صاحبخبر - تهران/ خبرگزاری صدا و سیما/ سیاسی 1394/04/09
00:13:00.20
سخنگوی کاخ سفید قدرت بازگشت پذیری تحریم ها را زیاد دانست و گفت : این بازگشت پذیری باعث می شود که ایران تعهدات خود را نقض نکند.
به گزارش مونیتورینگ خبرگزاری صدا و سیما؛جاش ارنست در بخش دیگری از نشست خبری روز دوشنبه ی خود در کاخ سفید به پرسش دیگری درباره ی ایران پاسخ داد.
00:23:25.23
یکی از خبرنگاران حاضر در سالن کنفرانس پرسید: در چند روز گذشته یکی از سرداران ایرانی گفت ، هیچ بازرسی از پایگاههای نظامی در کار نخواهد بود. آیا دولت آمریکا واقعا اطمینان دارد که محمد جواد ظریف مردی است که با وی مذاکره کرد و به توافقی دست یافت که او به آن پایبند باشد؟
جاش ارنست گفت: پرسش کاملا مشروعی مطرح کردید. تلاش ها برای دستیابی به یک راه حل سیاسی برای اطمینان یافتن از اینکه ایران به سلاح هسته ای دست نمی یابد، مبتنی بر اعتماد به هیچ کس نیست. در واقع تنها راهی که ما خواهیم توانست به توافق دست یابیم و تنها راهی که رئیس جمهور آمریکا و شرکای ما در پنج بعلاوه ی یک ، توافقنامه را امضا خواهند کرد این است که ایران تعهد دهد که با سرزده ترین بازرسی ها همکاری کند که تاکنون روی برنامه ی هسته ای هیچ کشور اعمال نشده است. در واقع آنچه که به صورت توافقنامه نگارش خواهد شد، این است که توافقنامه ی نهایی مطابق با پارامترهای توافقنامه ی سیاسی در ماه آوریل باشد. اگر مشخص شود که ایران قادر نیست به توافقنامه پیش روی احتمالی پایبند باشد در این صورت ما فرصت های زیادی برای حل کردن این مسئله داریم که برجسته ترین آن شامل اقدام سریع برای بازگشت تحریم ها است .
00:25:12.17
خبرنگار گفت:
من این پرسش را پرسیدم چون وقتی که چارچوب توافقنامه بدست آمده بود مقامات دولت آمریکا گفته بودند که این توافقنامه روشن است و مکتوب شده است و فقط باید جزئیات آن مشخص شود اما در مدت چند ساعت بود که مقامات ارشد ایرانی بخشی از این توافقنامه را منکر شدند. آیا این خطر وجود دارد که چنین چیزی باز هم تکرار شود؟
جاش ارنست در پاسخ گفت:
توافقنامه ای که ماه آوریل بدست آمد(بیانیه ی لوزان) مستلزم تعهدات چشمگیر از طرف ایرانی ها است. برخی از نگرانی هایی که ایرانی ها مطرح کردند و ما شاهدش بودیم باید نشان دهنده ی این مسئله باشند که، ما یعنی جامعه ی بین المللی، ایران را ملزم می کنیم که تعهدات جدی بدهد. مطلب دیگر این است که هیچ جنبه ای از این توافقنامه نیست که مبتنی بر اعتماد کردن به هیچ کس در دولت ایران باشد. آنچه که در این توافقنامه وجود دارد مجموعه ای از تدابیر راستی آزمایی است که اطمینان خواهد داد کارشناسان بین المللی به سایت های ایرانی ، تاسیسات ایرانی و حتی اشخاص ایرانی دسترسی دارند تا اطمینان حاصل کنند که آنها به تعهداتی که در چارچوب این توافقنامه دادند ، عمل می کنند. اگر آنها این کار را نکنند ما ساز و کارهایی در داخل توافقنامه داریم که تشریح می کند دقیقا چه گام هایی را جامعه ی بین المللی خواهد برداشت تا سریعا تحریم ها را بازگرداند. نکته این است که ما هم اکنون می دانیم که ایرانی ها علاقه ی زیادی به رها شدن از تحریم های شدید بین المللی دارند. از این رو اگر توافقنامه بدست آید، انگیزه ی روشنی برای ایران وجود خواهد داشت تا به تعهدات خود در چارچوب توافقنامه عمل کند.
