دیروز خبری منتشر شد مبنی بر ازبینرفتن درخت انجیر معابد ۵۰۰ساله کیش آن هم بر اثر اشتباه هرس و در مدت کمتر از 24 ساعت.
«مرتضی رمضانیگالشی»، سرپرست معاونت گردشگری منطقه آزاد کیش در گفتوگو با ایرنا توضیح داده است: «صبح روز شنبه افرادی از شرکت عمران، آب و خدمات کیش بدون هماهنگی و اطلاع، اقدام به هرس غیراصولی درخت سبز چندصد ساله کیش کردند که منجر به نابودی این اثر گردشگری شده است».
وی با بیان اینکه این درخت سبز یک مقصد گردشگری محسوب میشد، افزود: «سازمان منطقه آزاد در تلاش برای حفظ این اثر گردشگری بود که مکاتبات آن نیز وجود دارد».
معاون گردشگری منطقه آزاد کیش با تأکید بر اینکه عاملان نابودی این اثر گردشگری به تخلفات اداری معرفی خواهند شد، بیان کرد: «سازمان منطقه آزاد کیش به دنبال حفظ این اثر گردشگری با مواد نگهدارنده خاصی بود که متأسفانه عدهای بدون هرگونه هماهنگی و مشورت اقدام به نابودی آن کردند. طبق مکاتبات، سازمان تأکید داشته که حفاظت از این اثر گردشگری در قالب مشاور صورت بگیرد که متأسفانه به دلیل نگاه فضای سبزی به میراث، سبب نابودی آن شدند».
این اتفاق سبب شده بسیاری از رسانهها به بررسی این اتفاق بپردازند و از منظرهای مختلف مسئولان را بابت از بین رفتن این درخت قدیمی و 500ساله مورد شماتت قرار دهند.
فرازدیلی این اتفاق را به « قصور خلبان» تشبیه کرده است که حتی معرفیکردن مقصر مانند «مقصر اعلامکردن خلبانان در ایران بعد از سقوط هواپیماهاست» و دلیل آن را «از دست رفتن سلسلهمراتب درست تصمیمگیری، تصمیمسازی و مدیریت مسائل» میداند. سؤالهایی را هم پرسیده که چطور یک روز صبح جمعی از کارکنان شرکت عمران، آب و خدمات کیش، بدون اطلاع و مأموریت سازمانی سراغ این درخت تاریخی میروند و جوری آن را برخلاف سالهای قبل هرس میکنند که باعث ازبینرفتن کل درخت میشود؟ نام این وضعیت را چه باید گذاشت؟ به عبارتی در کدام نوع از سازمانهای عمومی و در چه وضعیتی از مناسبات و سازوکارهای اداری احتمال وقوع چنین حوادثی وجود دارد؟ آیا اگر یک سازمان دارای مناسبات، قواعد و سلسلهمراتب منطقی باشد میتوان انتظار چنین خروجیای از آن داشت؟ طبق تحلیل این رسانه خشکاندن این درخت «نشانه اشکالی به مراتب عمیقتر است که قصور یک عده از کارکنان شرکت عمران، آب و خدمات کیش نمیتواند توضیحدهنده آن باشد. به واقع قصور این عده هم خود ناشی از همان اضمحلال نهادی و سازمانی در کشور است که نمودهای آن به طور مکرر در همه جا قابل مشاهده است».
فرارو نیز فیلمی از همین درخت منتشر کرده است و گزارش داده معاون گردشگری منطقه آزاد کیش با تأکید بر اینکه عاملان نابودی این اثر گردشگری به تخلفات اداری معرفی خواهند شد، بیان کرد: «سازمان منطقه آزاد کیش به دنبال حفظ این اثر گردشگری با مواد نگهدارنده خاصی بود که متأسفانه عدهای بدون هرگونه هماهنگی و مشورت اقدام به نابودی آن کردند».
باید بینیم سرنوشت این درخت چه خواهد شد، آیا میتوانند آن را دوباره زنده کنند.