ریزش 5 هزارتومانی دلار
قیمت ارز در بازار آزاد غیررسمی و کانالهای تلگرامی طی دو روز گذشته ریزش ۵ هزارتومانی داشت و دلار در این بازار به کانال ۴۰ هزارتومانی سقوط کرد.
به گزارش ایرنا، قیمت ارز در بازار آزاد غیررسمی و کانالهای مجازی در هفته دوم سال با افزایش همراه بود به طوری که نرخ دلار در این کانالها به محدوده ۵۴ تا ۵۵ هزار تومان رسید.
از روز دوشنبه ۱۴ فروردین و پس از تعطیلات و شروع رسمی بازارهای معاملاتی، نرخ ارز روند نزولی به خود گرفت و طی دو روز گذشته ریزش ۵ هزارتومانی داشت.
نرخ دلار در بازار آزاد غیررسمی و کانالهای تلگرامی روز گذشته به محدوده ۵۲ هزار تومان افت کرد و روز قبل (سهشنبه) نیز با آغاز معاملات قیمت ارز روند ریزشی داشت و به نیمه کانال ۴۹ هزار تومان سقوط کرد.
مشاهدات میدانی نشان میدهد خریداری در بازار ارز نیست به طوری که حتی دلار با قیمت ۴۸ هزار و ۵۰۰ تومان و ۴۹ هزار تومان خریداری ندارد.
افت یکمیلیون تومانی قیمت سکه
قیمت هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید روز سهشنبه با یکمیلیون و ۱۰۰ هزار تومان کاهش نسبت بهروز دوشنبه، ۱۴ فروردین در بازار تهران ۳۰ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان معامله شد. به گزارش ایرنا، هر قطعه سکه بهار آزادی طرح جدید بر اساس نرخ اعلامی اتحادیه صنف فروشندگان و سازندگان طلا، جواهر، نقره و سکه تهران در ساعت ۱۵ دیروز معادل ۳۰ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان، سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم ۲۸ میلیون تومان؛ نیمسکه ۱۸ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان، ربعسکه ۱۱ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان و سکه یک گرمی 7 میلیون تومان قیمت خورد.
علاوه بر این، در بازار طلای تهران نرخ هر گرم طلای ۱۸ عیار ۲ میلیون و ۵۳۹ هزار تومان و قیمت هر مثقال طلا ۱۱ میلیون تومان اعلام شد. بهای هر اُنس طلا در بازارهای جهانی یکهزار و ۹۸۰ دلار و ۲۸ سنت بود.
علت ریزش قیمت ارز
ریزش قیمت ارز در روزهای گذشته در حالی است که بانک مرکزی در تصمیمی جدید خرید ارز در سرفصل کد ۵۶ جهت نیازهای ضروری (خرید ارز با کارت ملی) را از روز ۱۴ فروردینماه تغییر داد. رویهای که انگیزه افراد برای واگذاری کارت ملی به دلالان را تا حد زیادی کاهش میدهد و تقاضای کاذب خرید ارز به انگیزه سوداگری را کنترل خواهد کرد.
بر اساس این تصمیم متقاضیان واقعی خرید ارز دولتی بایستی ابتدا یک حساب ارزی در شعب بانکی افتتاح و سپس برای ثبت خرید ارز به صرافیهای مجاز مراجعه کند؛ همچنین تحویل ارز خریداریشده به صورت اسکناس نیست و با گذشت زمانی مشخص بهحساب ارزی خریدار واریز میشود. با این تصمیم دلالان دیگر نمیتوانند از طریق اجاره کارت ملی دلار را از بازار جمع کنند. احتمال حذف یارانه از افرادی که با کد ملی خود ارز دریافت کردهاند، یکی دیگر از دلایلی بود که تقاضای ارز را کاهش داد. مشاهدات میدانی خبرنگار خبرگزاری فارس از میدان فردوسی نشان میدهد، بساط خریداران کد ملی تقریباً جمع شده است. کاهش قیمت ارز سبب رشد تعداد فروشندگان شده است، البته خریداری برای این ارزهای عرضهشده وجود ندارد.
شرایط فروش ارز توسط بانکها
بانک مرکزی، دستورالعمل اجرایی نحوه فروش اسکناس در سرفصل تأمین نیازهای ضروری (کد ۵۶) از طریق واریز بهحساب ارزی بانکی مشتری را منتشر کرد.
۱ ـ کلیه بانکها مکلفاند جهت فروش و پرداخت ارز بابت سرفصل تأمین نیازهای ضروری (کد ۵۶) به صورت اسکناس، بنا به درخواست متقاضی نسبت به افتتاح حساب سپرده قرضالحسنه پسانداز ارزی بدون اخذ موجودی اولیه با رعایت مقررات مربوط اقدام کنند.
