وزیر امور خارجه ایران گفت: اگر لازم باشد از ابزار فشار هم برای وادار کردن آن بخش از هیئت حاکمه افغانستان که همراهی نخواهند کرد با اعطای حقآبه ایران استفاده خواهد شد.
به گزارش «انتخاب»، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان که به منظور پیگیری حقآبه هیرمند به استان سیستان و بلوچستان سفر کرده است، در خصوص حقآبه ایران و مذاکرات با هیئت حاکمه افغانستان گفت: بر اساس معاهده هیرمند مبنای اینکه که آیا در سد کجکی که منشا حقآبه ایران است آبی وجود دارد یا نه، اظهارات سیاسی من و آقای ملامتقی نیست.
به نوشته تسنیم، وی تصریح کرد: بلکه باید هیئت فنی از وزارت نیروی ما به طور مشترک با طرف افغانستانی از سد کجکی بازدید کنند و میزان آب را بسنجند و بر مبنای آن اعلام کنند که آیا در صورت رهاسازی آب این آب به منطقه سیستان وارد میشود یا نمیشود.
وزیر امور خارجه ادامه داد: در هر صورت بر اساس معاهده این حق طبیعی سیستان است و ما با جدیت این موضوع را دنبال میکنیم.
وی تاکید کرد: اگر لازم باشد از ابزار فشار هم برای وادار کردن آن بخش از هیئت حاکمه افغانستان که همراهی نخواهند کرد با اعطای حقآبه ایران استفاده خواهد شد.
حسین امیرعبداللهیان شب گذشته در نشست تسریع در روند پیگیری حقآبه هیرمند که با حضور نماینده ایران در امور افغانستان، نمایندگان مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی، استاندار سیستان و بلوچستان و جمعی از مسئولان این استان برگزار شد، اظهار داشت: مسئله آب رودخانه هیرمند از چهار ماه قبل به این وزارتخانه و وزارت نیرو محول شده است و تاکنون در این زمینه اقدامات و کارهای خوبی انجام شده است.
وزیر امور خارجه بیان کرد: زمانی منطقه سیستان انبار غله و قطب کشاورزی بوده، اما اکنون به این روز افتاده است و دل هر انسانی از شرایط کنونی منطقه آزرده میشود، مشکلات و سختیهای مردم سیستان در پی نبود آب را درک میکنیم.
وی خاطرنشان کرد: من با ملا متقی سرپرست وزارت خارجه افغانستان در رابطه با حقآبه هیرمند زیاد صحبت کردم و حتی قبل از این جلسه هم با وی تماس گرفتم و موارد، خواسته و مطالبات اهالی سیستان را بار دیگر مطرح کردم، وزیر نیرو هم سفری به افغانستان برای پیگیری حقآبه داشتند و سایر مسئولان نیز این مسئله را پیگیر هستند.
وزیر امور خارجه گفت: درخواست روشن ما از طرف افغانستانی این است که تا فرصت هست دریچههای سد کجکی را باز کنند تا هم مردم افغانستان و هم مردم ایران سیراب شوند. طرف افغانستانی مدعی است که سد از آب کافی برخوردار نیست، اما صراحتاً اعلام کردیم طبق عهدنامه ۱۳۵۱ یک تیم مشترک فنی باید این کار را مشخص کند، اسامی را دادیم تا تیم فنی ما از سد کجکی بازدید کند و بر مبنای آن، قضاوت شود که آب در سد موجود است یا خیر.