به گزارش ایرنا از خبر روز یکشنبه خبرگزاری دولتی سوریه سانا ،در جریان سخنرانی هیئت های شرکت کننده، بسیاری از آنها از جمله روسای هیئت های عربستان، لیبی و عراق، نمایندگان مراکش و عمان و دستیار دبیرکل در امور اقتصادی در دبیرخانه عمومی اتحادیه عرب در ابتدای سخنان خود از حضور مجدد سوریه در این جلسات استقبال کردند،.
رانیا احمد رئیس هیئت سوری در دیدار مقامات ارشد شورای مقدماتی اقتصادی و اجتماعی در جده در این باره گفت : سوریه از کشورهای عربی که برای کاهش پیامدهای فاجعه زلزله بر مردم سوریه کمک کردند، قدردانی و تشکر می کند.
رانیا احمد افزود: سوریه برای بازگشت آوارگان جنگ به شهرها و خانه های خود اهمیت زیادی قائل است و این امر مستلزم احیای حرکت اقتصادی در مناطق خود با تشویق به ایجاد شرکت های کوچک و متوسط در بخش های مختلف است. قوانین و برنامه هایی صادر شده است که از این امر حمایت و تسهیلاتی را برای شرکت های خارجی که مایل به سرمایه گذاری هستند، ارائه کرده است.
وی ادامه داد: ما خواهان اقدام برای برداشتن محدودیتهای تعرفهای و غیرتعرفهای بر حرکت تجارت منطقه ای هستیم به گونهای که نقش منطقه بزرگ آزاد تجارت را در توسعه اقتصادی افزایش دهد.
در ابتدای جلسه افتتاحیه این نشست، لیلی بخاری، رئیس هیئت الجزایری، تأیید کرد که نشست امروز شورا اهمیت خود را از این واقعیت به دست میآورد که در آن درباره مسائل اقتصادی و اجتماعی مرتبط با واقعیت جوامع عرب بحث میشود و همچنین این نشست با حضور هیئت جمهوری عربی سوریه برگزار می شود.
در سخنان عبدالمحسن سعد خلف رئیس این نشست از عربستان سعودی وی به اهمیت یکپارچگی اقتصادی کشورهای عربی برای گسترش حاشیه انعطاف پذیری در مواجهه با چالش ها و مخاطرات اشاره کرد.
سعد خلف با تاکید بر لزوم اتخاذ تصمیماتی که با تلاش همگانی، اقدام اقتصادی را پیش ببرد و به نحوی که به پیشبرد اقدام مشترک عرب کمک کند.
هیفا ابوغزاله، دستیار دبیرکل و رئیس بخش اموراجتماعی دبیرخانه اتحادیه عرب، نیز گفت: کارهای مقدماتی و جلسات برای نشست سران از اهمیت ویژه ای برخوردار است، زیرا شاهد حضور هیئت سوری است که ما از آن استقبال می کنیم.
وی به لزوم تهیه دستور کار شورا بر اساس اولویت های اقدام مشترک و ارتقای اقدام اقتصادی اعراب برای کمک به روند توسعه کشورهای عربی اشاره کرد.
این نشست همچنین شامل یک جلسه غیرعلنی بود که طی آن پیش نویس دستور کار و تعدادی از پیش نویس تصمیمات اقتصادی کشورهای عربی مورد بحث و بررسی قرار گرفت و تصویب شد.
رانیا احمد دستیار وزیر اقتصاد پس از این نشست در بیانیه ای که رونوشت آن به سانا ارسال شده بود بر اهمیت مشارکت هیئت سوری تاکید کرد.
وی توضیح داد که تحولات و جنبه های اقتصادی و اجتماعی مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و بر لزوم مشارکت در تصمیم گیری ها تاکید شد که باید در توسعه اقدامات اقتصادی مشترک اعراب منعکس شود.
نشست وزرای خارجه اتحادیه عرب قرار است چهارشنبه آینده در عربستان برگزار شود و قرار است در این نشست پیشنویس دستور کار شورای اتحادیه کشورهای عربی به تصویب برسد.
انتظار میرود ورود سران کشورهای عربی به عربستان جهت شرکت در اجلاس سران اتحادیه عرب از روز پنجشنبه آغاز و اجلاس سران کشورهای عربی روز جمعه در فضای مثبت ناشی از بازگشت سوریه به این اتحادیه پس از ۱۲ سال غیبت، برگزار شود.
وزرای خارجه عرب در نشست فوق العاده خود که هفتم ماه مه ۲۰۲۳ ( ۱۷ اردیبهشت امسال) در قاهره برگزار شد، با بازگشت سوریه به اتحادیه عرب موافقت کردند و از همان زمان شرکت هیات های سوری در جلسات این اتحادیه از سر گرفته شد.
اتحادیه عرب در نوامبر ۲۰۱۱ عضویت دمشق را به حالت تعلیق درآورده و تحریم های سیاسی و اقتصادی علیه آن وضع کرده بود.