22ماه از مذاکرات بی وقفه هسته ای میان ایران و 5+ 1 می گذرد در حالی که فقط سه روز تا پایان ضرب الاجل 30 ژوئن وقت باقی است. اگرچه بر اساس اخبار واصله از وین به احتمال زیاد مذاکرات دور پایانی برای جلوگیری از شکست احتمالی حتی برای چند روز هم که شده تمدید خواهد شد یا به قول مذاکره کنندگان ساعت صفر خواهد شد.
به گزارش اعتدال، متن توافق جامع قرار است تا هفته آینده تنظیم شود تا در مهلت مقرر، یعنی تا 10 تیرماه برابر با اول ژوئیه به امضای نمایندگان دو طرف رسد، اما از قرار هنوز جزئیات مهمی از این متن مورد مناقشه است. هیات های مذاکره کننده دو طرف در تلاش هستند تا 10 تیرماه "برنامه جامع اقدام مشترک" را به دست آورند. این برنامه شامل یک متن اصلی و ضمیمه که در مجموع حدود 40 صفحه است خواهد بود.
روز شنبه در حالی که آخرین دور مذاکرات ایران و گروه 1+5 در وین با حضور معاونان وزرای خارجه و تیم های مذاکره کننده برای نگارش متن توافق جامع در جریان بود، محمدجواد ظریف، لوران فابیوس و جان کری وارد وین شده و نشست ها و دیدارهای دوجانبه ای را ترتیب دادند.
جان کری وزیر خارجه آمریکا و محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران، پس از دو بار دیدار و گفتگو در روز شنبه ابراز امیدواری کردند که تا روز سه شنبه به یک توافق دست یابند یا در صورت لزوم مذاکرات را برای چند روز تمدید کنند.
جان کری تاکید کرد: من فکر می کنم همه دوست دارند تا شاهد یک توافقنامه باشند. ولی ما باید برای حل و فصل مسائل سخت و دشوار، تلاش کنیم. من همچنان امیدوار هستم.
قرار است امروز نیز موگرینی مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و اشتاین مایر و هاموند وزیران خارجه آلمان، انگلیس به مذاکرات وین بپیوندند تا نگارش متن توافق جامع سرعت بیشتری به خود بگیرد. اما آن چه تاکنون نامشخص مانده زمان قطعی حضور وانگ یی و لاوروف، وزرای خارجه چین و روسیه در مذاکرات هتل کوبورگ وین است.
واشنگتن و تهران علاقمند رسیدن به توافق تا 20 تیر هستند
یک صاحب نظر آمریکایی در گفت وگو با خبرگزاری «ریا نووستی» اعلام کرد که آمریکا و ایران علاقمند رسیدن به توافق جامع هسته ای تا 10 جولای(20 تیرماه) هستند.
«کلسی دونپورت» مدیر بخش عدم اشاعه انجمن کنترل تسلیحات آمریکا که مذاکرات هسته ای را از نزدیک دنبال می کند، گفته که «آمریکا و ایران هر دو علاقمند رسیدن به توافق تا 10 جولای (20 تیرماه) هستند «زیرا در غیر این صورت مهلت مورد نظر برای بررسی این توافق در مجلس کنگره آمریکا از 30 تا 60 روز تمدید خواهد شد».
به نوشته این رسانه، قرار است توافق نامه جامع هسته ای تا آخر ماه ژوئن(9تیرماه) امضا شود اما به تازگی منابع آگاه از احتمال ادامه مذاکرات در اوائل ماه جولای خبر داده اند.
معاون وزیر خارجه چین فردا به مذاکرات هستهای میپیوندد
معاون وزیر امور خارجه چین فردا جای وزیر امور خارجه به مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+۵ خواهد پیوست.
اشتاینمایر: ۱+۵ نباید مذاکرات هستهای ایران را از دست بدهد
فرانک والتر اشتاین مایر وزیر خارجه آلمان در مصاحبه با روزنامه "دی ولت" تصریح کرد که مذاکرات با ایران باید در نهایت منجر به یک راه حل شود.
در حالی که به ضرب الاجل 30 ژوئن نزدیک می شویم، همه طرف ها به دنبال دستیابی به یک توافق نهایی هستند تا برنامه هستهای ایران را محدود کرده و در مقابل تحریمهای بین المللی را کاهش دهند.
اشتاین مایر گفت: اکنون دستیابی به توافق مهم است. بدون توافق، جامعه بین المللی برای حل و فصل تنشها و منازعات از طریق مذاکره با شکست روبرو خواهد شد.
چرا آلمان ضعیفترین رابطه را در مذاکرات هستهای با ایران دارد؟
یک روزنامه صهیونیستی نوشت: در شرایطی که مذاکرات هستهای ایران در وین وارد مرحله نهایی خود شده است باید نقش آلمان در مذاکرات هستهای را به دقت مورد بررسی قرار داد. مذاکرات هستهای همزمان با پنجاهمین سالگرد روابط دیپلماتیک بین اسرائیل و جمهوری فدرال آلمان شده است.
مایکل روبین کارشناس سیاست خارجی در موسسه آمریکن اینترپرایز تاکید کرد که آلمان همواره ملاحظات تجاری و اقتصادی خود را مقدم بر مسائل حقوق بشر و تلاش برای صلح قرار داده است. آلمان برای مدت زمان طولانی است که بازی دوگانهای را در قبال ایران و تحریمها انجام داده ولی به دنبال سود بردن و کسب منفعت است آن هم در شرایطی که جامعه بینالمللی هنوز تحریمها علیه ایران را حفظ کرده است.
