به گزارش خبرنگار رادیو و تلویزیون خبرگزاری فارس، نخستین دوره جشنواره نمایش عروسکی تلویزیونی (عروسک خونه) با مشارکت شبکه کودک و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با رقابت ۲۰ گروه نمایشی از ۱۴ استان کشور برگزار شد. اولین دوره جشنواره نمایش عروسکی تلویزیونی از ۲۸ اسفند سال گذشته از آنتن شبکه کودک شروع شد و تا ۱۹ فروردین ماه امسال ادامه داشت.
علی خواجه تهیه کننده «عروسک خونه»، در خصوص ترکیب گروه های شرکت کننده در نخستین دوره جشنواره نمایش عروسکی تلویزیونی گفت: در این گروهها از بین ۶۳ اثری که به دبیرخانه جشنواره ارسال شده بود ، انتخاب که در نهایت ۲۰ گروه نمایش عروسکی برای اجرای اصلی برگزیده شدند که برای این ۲۰ نمایش حدود ۲۰ میلیون رای ثبت شد و میزان بازدید نمایشها در پیام رسان «شاد» بیش از ۱۲۰ میلیون بوده است. نمایشها در حوزهها و قالبهای مختلف عروسکی همچون عروسکهای سایهای، دستکشی، میلهای، تن پوش، بونراکو اجرا شدند و مخاطبان در پیام رسان «شاد» به سه گروه نمایش با بهترین اجرا و موضوع رای دادند.
روز گذشته اختتامیه اولین دوره جشنواره نمایش عروسکی تلویزیونی در مرکز آفرینشهای کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با حضور هادی حجازیفر بهعنوان فعال در حوزه نمایش عروسکی، محمدصادق باطنی مدیر شبکه کودک، محمد اعلمی عروسکساز و استاد دانشگاه، مریم سعادت بازیگر و کارگردان نمایشهای عروسکی و محمد بحرانی صداپیشه «جناب خان» برگزارشد.
*نفوذ کار کودک از نفوذ پدر و مادر بیشتر است
هادی حجازیفر بازیگر سینما و تلویزیون کشور در این مراسم گفت: وقتهایی شده کارهایی میبینیم علیرغم اینکه در تنهایی به آن کارها میخندم اما وقتی پسرم هست ترجیح میدهم کانال آن اثر را عوض کنم. نفوذ کار کودک از نفوذ پدر و مادر بیشتر است و نیاز به مطالعه و تحقیق دارد. جنس شوخیای که این کارها با بچهها دارند نباید از محیط مدرسه عقبتر و نه جلوتر باشد.
حجازیفر این نکته را هم یادآور شد در حوزه بزرگسال هم وقتی پای عروسک میآید تماشاگر مهربانتر میشود الان هرچه بگویید مخاطب ایراد میگیرد اما مردم با عروسک مهربانترند و راحتتر او را میپذیرند. میتوان قراردادهای جدید را بدون توضیح خاص با مخاطب ببندیم. من در مقام بازیگر باید مقدمهچینی کنم اما عروسک امکان بینظیری به فانتزی و تخیّل میدهد.
در ادامه برنامه محمدصادق باطنی گفت: جناب خان خوشآمدی به شبکه کودک و رونق تازهای دادی. بچههای از راههای دور آمدند؛ از زاهدان گرفته تا تنکابن و بسیار از این حضور خوشحال شدند. همیشه عروسکها طرفداران بسیاری داشتهاند و نشاط و شادابی را به مخاطبین انتقال داده است.
*با کودک باید ساده صحبت کرد
مدیر شبکه کودک درباره برگزاری جشنواره عروسکی گفت: زبان کودک زبان رویاست؛ عروسکها بچهها را به دنیای رویاها میبرند. در واقع عروسکها بچهها را به دنیای خیالانگیز رویاها دعوت میکنند. با کودک باید ساده صحبت کرد و ما از حضور عروسکها در سبد مصرف کودکانمان استقبال میکنیم. روز اول که این جشنواره شروع شد خیلی از بچههای عروسکی آمدند و خیلی از مخاطبان هم استقبال کردند. ۲۰ گروه آمدند واز خود کودکان رأی جمعآوری شد ۲۰ میلیون رأی نشان میدهد ما باید با تمام وجود به کمک پیشکسوتان و بزرگان حوزه کودک اتفاق تحولی در حوزه عروسکی رقم بزنیم.
