شناسهٔ خبر: 60311790 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

حسین زهی با اشاره به معاهده 1351 ایران و افغانستان:

افغانستان نسبت به تامين حق آبه هيرمند متعهد است/ تنش آبي در سيستان و بلوچستان بيداد مي کند

صاحب‌خبر -
افغانستان نسبت به تامين حق آبه هيرمند متعهد است/ تنش آبي در سيستان و بلوچستان بيداد مي کند
خبرگزاری آریا - نماینده مردم خاش در مجلس با اشاره به معاهده 1351 ایران و افغانستان و تعهدی که هیات حاکمه سرپرستی افغانستان نسبت به تامین حق آبه هیرمند دارد، گفت: بر اساس این معاهده افغانستان نباید اقدامی کند که ایران از حقابه خود محروم شود.
اسماعیل حسین زهی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، با اشاره به سفر وزیر امور خارجه و رئیس جمهور کشورمان به سیستان و بلوچستان و پیگیری حق آبه هیرمند، گفت: ایران و افغانستان دو کشور همسایه با مرزهای گسترده هستند که سال 1351 معاهده صریح و بدون ابهامی را امضا کردند و بر اساس این توافق حق آبه ایران از هیرمند مشخص شده است بنابراین افغانستان متعهد است که حق آبه مزبور را تامین کند و بر اساس این معاهده نباید اقدامی کند که ایران از حقابه خود محروم شود.
نماینده مردم خاش، میرجاوه ، بخشهای نصرت آباد و کورین در مجلس شورای اسلامی، افزود: ما انتظار داشتیم که در سال های گذشته حق‌آبه ایران به طور جدی‌تر پیگیری می‌شد چرا که شهرهای و حتی مرکز استان سیستان و بلوچستان با تنش آبی شدید مواجه است و ادامه این روند بحران های دیگری را به دنبال خواهد داشت.
وی با اشاره به تاکید رئیس جمهور کشورمان در پیگیری و تامین حق آبه سیستان و بلوچستان، افزود: آنچه برای مردم سیستان و بلوچستان مهم است این است که توافقنامه موجود میان دو کشور اجرایی شود، افغانستان طبق معاهده مذکور متعهد است و امیدواریم با پیگیری‌های دولت سیزدهم، هیات حاکمه سرپرسی افغانستان نسبت به تامین حق آبه ایران اقدام کند. طبق نقشه های هواشناسی، آب هیرمند از سد کمال خان به سمت های دیگر هدایت شده است لذا اصلاحاتی در مسیر آب این رودخانه از سوی افغانستان الزامی است.
وی در ادامه یادآور شد: این موضوع باید از مسیر قانونی و بر پایه و اساس روابط همسایگی پیگیری شود تا خدای نکرده از قوه قهریه استفاده نشود.
حسین زهی در ادامه یادآور شد: تنش آبی در بیشتر شهرهای سیستان و بلوچستان بیداد می کند؛ خاش با 150 هزار نفر جمعیت در میانه استان با تنش شدید آبی روبروست و حتی به برخی محلات این شهر آبرسانی نشده است. برخی محلات خاش هم بیش از 10 روز است که آب ندارند و به روستاها با تانکر آبرسانی می‌شود ضمن اینکه 80 درصد شهر خاش در حال حاضر آب قابل شرب ندارد.
عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، گفت: وزارت نیرو قرار است کارگروهی برای صحت سنجی ادعای دولت کابل مبنی بر کم آبی هیرمند تشکیل دهد؛ ما به ادعای طرف مقابل اعتماد نداریم و باید برای کارگروه ایرانی، انحرافات از سد کجکی و نهرهایی که بر سر راه هیرمند که به ایران وارد می شود، محرز شود.
وی در ادامه تاکید کرد: مسئولان دولت افغانستان باید به تعهدات خود عمل کنند، زیرا حیات منطقه سیستان و بلوچستان وابسته به همین حق آبه است./
پایان پیام

نظر شما