از زمانی که قدرتهای جهانی و ایران در سال 2013 میلادی به توافق اولیهای بر سر برنامه هستهای تهران دست یافتند، سیاستمداران آلمانی و تجار و بازرگانان این کشور در زمین ایران بازی کردهاند. ماه گذشته بیژن زنگنه وزیر نفت ایران با زیگمار گابریل وزیر اقتصاد آلمان دیدار کرد و در خصوص سرمایه گذاری در ایران رایزنی نمودند.
گابریل به عنوان معاون صدر اعظم، دومین رهبر سیاسی مهم آلمان پس از آنگلا مرکل به شمار میرود. نمایندگان تجاری شرکت فولکس واگن و گروه مهندسی لینده و زیمنس نیز با زنگنه دیدار و گفتگو کردند.
تلاش آلمان برای گسترش روابط اقتصادی و تجاری با ایران با مخالفت برخی نهادهای غیر دولتی از جمله گروه "بمب را متوقف کنید" روبرو شده است.
سخنگوی این گروه غیر دولتی که با برنامه هستهای ایران مخالف است، در این باره گفت: شرکتهای آلمانی و نهادهای لابی کننده آنها در حال تضعیف فشارها بر ایران هستند و این اقدام با حمایت دولت فدرال آلمان صورت میگیرد. این مساله موجب دستیابی به یک توافق بد با ایران خواهد شد.
وی افزود: اگر فشاری برای تغییر رفتار ایران وجود نداشته باشد، بمب اتمی در اختیار یک رژیم ضد یهود قرار خواهد گرفت که بزرگترین حامی تروریسم خواهد بود.
مایکل توکاس سخنگوی اتاق بازرگانی ایران و آلمان در هامبورگ نیز تاکید کرد که پس از توافق نهایی، حجم صادرات آلمان به ایران به بیش از 5 تا 6 میلیارد یورو در سال خواهد رسید.
اتاق بازرگانی و صنعت آلمان نیز پیش بینی کرده است که در صورت لغو همه تحریمها حجم مبادلات تجاری آلمان و ایران به بیش از 12 میلیارد یورو خواهد رسید.
انتقاد شدید اشتاین مایر از نامه 47 نماینده آمریکایی به رهبران ایران در ماه مارس نشانگر اختلاف عمیق دیدگاههای آلمان و فرانسه در قبال مذاکرات هستهای با ایران است.
گفتگوها و چانهزنیهای طرفین در روزهای آخر مذاکرات هستهای فشردهتر میشود
به گزارش خبرگزاری فرانسه، یک دیپلمات غربی نزدیک به مذاکرات هستهای ایران و گروه 1+5 عنوان داشت که «در حال حاضر ما مشخصا در یک مرحله حیاتی و حساس هستیم. (مذاکرات) در روزهای انتهایی خود فشردهتر میشوند. اما این امر همیشه رخ میدهد».
احتمال تمدید دو روزه مذاکرات
منابع رسانه ای از وین خبر میدهند که دیپلماتها خواستار تمدید بیشتر مذاکرات نیستند ولی دستکم دو روزه زمان بیش از موعد مقرر شده به عنوان ضرب الاجل توافق برای ادامه رایزنیها نیاز دارند.
در همین زمینه دیپلماتهای غربی به خبرنگار المانیتور گفتهاند که در نشست فردا همه وزرای خارجه(وزرای خارجه چین و روسیه) حضور ندارند و بجای آنها معاونینشان در نشست ایران و 5+1 حضور دارند.
این خبرنگار با اشاره به اینکه مذاکرات به شکلی جدی ادامه دارد و همچنان اختلافاتی وجود دارد تصریح کرده که با وجود اختلافات راهحل های خلاقانهای برای برون رفت از بن بست ارائه شده است.
سومین دور دیدار ظریف و کری
احتمالا سومین دیدار ظریف و کری در این دور از مذاکرات ساعت 10 امروز(به وقت محلی) با حضور معاونان و هلگا اشمید، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برگزار شود.
سی بی اس: کری برای توافق با ایران تحت فشار قرار دارد
یک شبکه خبری آمریکایی با اشاره به مذاکرات در حال انجام وین عنوان داشت که وزیر خارجه آمریکا برای توافق با ایران تحت فشار قرار دارد.
سی بی اس در تحلیل خود می نویسد: «جان کری» وزیر امور خارجه آمریکا برای آنکه مهمترین هدف سیاست خارجی دولت باراک اوباما را به نتیجه برساند تحت فشار قرار دارد و این در حالی است که کری و همتای ایرانی وی تا روز سه شنبه فرصت دارند تا به توافق هسته ای برسند.
اما با وجود این کمبود وقت کری برای رسیدن به توافق تحت فشار زیادی قرار دارد. این فشارها بدان دلیل است که کری باید به توافقی برسد که هم نظر ایرانی ها را جلب کند و هم نظر امریکائی ها.
سی بی اس در ادامه به فرمایشات هفته گذشته حضرت آیت الله خامنه ای در تدوین خطوط قرمز توافق هسته ای اشاره کرده و می نویسد: آیت الله خامنه ای خواستار لغو فوری تحریم ها در زمان امضای قرارداد شده و همچنین عنوان داشته که بازرسی از تاسیسات نظامی ایران غیر ممکن است.
به نوشته این شبکه خبری، این بیانات موجب پیچیدگی موضوع و وارد آمدن فشار بر شخصی می شود که خواستار به نتیجه رساندن مذاکرات است.
از سوی دیگر جان کری از داخل امریکا نیز تحت فشار قرار دارد که جدیدترین مورد آن نامه ارسال شده به کاخ سفید از سوی برخی مشاوران رئیس جمهور و اعلام هشدار درباره اینکه توافقی که در حال به نتیجه رسیدن است استانداردهای مورد نظر آمریکا در مورد یک توافق خودب را ندارد.
