شناسهٔ خبر: 6034516 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: فرهیختگان آنلاین | لینک خبر

توافق نهایی ۹ تیر امضا می‌شود؟

صاحب‌خبر -

 از نخستين جلسه مذاکرات هسته‌اي ايران و 1+5 در دولت روحاني در نيويورک تا وين 8؛ 12جلسه مذاکرات‌ هسته‌اي در سطوح وزراي خارجه برگزار شد؛ اکنون اما تهران و غرب با پشت سر گذاشتن بيانيه لوزان در چند قدمي امضاي توافق نهايي هستند.
دولت «حسن روحاني» اين روزها 2 سالگي دولت خود را پشت سر مي گذارد؛ حل و فصل پرونده هسته‌اي ايران که در دولت نهم و دهم شاهد تصويب بيش از 4قطعنامه در شوراي امنيت سازمان ملل متحد بود، از مهمترين اولويت هاي کاري پيش روي دولت يازدهم اعلام شد و اين دولت توانست در آستانه 100 روزه‌گي خود، توافق تاريخي ژنو که مقدمه‌اي بر پايان دادن به 10 سال مناقشه‌ي هسته‌اي ايران و غرب بود، را به امضا برساند.

استارت تغيير خط مشي مذاکرات هسته‌اي ايران پس از انتخابات 24 خرداد با واگذاري پرونده آن به وزارت خارجه زده شد و در نخستين حضور رئيس جمهور و وزير خارجه در اجلاس مجمع عمومي سازمان ملل پايه‌هايش بنا نهاده شد. آنجا که ظريف در نشستي با وزراي خارجه گروه 5+1 در اولين گام به اين توافق رسيدند تا مباحث حاشيه‌اي همچون تعيين مکان مذاکرات هسته اي کنار گذاشته شود و شهرهاي ميزبان دفاتر سازمان ملل به عنوان زمين بيطرف تعيين شوند. تصميمي که در نهايت با تاکيد بر پرداختن به محتواي موارد مورد مناقشه، در 3 نشست فشرده ژنو به توافق هسته‌اي منجر شد.

حسن روحاني نيز در نخستين کنفرانس خبري با حضور رسانه‌هاي داخلي و خارجي پس از پيروزي در انتخابات رياست جمهوري، در پاسخ به سوالي در خصوص تمهيدات عملي براي خروج از بن بست مذاکرات هسته اي دردولت جديد، گفت: اصولي که در اين زمينه هست حفظ خواهد شد. به اين معنا که حقوق هسته‌اي ايران بر اساس مقررات بين‌المللي مورد تأکيد دولت خواهد بود و ما از حق مردم کوتاه نخواهيم آمد اما در عين حال اهل تعامل و گفت‌وگو هستيم.

اکنون تنها 3 روز تا ضرب الاجل 30 ژوئن تا 9 تير باقي مانده است و شواهد و گفته ها از پيشرفت هاي قابل توحهي خبر مي دهند؛ دو طرف به گفته مقامات بيش از 90 درصد از متن توافق نهايي برجام را به نگارش درآورده اند و بسياري از اختلافات عميق نيز حل و فصل شده است تا اکنون طرفين با توافق نهايي تنها چند موضوع اخلافي و يک اراده سياسي فاصله داشته باشند.

به اين بهانه ي دولت يازدهم مروري داريم بر 12 نشست ديپلماتيک-هسته‌اي ايران و 1+5 در مسير خاتمه دادن به 10 سال مناقشه هسته اي و نتايجي که هر دوره از مذاکرات به همراه داشت.

نيويورک، «نخستين»ها براي پرونده هسته‌اي ايران رقم خورد

نخستين سفر رئيس جمهور به نيويورک براي شرکت در مجمع ساليانه سازمان ملل متحد با همراهي ظريف، نخستين نشست ايران و 1+5 را براي نخستين بار در سطح وزراي خارجه را رقم زد. ظريف به همراه همتايان آمريکايي، فرانسوي، بريتانيايي، روسي، چيني، آلماني و «کاترين اشتون» بر سر يک ميز نشستند و براي برداشتن گام هاي جدي و مهم مبتني بر ديپلماسي، لبخندهاي ديپلماتيک را نثار يکديگر کردند.

