شناسهٔ خبر: 60002281 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

همکاری ایران با اتحادیه پایاپای آسیایی برای حذف دلار

طبق اعلام معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه کشورمان، ایران به دنبال حذف دلار از معاملات خود با کشور‌های عضو اتحادیه پایاپای آسیایی است تا از این طریق بتواند تجارت راحت‌تری با دیگر کشور‌ها داشته باشد.

صاحب‌خبر -

مهدی صفری، معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه که در نشست خبری پنجمین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی جمهوری اسلامی ایران سخن می‌گفت، اعلام کرد: به زودی اجلاسی به نام ACU (اتحادیه پایاپای آسیایی) خواهیم داشت که مختص کشور‌های ایران، پاکستان، هند و دیگر هستند. این اتحادیه تاکنون فعال نبوده است. امسال بانک مرکزی ما از رؤسای بانک مرکزی این کشور‌ها برای حضور در اجلاس دعوت کرده است؛ هم اعضا و هم ناظران شرکت کنند و مسئله اصلی آنان این است که چگونه بتوانیم دلار را از مبادلات حذف کنیم و از پول‌های ملی استفاده شود. همچنین چگونه این انتقال‌ها شکل بگیرد. دولت در این جهت حرکت کرده است.
اتحادیه پایاپای آسیا با حضور تعدادی از کشور‌های آسیا به منظور ارائه تسهیلات به طرفین بدون استفاده از ارز‌های کلیدی به وجود آمده است. بانک‌های مرکزی ایران، هند، پاکستان، سریلانکا، نپال و بنگلادش اعضای اولیه این اتحادیه بودند و به ترتیب بانک‌های مرکزی چند کشور دیگر به این اتحادیه پیوستند. پیرو تغییرات جهانی علیه دلار، استفاده از ظرفیت «اتحادیه پایاپای آسیایی» در دستور کار ایران قرار گرفته و بناست، نشست اعضای این اتحادیه در اواخر اردیبهشت ماه در ایران برگزار شود و ۱۱ بانک مرکزی از کشور‌های چین و هند در آن شرکت کنند.
حضور هیئت تجاری عربستان در نمایشگاه اکسپوی ایران
صفری در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه در حال راه‌اندازی سفارت و سرکنسولگری میان ایران و عربستان هستیم، تصریح کرد: تا چند روز آینده سفر هیئت تجاری از این کشور را به ایران شاهد خواهیم بود و معاون وزیر این کشور نیز در نمایشگاه اکسپوی ایران حضور خواهد یافت. این نمایشگاه می‌تواند تا یک‌میلیارد دلار قرارداد تجاری برای ایران داشته باشد و نمایندگان تجاری و دولتی ۶۰کشور در این نمایشگاه حضور خواهند داشت.
آغاز خطوط کشتیرانی به غرب امریکا و امریکای‌لاتین
وی همچنین در این نشست گفت: ایران برای توسعه صادرات خود نیازمند برگزاری نمایشگاه با چنین ویژگی‌هایی است تا بتواند توانمندی‌های خود را به سایر کشور‌ها نشان دهد و بازار‌های جدیدی به روی ایران باز کند.
صفری افزود: خطوط کشتیرانی به غرب امریکا و امریکای‌لاتین راه افتاده، همچنین مسیر صادرات به روسیه بهبود یافته است. معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه گفت: در گذشته تنها راه زمینی صادراتی ایران به روسیه از طریق یک پل کوچک از مسیر آستارا بود که اکنون آن پل عریض و محدودیت‌های عبور و مرور آن برداشته شده است.
بندر انزلی تا ۲ ماه دیگر به کشتیرانی «رورو»
وصل می‌شود
معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه ادامه داد: بندر انزلی می‌تواند تا دو ماه دیگر به کشتیرانی رو‌رو وصل شود و به همین منظور کشتی‌های جدید زیادی نیز خریداری شده است.
وی تصریح کرد: بخش خصوصی ارتباطات تجاری مناسبی با دیگر کشور‌ها با وجود تحریم‌ها دارد و از طریق پلتفرم‌های خود با کشور‌های همسایه مشترک‌المنافع و دیگر کشور‌ها ارتباط داریم.
صفری گفت: به دنبال حذف دلار با کشور‌های عضو اتحادیه پایاپای آسیایی هستیم تا از این طریق بتوانیم تجارت راحت‌تری با دیگر کشور‌ها داشته باشیم.
آمادگی ۶۰ کشور برای شرکت در نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی
معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر خارجه تأکید کرد: این نمایشگاه چند سالی بود برگزار نشده بود. یکی از اولویت‌های مهم دولت سیزدهم، همکاری با کشور‌های همسایه، کشور‌های آفریقایی، امریکای‌لاتین، آسیای‌شرقی و اروپا بوده و ارزآوری و صادرات جزو اولویت‌های کشور است.
وی ادامه داد: بعد از صحبت‌هایی که مقام معظم رهبری هم سال گذشته و هم امسال در جهت صادرات غیرنفتی و توان صادراتی ما داشتند که بیش از این ظرفیت است، وزارت خارجه در کنار وزارت صمت، تجارت خارجی و دوستان برگزارکننده نمایشگاه، یک همکاری از مهر سال گذشته باهم داشتیم. فعال کردن نمایندگی‌های‌مان وظیفه معاونت دیپلماسی اقتصادی است، با این کار توانستیم به یک جایی برسیم که تا الان بیش از ۶۰ کشور با اشتیاق طلب کرده‌اند تا در این نمایشگاه شرکت کنند.
صفری افزود: حدود هزارو ۵۰۰ تا ۲ هزار نفر را پذیرفتیم. دولت جمهوری اسلامی ایران این بار کاملاً حمایت مالی، معنوی و سیاسی و اقتصادی را از این نمایشگاه داشته است. این یک شروع بسیار خوب برای ماست و ان‌شاءالله سال آینده وسیع‌تر با پشتیبانی بیشتر این موضوع اجرا خواهد شد.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر خارجه در خصوص شرکت‌کنندگان در این نمایشگاه گفت: شرکت‌کنندگان داخلی حدود ۷۵۰ شرکت داخلی ستاره‌دار برای صادرات هستند. امسال یکی از ویژگی‌هایی که این نمایشگاه دارد، بخش خدمات و صنعت است.
وی در خصوص همکاری‌های اقتصادی با کشور‌های منطقه با وجود تحریم‌ها توضیح داد: ما با کشور‌های همسایه صادرات خیلی خوبی داریم. بخش خصوصی همه پول خودش را می‌آورد. با وجود اینکه تحریم هستیم، ولی شرکت‌های خصوصی بلد هستند ارز حاصل از صادرات را وارد کشور بکنند. ما همیشه بحث می‌کنیم که آقای دولت تو که رفتی [برای تجارت با دیگر کشورها]پولت آنجا مانده، بخش خصوصی راهش را بلد است. کار دارد انجام می‌شود و پلتفرم‌های خاصی با کشور‌های همسایه و مشترک‌المنافع انجام شده است.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه، استقبال از نمایشگاه «توانمندی‌های صادراتی ایران اکسپو۲۰۲۳» را گسترده توصیف و اعلام کرد: تا الان بیش از ۶۰کشور با اشتیاق طلب کرده‌اند تا در این نمایشگاه شرکت کنند. فقط از چین، علاوه بر شماری از مسئولان اقتصادی این کشور، بیش از ۸۰تاجر در این نمایشگاه شرکت خواهند کرد.