بدین ترتیب کری باید به توافقی با ایران برسد که هم بتواند جلوی انتقادات داخلی را بگیرد و هم بتواند نظر ایرانی ها را جلب کند.
بی بی سی: ممکن است مذاکرات هسته ای ایران چند روز تمدید شود
بی بی سی عربی گفت: درحالی که انتظار می رود مذاکرات هسته ای ایران تا پایان ماه فعلی میلادی به پایان برسد اما اکثر مذاکره کنندگان اتفاق نظر دارند که ممکن است این مذاکرات چند روز تمدید شود.
شبکه تلویزیونی بی بی سی عربی جان کری وزیر امور خارجه آمریکا گفته امیدوار است با ایران درخصوص برنامه هسته ای این کشور به توافق دست یابد اما در عین حال اشاره کرده است که هنوز مسائل پیچیده ای باقی مانده که هنوز لاینحل باقی مانده است.
رضا الماوی خبرنگار این شبکه در وین گفت: مذاکراتی که در هتل کوبورگ وین مذاکرات فرصت پایانی برای دستیابی به توافقنامه ای فراگیر و نهائی برای محدود کردن توان هسته ای حکومت ایران در جریان است. جهان با دقت این مذاکرات را زیر نظر دارد تا ببیند به چه نتایجی می رسد و رسانه ها حضور پررنگی در مقابل این هتل دارند.
هدف از این مذاکرات محدود کردن توان ایران در ساخت بمب هسته ای در ازای لغو تحریم هایی است که طی سالیان درازی روی دوش ایرانی ها سنگینی می کند.
وی افزود: آمریکائی ها و کشورهای بزرگ دیگر خواستار اجازه به بازرسان بین المللی برای ورود به تاسیسات غیرهسته ای و از جمله مراکز نظامی و امنیتی ایران هستند و ایرانی ها دست کم تاکنون با این موضوع مخالفت کرده اند.
این شبکه در بخش دیگری گفت: درحالی که انتظار می رود این مذاکرات تا پایان ماه فعلی میلادی به پایان برسد اما اکثر مذاکره کنندگان اتفاق نظر دارند که ممکن است این مذاکرات چند روز تمدید شود.
صالحی: توافق در دسترس است
رییس سازمان انرژی اتمی گفت: اگر طرف مقابل به تفاهم لوزان پایبند باشد و زیاده خواهی نکند، توافق در دسترس است.
علی اکبر صالحی روز یکشنبه در حاشیه همایش قوه قضاییه در جمع خبرنگاران با اشاره به معیارهای توافق خوب افزود: به هر حال طرف مقابل برای خود یک توافق ایده آل را در نظر دارد و ما نیز یک توافق ایده آل در نظر داریم که بطور قطع هیچ یک از ما نمی توانیم به آن توافق ایده آل برسیم.
وی ادامه داد: دو طرف در وسط راه باید در جایی با یکدیگر تفاهم کنند.
رییس سازمان انرژی اتمی گفت: از نظر ما توافق باید بگونه ای باشد که نشاط فعالیت های هسته ای پابرجا بماند و هیچ یک از فعالیت ها را تعطیل و یا با کندی مواجه نکند.
صالحی ادامه داد: فعالیت های ما نیز باید گسترش یابد که این موضوع به بحث وسیعی نیاز دارد.
رییس سازمان انرژی اتمی گفت: ضمن اینکه طرف مقابل نیز نگرانی هایی دارد که با استفاده از نظرات بین المللی می توانیم این نگرانی ها را رفع کنیم.
صالحی با بیان اینکه طرف مقابل به ناحق یک سری نگرانی های را مطرح می کند، گفت: بارها گفتیم پرونده هسته ای ایران فنی است و با استفاده از مقررات بین المللی مانند آژاس انرژی بین المللی اتمی حاضریم از این ابزارها استفاده کرده و نگرانی آنها را رفع کنیم.
صالحی تاکید کرد: جمهوری اسلامی برای خود مرزهایی را تعیین کرده و خطوط قرمزی دارد و از آنها عبور نمی کنیم.
سومین نشست ظریف - کری در وین برای حل اختلافات باقی مانده
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ساعت 10 به وقت محلی - 12 و 30 به وقت تهران - سومین نشست خود را با جان کری وزیر خارجه امریکا آغاز کرد.
در این نشست درباره محورهای اختلافی باقیمانده برای نگارش متن توافق جامع بحث خواهد شد.
حضور موگرینی در هتل کوبورگ وین
«فدریکا موگرینی» هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا پیش از ظهر یکشنبه وارد هتل «کوبورگ» وین پایتخت اتریش و محل مذاکرات ایران و 1+5 شد.
نماینده چین در ژنو: عزم مذاکره کنندگان برای دستیابی به توافق جامع کاملا جدی است
نماینده دائم چین در مقر سازمان ملل متحد در ژنو اعلام کرد که مذاکره کنندگان در وین از عزمی جدی برای دستیابی به توافق نهایی برخوردارند.
«وو هایلونگ» روز یکشنبه در سخنانی که شبکه خبری تلویزیونی «سی سی تی وی» آن را منتشر کرد، با تاکید بر عزم جدی مذاکره کنندگان جهت رسیدن به توافق کامل، ابراز امیدواری کرد که توافق نهایی در خصوص پرونده هسته ای ایران در فرصت باقیمانده حاصل شود.
وی تصریح کرد: طرفین برای دستیابی به توافق هسته ای تاکید جدی دارند و این موضوع نشان دهنده روند خوب در پیش گرفته شده از سوی آنان در ادامه مذاکرات است.
او به مذاکرات انجام شده در لوزان سوئیس اشاره و تاکید کرد: این مذاکرات که بر مبنای یک چارچوب خوب جهت دستیابی به یک راه حل جامع هسته ای در ژنو برگزار شد، از اهمیت بسزایی برخوردار است.