ديدارهاي دوجانبه در حاشيه نشست ايران و 1+5 در نيويورک و در راس آن گفت‌وگوي خصوصي ظريف و «جان کري» را مي توان پاشنه آشيل ژنو هاي 1، 2 و 3 دانست. ظريف بيش از 30 سال از زندگي‌اش را در ايالات متحده آمريکا گذرانده بود و به خوبي انگليسي صحبت مي کرد، از سوي ديگر سابقه تاثيرگذار و مهم بازيگري ظريف در عرصه هاي مهمي همچون توافقنامه 598 ميان ايران و عراق، تشکيل دولت جديد در افغانستان و همچنين حضور در هيئت هسته اي ايران در دوران مذاکره با گروه سه کشور اروپايي از وي ديپلماتي خوش سابقه ساخته بود که خوبي به نحوه تعامل با همتايان آمريکايي و اروپايي واقف بود.

در نشست نيويورک همچنين توافق شد مناقشه بر سر محل برگزاري مذاکرات هسته اي که در دوره هاي پيشين بسيار چالش برانگيز شده بود از ميان برداشته شود و محل اين نشست ها در شهرهاي محل دفتر سازمان ملل متحد يعني در شهرهاي ژنو سوئيس، وين اتريش و نيويورک آمريکا، برگزار شود.

در ادامه همين نخستين حرکت هاي تيم سياست خارجي در نيويورک، رييس دولت يازدهم نيز در آخرين لحظات حضورش در نيويورک بعد از سه دهه مناقشه بين ايران و آمريکا، به تلفن اوباما رييس جمهور آمريکا پاسخ داد تا قدم بزرگتري در مسير حل پرونده هسته اي از سوي حسن روحاني برداشته شود. در اين تماس تلفني بود که اوباما و روحاني وزراي خارجه خود را مامور حل و فصل پرونده هسته اي ايران کردند.

3 دوره مذاکرات در ژنو تا فشرده شدن دست هاي وزراي خارجه قدرت هاي جهاني در دستان ظريف

بدين ترتيب، ژنو در روزهاي 23 و 24 مهر ميزبان نشست ايران و 1+5 در سطح معاونين وزرا بود که با حضور کاترين اشتون و ظريف برگزار شد و با ارائه طرح محرمانه ايران به صورت پاور پوينت برگزار شد و قرار شد تا نشست بعدي 16 و 17 آبان ماه در ژنو برگزار شود.

16 و 17 آبان، ژنو براي دومين بار مجددا ميزبان مذاکرات هسته اي ايران و 1+5 بود . نشستي که به يکباره و در ميانه مذاکرات با تصميم جان کري رييس جمهور آمريکا و ديگر قدرت هاي هسته اي براي حضور در مذاکرات، سطح مذاکرات به وزراي خارجه ارتقا يافت و اميدها و انتظارها براي رسيدن به «توافق بزرگ» شکل گرفت. در حالي که مذاکرات و گمانه زني ها حکايت از رسيدن به حصول توافق بر سر جزئيات را نويد مي داد فرانسه که مامور اسرائيل و عربستان در مذاکرات شده بود زير ميز مذاکره زد و مذاکرات به دور سوم و ژنو 3 در 29 و 30 آبان کشيده شد.

دو هفته بعد در ميان شک و ترديدها از امکان حصول توافق بر سر برنامه هسته اي ايران و خروج مذاکرات از بن بست، بار ديگر ظريف به همراه معاونيش راهي سوئيس شدند تا مذاکرات نفس گيري را در سرماي ژنو از سر بگيرند که بر حقوق هسته اي ايران از جمله غني سازي اورانيوم و ادامه فعاليت تاسيسات هسته اي تاکيد دارد.

اين بار نيز 2 روز نخست مذاکرات با معاونان وزرا پيگيري شد و اواخر روز جمعه زمزمه سفر وزراي خارجه 1+5 به ژنو شنيده شد. شنبه صبح اما، جان کري، لوران فابيوس، ويليام هيگ، سرگئي لاوروف، به همراه وزير خارجه چين و گيدرو وستروله آلماني راهي ژنو شدند تا به همراه ظريف و اشتون بامداد يکشنبه تاريخي را رقم بزنند.

