نشست فوق العاده دوشنبه شب آلکسیس سیپراس، نخست وزیر چپگرای یونان با شرکای اروپاییاش امیدوارکننده بود و نوید توافق احتمالی در روز پنجشنبه هفته جاری را داد. با این وجود، هنوز هم تردیدهایی درباره امضا شدن یا نشدن این توافقنامه وجود دارد. زیرا فردا سران تمام 28 کشور عضو اتحادیه اروپا در جلسه رأیگیری برای امضای این توافق حضور دارند در حالی که در نشست اضطراری دوشنبه شب تنها سران 19 کشور اروپایی حضور داشتند. شاید برخی کشورهای عضو اتحادیه اروپا که پس از اتخاذ سیاستهای ریاضتی کمترین رشد اقتصادی را داشتهاند، حاضر نشوند در مذاکرات شانس زیادی به یونان بدهند. ازهمین رو یک مقام ارشد اروپایی توافق روز پنجشنبه یونان با سران اروپا را «یک صلح یک هفتهای» خواند.
نکته مهم میزان پایبندی دولت آتن به تمام چیزهایی که ممکن است در توافقنامه قید شود، است. با توجه به عهدشکنیهای گذشته و تغییرات ناگهانی که در موضع دولت چپگرای آلکسیس سیپراس رخ میدهد، ممکن است حتی همین توافق ضعیف و نصفه و نیمه هم به یکباره نابود شود. با وجود این ژان کلود یونکر، رئیس کمیسیون اروپا پس از اجلاس دوشنبه شب بروکسل گفت، «مطمئن است در پایان هفته جاری توافق حاصل میشود.» او این اطمینان خاطر را تنها با یک دلیل ساده توجیه کرد: «این توافق باید در این هفته حاصل شود.»
سیپراس رهبران سیاسی اروپا را عامل به توافق نرسیدن آتن و بروکسل میداند و گفته است، به توافق رسیدن با وزرای اقتصاد یا تکنوکراتها راحتتر از توافق با رهبران سیاسی است. در عوض، برخی مقامات اروپایی نیز به جدی بودن یونان در مذاکرات شک دارند و میگویند، آتن در پی اتلاف وقت است. این ایده هم وجود دارد که سیپراس قصد دارد با افزایش فشار بر همکاران اروپایی خود امتیازهای بیشتری از آنها بگیرد و توافقنامه بهتری را امضا کند و از آن به عنوان یک پیروزی نسبی در محافل داخلی بهره ببرد.
تحلیلگران معتقدند، با توجه به رغبت اروپا به ماندن یونان در حوزه یورو، سیپراس تمام سعی خود را خواهد کرد تا حداقل قولهایی درباره به تعویق انداختن مهلت بازپرداخت بدهیهایش از سران اروپا بگیرد. آخرین فرصت بازپرداخت بدهیهای یونان پایان ماه جاری میلادی است و این کشور در 6 روز آینده باید 8/1 میلیارد دلار بدهی به صندوق بینالمللی پول بپردازد.
اگر امضای توافق با یونان طولانی شود، بانک مرکزی اروپا مجبور خواهد شد به یونان کمک کند تا جلوی فرار سپردهها از سیستم بانکی این کشور را بگیرد. همین حالا هم یونانیها میلیاردها یورو از بانکها خارج کردهاند و بانک مرکزی اروپا این پولها را باید از منابع دیگری جایگزین کند و اگر هجوم مردم به سوی بانکها ادامه یابد احتمال ورشکستگی بانکها و خروج ناگهانی یونان از حوزه یورو وجود دارد.
علاوه بر این نگرانیهای ژئوپلتیکی نیز وجود دارد. مقامات واشنگتن و برلین هر دو بحران یونان را در متن یک روسیه تهاجمیتر، الحاق کریمه به روسیه و مداخله مسکو در مناطق جداییطلب شرق اوکراین بررسی میکنند. یونان یک عضو ناتو نیز است و بهبود روابط سیپراس و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه را نمیتوان نادیده گرفت. بسیاری از رهبران اروپایی نیز از پیامدهای بالقوه ورشکستگی یونان بیم دارند زیرا وجود یک کشور ورشکسته در منطقه مهم تلاقی شرق و غرب میتواند هزاران مهاجر کارگر را به دیگر کشورهای اروپایی گسیل کند.
منبع: نیویورک تایمز/ ترجمه: کبری آکیش
تحلیل خارجی
صلح یک هفته ای اروپا و آتن
صاحبخبر -