به گزارش ایسنا، دکتر سید منتظر شبَّر در نشست خبری اداره کل انتقال خون استان تهران، گفت: هرساله در روزهای سرد سال و فصل سرما، در سراسر کشور و در تهران به طور خاص، کاهش اهدای خون را داریم. در تهران به دلیل آلودگیهای هوا که عارض میشود، روزهای زیادی را شاهد تعطیلی هستیم که این موضوع باعث میشود شاهد کاهش اهدای خون نیز باشیم. البته امسال با افزایش نزولات آسمانی و افزایش تعطیلیها نیز شاهد کاهش اهدا بودیم. از سوی دیگر در فصل سرما بیماریهای فصلی را داریم که کرونا هم اضافه شده که همه اینها باعث میشود خونگیری ما در فصل زمستان دچار کاهش شود. این در حالی است که کاهش تقاضا برای خون نداریم؛ اعمال جراحیمان ادامه مییابد و بیماران خاص نیازشان به خون همیشگی است.
عدم تعادل دریافت خون به تقاضای آن در اسفند ماه
وی افزود: در عین حال همگام با پیشرفت علم پزشکی در کشور، اعمل جراحی هم افزایش یافته است، اما در زمستان و پایان سال اعمال جراحی مجددا افزایش مییابد. در نتیجه افزایش درخواست به خون نیز داریم. در عین حال بیماران خاص نیز تمایل دارند خون مورد نیازشان را قبل از سال تزریق کنند. همه این موارد منجر به افزایش درخواست خون میشود. باید توجه کرد که در حال حاضر دریافت خون به تقاضای آن و عرضهمان متعادل نیست. باید توجه کرد که تا یک ماه هم امکان نگهداری گلبولهای قرمز را داریم، اما پلاکت که مورد نیاز بیماران سرطانی و... است، سه روز طول عمر دارد و شرایط گلبولهای قرمز را ندارد. بر این اساس باعث میشود که نیازمند اهدای خون و پلاکت مستمر باشیم.
ذخایر خون تهران به یک هفته رسیده است
شبَّر ادامه داد: بنابراین هرچند میتوان خون را تا یک ماه ذخیره کرد، اما این موضوع درباره پلاکت صدق نمیکند و در عین حال اکنون آنقدر مصرف خون در تهران بالا رفته است که خود این ذخایر هم رو به پایان است. در حال حاضر مصرف خون در تهران چند صد واحد از دریافتیمان بیشتر است. به طوری که ذخایر خون در تهران به یک هفته رسیده است و در مرز یک هفتگی قرار داریم و اگر این شرایط ادامه یابد، تقاضا و اعمال جراحی افزایش یابد، روزانه چند صد واحد داریم عقب میافتیم و دور نیست که در تهران دچار بحران شویم.
وی در این باره افزود: از سوی دیگر مردم سایر استانها نیز تمایل دارند که جراحیهایشان را در تهران انجام دهند، بر همین اساس تهران باید بار دیگر استانها را بکشد که در این زمینه مدیر عامل سازمان از استانها خواستند که سایر استانها به تهران کمک کنند و یکی از دلایلی که تاکنون شرایط ذخایرمان سقوط نکرد، این بود که اولا مردم از قبل خوب مراجعه کرده بودند و اهدای خوبی داشتیم و دوما استانهای دیگر هم کمک میکنند.
مدیرکل انتقال خون استان تهران گفت: در عین حال استان تهران نیز به سایر استانها کمک میکند و اگر استانی به هر دلیلی نیاز خاص به خون داشته باشد یا حادثهای اتفاق افتد، خون ارسال میکنیم. به عنوان مثال در حادثه شاهچراغ اولین استانی بودیم که خون ارسال کردیم. در هر جای کشور اگر اتفاقی رخ دهد، اولین جایی که کمک میکند، استان تهران است. بنابراین لازم است که مردم استان تهران کمک کرده و برای اهدای خون مراجعه کنند