روز شنبه به پايان رسيد و در حالي که ساعت از نيمه شب گذشته بود، درب هاي اتاق مذاکرات هسته اي همچنان بسته بود و گه گاهي عراقچي، معاون ظريف و مايکل مان سخنگوي اشتون با حضور در ميان خبرنگاران به ارائه توضيحات و اخبار کوتاهي در زمينه پيشرفت مذاکرات ارائه مي کردند و در نهايت سحرگاه يکشنبه خبر توافق هسته اي ايران از سوي «لوران فابيوس» فرانسوي که به شدت پس از دور دوم مذاکرات ژنو از سوي ايرانيان مورد خشم قرار گرفته بود اعلام شد تا بر 10 سال مناقشه هسته اي ايران مهر مختومه زده شود و سايه جنگ از سر منطقه برداشته شود.

وين 1 تا 6، شلوغ‌ترين نشست‌هاي هسته‌اي ايران و 1+5 تا تمديد ضرب‌الاجل نهايي

«اقدام طرح مشترک» در اواخر فروردين ماه و در آستانه آغاز دور جديد مذاکرات هسته‌اي، وارد مرحله اجرايي شد و ايران و غرب با ارائه برنامه کاري عمل به تعهدات خود، وارد دور جديدي از مذاکرات ديپلماتيک با هدف رسيدن به توافق نهايي بر اساس جدول زماني توافق ژنو، اين بار در وين اتريش شدند.

6 دور مذاکرات وين که در بازه زماني 6 ماهه تعيين شده بر اساس توافق ژنو براي دستيابي به توافق نهايي برگزار شد در نهايت به تمديد توافق ژنو به مدت 4 ماه در آخرين روز از تير ماه گذشته انجاميد.

در نخستين دور از مذاکرات وين، که به مدت سه روز از 29 بهمن تا 1 اسفند 1392 به طول انجاميد طرفين درباره درباره برنامه کاري و چارچوب مذاکرات جامع براي گام نهايي توافق کردند. وزير امور خارجه ايران و مسؤول سياست خارجي اتحاديه اروپا در يک کنفرانس خبري مشترک در پايان مذاکرات ضمن سازنده و مثبت خواندن مذاکرات اعلام کردند که به توافق رسيده‌اند تا در چهار ماه آينده مذاکرات را براي رسيدن به يک راه‌حل نهايي ادامه دهند. گزارش‌ها حاکي از اين بود که يکي از مفاد مورد توافق برگزاري ماهانه يک نشست بين ايران و گروه 1+5 است. در اين نشست زمان مذاکرات بعدي (وين 2) روزهاي 26 تا 29 اسفند اعلام شد.

محمد جواد ظريف وزير امور خارجه، وزير خارجه ايران و هيأت همراه در روز 26 اسفند 1392 براي شرکت در دور دوم مذاکرات وين عازم اين شهر شد و روز يکشنبه ابعاد برنامه صلح آميز هسته‌اي ايران به ويژه غني سازي، آب سنگين اراک و همکاري‌هاي بين‌المللي در حوزه فناوري صلح آميز هسته‌اي و رفع تحريم‌ها را از محورهاي مذاکرات وين اعلام کرد.

وزير امور خارجه در پايان اين دور از مذاکرات (27 اسفند 92) گفت: « دستاورد دوم و مهم اين مرحله از مذاکرات هم اين بود که در همه چهار موضوعي که قرار بود گفت و گو شود که همان غني‌سازي، تحريم‌ها، همکاري‌هاي بين‌المللي هسته‌اي و آب سنگين اراک بود، امروز ديدگاه‌ها روشن شده است.»

يکي از نکات مذاکرات وين 2، برگزار نشدن شام کاري بين ظريف و اشتون در شب قبل از مذاکرات بود که گفته مي‌شود بدليل برخي ديدارهاي غير رسمي و هماهنگ نشده وي در ايران لغو شد. اشتون روز 17 اسفند به تهران سفر کرده و با مقامات کشورمان ديدار و گفتگو کرد.

براساس تصميم طرفين مذاکره، سومين دور از مذاکرات هسته‌اي 18 تا 20 فروردين ( 7تا 9 آوريل) در وين برگزار و پيش از مذاکرات اصلي نيز در روزهاي سوم تا پنجم آوريل، مذاکرات کارشناسي در اين شهر انجام مي‌شود.

