سخنگوی وزارت امور خارجه از حمایت ها و پشتیبانی رهبر معظم انقلاب از تیم مذاکره کننده و اعتماد ایشان به کاری که انجام می شود، تشکر و قدردانی کرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت به نقل از ایرنا، مرضیه افخم روز چهارشنبه در نشست خبری افزود: پشتوانه سیاست خارجی ایران حمایت ها و رهنمودهای رهبر معظم انقلاب و حمایت های مردمی است.
وی خاطر نشان کرد: این حمایت بسیار گرانبها و سرمایه عظیمی است و برای تیم مذاکره کننده هم بسیار تعیین کننده و راهگشاست.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره روند مذاکرات هسته ای نیز اظهار داشت: موضوعات در حال مذاکره است، در روند مذاکرات جاری که بسیار فشرده و در مرحله بسیار سختی است، کار دنبال می شود.
افخم افزود: همه موضوعات در حال گفت و گو است و باید گفت و گوها در سطح کارشناسان، معاونان و در زمان خود در سطح وزرا ادامه پیدا کند تا شکل نهایی را به خود بگیرد.
وی تصریح کرد: در عین حال خطوط قرمزی که رهبر معظم انقلاب در موضوع هسته ای تبیین و تشریح کردند، بسیار کمک کننده و روشن کننده است و تیم مذاکره کننده در همین مسیر با اتکا به رهنمودهای ایشان و سایر مسوولان عالی کشور موضوعات را در مذاکرات دنبال خواهند کرد.
این مقام وزارت امور خارجه اضافه کرد: اما در عین حال بایستی تا روند کار، ادامه و نهایی شدن آن صبر کنیم.
هنوز زمان حضور وزرای خارجه قطعی نیست
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره زمان حضور وزرای خارجه در مذاکرات هسته ای گفت: کار کارشناسان و معاونان ادامه دارد، مذاکرات برای نهایی کردن متونی که در دست هست و کار بر روی نقاط اختلافی به صورت فشرده انجام می شود.
افخم افزود: هنوز زمان قطعی وزیر خارجه مشخص نیست، بخشی منوط به پیشرفت کار است اما آن چه که قطعی است این اتفاق قبل از موعد اعلام شده برای توافق احتمالی انجام خواهد شد و وزرا در وین خواهند بود.
مصوبه مجلس را مفید نمی دانستیم
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی مبنی بر نظر دولت درباره مصوبه اخیر مجلس درباره الزام دولت به حفظ دستاوردهای هسته ای گفت: ما دیدگاه های خود را به صورت کتبی و شفاهی منتقل کردیم، این کار را مفید نمی دانستیم اما این رای و نظر مجلس است که در صورت تصویب نهایی و تایید شورای نگهبان قانون خواهد شد و در آن صورت همه باید تبعیت کنیم.
افخم خاطرنشان کرد: ما دیدگاه هایمان را در مرحل مختلف اعلام کردیم، اجازه دهید به این دلیل که مصوبه قطعی شده است، ورودی به گذشته نداشته باشیم و جزییات را بحث نکنیم.
نگاه سیاسی و جناحی در موضوعات ملی کمک کننده نیست
افخم در خصوص اعتراض به مذاکرات هسته ای در زمان تشییع شهدای دفاع مقدس اظهار داشت: عده ای از فرصت بسیار طلایی بازگشت شهدا به کشور سوء استفاده کردند که به مذاق هیچکس خوش نیامد و امیدواریم شاهد تکرار آن نباشیم. نگاه جناحی و سیاسی و رقابت های سطح پایین در موضوعات ملی کمک کننده نیست.
راه حل موضوع یمن سیاسی است
سخنگوی دستگاه سیاست خارجی درباره مذاکرات یمن نیز گفت: در این که راه حل موضوع یمن سیاسی است تردیدی نیست و راه حل دیگری هم ندارد لذا بایستی همه تلاش ها معطوف به این مسیر شود.
افخم افزود: علیرغم این که نشست اخیر ژنو نتیجه ای نداشت اما باید به این تلاش ها ادامه داده شود. ما خواهان ادامه تلاش ها برای تنظیم گفت و گوهای بعدی هستیم.
وی ادامه داد: به تلاش هایمان در ابعادی که امکان پذیر است ادامه می دهیم، در عین حال خیلی متاسف هستیم که به درخواست های متعدد برای توقف حملات به یمن بی توجهی شد، انتظار می رفت با آغاز ماه مبارک رمضان حملات متوقف شود و امیدواریم تا در این ماه هستیم آتش بس برقرار شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: ادامه حملات به هیچ وجه قابل پذیرش نیست.
مذاکرات برای تحویل اس 300 در جریان است
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در مورد تحویل سامانه S300 گفت: مذاکرات برای تحویل سامانه S300 در جریان است؛ در این روند هم در مورد شکایت ایران و هم سازوکارهایی که برای تحویل مدنظر قرار خواهد گرفت، ادامه دارد.
هنوز رای ماموران خاطی عربستانی صادر نشده است
افخم در مورد پرونده دو مامور سعودی نیز اظهار داشت: دو جلسه برای رسیدگی به محاکمه خاطیان برگزار شده است و دادستان خواهان اشد مجازات برای آن ها شد؛ طبق گزارش سرکنسولگری ایران در جده، هنوز رأی صادر نشده است.