«وو هایلونگ» که خود نیز در گفت و گوهای هسته ای در وین حضور دارد، شرایط کنونی مذاکرات را با توجه به فرصت باقیمانده (سه روز)، بسیار حساس و دستیابی به توافق مورد نظر پیش از ضرب الاجل را نیز محتمل دانست.
نماینده دائم چین در دفتر سازمان ملل متحد در ژنو در عین حال تاکید کرد که پس از گذشت بیش از دهه از موضوع پرونده هسته ای ایران، اکنون زمان آن فرا رسیده است تا این مسئله به طور کامل حل و فصل شود.
موگرینی: شاید در مورد مهلت زمان مذاکرات نیاز به انعظاف باشد
فدریکا موگرینی هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا هدف از مذاکرات وین را تبدیل « تفاهم سیاسی سوئیس در ماه آوریل به توافقی محکم » عنوان کرد و گفت: بگذارید فعلا به مهلت زمانی مقرر پایبند باشیم ولی شاید نیاز به انعطاف داشته باشیم.
هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا پیش از ورود به هتل کوبورگ در جمع خبرنگاران گفت: محور صحبت های امروز ما بررسی عملکرد تیم های مذاکره کننده در ماه های اخیر است. می خواهیم تفاهم سیاسی که در ماه آوریل در سوئیس بدست آمد را به یک متن و توافق محکم سیاسی تبدیل کنیم.
وی افزود: وزیرانی که امروز در اینجا نشست دارند تمامی تحولات ماه های اخیر را بررسی می کنند و روی نکات مهم سیاسی که هنوز محل ابهام است تمرکز خواهند داشت. همچنین تیم های خود را برای نهایی کردن این توافق راهنمایی خواهند کرد.
موگرینی ابراز امیدواری کرد که این توافق در روزهای آتی نهایی شود و گفت: بگذارید فعلا به مهلت زمانی مقرر ( دهم تیر) پایبند باشیم ولی ممکن است نیاز به انعطاف باشد، مانند انعطافی که در ماه اوریل در سوئیس نیاز داشتیم.
هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا نسبت به موفقیت مذاکرات ابراز خوشبینی کرد و گفت: من دید نسبتا مثبتی دارم که اگر طرفین سیاسی اراده محکمی داشته باشند به چنین توافقی برسیم.
وزیر خارجه پیشین سوئد: تضمین آینده باید در اولویت مذاکرات هستهای باشد
وزیر امور خارجه پیشین سوئد با اشاره به مذاکرات هستهای ایران و گروه 1+5 تاکید کرد که آینده باید در اولویت باشد.
کارل بیلدت، وزیر امور خارجه پیشین سوئد در پیامی در صفحه توییترخود نوشت: اکنون مذاکرات هستهای ایران و گروه 1+5 روی آن چه در گذشته اتفاق افتاده متمرکزاست، اما تضمین آینده باید در اولویت باشد.
کری دیدارش با ظریف را بخشی از مذاکرات جاری خواند
جان کری در حساب شخصی خود در توییتر نوشت که مذاکرات امروز صبحش با وزیر خارجه ایران بخشی از مذاکرات جاری (در حال انجام) است.
معاون وزیر خارجه چین به مذاکرات هستهای پیوست
همزمان با اوج گرفتن مذاکرات هستهای ایران و گروه 1+5 در وین، لیبائو دونگ، معاون وزیر خارجه چین نیز وارد این شهر شده و به مذاکرات پیوست.
وی در بدو ورود به محل مذاکرات در هتل پلهکوبورگ وین در سخنانی گفت: توافق هستهای بسیار مهم است، به خصوص برای صلح در منطقه و جهان.
معاون وزیر خارجه چین افزود: امیدواریم همه طرفها اراده سیاسی لازم را نشان دهند و به دغدغه همه طرفها در این مذاکرات پرداخته شود.
وی تأکید کرد: توافق به نفع صلح و امنیت در منطقه و جهان است.
برنامه دیدارهای امروز ظریف در وین
وزیر خارجه کشورمان امروز در قالب مذاکرات هستهای با تعدادی از مقامات عضو گروه ۱+۵ دیدار خواهد داشت.
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه کشورمان که درحال حاضر در وین حضور دارد امروز در ساعت 18 عصر (15:30 به وقت محلی) با فیلیپ هاموند، وزیر خارجه انگلیس دیدار خواهد کرد.
وزیر خارجه کشورمان در ساعت 19 (16:30 به وقت محلی) نیز با لی بائو دونگ، معاون وزیر خارجه چین دیدار و گفتگو خواهد کرد. معاون وزیر خارجه چین در بدو ورود به وین اعلام کرده بود: امیدواریم همه طرفها اراده سیاسی لازم را نشان دهند و به دغدغه همه طرفها در این مذاکرات پرداخته شود.
طبق اخبار اعلام شده در ساعت 19:30 (17 به وقت محلی) وزیر خارجه آلمان و ظریف دیداری دوجانبه خواهند داشت.
وزیر خارجه انگلیس در وین : کار را ادامه می دهیم تا به نتیجه برسیم
فیلیپ هاموند وزیر خارجه انگلیس ظهر یکشنبه پیش از ورود به هتل کوبورگ محل مذاکره ایران و 1+5 گفت: کار را به سختی ادامه می دهیم تا به نتیجه برسیم.
وزیر خارجه انگلیس ظهر یکشنبه وارد وین شد و به مذاکره کنندگان در هتل کوبورگ پیوست.
هاموند در پاسخ به سوال خبرنگاران مقابل هتل کوبورگ گفت: توافق داشتن بهتر از توافق بد است. هنوز اختلاف های مهم وزیادی باقی مانده که باید رفع شود.
