به گزارش خبرگزاری صداوسیما رادیو ایران در برنامه سلام صبح بخیر با امیر دریادار دوم ستاد آقای محمدی معاون آمادگی و پشتیبانی نیروهای دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران درباره ماموریت ناو گروه ارتش گفتگو کرد.
سوال: به تازگی ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش افتخار بزرگ و درخشان تازهای در آلبوم افتخارات نیروهای مسلح کشورمان ثبت کردند، این ناوگروه شامل ناوشکن دنا و ناوبندر مکران برای اولین بار در قالب عملیات اقتدار ۳۶۰، دور دنیا را در مدت ۷ ماه طی کرده و در حال بازگشت به سواحل خلیج فارس است. امیر ابتدا برای ما از اهداف عملیات این اقتدار بزرگ، اقتداری که نامش اقتدار ۳۶۰ است بفرمائید.
امیر محمدی: همانطور که مستحضرید نیروی دریایی چندین سال است که با اعزام ناوگروههای خودش به دریاهای دوردست شمال اقیانوس هند باعث حفظ امنیت خطوط مواصلاتی و منابع آبی کشور شده، این ناوگروه از مهرماه سال گذشته به همین منظور اعزام شد، اما یک تفاوتی با سایر ناوگروهها دارد و یک نقطه عطفی در تاریخ دریانوردی کشور و حتی تاریخ دریانوردی نظامی جهان رقم زد، این ناوگروه ابتدا یک ویژگی داشت و دارد که دو ناو تمام ایرانی، ناوشکن دنا و ناوبندر مکران این ماموریت را انجام دادند و نکته بعدی این است که این طراحی، برنامه ریزی و اجرای آن کاملا توسط خود جوانان این سرزمین انجام شد و نکته بعدی این که نقطه عطفی در تاریخ دریایی ایران رقم زد اولین دریانوردی نظامی تاریخ ایران رقم خورد، چه از بُعد مسافت و چه از مدت دریانوردی، ما در هشتمین ماه دریانوردی این ناوگروه هستیم و بیش از ۷۰ هزار کیلومتر را طی کرد و نکته بعدی این که از سه اقیانوس مهم دنیا عبور کردیم اقیانوس هند، اقیانوس آرام و اطلس و این ناوشکن دنا که ساخت خود جمهوری اسلامی ایران است به کمک صنایع و شرکتهای دانش بنیان داخلی، صنایع دفاع این ناوشکن از لحاظ تناژ به گونهای بود که نظر غربیها شاید انجام ماموریت غیرممکن بود و شاید امروز افتخار کنیم که نه تنها به شکل موفقیت آمیزی عبور کرد و ماموریت انجام شد بلکه خیلی از نظریهها و تئوریهای آنها را به هم زد و ادبیات جدیدی را ما در بحثهای علمی، فناوری، خودباوری و در دریانوردی رقم زد که در آینده در مورد آن بیشتر قلم میزنند و بیشتر سخن خواهند گفت.
سوال: هر کار بزرگی سختیها و مشکلات خودش را دارد در این عملیات چه سختیهایی پیش روی ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران بود؟
امیر محمدی: یک ناو و یک شناور معمولا مثل یک شهر شناور میماند یعنی شما هر نیازمندی که در یک شهر در نظر بگیرید برای یک خانواده باید رقم بخورد در دریا هم به همین شکل است، از آب، سوخت، موارد ورزشی، موارد اجتماعی، اقتصادی هر آن چه که برای یک شخص روی خشکی نیاز است آن جا هم لازم است. ماموریتی که بیش از ۷ ماه قرار است در دریا باشی و کاملا خود اتکا باید نیازمندی هایش آماده شود، این نیازمندیها در خشکی خیلی سخت است فرض کنید تغذیه این افراد را در نظر بگیرید خیلی سخت است و در دریا کاملا سختتر میشود. ما در تمام موارد نیازهای آنها، موارد پشتیبانی شامل غذا، پوشاک، آب، سوخت و خیلی از نیازمندیهای ناوگروه طبیعتا یک برنامه ریزی خیلی دقیقی میخواهد، برای ۸ ماه اگر ما بخواهیم نان و آب آنها را تامین کنیم نیاز به یک برنامه ریزی دقیقی دارد و ما توانستیم این کار را انجام دهیم، خیلی از برنامه ریزیها انجام شد این مدت در خصوص تامین نیازمندی هایشان، در خصوص بررسی مسیری که باید عبور کنند از لحاظ جو، اقیانوس، انجام ماموریتشان و حقوق بین الملل دریا و عبور از دریاها، هر کشوری قوانین خودشان را دارند همه اینها نیاز به یک طراحی و برنامه ریزی بود که ما حدودا یک سال قبل از انجام ماموریت درمجموعه خود نیروی دریایی و با کمک تجربه دریانوردان قدیمی که اگر در این مسیر عبور کرده بودند، بخش دانشگاه ها، طراحی و برنامه ریزی و مطالعه همه دست به دست هم داد تا این افتخار بزرگ رقم خورد.
