شناسهٔ خبر: 6007511 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه جمهوری‌اسلامی | لینک خبر

شمارش معکوس نگارش متن توافق آغاز شد

تکاپوی دیپلماتهای ارشد ایران و 1+5 در وین

صاحب‌خبر -

شمارش معکوس برای پایان مهلت خودخوانده نگارش متن توافق جامع شروع شده است. این در رفت و آمد دیپلمات‌های ارشد هفت کشور جهان در راهروهای هتل کوبورک وین می‌توان دید.
هیات‌های مذاکره‌کننده کشورهای 1+5 - امریکا، روسیه، انگلیس، آلمان، فرانسه و چین - از صبح پنج شنبه به وین رفته‌اند و رایزنی‌های فشرده را آغاز کرده‌اند.
این هیات‌ها که شامل معاونین و مدیران سیاسی و نیز کارشناسان هر شش کشور می‌شود از صبح روز پنجشنبه رایزنی‌هایی را با یکدیگر شروع کرده‌اند.
این رایزنی‌ها از یک سو با هیات مذاکره‌کننده ایران و از سوی دیگر میان شش کشور طرف مذاکره با ایران در حال انجام است.
تاکنون دیدارهایی به صورت دو جانبه یا چند جانبه با مذاکره کنندگان ایران و نیز میان روسیه و آمریکا، اروپا و روسیه، اروپا و چین انجام شده و پیش‌بینی می‌شود هر چه به دهم تیر نزدیک‌تر شویم این رایزنی‌ها فشرده‌تر شود.
سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی از چهارشنبه گذشته در وین هشتمین دور مذاکره نگارش متن توافق جامع را شروع کرده‌اند. شش دور قبلی در وین و یک دور هم در نیویورک برگزار شد.
قرار است محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان و جان کری همتای امریکایی او امروز وارد وین شوند. ظریف و جان کری امروز با یکدیگر دیدار و گفتگو می‌کنند.
*دکتر ظریف: برای توافقی بادوام و منصفانه می‌رویم
وزیر خارجه کشورمان همزمان با سفر به وین با اشاره مستقیم به بیانات اخیر رهبر انقلاب تاکید کرد که ایرانیها به دنبال یک توافق خوب و منصفانه هستند و زیاده خواهی را برنمی‌تابند.
دکتر محمد جواد ظریف گفت: ما به وین می‌رویم تا یک توافق بادوام و منصفانه را تضمین کنیم.
* عراقچی:پیشرفت در متن اصلی نسبت به ضمائم بهتر بوده است
همزمان معاون وزیر خارجه کشورمان هم گفت: نگارش،کار سختی است؛ به خصوص در این قسمت‌های آخر، بعضی از مشکلات عمده‌ای وجود دارد که هنوز مانع کار است ولی در جزییات و در بعضی از موارد عمومی پیشرفت‌های خوبی انجام شده است.
دکتر سیدعباس عراقچی عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای کشورمان با ذکر اینکه تمام هیئت‌های معاونین وزرای خارجه کشورها هم به وین آمده‌اند، افزود: جلسات مداوم دوجانبه و چندجانبه با ایشان برگزار می‌شود. در قسمت‌های حساس موضوع، طبعا خود آنها هم بعضا مواضع متفاوتی با هم دارند که هماهنگ‌شدنشان کار سختی است و باید جلسات هماهنگی بین خودشان برگزار شود. در مجموع، کار به سختی و به آهستگی به پیش می‌رود.
عراقچی در پاسخ به این سوال که یکی از اعضای 1+5گفته است که حدود 90 درصد، در نگارش متن پیشرفت حاصل شده است،گفت: نمی‌شود الان عدد و رقم گفت، همانطور که می‌دانید یک متن اصلی وجود دارد و چندین ضمیمه، در هرکدام از اینها با درصدهای مختلفی به جلو رفته‌ایم و در خود متن اصلی نسبت به ضمائم،پیشرفت‌ها بهتر بوده است.
وی افزود: ضمائم چون درگیر جزییات بسیار زیادی است،خوب کار یک مقدار مشکل‌تر هست. نمی‌شود درصد خاصی اسم برد. بعضی از موضوعات هنوز مانده است و از نظر کیفی اهمیت بیشتری دارد و برخی از موضوعات هست که حل شده است و اهمیتش کمتر است.
عراقچی با اشاره به اینکه محمدجواد ظریف وزیرخارجه ایران شنبه وارد وین می‌شود، افزود: فکر می‌کنم روزهای شنبه و یکشنبه ملاقات‌های دوجانبه بین وزرای خارجه و بعضا چند جانبه برگزار شود و بعد دوباره کار نگارش ادامه پیدا خواهد کرد.