وی تاکید کرد: هر دو طرف باید قدم هایی بردارند تابه توافق برسیم. ما کار را به سختی ادامه می دهیم تا نتیجه حاصل شود.
ظریف امشب به تهران برمیگردد/مذاکرات پس از 10 تیر ادامه دارد
مسئول امور رسانه ای تیم مذاکره کننده ایران گفت: وزیران خارجه ایران و امریکا در سه نشست، دستورالعمل های لازم در خصوص چگونگی ادامه کار بر روی متن و جزئیات آن را به تیم های خود دادند.
وی گفت: ظریف مطابق با برنامه از پیش تعیین شده، امشب به تهران باز می گردد و پس از یک روز حضور در تهران به وین باز خواهند گشت. در عین حال، تیم مذاکراتی به ریاست معاونین در وین حضور دارد و روند کار بر روی متن دنبال خواهد شد.
این مسئول امور رسانه ای تیم مذاکره کننده ایران افزود: همانطور که از قبل گفته شد که ممکن است در صورت نیاز به وقت بیشتر برای کار بر روی متن توافق، مذاکرات پس از مهلت دهم تیر نیز ادامه یابد اکنون با توجه به اینکه هنوز کارهای بسیاری وجود دارد، هیاتها پس از روز ده تیر نیز در وین باقی می مانند و به مذاکرات برای دستیابی به یک توافق جامع خوب ادامه خواهند داد.
وی تاکید کرد: همچنان هیچ اراده ای و هیچ بحثی در خصوص تمدید بلندمدت تر مذاکرات وجود ندارد.
اشتاینمایر به مذاکرات هستهای وین پیوست
فرانک والتر اشتاینمایر، وزیر خارجه آلمان با حضور در محل هتل پلهکوبورگ، به مذاکرات هستهای ایران و گروه 1+5 پیوست.
وی بدون روبهرو شدن با خبرنگاران و با استفاده از درب پشتی هتل پلهکوبورگ وارد محوطه این هتل شد.
جلسه کری با موگرینی و وزرای خارجه اروپایی آغاز شد
جلسه وزیر خارجه آمریکا با مسئول سیاست خارجی اروپا و وزرای خارجه اروپایی در هتل پله کوبورگ وین آغاز شد.
جلسه وزیر خارجه آمریکا و مسئول سیاست خارجی اروپا و وزرای خارجه اروپایی در پله کوبورگ آغاز شد. امروز نشستی میان وزیران خارجه ایران و انگلیس و آلمان نیز برگزار خواهد شد. چگونگی برداشتن تحریمها و نحوه بازرسی از تاسیسات هستهای ایران به عنوان دو موضوع مورد اختلاف، در راس مسائلی که در این نشستها مطرح خواهند شد.
مواضع فابیوس سازنده نبود
یک منبع آگاه غربی موضعگیری «لوران فابیوس» وزیر خارجه فرانسه را غیرسازنده دانست.
این منبع غربی با تاکید بر اینکه احتمال دستیابی به توافق طی روزهای آینده وجود دارد، گفت که سخنان روز گذشته وزیر خارجه فرانسه شرایط را پیچیده کرده است.
وی افزود که تعیین شرط برای توافق هستهای در مقطع زمانی جاری سازنده نیست.
چارچوبی برای رفع تحریم ها
هافینگتون پست مدعی شد: ایران و ۱+۵ به یک چارچوب برای رفع تحریمها دست یافتند / این پایگاه آمریکایی در خبری نوشته است: بر اساس اطلاعاتی که یک منبع رسمی ایرانی اعلام کرده، طرفین مذاکره به یک چارچوب عملیاتی برای مساله حساس "نحوه برداشتن تحریمها" دست پیدا کردهاند
منبع آگاه: موضوع تمدید پنج ماهه اصلا مطرح نیست
یک منبع آگاه خبر موضوع تمدید پنج ماهه را تکذیب کرد و گفت که اصلا چنین مساله ای مطرح نیست.
برخی رسانه ها با ابهام آفرینی در باره بازگشت یک روزه وزیر خارجه به تهران از تفاهم تیم مذاکره کننده هسته ای ایران و 1+5 برای تمدید پنج ماهه مذاکرات خبر داده بودند.
اشتاین مایر: باید به توافق لوزان پایبند بود
فرانک والتر اشتاین مایر وزیر خارجه آلمان بر پایبندی به توافق لوزان تاکید کرد و گفت: باید آن توافق به یک متن تبدیل شود. شاید به نظر ساده بیاید ولی کار سختی است.
وزیر خارجه آلمان پس از ترک هتل کوبورگ در جمع خبرنگاران از پاسخ به سوال درباره موانع موجود بر سرراه توافق گفت: ما داخل اتاق مذاکره می کنیم نه در بیرون.
اشتاین مایر مذاکره ایران و 1+5 را به صعود به قله تشبیه کرد و گفت: این موضوع بیش از یک دهه مانند کوه بزرگی پیش رویمان بود . الان در مرحله نهایی صعود به قله هستیم . اگر اب و هوا تغییر نکند می توان به قله صعود کرد و به راه حل رسید.
وی تاکید کرد: باید شجاعت تصمیم گیری داشته باشیم. در غیر این صورت مردم درک نخواهند کرد و ما را نخواهند بخشید. باید به توافق لوزان پایبند بود وآن را به متنی محکم تبدیل کرد. شاید این کار اسان به نظربرسد ولی کار سختی است.
اشتاین مایر ابراز امیدواری کرد طرفین مذاکرات آمادگی دستیابی به توافق را داشته باشند و گفت: امیدوارم به توافقی سازنده برسیم و یک بحران از بحران های خاورمیانه حل شود.