سوال: تعداد نیروهای این عملیات چند نفر بود؟
امیر محمدی: تعدادی که برای این کار پیش بینی شد بیش از ۳۶۰ نفر بود.
سوال: به صورت ثابت در این ۷ ماه.
امیر محمدی: ثابت بود و متغیر هم داشتیم با توجه به ماموریتها، ولی چیزی که ما پیش بینی کردیم آمار بیشتری از این کار پیش بینی میشود یعنی بیش از ۳۶۰ نفر را برای ۸ ماه در دریاهای مواج و طوفانی مستلزم همه اینها است یعنی ترکیبی از فناوری، علم و دانش، تجربه و برنامه ریزی که همه افتخاری است که طراحی آن توسط خود مجموعه در کشور انجام گرفت به کمک شرکتهای دانش بنیان و دانشگاهها و کل مجموعه که ما استفاده کردیم و این رقم خورد، ماموریت بسیار ماموریت پیچیده و سختی است و برای اولین بار رقم خورده و میتوانیم بگوییم خیلی از غیرممکنها را میشود با استفاده درست از فناوری، از علم و دانش و خوداتکایی و صد البته توکل و ایمان به خدا و خودباوری میشود انجام داد.
سوال: مهمترین دستاوردهای این عملیات چه بوده است؟
امیر محمدی: دستاوردهای مختلف از ابعاد مختلفی قابل بررسی است، ابعاد اجتماعی، سیاسی، دفاعی حتی فرهنگی هرکدام دنیایی از مطلب است. دستاورد مهم آن اقتدار جمهوری اسلامی ایران در کل آبهای دنیا است. هرجا که آب وجود دارد امروز کشور جمهوری اسلامی میتواند با پرچمش برود. ناو بخشی از یک کشور محسوب میشود، بخش بسیار مهمی، وقتی یک ناو حرکت میکند با پرچم و ساز و برگ نظامی یک قسمت ارزشمند از خاک یک کشور است و خیلی از جاها به این پرچم احترام میگذارند و این نشان میدهد ما ناو را به تنهایی به دنیا نفرستادیم بلکه کشور عزیزمان را با پرچمش به کل آبها فرستادیم، از لحاظ اقتصادی اگر بخواهیم نگاه کنیم نشان میدهد که هرجا آب است و کشتیها میتوانند تردد کنند به لحاظ اقتصادی امنیتش را میتوانیم تامین کنیم و این خودش عزت و افتخار ایجاد کرد برای نه تنها مردم ایران و حتی کشورهایی که امیدوار هستند به این نوع اقدام، امنیت اقتصادی را ایجاد کرد، اقتدارو خودباوری و دانش و تفکر ایرانی را ایجاد کرد که همه باعث افتخار بود در دیپلماسی دفاعی و سیاسی و ابعاد مختلفی را توانست این ناوگروه رقم بزند به طور عملی نه به شکل حرف و عملا نشان داد و این خودباوری را عمیق کرد. فرمانده یکی از کشورهای بزرگ دریایی که ما میهمان خدمتشان بودیم اعلام کرد که این کار از هر کشوری برنمی آید، از یک کشور قدرتمند و مقتدر و با ریشه و تمدن بالا برمی آید که الحمدلله این کار صورت گرفت.
ماموریت موفقیت آمیز ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش
ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش تاکنون بیش از ۷۰ هزار کیلومتر را با عبور از سه اقیانوس هند، آرام و اطلس طی کرده است .
صاحبخبر -
∎