شناسهٔ خبر: 60481271 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه شهروند | لینک خبر

جلوگیری از ضعف حافظه با چای و سیب

صاحب‌خبر -

افرادی که از رژیم‌های غذایی سرشار از فلاوانول استفاده می‌کنند، احتمالاً در سنین بالا کمتر از بقیه دچار ضعف حافظه می‌شوند. از جمله مواد حاوی فلاوانول می‌توان به چای، سیب و بری‌ها (از خانواده توت) اشاره کرد. محققان دانشگاه‌های کلمبیا و ردینگ در پژوهشی سه‌ ساله روی 3562 نفر با سن تقریبی 71 سال دریافتند مصرف منظم مقدار بالایی فلاوانول بر عملکرد حافظه هیپوکامپی اثر مثبت دارد. این بخش از مغز وظیفه تشکیل حافظه کوتاه‌مدت را دارد. این مطالعه نشان می‌دهد مصرف 500 میلی‌گرم مکمل فلاوانول به‌صورت روزانه می‌تواند اثر منفی کمبود این ماده بر عملکرد حافظه را در افراد مسن معکوس کند. منتها این مکمل برای افرادی که دچار کمبود فلاوانول نیستند، فایده خاصی نخواهد داشت. بسیاری از مردم به‌خاطر مصرف چای و سیب معمولاً مقدار بالایی فلاوانول دریافت می‌کنند.
یافته‌های جدید نشان می‌دهد برای تقویت ذهن در سنین بالا به مواد مغذی گوناگونی نیاز داریم. پژوهشگران در این مطالعه به‌صورت تصادفی داوطلبان سالمی را انتخاب و آن‌ها را به دو گروه تقسیم کردند. به مدت سه سال، به یک گروه مکمل فلاوانول 500 میلی‌گرمی و به گروه دیگر دارونما داده شد. شرکت‌کنندگان در طول این مطالعه چندین‌بار در تست‌های حافظه شرکت کردند و به سؤالاتی درباره رژیم غذایی خود پاسخ دادند. درنهایت مشخص شد عملکرد حافظه در گروهی که قرص فلاوانول مصرف می‌کردند، فقط اندکی بهتر شده بود. اما در همین گروه، زیرگروهی از افراد با کمبود فلاوانول وجود داشتند که حافظه آن‌ها در پایان پژوهش به‌طور میانگین 10.5 درصد بهتر از گروه دارونما و 16 درصد بهتر از ابتدای آزمایش شده بود. در این مطالعه از فلاوانول استخراج‌شده از کاکائو استفاده شده بود، اما محققان می‌گویند مصرف شکلات احتمالاً به بهبود سطح این ماده مغذی در بدن کمک نمی‌کند، چون فلاوانول در حین مراحل فرآوری از بین می‌رود.
این پژوهش اهمیت زیادی دارد، چون دوز فلاوانولی که در آن بررسی شده، به‌راحتی قابل دستیابی است. برای مثال، با یک ماگ چای، شش قطعه شکلات تلخ، چند عدد بری و سیب درمجموع می‌توان به این 500 میلی‌گرم دست یافت. فلاوانول‌ها به آنتی اکسیدان‌هایی از خانواده فلاونوئید تعلق دارند. آنتوسیانین یکی دیگر از اعضای این خانواده است. مصرف خوراکی‌های غنی از فلاوانول کمک می‌کند از سرطان و بیماری‌های قلبی دور بمانیم. فلاوانول‌ها سیستم عصبی را تقویت می‌کنند. آنها از سلول‌های شما در برابر آلاینده‌های محیطی و اثرات استرس محافظت می‌کنند و می‌توانند منجر به کاهش فشار خون شوند. توت فرنگی، چای سیاه و سبز، گوجه فرنگی، لوبیای سبز، کلم بروکلی و بلوبری منابع غنی از فلاوانول هستند که می‌توانند به روش‌های مختلف در وعده‌های غذایی و دستورهای آشپزی گنجانده شوند.