مقام آمریکایی: نگران سفر ظریف به تهران نیستیم
یک مقام آمریکایی سفر وزیر خارجه کشورمان به ایران و بازگشت وی به مذاکرات را امری عادی توصیف کرد.
این مقام آمریکایی که نخواست نامش فاش شود در واکنش به سفر وزیر خارجه کشورمان به ایران و پس از آن بازگشت به وین گفت که نگران سفر ظریف به ایران نیست.
وی اعلام کرد که رفت و آمد وزرای خارجه به پایتختهایشان و مشاوره عموما مسئله خوبی است. این مقام آمریکایی از احتمال ملاقات دوباره ظریف و کری پیش از بازگشت وزیر خارجه کشورمان به ایران خبر داد.
وی در ادامه از احتمال همراهی دکتر صالحی در بازگشت ظریف از تهران به وین ابراز بیاطلاعی کرد.
معاون وزیر خارجه چین: همه طرفها را به انعطاف پذیری ترغیب می کنیم
معاون وزیر خارجه چین گفت چین در مذاکرات تلاش خواهد کرد همه طرفها را به انعطاف پذیری و پایبندی به نتایجی که پیش از این در مذاکرات به دست آمده است ترغیب کند.
لی بائودونگ معاون وزیر خارجه چین نیز در مقابل محل برگزاری مذاکرات هسته ای ایران و پنج به علاوه یک گفت ما تلاش خواهیم کرد همه طرفها را ترغیب کنیم که اراده سیاسی خود را نشان دهند و نیز ارائه سیاسی خود را حفظ کنند و انعطاف پذیری نشان دهند و به آنچه پیش از این حاصل شده است پایبند باشند.
المیادین:پیشرفت های جدی در مذاکرات وین به دست آمده است
شبکه المیادین گزارش داد: پیشرفت های جدی در مذاکرات هسته ای بین ایران و گروه پنج بعلاوه یک به دست آمد.
موسی عاصی خبرنگار شبکه تلویزیونی المیادین در وین گفت: طرحی درباره دو مشکل مصاحبه با کارشناسان هسته ای ایران و نظارت یا بازرسی از تاسیسات نظامی این کشور پیشنهاد شد. آمریکا این طرح را پیشنهاد کرد و بر اساس آن ایران باید به طور مفصل، دقیق و شفاف فعالیت های هسته ای خود را از گذشته تا امروز تشریح کند. تهران در حال بررسی این پیشنهاد است.
خبرنگار این شبکه افزود: شرایطی را که لوران فابیویس وزیر امور خارجه فرانسه مطرح کرد همه توافق ها در ماه آوریل گذشته در لوزان را از بین می برد. در لوزان توافق شده بود که ایران حق دارد به فعالیت های تحقیق و توسعه هسته ای ادامه دهد، اما فابیوس روز گذشته شرط جدیدی در این باره مطرح کرد.
وی خاطر نشان کرد: نشانه های متعددی وجود دارد که پیشرفت های جدی و مهمی در چند ساعت اخیر در مذاکرات به دست آمده است. بازگشت محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران به تهران و سفر علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، مرضیه افخم سخنگوی وزارت امور خارجه این کشور و حسین فریدون برادر حسن روحانی رئیس جمهور به وین نشان می دهد این پیشرفت ها جدی است.
به نظر می رسد این پیشرفت ها مربوط به پیشنهاد شب گذشته آمریکاست. این پیشنهاد دو مانع اصلی را برطرف می کند. سفر ظریف به تهران برای اطلاع دادن نتیجه مذاکرات به سران ایران است.
تحلیلگران در وین می گویند سخنان فابیوس بیشتر جنبه تبلیغاتی و رسانه ای داشت و هدف از آن راضی کردن بعضی از متحدان پاریس بود. آنطور که ما اطلاع پیدا کردیم سخنان هیئت فرانسوی در پشت این دیوارها به طور کامل با سخنان علنی مقامات این کشور متفاوت است. شکاف در موضع ایران و کشورهای بزرگ در حال کم شدن است. در شرایط کنونی احتمال دستیابی به توافق در چند روز آینده افزایش یافته است. فدریکا موگرینی مسئول ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا با اشاره به دشوار بودن مذاکرات از اراده سیاسی واقعی و جدی برای دستیابی به راه حل سخن گفت.
صالحی و فریدون فردا در وین نیستند
یک عضو تیم مذاکرهکننده هستهای ایران تاکید کرد که «علی اکبر صالحی» و «حسین فریدون» فردا در وین نخواهند بود.
این عضو تیم مذاکرهکننده با رد برخی گمانهزنیها گفت: آقایان علی اکبر صالحی و حسین فریدون فردا در وین نیستند.
یک مقام رسمی آمریکایی نیز پیش از این گفته بود که هنوز مشخص نیست صالحی بعد از سفر ظریف به تهران، به همراه وی به وین خواهد آمد یا خیر.
فابیوس نیز مذاکرات هستهای را ترک میکند
لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه، امروز (یکشنبه) مذاکرات هستهای وین را به مقصد نیویورک برای سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل ترک خواهد کرد.
قطعنامه لغو تحریمها در روز اعلام توافق صادر میشود
قطعنامه شورای امنیت برای تایید توافق جامع هستهای و لغو تحریمها در زمان اعلام توافق تصویب میشود.
بر اساس بیانیه لوزان "یک قطعنامه جدید شورای امنیت سازمان ملل متحد صادر خواهد شد که در آن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) تایید شده، کلیه قطعنامههای قبلی مرتبط با موضوع هستهای لغو خواهد شد و برخی تدابیر محدودیتساز مشخص، را برای یک دوره زمانی مورد توافق، لحاظ خواهد کرد." و حالا بعد از ماهها گفته میشود که این قطعنامه در زمان اعلام توافق صادر خواهد شد. هر چند برخی کشورهای عضو گروه 1+5 خواستار تصویب این قطعنامه بعد از بررسیهای کنگره آمریکا هستند.
