌های گسترده صندوق بین المللی پول و اروپا، برعهده گرفته بود، عمل کند.
اما شکست مذاکرات یونان و طلبکارانش هر امیدی را نقش بر آب کرد. سیپراس روز دوشنبه گفت:« بانک‌هایی که تا سرحد خفگی کشانده شده‌اند چگونه می‌توانند به صندوق بین المللی پول، پول پرداخت کنند؟»
بی شک صندوق بین المللی پول برای اعلام رسمی این خبر که تاثیری فوری خواهد داشت ، تا آخرین لحظه صبر خواهد کرد. تاثیر فوری این خبر چنین است: یونان اولین کشور صنعتی می‌شود که نمی‌تواند بدهی صندوق را بپردازد و به زودی از دسترسی به منابع این موسسه محروم خواهد شد.
به گفته کارشناسان، خطر بسیار بزرگی صندوق بین المللی پول را تهدید نمی‌کند اما این صندوق نمی‌تواند بدون هزینه این خطر را پشت سرگذارد.
اسوار پراسادEswar Prasad تحلیل گر و از مسئولان سابق این موسسه مالی بین المللی می‌‌گوید:« ناتوانی یونان ، حتی برای کوتاه مدت، شهرت صندوق بین المللی پول را لکه دار خواهد کرد و به این ترتیب کشورهای درگیر بحرانی که در آینده از کمک‌های این موسسه استفاده خواهند کرد، مجذوبیت کمتری برای سرمایه گذاران خصوصی خواهند داشت».
اولین حادثه ناگوار صندوق بین المللی پول که به ناجی کشورهای نقدینگی از دست داده شهرت دارد، یونان نخواهد بود. این صندوق قبل از همه باید به خطای خود در تجویز تدابیر ریاضتی اعتراف کند.
این موسسه مالی در داخل هم با انتقادهایی روبه رو شده است. برخی از اعضای آن از روش درمانی که برای یونان به کار برده شد انتقاد می‌کنند و مقررات این صندوق را زیر سوال می‌برند مقرراتی که براساس آنها کشوری که بدهی‌اش را نپرداخته نمی‌تواند وام بگیرد.
به این ترتیب ناتوانی یونان در پرداخت بدهی، چیزی جز فشار آوردن بر روی یک زخم باز نخواهد بود.
پیتر دوایل ، که تا سال 2012 در بخش اروپایی صندوق بین المللی پول بود، می‌گوید:« عدم باز پرداخت این مسئله را برای هرکسی در جهان روشن خواهد کرد که تعهدات صندوق بین المللی پول با اروپا و یونان مسیر بسیار بدی را طی کرد.
وی افزود مسئله یونان همچنین می‌تواند انتقادها در باره برخی اقدامات جنجالی صندوق بین المللی پول، به ویژه در اوکراین، را بیدار کند . این صندوق در اواخر مارس یک خط اعتباری چشمگیری برای کیف باز کرد و این درحالی بود که توانایی پرداخت این بدهی بسیار نامعلوم بود و هنوز هم نامعلوم است.
با وجود این صندوق بیش از هر زمان دیگری چهره سرپرست رام نشدنی دارایی‌های سپرده شده به خود را گرفته است دارایی‌هایی که ازسوی 188 کشور عضو به این صندوق سپرده شده است.
در گذشته مواردی بوده که صندوق بدهی کشوری فقیر مثل هائیتی را پس از زمین لرزه شدید این کشور بخشیده است. این صندوق اخیرا با تخفیف 90 میلیون یورو از بدهی کشورهای درگیر ابولا هم موافقت کرده است.
اما مورد یونان چیز دیگری است. از سال 2010 مبلغ کل وام‌های این کشور به 32 میلیارد یورو رسیده است و ضرر ناشی از آن یکپارچگی مالی صندوق بین المللی پول را به خطر می‌اندازد.
پراساد می‌گوید این صندوق برای پرهیز از چنین خطری گزینه‌‌های زیادی در اختیار ندارد اما به نفع همه است که یونان با سایر طلبکاران خود به تفاهم برسد.
در حال حاضر این صندوق باید از دمیدن بر خاکستر ناتوانی فرضی یونان در پرداخت بدهی‌هایش خودداری کند.
دومنیکو لومباردی عضو سابق شورای اداری صندوق بین المللی پول می‌‌گوید:« آنها تاثیر مداخلات خود در این ماجرا را کم اهمیت نشان خواهند داد تا به آغاز مذاکرات جدید ضربه نزنند. »
125/126