درحالی که هیئت عربستانی و انصارالله یمن در روزهای اخیر در صنعا درحال مذاکره بودند تا شاید بتوانند به راهکاری برای پایان دادن به تنشها دست پیدا کنند، گشایشهایی در مسائل انسانی به وجود آمده است و طی آن صدها اسیر از بین طرفین پس از سالها از بند اسارت آزاد شدند. در دومین روز عملیات گسترده تبادل اسرا، هواپیمای حامل اسرای یمنی در بند زندانهای سعودی، روز شنبه وارد فرودگاه صنعا شد. به گزارش شبکه المسیره، عبدالقادر المرتضی، رئیس کمیته امور اسرای یمن، گفت که بیش از ۱۰۶ اسیر یمنی از فرودگاه ابها به صنعا منتقل میشوند و ۱۵ اسیر سعودی، دو اسیر سودانی و دو نفر از نیروهای مزدور سعودی به عربستان تحویل داده خواهند شد. عبدالقادر المرتضی با انتشار اسامی ۳۵۰ یمنی اعلام کرد که این افراد در روز دوم تبادل از عربستان و ساحل غربی یمن به صنعا منتقل میشوند. به گفته این مقام انصارالله، این دور از تبادل اسرا سه روز به طول میانجامد و روز یک شنبه آخرین مرحله این کاروانها انجام خواهد شد. این در حالی است که روز جمعه نیز ۲۵۰ اسیر انصارالله در روز اول تبادل اسرا از زندانهای عدن در قبال ۳۵ اسیر ائتلاف سعودی آزاد و در دو پرواز به صنعا منتقل شدند. تبادل اسرا پس از آن انجام شد که انصارالله و هیئت سعودی ماه مارس در ژنو سوئیس درباره آزادی ۸۸۷ اسیر از طرفین به توافق رسیدند. بر اساس آمارها بیش از ۲ هزار و ۲۰۰ نفر از نیروهای دو طرف در اسارت قرار دارند که با احتساب آزادی ۸۸۷ نفر، بیش از هزار و ۳۰۰ نفر دیگر همچنان در اسارت هستند. عبدالملک الحوثی، رهبر انصارالله هم گفته که اقدامات برای آزادی تمام اسرا ادامه خواهد داشت.
استقبال جهانی از تبادل اسرا
توافق عربستان و انصارالله بر سر تبادل اسرا با استقبال کشورهای منطقه و غربیها مواجه شده است. اتحادیه اروپا جمعه شب با صدور بیانیهای بدون اشاره به نقش مثبت و تأثیرگذار توافق ایران و عربستان بر روند صلح در یمن، از تبادل اسرای جنگی میان طرفهای درگیر استقبال کرد و آن را گامی مهم در راستای رسیدن به صلح دانست. به گزارش یورونیوز، در این بیانیه آمده است: آزادی اولیه ۸۸۷ زندانی توسط طرفین، در راستای توافق ماه گذشته در ژنو، گامی مهم در اجرای توافقنامه استکهلم ۲۰۱۸ است. اتحادیه اروپا با بیان اینکه این تحول، «امید را برای همه بازداشتشدگان مرتبط با درگیری و خانوادههای آنها به ارمغان میآورد» از تعهد طرفین برای ادامه مذاکرات در مورد تبادل زندانیان استقبال کرد. سالم عبدالله الجابر الصباح، وزیر خارجه کویت هم ضمن استقبال از تبادل اسرا بین شورای ریاستی یمن و صنعا، آن را اقدامی مثبت برای دستیابی به راهحل سیاسی بحران یمن توصیف کرد. الصباح همچنین ایفای نقش دفتر فرستاده ویژه دبیر کل سازمان ملل در یمن و کمیته جهانی صلیب سرخ برای نظارت بر عملیات تبادل اسرا و تلاشهای هیئتهای سعودی و عمان را ستود.
پرونده تبادل اسرا بین صنعا و ائتلاف سعودی، درحالی است که پس از توافق اخیر ایران و عربستان، دو طرف مذاکرات صلح را از سرگرفتند و گفته میشود بر سر آتش بس توافقاتی حاصل شده است. پیش از این برخی منابع گفته بودند که مذاکرات دو طرف مثبت بوده و احتمالاً عربستان پیش از عید فطر آتشبس کامل در یمن را اعلام کند، اما صنعا به هر توافق آتش بس تمکین نخواهد کرد. انصارالله لغو محاصره کامل یمن، بازگشایی بنادر و فرودگاه صنعا و پرداخت حقوق کارمندان دولتی و خروج کامل اشغالگران از مناطق اشغالی را شرط پایان تنشها اعلام کرده است و گفته تا زمانی که ائتلاف متجاوز با این درخواستها موافقت نکند، پای توافقات آتشبس را امضا نخواهد کرد. گفته میشود انصارالله درخواستهایی را در میز مذاکرات مطرح کرده تا هیئت سعودی به رهبرانشان انتقال دهند. در صورت موافقت عربستان با شروط انصارالله، این احتمال وجود دارد که پس از ۹ سال جنگ ظالمانه یمن پایان یابد.