در این میان ایران معتقد است که قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل باید همزمان با اعلام توافق جامع در شورای امنیت تصویب شود.
اغلب کشورهای اروپایی نیز بر تصویب قطعنامه شورای امنیت بعد از اعلام توافق و پایان مذاکرات به عنوان نتیجهای محکم بعد از 20 ماه مذاکرات تاکید دارند و معتقدند نباید این مساله به بعد از اظهارنظر و بررسی کنگره موکول شود.
موضوع قطعنامه شورای امنیت هم اکنون از موضوعات در دستور کار مذاکرات است و برای اجرایی شدن این قطعنامه ضمیمهای به طور جداگانه در حال بحث است.
هاموند: متعهد به کسب توافق خوبی برای حمایت از منافع خود هستیم
وزیر خارجه انگلیس پس از دیدار با همتایان غربی در حساب توئیتری خود نوشت متعهد به کسب توافق خوبی هستیم که منافع ما و شرکایمان را حفظ کند.
وزرای خارجه ایران و انگلستان با یکدیگر دیدار کردند
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان، در ادامه دیدارها با وزرای اروپایی با فیلیپ هاموند، وزیر خارجه انگلستان، دیدار کرد.
فیلیپ هاموند، وزیر خارجه انگلیس در وین اعلام کرد برای رسیدن به توافق چالش های بزرگی وجود دارند که درصورت تمایل به دستیابی به توافق باید حل شوند.
بازگشت آمانو به کوبورگ
یوکیا آمانو مدیرکل سازمان انرژی اتمی عصر یکشنبه به هتل کوبورگ - محل مذاکره ایران و 1+5 بازگشت.
مدیرکل اژانس بین المللی انرژی اتمی دقایقی پیش برای دومین بار در هتل کوبورگ محل برگزاری مذاکرات هسته ای ایران و کشورهای1+5 حاضر شد. یوکیا امانو روز گذشته نیز به هتل کوبورگ آمد و با وزیران خارجه امریکا و فرانسه دیدار کرد.
نمیتوان درباره چشمانداز مذاکرات اظهارنظری کرد
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا تاکید کرد که نمیتوان درباره سرنوشت مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+۵ اظهارنظر دقیقی کرد.
«ماری هارف» که در محل هتل کوبورگ مستقر بود، تاکید کرد که نمیتوان درباره اینکه آیا مذاکرات تا ضربالاجل تعیین شده به نتیجه میرسد یا خیر اظهارنظری کرد.
تیم مذاکره کننده ایرانی استاد مذاکرهاند
کاندیدای جمهوریخواه انتخابات ریاستجمهوری 2016 آمریکا گفت: ایرانیها مذاکره کنندگان خوبی هستند. نمایندگان ایران استاد مذاکرهاند و در مقابل آنها احمقها قرار دارند.
به گزارش پایگاه خبری کنگره آمریکا، «دونالد ترامپ» کاندیدای جمهوریخواه انتخابات ریاستجمهوری 2016 آمریکا گفت دولت «باراک اوباما» رئیسجمهوری ایالات متحده آمریکا کاری کردهاست که این کشور در مذاکرات با ایران شبیه یک گدا باشد.
وی ادامه داد: «ایرانیها مذاکرهکنندگان خوبی هستند. نمایندگان ایران استاد مذاکرهاند و در مقابل آنها احمقها قرار دارند.»
دونالد ترامپ افزود که در حال حاضر کشورهای غربی کارت برنده را در اختیار دارند و ممکن است در آینده وضعیت تغییر کند.
کاندیدای جمهوریخواه انتخابات ریاستجمهوری گفت کشورهای غربی باید تحریمهای شدیدتری بر ایران تحمیل کنند تا در هنگام مذاکره، این کشور با تمام شرایط کشورهای غربی موافقت کند.
رییس پیشین سیا: ایران دست بالاتر را در مذاکرات هستهای دارد
مایکل هایدن، رییس پیشین سیا روز یکشنبه در گفتوگو با شبکه خبری فاکسنیوز با اعلام نگرانی خود نسبت به این که ایران در موضع قویتری برخوردار است، تاکید کرد: امیدوارم این آخرین دور مذاکرات هستهای نباشد.
هایدن همچنین مدعی شد که توافق احتمالی که قرار است میان ایران و کشورهای 1+5 به دست آید، برای جلوگیری از حرکت ایران به سمت ساخت تسلیحات هستهای کافی نیست.
او همچنین تاکید کرد که بازرسی از همه سایتهایی که وی آنها را مشکوک خواند، در هر زمان، مهمترین امتیازی است که آمریکا باید در هر گونه توافق نهایی از وجود آن اطمینان حاصل کند.
ظریف و موگرینی دیدار کردند
وزیر خارجه کشورمان در آخرین ملاقات امروز خود تاکنون با فدریکا موگرینی، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیدار کرد.
ظریف با همتای آلمانی خود دیدار کرد
وزیر خارجه کشورمان در هتل کوبورگ، محل برگزاری مذاکرات هستهای، با فرانک والتر اشتاین مایر، وزیر خارجه آلمان، دیپلمات ارشد اروپایی دیدار کرد.
وزیر امور خارجه ایران پس از این دیدار با لی بائو یانگ، معاون وزیر خارجه چین، نیز ملاقات کرد.
ظریف و کری بار دیگر در وین به گفتگو نشستند
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان، در ادامه دیدارهایش در وین برای پیشبرد فرآیند دستیابی به توافق هستهای برای چهارمین بار در دو روز گذشته با جان کری، وزیر خارجه آمریکا، دیدار کرد.