به گفته سيدعباس عراقچي در اين مذاکرات "همه موضوعات فني که به بررسي هاي کارشناسي بيشتري نياز داشته، از سوي مديران سياسي به کارشناسان ارجاع شده است، در اين دور از مذاکرات کارشناسي بررسي شد."

وزير امور خارجه کشورمان و تيم همراه روز 18 فروردين براي شرکت در سومين دور از مذاکرات وين، ايران را به مقصد اتريش ترک کرد. بنا بر گزارش‌ها در اين دور ازمذاکرات قرار بود درباره همه مسائل از جمله چهار محور مذاکرات قبلي بحث و گفت و گو شود. رفع تحريم‌ها، غني‌سازي ، همکاري‌هاي بين‌المللي در زمينه فعاليت‌هاي صلح‌آميز هسته‌اي و راکتور آب سنگين اراک از موضوعات دور قبلي مذاکرات (وين 2) ايران و کشورهاي 1+5 بود.

در اين دور از مذاکرات اميرحسين زماني نيا معاون اسبق وزير امور خارجه و دکتر جمشيد ممتاز استاد دانشگاه در رشته حقوق بين‌الملل به عنوان مشاور به تيم مذاکره کننده هسته‌اي اضافه شدند.

وزير امورخارجه طي مطلبي در صفحه فيس‌بوک خود با بيان اينکه گروه مشورتي حقوقي از اساتيد بسيار معتبر و شناخته شده حقوق بين‌الملل براي کمک به تيم هسته‌اي تشکيل داده است، گفت: «از دور بعد، نگارش مشترک توافق نهايي را آغاز خواهيم کرد که کاري پيچيده، دشوار و کم سرعت خواهد بود.»

چهارمين دور از مذاکرات وين نيز به روال دورهاي قبلي با شام کاري ظريف و اشتون در مقر نمايندگي ايران نزد سازمان‌هاي بين‌المللي مستقر در وين آغاز شد. طي سه روز آتي مذاکرات چند و دو جانبه متعدي بين تيم‌هاي مذاکره کننده در وين برگزار شد.

در اين دور از مذاکرات طرفين نتوانستند به پيشرفتي در فرآيند نگارش پيشنويس توافقنامه نهايي دست يابند. اختلاف نظر مذاکره کنندگان درباره تعداد سانتريفيوژهاي ايران يکي از عمده‌ترين دلايل عدم پيشرفت مذاکرات هسته‌اي وين 4 بود. در حالي که تيم ايراني بر نياز کشورمان به ده‌ها هزار سانتريفيوژ تأکيد داشت، طرف مقابل با طرح پيشنهاد چند صد و حداکثر چند هزار سانتريفيوژ نشان داد که با واقع‌بيني لازم درباره حقوق هسته‌اي کشورمان فاصله بسياري دارد.

مذاکرات وين 5 بر خلاف دورهاي گذشته با نهار کاري بين محمد جواد ظريف، وزير امور خارجه ايران، و کاترين اشتون، مسؤول سياست خارجي اتحاديه اروپا، در مقر نمايندگي جمهوري اسلامي برگزار و دو طرف توانستند وارد مرحله نگارش متن توافق نامه نهايي و پيشرفتي نه چندان ملموس داشته باشند.

در ابتداي وين 5، ويليام برنز، نفر دوم وزارت خارجه آمريکا، نيز در روند مذاکرات حضور يافت تا نشان از عزم بالاي ديپلمات‌ها براي پيشرفت در فرآيند نگارش پيشنويس توافقنامه هسته‌اي ايران باشد.

پرانتزهاي حاوي اختلافات، اما مهمترين موضوع مذاکرات وين 5 بود، پرانتزهايي که هراز گاهي ديپلمات‌هايي از ايران و غرب از کمتر شدن آنها خبر مي داد و يا بر ادامه اختلافات تاکيد مي‌کرد؛ همان زمان محمد جواد ظريف، وزير امور خارجه کشورمان، با حضور در ميان خبرنگاران ايراني اعلام کرد: «در اين دور از مذاکرات وارد مرحله نگارش شديم. البته هنوز نمي‌توانيم بگوييم متن مشترکي وجود دارد. در بعضي موارد ممکن است روي قسمت‌هايي از متن توافق وجود داشته باشد، اما در بسياري از موارد، اختلاف نظر هم در مورد محتوا و هم در مورد نحوه نگارش وجود دارد.»