خبرنگار گفت:
اگر از ضرب الاجل گذر شود آیا توافقنامه ی موقت همچنان پابرجا است؟
جاش ارنست گفت:
بله، برنامه ی اقدام مشترک اهمیت دارد و همچنان پابرجا خواهد بود. این برنامه فراتر از سی ام ژوئن پابرجا خواهد بود. ما دراین مقطع زمانی پیش بینی می کنیم که مذاکرات چند روز پس از ضرب الاجل ادامه یابد.
00:45:24.19
خبرنگار دیگری درباره ی مذاکرات هسته ای پرسید و گفت:
آیا ضرب الاجل ، ضرب الاجل است؟
جاش ارنست گفت:
ضرب الاجلی که ما تعیین کردیم سی ام ژوئن است. توافقنامه ی نهایی نزدیک است اما در نهایت این توافقنامه مستلزم تعهدات جدی ایرانی هاست تا آنها همه ی مسیرهای خود به سمت سلاح هسته ای را مسدود کنند و با سرزده ترین بازرسی ها موافقت کنند. این ایرانی ها هستند که باید تصمیم بگیرند که می خواهند این تعهدات جدی را بدهند یا خیر؟
جاش ارنست گفت:
برنامه ی اقدام مشترک چند روز پس از ضرب الاجل ادامه خواهد داشت. در نهایت ایرانی ها باید تصمیم بگیرند که آیا توافقنامه ی نهایی را که مطابق با پارامترهای توافقنامه ی سیاسی ماه آوریل باشد امضا می کنند یا خیر؟
00:47:39.04
خبرنگار دیگری پرسید: وقتی که شما برخی از پولهای مسدود شده ی ایران را به این کشور می دهید و وقتی اجازه می دهید که کشورها بار دیگر با ایران داد و ستد کنند، چگونه می توانید انتظار داشته باشید که تحریم ها خیلی سریع بازگردند و اعمال شوند؟ به نظر می رسد که بازگشت سریع تحریم ها ممکن نباشد.
سخنگوی کاخ سفید در واکنش گفت:
تردید های زیادی درباره ی توانایی جامعه ی بین المللی برای اعمال این تحریم ها وجود داشته است. این تردید خیلی مفید بودند. گفته می شد که هیچ راهی وجود ندارد که ما اقتصاد های بزرگ در دنیا را وادار کنیم تا داوطلبانه قبول کنند که دیگرنفت ایران را نخرند اما این تحریم ها سه سال و نیم پابرجا بودند. این خود نشان می دهد که جامعه ی بین المللی در این خصوص متحد است. من منکر نیستم که فشارهایی بر رژیم تحریم ها خواهد بود اما این فشار همیشه روی رژیم تحریم ها بوده است چون کشورهایی هستند که از خودگذشتگی اقتصادی کردند و این فشار را به ایران وارد کردند. واقعیت این است که فشار متقابلی هم به دولت ایران ومردم این کشور وارد است یعنی وقتی که برخی تحریم ها تخفیف می یابند چشم انداز اینکه این تحریم ها دوباره اعمال شوند و مردم ایران بار دیگر از این تحریم ها رنج بکشند، باعث می شود که دولت ایران دیگر انگیزه ای برای نقض کردن این تعهدات خود نداشته باشد.
00:49:59.11
خبرنگار در ادامه تاکید داشت که بازگشت تحریم های ایران به صورت آنی ممکن نیست و نیازمند زمان است.
جاش ارنست در واکنش گفت:
هدف از گنجاندن و نگارش بازگشت پذیری تحریم ها تضمین می کند که اجرای دوباره ی این تحریم ها زمان زیادی نخواهد برد. اطمینان زیادی وجود دارد مبنی بر اینکه مردم ایران که انگیزه بخش اصلی بودند و خواستار برداشته شدن تحریم ها بودند، اگر شاهد تخفیف تحریم ها به مدت چند روز یا چند هفته باشند شاهد مزایای آن هم خواهند بود. در این صورت مردم ایران فشار زیادی به رژیم ایران وارد خواهند کرد تا به تعهدات خود در توافقنامه ی نهایی پایبند باشد . در این صورت دولت ایران با فشار داخلی زیادی روبرو خواهد شد که اجازه ندهد این تحریم ها دوباره اعمال شوند. هدف این مفاد همین است. نکته ی دیگر این است که جزئیات مربوط به بازگشت سریع تحریم ها چیزی است که همچنان در وین مورد مذاکره واقع است. این موضوعات دشوار هستند. ایرانی ها خیلی روی نگارش مفاد ها متمرکز هستند چون درک می کنند که قدرت بازگشت پذیری تحریم ها چیست و این مسئله چه فشاری به ایران وارد خواهد کرد تا به تعهدات خود پایبند باشند.
00:57:40.09
∎