آمانو محل مذاکرات را ترک کرد
«یوکیا آمانو» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی مکان مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ را ترک کرد.
آمانو محل مذاکرات را ترک کرد
آمانو امروز و دیروز در محل مذاکرات در هتل کوبورگ حاضر شده بود.
برخی منابع اعلام کردهاند که آمانو در دور نهایی مذاکرات تصمیم گرفته است به طور مستقیم روند گفتوگوها را پیگیری کند.
الن ایر:تمدید بلندمدت مذاکرات در دستور کار نیست
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا تاکید کرد که طرفین تصمیمی برای تمدید بلندمدت مذاکرات ندارند.
سخنگوی فارسیزبان وزارت خارجه آمریکا تاکید کرد که به هیچ عنوان تصمیمی به تمدید بلندمدت مذاکرات نداریم و برخی گزارشهایی که در اینباره منتشر میشود، چندان قابل استناد نیست.
ایر در عین حال افزود که شاید مانند مذاکرات لوزان، تمدید چند روزه مذاکرات اجتنابناپذیر باشد.
وی همچنین گفت که هنوز مشخص نیست مذاکرات چه مدت تمدید میشود ولی تا زمانی که «کار تمام شود» به مذاکره ادامه خواهیم داد.
هاموند: زمانی که آماده نشست بودیم به وین باز میگردم
وزیر خارجه انگلستان ضمن اعلام اینکه محل مذاکرات هستهای ایران در وین را ترک و به لندن بازخواهد گشت گفت: "طی یکی دو روز آتی زمانی که آماده نشست بودیم بودیم به وین بازمیگردم."
ظریف راهی تهران شد
محمد جواد ظریف ، وزیر امور خارجه کشورمان ، پس از دو روز رایزنی فشرده با همتایان خود در گروه ۱+5 ، برای مشورت های بیشتر محل مذاکرات در وین را ترک کرد و راهی تهران شد.
ظریف: رسیدن به توافق با اراده سیاسی طرف مقابل میسر است
وزیر امور خارجه کشورمان پیش از ترک وین در جمع خبرنگارن درباره دلیل بازگشتش به تهران گفت: اگر در وین بمانم کار زیادی نخواهم داشت و باید منتظر همکاران بمانم تا کارهایی را انجام دهند و از هفته گذشته هماهنگ شده بود که دوشنبه در تهران باشم.
محمد جواد ظریف گفت: برخی از وزیران خارجه 1+5 امروز وین را ترک و مجددا باز می گردند که ممکن است برخی از آنها دیرتر از سه شنبه به وین بازگردند و این قراری بوده است که از قبل ما گذاشته بودیم و آقای جان کری احتمالا به خاطر وضعیت جسمانی اش در وین می ماند.
وی افزود: قرار از ابتدا این بود که یکی دو روز در اینجا گفت وگوی سیاسی داشته باشیم و دستورالعمل لازم را به هیات های مذاکره کننده دهیم و روی متن ها کار کنیم.
ظریف در پاسخ به این پرسش که چقدر برای رسیدن به توافق جامع امیدوارید؟ گفت :ما همیشه گفتیم اگر طرف مقابل اراده سیاسی داشته باشد رسیدن به توافق جامع کاملا میسر است، علت اینکه می گویم طرف مقابل، چون به اراده خودمان اعتماد داریم و می دانیم که مردم ایران، رهبر معظم انقلاب و ریاست محترم جمهوری و سایر مقامات کشور همه خواهان یک توافق عزت مند و با دوام هستند.
صالحی فعلا به وین نمی رود
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت که فعلا برنامه ای برای سفر رییس این سازمان به وین پیشبینی نشده است.
بهروز کمالوندی درباره احتمال حضور علی اکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی در مذاکرات وین که در حال برگزاری است گفت: فعلا برنامه ای برای سفر ایشان به وین و حضور در مذاکرات ایران و 1+5 پیش بینی نشده است.
موگرینی: بحث تمدید مذاکرات مطرح نیست
فدریکا موگرینی هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت وزیران خارجه اروپایی در روزهای آینده که متن توافق نهایی شد به وین بازخواهند گشت.
فدریکا موگرینی عصر یکشنبه پیش از ترک وین در جمع خبرنگاران گفت: تیم های مذاکره کننده امشب درباره متن توافق جامع بحث می کنند و در روزهای آینده که متن توافق نهایی شد به وین بازخواهند گشت.
وی بار دیگر بر انعطاف پذیری نسبت به تاریخ 30 ژوئن برای نگارش متن توافق جامع تاکید کرد ولی گفت: اگر تا آن زمان به توافق نرسیم ، پایان دنیا نخواهد بود.
هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا درعین حال بحث تمدید مذاکرات را رد کرد و گفت: بحث تمدید مذاکرات مطرح نیست و ما به دنبال تمدید دراز مدت مذاکرات نیستیم.
وی گفت:طرفین عزم دستیابی به توافق را دارند و تمدید مذاکرات لزوما کار را برای دستیابی به توافق آسان تر نخواهد کرد. من باید نسبت به تاریخ 30 ژوئن انعطاف پذیر باشم، ولی برای چند روز نه بیشتر.
معاونان مذاکرات را فردا از سر می گیرند
وزیر امور خارجه پیش ازترک وین گفت که عزیمتش به تهران برنامه از قبل تنظیم شده بوده است.
معاونان ظریف اما در وین خواهند ماند و مذاکرات برای نگارش متن توافق جامع را که طی دو روز اخیر متوقف شده بود از سرخواهند گرفت.
سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی تاکنون هشت دور با هلگا اشمید معاون هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا برای نگارش متن توافق جامع مذاکره کرده اند.