۲ ـ پرداخت به صورت اسکناس از محل حساب ارزی موضوع این دستورالعمل صرفاً به صاحب حساب (اصیل) امکانپذیر است.
۳ ـ حسابهای مذکور صرفاً به ارزهای دلار/یورو و با منشأ اسکناس و جهت استفاده برای واریز اسکناس موضوع سرفصل تأمین نیازهای ضروری (کد ۵۶) خواهد بود.
۴ ـ برداشت اسکناس از حساب مذکور، صرفاً پس از گذشت پنج روز کاری پس از زمان واریز بهحساب ارزی متقاضی (T+۵) امکانپذیر است. بانکها مکلفاند پس از دوره مذکور، نسبت به پرداخت اسکناس موضوع حسابهای این دستورالعمل در هر زمان حسب درخواست مشتری اقدام کنند.
۵ ـ کارمزد برداشت از حساب به صورت اسکناس معادل پنج درصد معادل ریالی مقدار برداشت است. نرخ تسعیر برابر با نرخ فروش اسکناس دلار/یورو سامانه معاملات الکترونیکی ارز به اضافه یک درصد در روز برداشت خواهد بود.
۷ ـ حساب ارزی موضوع این دستورالعمل، باید حداقل به مدت شش ماه مفتوح بماند. تبصره: حداقل موجودی لازم برای استمرار حساب ارزی موضوع این دستورالعمل ۱۰۰ دلار/یورو خواهد بود.
جزییات خرید سکه با کارت ملی از صرافیها
معاون بازار مرکز مبادله ارز و طلا اظهار داشت: هر فرد با هر کد ملی میتواند در سال 5 قطعه ربعسکه از صرافیها خریداری کند. البته افرادی که پیش از این از بورس کالا نسبت به خرید سکه اقدام کردهاند، امکان خرید ربعسکه با کد ملی از صرافیها را ندارند.
مسعود توکلی در گفتوگو با ایلنا درباره سازوکار عرضه ربعسکه در مرکز مبادله ارز و طلای ایران و تفاوت آن باعرضه در بورس کالا گفت: بانک مرکزی متولی بازار پولی، ارزی و مسکوکات است و اداره آن وظیفه ذاتی بانک مرکزی است. پیش از این بورس کالا باعرضه ربعسکه در انجام این وظیفه به بانک مرکزی کمک میکرد اما دیگر بانک مرکزی انجام این وظیفه را بر عهده دارد و انجام این وظیفه به متولی آن برگشته است.
معاون بازار مرکز مبادله ارز و طلا ادامه داد: روش عرضه ربعسکه در بازار ارز و طلا به صورت حراج است و صرافهای عضو بازار متشکل میتوانند قیمتهای پیشنهادی خود را ارائه دهند تا کشف قیمت انجام شود و توزیع سکه بین متقاضیان و مردم از سوی صرافان انجام میشود.
توکلی افزود: در حال حاضر مجوز عرضه 300 هزار قطعه ربعسکه دادهشده است اما این مجوز قابل تمدید است و فعلاً در این مرحله قطعه ربعسکه عرضه خواهد شد.
توکلی تأکید کرد: درحالیکه متقاضیان سکه در بورس کالا هزینه کارمزد و انبارداری را میپرداختند، در مرکز مبادله این مبالغ پرداخت نمیشود و از سوی دیگر ازآنجاییکه عرضهکننده بانک مرکزی است، اختلاف قیمتی ایجاد نخواهد شد.
اقتصاد و تجارت نیاز
به رفع تحریمها دارد
در این رابطه، حسین محمودی اصل، کارشناس اقتصادی در گفتوگو با خبرگزاری خبر آنلاین درباره سیاستهای ارزی بانک مرکزی میگوید: تغییر روند سیاستها بهطورمعمول التهابهاست. بانک مرکزی دوباره تغییر شیوه عرضه میدهد و ۵ هزار سهمیه برای هر فرد را ۲ هزارتا میکند و به جای اسکناس، بهحساب ارزی واریز میشود. این اقدام باعث کاهش اسکناس در بازار و رشد قیمت ارز میشود. در نبود چشمانداز روشن از مذاکرات، شاید موضوع سفارت عربستان و... برجسته شود، اما آنچه اقتصاد و تجارت نیاز دارد، رفع تحریمهاست. البته بنده با ارزپاشی مخالف هستم، اما شرط حذف آن، افزایش حاشیه سود تولید و هدایت منابع به سمت تولید و بورس است. همچنین قانون مالیات بر عایدی و دلالی در جهت محدودسازی دلالی اجرا شود. بعد از چند روز تعطیلی، دیروز بازار ساز باعرضه سنگین، درصدد کاهش قیمتها بود؛ البته در تعطیلات افزایش قیمتها واقعی نبود و در نبود معاملات معقول، نرخ صورت گرفته بود. کاهش و تثبیت، روند بازار در دو روز آینده مشخص میشود.