شناسهٔ خبر: 6001559 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه دنیای‌اقتصاد | لینک خبر

چالشی‌ترین مسائل درمذاکرات هسته‌ای

صاحب‌خبر -
مهمترین مسائل باقی مانده در مذاکرات هسته ای، پیشرفت کند روند گفت و گوهای ایران و 1+5، پیچیده بودن روند برداشته شدن تحریم های ایران و ضرب الاجل واقعی مذاکرات از دید دیپلمات های غربی از جمله مهمترین موضوعاتی است که سرخط مطالب امروز مطبوعات جهان را به خود اختصاص داده است.
مطالب مربوط به مذاکرات هسته ای، همچنین بخش مهمی از مطالب مطبوعات و رسانه های بین المللی را به خود اختصاص داده است.

به گزارش تابناک خبرگزاری فرانسه در گزارشی از روند جاری مذاکرات هسته ای ایران و گروه 1+5 می نویسد جان کری، وزیر خارجه آمریکا اواخر روز جمعه وارد وین شد تا از تلاش دو ساله برای توافقی که برنامه هسته‌ای ایران را کنترل می‌کند، نتیجه بگیرد. با این حال، طرفین هشدار داده‌اند، این توافق هنوز از نقطه پایان بسیار دور است. در این میان، یک دیپلمات غربی دخیل در مذاکرات گفته چند مسأله اصلی شامل بازرسی‌های سازمان ملل و زمان‌بندی کاهش تحریم‌ها همچنان مشکل‌ساز ‌مانده است. این دیپلمات گفته: «دشوارترین مسائلی که باید در روزهای آینده حل شود عبارتند از شفافیت، بازرسی‌ها، ابعاد نظامی احتمالی برنامه هسته‌ای ایران و تحریم‌ها. درباره مسائل مهم اختلافات مهمی وجود دارد».

*****

سید عباس عراقچی، مذاکره کننده ارشد هسته ای ایران نیز در اظهاراتی، از کند پیش رفتن روند مذاکرات سخن گفته است. خبرگزاری «آسوشیتدپرس» ضمن پرداختن به این موضوع می نویسد، در حالی که مذاکره‌کنندگان هسته‌ای بر ضرب‌الاجل 30 ژوئن تمرکز کرده‌اند، یک مقام ارشد ایرانی با اشاره به وجود اختلافات میان ایران و شش کشور طرف مقابل و نیز اختلافات میان خود شش کشور، گفت: مذاکرات به کندی پیش می‌رود. این خبرگزاری به نقل از عراقچی می نویسد، «به طور کلی، در حال پیشرفت هستیم»، اما پیشرفت کند و دشوار است. آسوشیتدپرس اشاره می کند ایران و گروه 1+5 در ماه آوریل درباره کلیات توافق‌ به تفاهم رسیدند؛ اما اکنون درباره اینکه کدام یک از تحریم‌ها باید برداشته شود و تا چه حد ایران باید مقابل نظارت خارجی، باز عمل کند، دچار اختلاف هستند.

*****

در همین حال، روزنامه «وال استریت ژورنال» در مطلبی به بررسی موضوع برداشته شدن تحریم ها ـ که یکی از موضوعات مهم و چالشی در مذاکرات هسته ای است ـ پرداخته و آن را فرایندی پیچیده دانسته است. این روزنامه در راستای بررسی موضوع مذکور، به مصاحبه با دانفورث نیوکومب، کارشناس ارشد موسسه حقوقی شرمن و استرلینگ پرداخته و وی در این مصاحبه گفته برداشته شدن تحریم ها علیه ایران به آسانی امکان پذیر نیست و فرایندی نسبتا پیچیده است. به گفته این تحلیلگر، این پیچیدگی به دلیل ماهیت در هم تنیده تحریم ها علیه ایران است؛ زیرا تحریم هایی از سوی شورای امنیت سازمان ملل و تحریم های اتحادیه اروپا وجود دارد. همچنین تحریم های تصویب شده در کنگره آمریکا علیه ایران وجود دارد که برخی از آنها نیازمند تصویب قانون جدید برای لغو و رفع بعضی از آن ها در اختیار دولت آمریکاست.

*****

در مطلبی دیگر در همین زمینه، خبرگزاری «رویترز» به موضوع ضرب‌الاجل دستیابی به توافق پرداخته و می نویسد، از دید دیپلمات های غربی، ضرب الاجل واقعی، 9 ژوئیه است و گفت و گوها تا آن زمان ادامه خواهد داشت. به نوشته این خبرگزاری، دیپلمات‌های غربی می‌گویند از نظر آن‌ها روز 9 ژوئیه، یعنی زمانی که کاخ سفید مهلت دارد نسخه‌ای از توافق را به کنگره ارائه دهد، ضرب‌الاجل واقعی مذاکرات هسته‌ای با ایران است. بر اساس قانونی که کنگره آمریکا ماه گذشته به تصویب رساند، کاخ سفید باید هر توافقی با ایران را نهایتا تا 9 ژوئیه به کنگره ارائه کند و نمایندگان آمریکایی هم 30 روز برای بررسی و نظر دادن در مورد آن زمان خواهند داشت. رویترز در بخش دیگری از گزارش خود می نویسد: «در حالی که بخش اعظم توافق علنی خواهد شد، ‌دیپلمات‌های غربی گفته‌اند که بخش‌هایی از این توافقنامه علنی نخواهد شد».