در اختتامیه اولین دوره جشنواره نمایش عروسکی تلویزیونی، از دو نفر از پیشکسوتان حوزه نمایشهای عروسکی، مریم سعادت و محمد اعلمی نیز تجلیل شد. مریم سعادت پس از دریافت جایزه خود گفت: نمایش عروسکی طرفداران بسیاری دارد. من خودم با این کار شروع کردم و سالها در کنار بازیگریام، این رشته هنری را عاشقانه دنبال کردم. تا این لحظه انتخاب اولم کار عروسکی است و به شدت کار عروسکی را دوست دارم.
محمد بحرانی صداپیشه «جناب خان» در ادامه این مراسم گفت: من خودم را همیشه مدیون خانم مریم سعادت میدانم که در دوران تئاتر دانشجویی کشف کردند. تا زنده هستم خودم را مدیون خانم سعادت میدانم. اولین بار عروسکگردانی تلویزیونی را هم در کار ایشان انجام دادم و از آقای اعلمی هم عروسکگردانی آموختم. به عنوان یک شهرستانی از شیراز آمده بودم و در خوابگاه آقای حجازیفر را دیدم، بخشی از تندرستیام در غرب را مدیون ایشانم. الان که تصویر هادی حجازیفر را در تلویزیون، شبکه نمایشخانگی و سینماها میبینم چشمم خیس میشود و او را افتخار هنرهای زیبا میدانم.
*نمایشگران عروسکی فلسفهشان در دیده نشدن است
بحرانی در ادامه افزود: نمایشگران عروسکی فلسفهشان در دیده نشدن است تا عروسکها روح داشته باشند. اما مدیران باید اینها را ببینند؛ در واقع این دیده نشدن از طرف مدیران نباشد. من برای مدیاها تفاوتی قائل نیستم فقط همیشه میگویم کارهای کودک را بفهمید. چون کار کودک در جهان جزو پردرآمدترین است؛ فقط حواشی کارهای کودک به لحاظ اقتصادی این درآمدزایی را ایجاد میکند. بنابراین کار کودک را جدّی بگیرید؛ بچهها گناهی ندارند. یک زمانی غولهای بزرگی در این عرصه فعالیت کردهاند و امیدوارم غولهای جدیدی خلق شوند.
*برگزیدگان اولین دوره جشنواره عروسکی تلویزیونی
- گروه منتخب اول: عمو زنجیرباف از شهر جوین خراسان - کارگردان: هادی آریانا
- گروه منتخب دوم: دختر کوچولو از شهر همدان -کارگردانان: طیبه آنجدانی، احمد آکشته
- گروه منتخب سوم: جیک جیک کی منو میخوره؟ از شهر ماکو آذربایجان غربی - کارگردان: سمیه حسیننژاد
- صداپیشگی: در جستجوی خدا از شهر دلیجان کارگردان: وحیده کریمی - صداپیشه: وحیده کریمی
- طراحی صحنه: نقش زندگی از شهر زاهدان کارگردان: مهدیه زراعتی - طراحی صحنه: مهدیه زراعتی
- نمایشنامه: بیبی نبات و قندک از شهر تنکابن کارگردان: رضا محزون- نمایشنامهنویس: رضا محزون
- کارگردانی: مورچههای بامزه از شهر اراک - کارگردان: رضا یونس فرد
- عروسکگردانی: معجزهی آب از شهر نیشابور کارگردان: یلدا دهجوریان - عروسکگردان: گروه عروسکگردانان
- عروسکگردانی (گروه دوم): فیجیل از شهر همدان کارگردان: سعیده دلیلیان - عروسکگردان: گروه عروسکگردانان
- طراحی و ساخت عروسک: بچه زرنگش خوبه از شهر تهران کارگردان: فاطمه عرب - عروسکساز: زهرا مناهلی
- موسیقی: زاغی و پدربزرگ از شهر بم کارگردان: محمد پورصالحی - آهنگساز: محمد پورصالحی
- خلاقیت و نوآوری: بز کینهای از شهر تهران - کارگردان: فاطمه اعظمی
- خلاقیت و نوآوری (گروه دوم): یک روز جوجهای از شهر زاهدان - کارگردان: فاطمه موسوی ثابت
- تقدیر ویژه عروسکخونه: نقاشی ریزه از شهر دامغان - کاگردان: مهدیه عبداللهی
محمدصادق باطنی مدیر شبکه کودک، در انتهای برنامه از بازگشت عروسک «سنجد» به شبکه کودک خبر داد.
گفتنی است در این جشنواره ۶ میلیارد تومان اعتبار به ۳ گروه منتخب داده میشود تا برنامه عروسکی تلویزیونی تولید کنند.
پایان پیام/