وين 6 اما طولاني‌ترين نشست مذاکرات هسته‌اي ايران و 1+5 از ابتداي آغاز آن در دولت روحاني بود، هيئت‌هاي ديپلماتيک مذاکره کننده ايران و 1+5 از دو هفته پيش از 20 ژولاي مصادق با يکم مرداد ماه راهي پايتخت اتريش شدند. و در چندين دور به بحث و مذاکره پرداختند. در حالي که در ابتداي برگزاري اين نشست منابع ديپلماتيک نسبت به دستيابي به توافق نهايي تا تاريخ 20 ژولاي خوشبين بودند، در ادامه مذاکرات اما منابع خبري از عميف شکاف‌ها و اختلافات خبر دادند.

ويليام برنز، قائم مقام وزير خارجه ايران نيز همانند دور گذشته در متن و حاشيه اين مذاکرات حضورداشت و شايد نکته مهم ديگر مورد توجه اين دور از مذاکرات، حضور حسين فريدون، برادر و دستيار ويژه رئيس جمهور پاي ميز مذاکرات بود.

جان کري، وزير خارجه آمريکا در نخستين روزهاي هفته دوم مذاکرات وين، وارد اتريش شد و به محل اقامت هيئت‌هاي مذاکره کننده ايران و گروه 1+5 در هتل پاله کوبرگ رفت. جان کري يکشنبه شب وارد محل مذاکرات شد و در روزهاي دوشنبه و سه شنبه به بحث و بررسي برنامه ايران و1+5 در بحث پرونده هسته اي‌ تهران پرداخت. جان کري که به دليل آغاز حمله نظامي اسرائيل عليه غزه به شدت از سوي جامعه جهاني تحت فشار بود، روز سه شنبه پس از برگزاري 4 دور مذاکره فشرده دوجانبه با وزير خارجه ايران در کنفرانس خبري حضور يافت و بر اهميت ادامه مذاکرات هسته اي و امکان تمديد آن سخن گفت. کري در اين کنفرانس خبري، گريزي به فتواي مقام معظم رهبري زد و آن را براي دولت آمريکا مهم ارزيابي کرد.

جان کري، سه شنبه شب وين را به مقصد قاهره ترک کرد تا روز چهارشنبه مذاکرات ايران و 1+5 در هتل کوبرگ ادامه داشته باشد و يک مقام ايراني به يک باره از توقف مذاکرات در روز جمعه خبر دهد.

بدين ترتيب، مذاکرات هسته اي ايران و 1+5 در وين 6 در آخرين روز از تيرماه در سرداب هتل کوبرگ با کنفرانس خبري ظريف و اشتون و توافق ايران و 1+5 براي تمديد مدت زمان توافق ژنو به 4 ماه ديگر بدون ذکر مکان و زمان دور بعدي مذاکرات به پايان رسيد.

هرچند وزير خارجه ايران، پس از بازگشت از وين در مصاحبه تلويزيوني اعلام کرد که دور بعدي مذاکرات در اوايل ماه سپتامبر آغاز خواهد شد اما مکان برگزاري اين دور از مذاکرات همچنان محل گمانه زني‌ رسانه اي است. روز گذشته نيز عباس عراقچي مذاکره کننده ارشد کشورمان از احتمال برگزاري دور بعدي مذاکرات در نيويورک خبر داد.

از سوي ديگر، اخيرا وندي شرمن، مسئول هيئت آمريکايي در مذاکرات هسته اي ايران از توافق ايران از توافق ايران و 1+5 بر سر تاسيسات غني سازي فردو و اراک خبر داد، اظهاراتي که بلافاصله با واکنش عراقچي، معاون وزير خارجه ايران مواجه و وي به شدت هرگونه توافق بر سر تاسيسات هسته اي ايران را رد کرد.

