مراسم وداع با پیکر شهید تازه تفحصشده دوران دفاع مقدس «جانی بت اوشانا» عصر چهارشنبه ششم اردیبهشت۱۴۰۲ با حضور جمعی از مسئولان، خانواده شهدا و هموطنان آشوری در معراج شهدای تهران برگزار شد. شهید جانی بت اوشانا از شهدای اقلیتهای مذهبی ۲۳ اسفند سال۱۳۶۳ در عملیات بدر در شرق دجله به شهادت رسید و جان خود را فدای حفظ تمامیت ارضی کشور ایران کرد. پیکر او سالها مفقود ماند تا نهایتاً پس از گذشت ۳۹سال از طریق DNA شناسایی شد. برای بررسی روند شناسایی و تفحص پیکر این شهید با سرهنگ ابراهیم رنگین، رئیس ستاد معراج شهدا همکلام شدیم.
اوشانا و تیپ نزاجا
هر مرتبه که خبر شناسایی پیکر شهدای تازه تفحصشده به میان میآید با سرهنگ رنگین تماس میگیرم. در تمام این مدت با آرامش و صبری خاص همراهمان میشود تا ما را با خانواده شهدای تازه تفحصشده آشنا کند. ارتباط میدهد و نکات مورد نیاز از نحوه شناسایی شهید، وسایل بر جای مانده و خاطره تفحص پیکر را روایت میکند. این بار هم وقتی خبر شناسایی شهید مسیحی جانی بت اوشانا رسانهای شد، همراهمان شد. سرهنگ رنگین از چگونگی تفحص پیکر شهید میگوید: «۲۵آبان ماه سال۱۴۰۰ بود که آنچه از پیکر شهید «جانی بت اوشانا» باقی مانده بود همراه با هشت شهید مفقودالاثر که از همرزمان ایشان بودند، در منطقه عملیاتی بدر در شرق دجله تفحص شد. جالب است که آن روز مصادف بود با وفات حضرت معصومه (س).» وی در ادامه میگوید: «شهید اوشانا از نیروهای تیپ ۵۵ هوابرد نزاجا بود که در عملیات بدر به شهادت رسید و پیکرش ۳۹ سال در گمنامی بود.»
آزمایش DNA
سرهنگ ابراهیم رنگین از نحوه شناسایی پیکر شهید اوشانا میگوید: «بعد از مبادله پیکرها، پیکر شهدای عزیزمان که از منطقه عملیاتی بدر تفحص شده بودند به معراج شهدا انتقال پیدا کردند. بعد کار شناسایی شهدا آغاز شد، اما متأسفانه آنچه از ایشان باقی مانده بود و وسایلی که همراهشان بود، چیزی نبود که به شناسایی پیکر کمک کند، از این رو اقدام به نمونهبرداری کردیم. آمار را بررسی و بعد از طی مراحل مورد نظر متوجه شدیم این پیکر متعلق به شهید جانی بت اوشانا از شهدای مسیحی است. الحمدلله سال۱۳۹۷ از برادر ایشان آقای ویلسون که در حال حاضر به رحمت خدا رفتهاند، نمونهبرداری انجام شده بود.»
انتظار برای رجعت
سرهنگ رنگین در ادامه میگوید: «مرحله دیگر پیدا کردن خانواده و بستگان شهید بود. بچهها تحقیقات لازم را انجام دادند و متوجه شدیم پدر و مادر و برادر ایشان به رحمت خدا رفتهاند. با کمک جامعه آشوریان توانستیم اقوام درجه ۲ و ۳ شهید را پیدا کنیم. برای اطلاع رسانی در کلیسای حضرت یوسف (ع) خدمت خانواده و اسقف اعظم، نماینده مجلس و کشیش رسیدیم و خبر شناسایی پیکر شهیدشان را به اطلاع رساندیم. وقتی وارد مجتمع شدیم، تصویر شهید جانی بت اوشانا را دیدم که نصب شده بود و مزار یادبودی در آرامستانشان تهیه کرده بودند. این به آن معنا بود که ایشان همگی در انتظار رجعت پیکر شهیدشان بودند. هر چند این امر خیلی دیر محقق شد، اما مردم شهیدپرور و آنهایی که دل در گرو یاد شهدا دارند، در مراسم تشییع و تدفین شهید مسیحیمان شهید جانی بت اوشانا حضور پیدا کردند و سنگ تمام گذاشتند.»
مرثیههای مادرانه در معراج شهدا
سرهنگ رنگین در ادامه از حال و هوای وداع با پیکر شهید جانی بت اوشانا در معراج شهدای تهران میگوید: «تعدادی از خانوادههای شهدا همچون مادر شهید مدافع حرم شهید مجید قربانخانی و مادر شهید مسیحی لازارا اعلام کردند که در معراج شهدا در زمان تشییع شهید جانی بت اوشانا، مادری کرده و به جای مادر این شهید که اکنون در قید حیات نیستند، برای او مرثیهسرایی خواهند کرد. الحمدلله هر چه دیدیم، همه شور و عشق به شهدا بود. تصاویر و لحظات نابی رقم خورد که شاید قلم و دوربینها هرگز نتوانند آن حالات و حسها را به تصویر بکشند. هر چه بود عزت بود و بزرگی شهیدی که بعد از ۳۹سال سر برآورد و قامت راست کرد که اگر چه هم دین و هم آیین ما نبود، اما برای حفظ وطن و دفاع از خاک راهی میدان جهاد شد و مقام شهادت را نصیب خود کرد.»
مراسم کلیسای حضرت یوسف (ع)
سرهنگ رنگین در پایان با اشاره به هشت شهید دیگری که همراه شهید اوشانا تفحص شده بودند، میگوید: «آبان سال۱۴۰۰ و همزمان با سالروز وفات حضرت معصومه (س) هشت شهید دیگر همراه شهید اوشانا تفحص شدند که کار شناسایی آن شهدای عزیز هم انجام و به خانوادههایشان اعلام و اطلاعرسانی شد. شهید جانی بت اوشانا تنها شهید آشوری مسیحی بود که در عملیات بدر مفقودالاثر شده بود. پیکر شهید جانی بت اوشانا بعد از تشییع به سمت کلیسای حضرت یوسف (ع) انتقال داده شد که بعد از انجام مراسم و آیینهای مربوط به خودشان به همت جامعه مسیحیان آشوری در آرامستانی در اسلامشهر تدفین شود.»