وی ادامه داد: ما خواهان مجازات عاملان هستیم و امیدواریم در روند دادرسی عادلانه به این کار رسیدگی شود.
دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: حکم نهایی باید از طریق مراجع رسمی اعلام شود و برای ما گمانه زنی ها ملاک عمل نیست.
نشست وزرای ایران، عراق و سوریه فرصتی برای مقابله با معضلات منطقه است
سخنگوی وزارت امور خارجه در ارتباط با مذاکرات وزرای خارجه سه کشور ایران، عراق و سوریه گفت: نفس این که وزرای سه کشور در مورد موضوعاتی مشترک گفت و گو کنند و تصمیم بگیرند، ارزشمند است و فرصتی برای مقابله با معضلات و مشکلات پیش روی کشورها و منطقه خواهد بود.
افخم افزود: در مورد جزئیات و این که این همکاری ها چگونه خواهد بود، اجازه دهید نشست برگزار شود.
وی تصریح کرد: نشست وزرای سه کشور، تحرک خوبی میان همکاری های ایران، عراق و سوریه و در راستای تفاهم هایی است که تاکنون اجرایی نشده است.
خواهان صلح و توسعه افغانستان هستیم
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی دیگر در مورد اتهام هایی که علیه ایران مبنی بر مذاکره با طالبان و سفر نمایندگانی از این گروه تروریستی به ایران مطرح می شود، گفت: مواضع اصولی ما همواره این بوده که اقدامات گروه های تروریستی را محکوم کرده ایم؛ بنابر این، طرح این دست اتهامات را تبلیغاتی می دانیم؛ چنانچه برخی اخبار منتشر شده در این زمینه، تائید نشد.
افخم اظهار کرد: ما خواهان صلح و توسعه افغانستان هستیم و معتقدیم دولت افغانستان توان این را دارد که از موانع پیش رو عبور کند؛ جمهوری اسلامی ایران نیز همواره اعلام کرده است که آمادگی دارد به کشور افعانستان برای عبور از این مرحله سخت کمک کند و راه توسعه و صلح را در پیش بگیرد.
محاصره غیر انسانی غزه صدای حامیان رژیم صهیونیستی را درآورد
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به پرسشی دیگر در مورد گزارش کمیته حقیقت یاب شورای حقوق بشر سازمان ملل در مورد جنایات رژیم صهونیستی گفت: حمله وحشیانه رژیم صهیونیستی به غزه و محاصره این شهر جنایتی بود که حتی رسانه های آن ها نتوانستند آن را کتمان کنند؛ حمله به بیمارستان ها و مناطق مسکونی و تمامی این جنایات در اخبار برای افکار عمومی ارایه شد. محاصره غیرانسانی حتی صدای حامیان آن ها را هم در آورد.
وی افزود: اقدام کمیته حقیقت یاب شورای حقوق بشر سازمان ملل گام بسیار اولیه و ابتدایی برای رسیدگی به این موضوع بود و رگه هایی از نگاه به واقعیت های حمله رژیم صهیونیستی به غزه در این گزارش دیده می شود و امیدواریم چشم جهانیان به جنایت های های این رژیم باز شود.
توافق احتمالی چشم اندازی برای همکاری بهتر کشورهای مختلف است
سخنگوی وزارت امور خارجه در بخش دیگری از سخنان خود در مورد تاثیر رسیدن به توافق احتمالی در روابط بین ایران و آمریکا گفت: موضوع توافق، موضوع برنامه صلح آمیز هسته ای است و علاوه بر آن، توافق احتمالی بین ایران و کشورهای 1+5 است و بحث دوجانبه ای در آن مطرح نیست.
افخم ادامه داد: توافق احتمالی در عین حال چشم اندازی را از فضای بهتر همکاری کشورهای مختلف و ورود به عرصه های جدید فراهم می کند؛ با رفع تحریم ها، امکان همکاری و فضایی بهتر برای ساز و کارهای اقتصادی مطرح خواهد شد.
گزارش حقوق بشر اروپا یک طرفه و ناصحیح است
سخنگوی دستگاه سیاست خارجی همچنین در مورد گزارش حقوق بشری که توسط اتحادیه اروپا در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران منتشر شده است، گفت: ما این گزارش را رد می کنیم و در عین حال از مقامات اتحادیه اروپا می خواهیم رویکرد واقع بینانه تر و منطقی تری را نسبت به ایران در پیش بگیرند.
افخم افزود: این گزارش از نظر ما، یک طرفه، جهت دار و حاوی داده ها و استنتاج های ناصحیح است؛ لازم است که در بحث حقوق بشری هم عادلانه، منطقی و واقع بینانه نسبت به وضعیت حقوق بشر در ایران نگاه شود.
روابط ایران و انگلیس
وی در پاسخ به سوالی دیگر در مورد روابط ایران و انگلیس و احتمال آغاز به کار سفارتخانه ها، گفت: هنوز تحول قابل اعلامی نداریم؛ کارها گام به گام و تدریجی انجام می شود اما هر زمان که مرحله تعیین کننده و قابل اطلاع رسانی باشد، اعلام خواهیم کرد.