نيويورک، مقر سازمان ملل متحد و هفتمين دور مذاکرات هسته‌اي

هفتمين دور مذاکرات ايران و گروه 1+5 درباره راه‌حل جامع هسته‌اي روز جمعه 28 شهريور ماه در شهر نيويورک رسما آغاز شد. البته تيم مذاکره کننده هسته‌اي به رياست محمدجواد ظريف سه‌شنبه 25 شهريور ماه به منظور حضور در اين نشست و همچنين شرکت در نشست مجمع عمومي راهي نيويورک شد و روز چهارشنبه 26 شهريور ماه ظريف و اشتون بر سر ميز ناهار به مدت سه ساعت و نيم درباره اين مذاکرات به رايزني پرداختند و پس از آن رايزني‌هاي دوجانبه و چند جانبه تيم مذاکره کننده ايراني با هيأت‌هاي 1+5 برگزار شد.

محمدجواد ظريف و جان کري وزراي خارجه ايران و آمريکا نيز 30 شهريور ماه در ادامه مذاکرات هسته‌اي در نيويورک به مدت يک ساعت و نيم ديدار و گفت‌وگو کردند.

عصر پنجشنبه سوم مهر ماه نيز نشست سه جانبه ظريف،‌کري و اشتون برگزار و عصر جمعه چهارم مهر ماه نيز دومين نشست سه جانبه وزراي خارجه ايران، آمريکا و مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا به مدت 2 ساعت و 15 دقيقه برگزار و در نهايت هفتمين دور مذاکرات جامع در نيويورک هم بدون حصول توافق پايان پذيرفت و مقرر شد دور بعدي در يک پايتخت اروپايي برگزار شود و اين بار هم قرعه به نام وين خورد.

هشتمين دور مذاکرات جامع هسته‌اي باز هم در وين

شهر وين براي هفتمين بار ميزبان رايزني‌هاي ايران و گروه 1+5 درباره راه‌حل جامع هسته‌اي بود. 22 مهر ماه اين شهر ميزبان نشست سه جانبه معاونان وزراي خارجه ايران، آمريکا و مسئول وقت سياست خارجي اتحاديه اروپا و روز 23 مهرماه نيز نشست سه جانبه و شش ساعت و نيمه محمدجواد ظريف وزير امور خارجه ايران، جان کري وزير خارجه آمريکا و کاترين اشتون مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا برگزار و توافق شد که ظرف يک تا دو هفته بعد مذاکرات کارشناسي برگزار و علاوه بر آن يک دور نشست سه جانبه بين ظريف، کري و اشتون در جايي غير از اروپا برگزار شود.

هشتمين دور مذاکرات جامع هسته‌اي نيز به رياست محمدجواد ظريف و کاترين اشتون 24 مهر ماه به مدت يک روز در وين برگزار شد. مذاکرات کارشناسي در وين طي دو روز برگزار و بعد از آن اخباري مطرح شد در خصوص اينکه قرار است مسقط پايتخت عمان اين بار ميزبان رايزني‌هاي سه جانبه ظريف، اشتون و کري باشد.

در همين راستا سيد عباس عراقچي 11 آبان ماه در جمع خبرنگاران از برگزاري نشست سه جانبه ظريف، کري و اشتون در مسقط به مدت دو روز (يکشنبه و دوشنبه 18 و 19 آبان ماه) خبر داد و گفت که نهمين دور مذاکرات جامع هسته‌اي نيز قرار است روز سه‌شنبه 20 آبان ماه در مسقط برگزار شود.

پس از آنکه انتخابات ميان دوره‌اي کنگره آمريکا برگزار و جمهوري‌خواهان اکثريت کرسي‌هاي سنا را از آن خود کردند، برخي از تحليلگران عنوان کردند که اين وضعيت حصول توافق جامع هسته‌اي را با مشکل مواجه مي‌کند و در صورت عدم حصول توافق، تحريم‌ها عليه ايران افزايش خواهد يافت.

مسقط ميزبان نهمين دور مذاکرات جامع هسته‌اي

هتل البستان شهر مسقط پايتخت عمان 18، 19 و 20 آبان ماه 1393 ميزبان رايزني‌هاي سه جانبه (وزراي خارجه ايران، آمريکا و هماهنگ کننده 1+5) و همچنين نهمين دور مذاکرات جامع هسته‌اي بين هيأت‌هاي ايران و شش کشور بود.

