شناسهٔ خبر: 60490723 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

مشاور سعودی: بانک بریکس از سلطه دلار می‌کاهد / موسسات مالی غرب به فکر منافع خود هستند

تهران-ایرنا- مشاور اقتصادی سعودی با بیان اینکه کشورهای جهان باید به دنبال موسسات جایگزین به جای موسسات مالی غربی باشند، تاکید کرد که بانک توسعه گروه «بریکس» در مرحله آتی از سلطه دلار خواهد کاست.

صاحب‌خبر -

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، عید العید مشاور اقتصادی سعودی در گفت وگو با خبرگزاری اسپوتنیک اظهار داشت که «بانک توسعه» وابسته به بریکس به دنبال کمک به کشورهای عضو بریکس و کشورهای درحال توسعه در پروژه های عظیم زیرساختی است.

وی گفت: همانطور که رئیس جمهور برزیل اعلام کرد هدف اصلی بانک توسعه، کاهش سلطه موسسات مالی بین المللی وابسته به نظام غرب به رهبری آمریکا است؛ موسساتی که با شروط خودسرانه جهان درحال توسعه را وارد قرض و بدهکاری کرد.

العید خاطرنشان کرد که این موسسات مالی غربی به جای اینکه به فکر کشورهای وام گیرنده باشند، به دنبال تحقق منافع غربی ها هستند.

مشاور اقتصادی سعودی در ادامه تاکید کرد: اکنون واجب شده است که کشورهای جهان به دنبال یافتن موسساتی باشند که از کشورهای درحال توسعه حمایت کنند و به دنبال تحقق منافع آن ها باشند.

وی گفت که بانک توسعه وابسته به بریکس، بانک آسیا برای حمایت از زیرساخت ها، موسسات مالی عربی، بانک توسعه اسلامی و صندوق توسعه اوپک از جمله این موسسات هستند.

این مسئول سعودی در بخش دیگری از اظهارات خود تاکید کرد که در مرحله آتی، بانک توسعه وابسته به بریکس از سلطه دلار خواهد کاست.

العید همچنین گفت که پیوستن ریاض به بانک توسعه بریکس از دو جهت حائز اهمیت است؛ مساله اول اینکه عربستان از قدرت مالی برخوردار است و می تواند از بانک حمایت مالی بکند به گونه ای که شاید کشور دیگری نتواند این کار را انجام دهد.

مساله دوم تجربه ۵۰سال عربستان در حمایت از کشورهای درحال توسعه در مناطق مختلف جهان است و این امر تاثیر مثبتی بر عملکرد بانک توسعه خواهد گذاشت.

برخی منابع بانکی اخیرا از تلاش و رایزنی های عربستان برای پیوستن به بانک جدید «توسعه» وابسته به گروه بریکس خبر دادند که درحال پیش گرفتن از «گروه هفت» (جی ۷) است چرا که براساس ارزیابی ها، سهم کشورهای عضو بریکس از تولید داخلی ناخالص جهانی تا سال ۲۰۳۰ میلادی از ۵۰ درصد تجاوز خواهد کرد.

برخی نمایندگان این بانک تاکید کردند که در خاورمیانه اهمیت زیادی برای عربستان قائل هستیم و درحال انجام گفت و گوهای حرفه ای با این کشور هستیم.

بر اساس این گزارش، پیوستن عربستان به این مجموعه منجر به تقویت روابط میان کشورهای عضو این بانک می شود؛ بانکی که بزرگ ترین اقتصادهای نوظهور جهان برای جایگزین کردن با موسسات غربی «برتون وودز» تشکیل دادند.

تصمیم سیاسی برای ایجاد بانک جدید توسعه در سال ۲۰۱۳ در جریان نشست سران در «دوربان» واقع در آفریقای جنوبی اتخاذ شد، در سال ۲۰۱۴ در نشست «فورتالزا» در برزیل توافقی در خصوص تاسیس این بانک امضا شد و در ۷ جولای ۲۰۱۵ در نشستی در مسکو، این بانک به طور رسمی کار خود را آغاز کرد.

هدف اصلی تاسیس این بانک حمایت از پروژه های زیرساختی و توسعه پایدار در کشورهای عضو بریکس و کشورهای درحال توسعه است.

گروه بریکس یک سازمان بین المللی متشکل از روسیه، برزیل، چین، هند و آفریقای جنوبی است که اقتصاد آن ها ۲۳ درصد از اقتصاد کل جهان و ۱۸ درصد از حجم تجارت بین المللی را تشکیل می دهد.

برخی از کشورها مانند الجزایر، آرژانتین، ایران، تونس، اندونزی، ترکیه، عربستان و مصر تلاش دارند که به این مجموعه بپیوندند.

به گفته تحلیلگران اقتصادی بین المللیُ گروه اقتصادی «بریکس» در حال پیشی گرفتن از «گروه هفت» (جی ۷) است و براساس ارزیابی ها، سهم کشورهای عضو بریکس از تولید داخلی ناخالص جهانی تا سال ۲۰۳۰ میلادی از ۵۰ درصد تجاوز خواهد کرد.

بر اساس آخرین اطلاعات منتشر شده، ارزیابی اقتصادی نشان می‌دهد که گروه «بریکس» بر «جی ۷» برتری یافته زیرا گروه بریکس شامل برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی است و این کشورها، قدرت‌های اقتصادی نوظهوری هستند که در اقتصاد جهانی نقش حیاتی بازی می‌کنند و در مقابل، «جی ۷» متشکل از کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن، انگلیس و آمریکا به اضافه اتحادیه اروپا است.

مشخص است که گروه «بریکس» با پیوستن بنگلادش، مصر و امارات و همچنین آماده شدن چند کشور دیگر برای پیوستن به بانک توسعه جدید گروه «بریکس»، شاهد گسترش مستمر است.

این تغییر تاکید می‌کند که قدرت و نفوذ گروه «بریکس» در عرصه جهانی در حال رشد است و ممکن است در آینده «جی ۷» را با چالش مواجه کند.

در حال حاضر، پنج کشور «بریکس» حدود ۳۱.۵ درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی را تشکیل می‌دهند؛ در حالی که سهم کشورهای «جی ۷» کمتر از ۳۰ درصد است و پیش بینی می‌شود که سهم کشورهای بریکس از تولید ناخالص داخلی جهانی تا سال ۲۰۳۰ از ۵۰ درصد تجاوز کند و توسعه پیشنهادی گروه بریکس به شدت این هدف را تقویت خواهد کرد.

از سوی دیگر، منافع کشورهای «بریکس» تنها محدود به تجارت نیست بلکه ریشه در این باور سیاسی دارد که جهان باید چند قطبی شود.

گروه بریکس ایده یک سیستم جهانی را تشویق می کند که شامل چندین قطب سیاسی و اقتصادی است که در آن، منافع آن‌ها به بهترین شکل از طریق توازن قوا و تعدد شرکا به جای سیستم تک قطبی آمریکا تضمین می شود و در نهایت به گفته «جوزف دبلیو. سالیوان» اقتصاددان دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا، ایجاد واحد ارز جدید بریکس تهدیدی برای سلطه دلار آمریکا است و ممکن است دگرگونی نظم جهانی را تسهیل کند.

نظر شما