وی در پاسخ به موضوع تمدید مذاکرات گفت: بحث تمدید الان در دستور کار ما وجود ندارد، بنای ما این است که تا زمان تعیین شده بتوانیم به یک توافقی برسیم و اگر لازم باشد چند روزی کار را ادامه می‌دهیم، تا در پایان به یک جمع بندی برسیم.
* ابراز رضایت چین و آمریکا از پیشرفت‌های قابل توجه در مذاکرات هسته‌ای ایران
مقامات ارشد چین و آمریکا نیز از پیشرفت‌های حاصل شده در پرونده هسته‌ای ایران ابراز رضایت کردند.
«وانگ یانگ» معاون نخست‌وزیر و «یانگ جیه چی» عضو ارشد شورای دولتی و رایزن عالی سیاسی و امنیتی چین که در آمریکا بسر می‌برند، در جریان دیدار خود با جان کری وزیر امور خارجه و ژاکوب لا وزیر امور خزانه‌داری این کشور، علاوه بر گفت وگو درباره مسائل راهبردی دو کشور، آخرین تحولات مذاکرات مربوط به پرونده هسته‌ای ایران و گروه 1+5 را نیز بررسی کردند.
طرفین در این نشست بر تداوم تعاملات سازنده دو کشور در زمینه مذاکرات هسته‌ای ایران تاکید و از روند مذاکرات انجام شده تا به امروز ابراز خرسندی کرده‌اند.مقامات چینی و آمریکایی همچنین در واشنگتن یادآور شدند که این همکاری باید بر اساس احترام و منافع متقابل و اصل برابری در آرا و تصمیمات پیگیری شود.
آمریکا و چین همچنین در نشست خود ضمن تاکید بر لزوم حل و فصل مسئله هسته‌ای ایران از طریق دیپلماتیک، خواستار دستیابی به توافق جامع از سوی طرفین در مدت زمان مقرر شدند. مهلت خودخوانده ایران و 1+5 برای نگارش متن توافق جامع دهم تیر ماه بسر خواهد رسید. آنان در عین حال بر پایبندی طرفین گفت وگو بر چارچوب‌های مورد توافق در مذاکرات تا به امروز تاکید کردند.
* ریابکوف: حدود 90 درصد متن توافق جامع هسته‌ای تدوین شده است
در همین حال 'سرگئی ریابکوف' معاون وزیر امور خارجه و مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای روسیه،هم اعلام کرد: حدود 90 درصد متن توافق جامع هسته‌ای میان ایران و گروه 1+5 تنظیم و تدوین شده است. مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای روسیه، پیش از ترک مسکو به مقصد وین برای شرکت در دور آخر مذاکرات هسته‌ای گفت: از نظر حجم متن توافق جامع و نه اهمیت مسایل، حدود 90 درصد متن این سند تنظیم و نوشته شده است.
ریابکوف در ادامه سخنان خود با اشاره به امکان استراق سمع در مذاکرات ایران و گروه 1+5 در وین بدون بیان نام کشوری گفت که روسیه برای احتمال استراق سمع مذاکرات آماده است.
وی خاطرنشان کرد که این مساله (استراق سمع مذاکرات) وجود دارد و در آینده هم ادامه خواهد داشت. برای این وضعیت همانند هر مذاکره یا تماس دیگری آماده هستیم.
برخی از رسانه‌ها در سطح بین‌المللی و نیز تعدادی از رسانه‌های روسی اواخر خرداد ماه از استراق سمع مذاکرات میان ایران و گروه 1+5 در ژنو توسط رژیم صهیونیستی خبر داد.
ریابکوف در این رابطه خواستار رعایت تدابیر ویژه ضدجاسوسی سایبری و الکترونی توسط شرکت کنندگان در مذاکرات هسته‌ای شد.
* ایتارتاس: ایران و 1+5 بر عزم خود برتکمیل متن توافق جامع تاکید کردند
خبرگزاری ایتارتاس هم به نقل از یک مقام دیپلماتیک در وین اعلام کرد: ایران و گروه 1+5 در مذاکرات وین بر عزم خود برای تنظیم کامل متن توافق جامع در مورد برنامه هسته‌ای ایران در پایان این دور از مذاکرات تاکید کردند.
یک مقام دیپلماتیک به ایتارتاس گفت: بدون وقفه برای حل مسایل باقی مانده مورد اختلاف ایران و گروه 1+5 تلاش خواهیم کرد.