سيد عباس عراقچي عضو ارشد تيم مذاکره کننده هسته‌اي در آستانه اين دور از مذاکرات، گفت: فکر نمي‌کنم که ما به توافق در اين دور از مذاکرات برسيم. احتمالا جلسات ديگري را هم احتياج خواهيم داشت، ولي اميدوار هستيم که از وضع موجود خارج بشويم و مذاکرات مسقط، يک مذاکرات راهگشا باشد.

وي افزود: مي‌دانيد که در يکي دو تا موضوع، مدتي هست که مذاکرات تقريبا متوقف شده است و ما موفق به پيدا کردن راه‌حل نشده‌ايم و اميدواريم که مذاکرات مسقط از اين جهت مذاکرات موفقي باشد که بتواند راهگشايي بکند. اگر راهگشايي بشود، بعد ما مذاکرات را ادامه خواهيم داد و اميدواريم تا قبل از تاريخ مقرر به توافق برسيم.

تيم مذاکره کننده هسته‌اي ايران 17 آبان ماه براي شرکت در اين دور از مذاکرات به مسقط رفت و محمدجواد ظريف و جان کري وزراي خارجه ايران، آمريکا و کاترين اشتون هماهنگ کننده گروه 1+5 روزهاي يکشنبه و دوشنبه 18 و 19 آبان ماه طي چهار دور و به مدت 12 ساعت به گفت‌وگو درباره رفع اختلافات موجود بر سر راه توافقنامه جامع هسته‌اي پرداختند. در ابتداي اولين رايزني وزراي خارجه ايران، آمريکا و اشتون، يوسف بن علوي وزير خارجه عمان نيز حضور داشت.

20 آبان نيز اين شهر ميزبان نهمين دور مذاکرات جامع هسته‌اي بود که نشست عمومي ظهر سه‌شنبه به رياست ظريف و اشتون و با حضور هيأت‌هاي ايران و شش کشور به مدت يک ساعت برگزار و پس از آن بازار رايزني‌هاي دو و چند جانبه داغ بود.با اينکه برخي از احتمال ادامه اين مذاکرات در روز چهارشنبه خبر مي‌دادند ولي اين مذاکرات سه‌شنبه پايان يافت.

البته يوسف بن علوي 25 آبان ماه سفري يک روزه به تهران داشت.

وين باز هم ميزبان مذاکرات/دهمين دور مذاکرات جامع هسته‌اي که به تمديد ختم شد

شهر وين ميزبان دهمين دور مذاکرات جامع هسته‌اي شد و ظهر سه‌شنبه 27 آبان ماه ظريف و کاترين اشتون در دفتر نمايندگي دائم ايران در سازمان‌هاي بين‌المللي در اين شهر بر سر ميز ناهار در خصوص اين دور از مذاکرات هماهنگي‌هاي اوليه را انجام دادند و اين مذاکرات که تا سوم آذر ماه به طول انجاميد در نهايت با تمديد برنامه اقدام مشترک ژنو همراه بود.

بر اين اساس طرفين تصميم گرفتند که برنامه جامع اقدام مشترک را براي 6 ماه ديگر تمديد کردند تا در اين زمان دو طرف همچنان به تعهدات خود پايبنده بوده و غرب پذيرفت که بخش ديگري از دارايي مسدود شده ايران را آزاد کند.

لوزان؛ آغازي بر پايان مذاکرات هسته اي و امضاي توافق نهايي

لوزان سوئيس ميزبان بعدي مذاکرات هسته اي ايران و غرب پيش از ضرب الاجل نهايي بود و بر اين اساس، وزراي خارجه ايران و 6 کشور به همراه فدريکا موگريني مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا در 13 فروردين ماه سال جاري بعد از 9 روز رايزني فشرده در شهر لوزان سوئيس توانستند به مجموعه‌اي از راه حل‌ها براي دستيابي به توافق جامع هسته‌اي دست پيدا کنند.

تفاهم لوزان مجموعه از راه حل هايي بود که ايران و غرب عنوان کردند توانستند به عنوان چارچوبي براي دستيابي به توافق نهايي به آن دست پيدا کنند.
 

*نامه نيوز