این مقام دیپلماتیک با اشاره به ادامه مذاکرات در وین برای نگارش و تنظیم متن توافق جامع خاطرنشان کرد: این دور از مذاکرات ممکن است پس از نهم تیرماه هم برای مدتی تمدید شود.
* السفیر: مذاکره‌کننده آمریکایی تحت فشار لابی صهیونیستی است
روزنامه لبنانی السفیر با بیان اینکه چهار روز تا زمان نهایی برای امضای توافق هسته‌ای بین جمهوری اسلامی ایران و شش کشور بزرگ فرصت باقی است، تاکید کرد که مذاکره‌کننده آمریکایی تحت فشارلابی صهیونیستی و کنگره قرار دارد.
السفیر در شماره دیروز خود نوشت: در حالی که مذاکرات ماراتنی هسته‌ای اکنون در وین پایتخت اتریش برای رسیدن به یک توافقی که همه طرف‌ها را راضی کند، ادامه دارد، مذاکره کنندگان به ویژه آمریکایی تحت فشار« وقت» قرار دارند.
این روزنامه لبنانی تاکید کرد که کنگره و لابی صهیونیستی به ویژه کارشناسان هسته‌ای وابسته به این لابی و صاحب نفوذ در رسانه‌های آمریکایی که درصدد ایجاد هراس از توافق هسته‌ای احتمالی با ایران می‌باشند، بر مذاکره‌کننده آمریکایی فشار زیادی وارد کرده‌اند.
السفیر خاطرنشان کرد که نامه مشاوران سابق باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا نیز که خواستار « توافقی خوب» با ایران شده اند، درهمین چارچوب قابل ارزیابی است. این روزنامه لبنانی تصریح کرد: هر یک از طرف‌ها که در جریان مذاکرات سرمایه‌گذاری سیاسی زیادی را برای جلوگیری از شکست مذاکرات انجام داده است و اکنون فشارهای زیادی را تحمل می‌کند، در آخرین مرحله مذاکرات درصدد است تا دستاوردهای بیشتری را کسب کند.
* کارشناس آمریکایی:دستیابی به توافق هسته‌ای نزدیک است
خبر دیگر اینکه کار شناس ارشد اندیشکده آمریکایی شورای اتلانتیک معتقد است با وجود برخی نکات ازجمله مسئله زمانبندی لغو تحریم‌ها و بازرسی تاسیسات غیر هسته‌ای که هنوز توافق نهایی بر سر آنها حاصل نشده دستیابی به توافق هسته‌ای تا روز 9 ژوئیه تقریبا حتمی است.
باربارا اسلاوین ضمن تایید این که بیش از 90 درصد متن نهایی توافقنامه هسته‌ای تدوین شده گفت هنوز بر سر برخی نکات از جمله زمان بندی مشخص لغو تحریم‌ها موضوع دسترسی به تاسیسات غیرهسته‌ای ونکات جزیی دیگری در رابطه با سانتریفیوژها باقی مانده که مذاکره کنندگان به طور فشرده درحال مذاکره درباره آن‌ها هستند.
وی افزود:بااین همه معتقدم پیشرفت‌های بسیار زیادی حتی در بحث بر سر همین نکات هم حاصل شده و لذا دستیابی به توافق نهایی تا تاریخ 9 ژوئیه که موعد حقیقی پایان مذاکرات است تقریبا قطعی به نظر می‌رسد.
این کارشناس و صاحب نظر برجسته آمریکایی حمایت نیرومند رهبری جمهوری اسلامی ایران واعتمادکامل ایشان به تیم هسته‌ای و تلاش‌های آن‌ها را عامل موثری در خاموش کردن منتقدان تند رو داخلی دانست ولی گفت باوجود این باید انتظار برخی گلایه‌ها و فشارها از سوی تندرو‌های هردوکشور را داشت که در نتیجه نهایی این گفتگو‌ها بی‌اثر خواهد بود.
اسلاوین تصویب لایحه اخیر مجلس شواری اسلامی مبنی بر ارجاع توافق هسته‌ای به شورای امنیت ملی را که مورد تایید شورای نگهبان قانون اساسی هم قرار گرفته را امتیاز بزرگ دیگری برای دولت ایران در جهت حصول این توافق و به اجرا در آوردن آن دانست.
کارشناس ارشد اندیشکده شورای اتلانیتک در خصوص جنجال‌های اخیر بر سر بازرسی از اماکن غیر هسته‌ای این جنجال‌ها را انحرافی توصیف کرد و گفت با توجه به این که در پروتوکل الحاقی به این مسئله پرداخته شده و مندرجات این پروتوکل سازکار‌های مشخصی را برای انجام این بازرسی‌ها در صورت لزوم در نظر گرفته نباید به این جنجال‌ها بهای زیادی داد.
در پاسخ به این سوال که آیا طرح این موضوع می‌تواند اختلالی در روند گفتگو‌ها وحصول توافق نهایی ایجاد کند گفت که به نظر او این جنجال‌ها به هیچوجه قادر به جلوگیری از توافق نهایی نخواهد بود.
اسلاوین در ادامه گفت مذاکره کنندگان در حال بحث و بررسی فرمول مشخصی هستند که تشکیل یک کمیسیون بررسی برای راستی آزمایی ادعا‌های احتمالی را ضروری می‌داند و 4 کشور آمریکا، فرانسه، انگلیس و المان به آن رای موافق داده‌اند و لذا حتی در صورت چنین اتهامات و یا ادعاهایی بررسی صحت و سقم آن‌ها به عهده این کمیسیون خواهد بود.
* افزایش احتمال تمدید «چند روزه» مذاکرات
سخنگوی کاخ سفید هم گفت ممکن است مذاکرات هسته‌ای 1+5 فراتر از ضرب الاجل سی ژوئن (9 تیر)، چند روزی تمدید شود.
جاش ارنست همچنین افزود که باراک اوباما توافقی را که مبتنی بر بیانیه هسته‌ای لوزان باشد مورد تایید قرار می‌دهد و هر گونه توافقی که از بیانیه لوزان عدول کرده باشد مورد قبول رئیس جمهور اوباما نیست.
در همین حال جان کری وزیر امور خارجه آمریکا هم اعلام کرد در خصوص مذاکرات هسته‌ای با ایران امیدوار است، اما نمی‌خواهد پیش از سر رسیدن ضرب الاجل سی‌ام ماه ژوئن (9 تیر) برای دستیابی به توافق، در این خصوص ابراز امیدواری کند.
یک مقام ارشد آمریکایی هم پیش از سفر کری در این باره به خبرنگاران گفت مذاکره کنندگان آمریکایی، مسیر دستیابی به «یک توافق بسیار خوب» را می‌توانند تصور کنند، اما باید منتظر باشیم تا ببینیم آیا می‌توان به توافق دست پیدا کرد یا نه.
وی افزود با این وجود، هنوز باید منتظر بود و دید که آیا توافق حاصل می‌شود یا نه.
این مقام ارشد آمریکایی که خواست نامش فاش نشود افزود همه هفت کشور شرکت‌کننده در مذاکرات، خود را به ضرب الاجل تعیین شده سی‌ام ماه ژوئن (9 تیر) متعهد می‌دانند، اما عقیده دارند این ضرب الاجل در صورت لزوم می‌تواند «اندکی» تغییر کند تا بدین ترتیب، موارد اصلی هر گونه موافقتنامه به درستی رعایت شود. جان کری وزیر امور خارجه آمریکا روز جمعه به وین می‌رود تا به دیگر مذاکره کنندگان با ایران بپیوندد.
دو موضوع بسیار مهم و مورد اختلاف در گفتگوها، زمان بندی و گستره کاهش تحریم‌ها و همچنین نظارت و راستی آزمایی لازم برای تضمین جلوگیری از تقلب ایران در موافقتنامه است.
این مقام ارشد آمریکایی در کنفرانس تلفنی خود به خبرنگاران گفت: «با وجود این مشکلات دشوار، به واقع می‌توانیم شاهد مسیری رو به جلو باشیم که ما را به یک موافقتنامه بسیار خوب خواهد رساند. من در این خصوص امیدوار هستم، اما هنوز باید منتظر باشیم و ببینیم آیا می‌توانیم به این هدف دست پیدا کنیم یا نه.»
* سی ان ان خبر داد:متن توافق هسته‌ای بدون امضا منتشر می‌شود
خبر دیگر اینکه یک رسانه آمریکایی از احتمال انتشار متن نهایی توافق جامع هسته‌ای بدون امضای ایران و کشورهای 1+5 خبر داد.
آمریکا انتظار دارد که متن توافق با ایران که شامل ضمایم فنی است بدون امضای طرفین حاضر در مذاکرات منتشر شود.
این موضوع را یکی از مقامات عالی دولت آمریکا اعلام کرده است. این مقام آمریکایی همچنین از سفر جان کری به وین برای حضور در آخرین دور از مذاکرات هسته‌ای ایران خبر داد.
به نوشته سی ان ان، این اقدام (انتشار متن توافق بدون امضا) دست منتقدانی که عقیده دارند ایران به موجب این توافق فرصت تخطی از آن راخواهد داشت باز می‌گذارد.