محمد اسلامی رییس سازمان انرژی اتمی پس از مذاکرت سیاسی و فنی در کنفرانس خبری مشترک با رافائل گروسی گفت: سفر آقای گروسی پیام آور برقراری ارتباطات بین آژانس و ایران است.
وی افزود: ما انتظار داریم تعاملات و گزارش های آژانس طوری باشد که اعتماد افرین باشد تا با اطمینان برای حل و فصل مسایل و پرهیز از عواملی که نیت آنها برهم زدن روابط عادی است را ایجاد کنیم و همواره آژانس بتواند وظایف خود در ارتباط با ایران را در چارچوب پادمان پابرجا نگه دارد.
وی افزود: در همین چارچوب گفتوگوی های مشترک انجام شده و مطمئنم به صورت پایداری موثر خواهد بود.
اسلامی گفت: بیست و نهمین کنفرانس هستهای را ما چندی پیش در دانشگاه شهید بهشتی برگزار کردیم و شب گذشته توافق شد با آقای گروسی که کنفرانس سی ام بینالمللی و با مشارکت آژانس سال آینده برگزار شود که کمک به روایتگری ایران میکند و آشنایی جهان با مراکز آموزشی و علمی ایران را رقم می زند تا دستاوردها و امکانات ما به سایر کشورها معرفی شود.
وی ادامه داد: شب گذشته سهم بانوان ایرانی هستهای در ضیافت شام فوق العاده بود و موجب شگفتی برای آقای گروسی و همکارانشان بود که این تعداد فعال هستند و چند تن از همسران شهدای هسته ای که از اساتید هستند و در صحنه ترور هم حضور داشتند مورد توجه قرار گرفتند.
رییس سازمان انرژی اتمی اظهار کرد: ضیافت شام دیشب نشان داد جریان علمی و پژوهشی و فناوری ایران قدرتمند است و خانم ها و آقایان با مدیریت و قدرت در آن حضور دارند و جوانان نیز حضور قوی دارند که نشان می دهد دانش هسته ای دانشی است درون زا و ایران همواره آماده بوده و هست که دستاوردهایش را با سایر کشورها به اشتراک بگذارد.
اسلامی در ادامه درباره اینکه اگر قطعنامهای در نشست بعدی شورای حکام تصویب شود واکنش ایران چه خواهد بود؟ گفت: ایران برای پیشبرد اهداف توسعه ای خود همواره مصمم بوده است و منافع و امنیت ملی خود را با هیچ چیز جا به جا نمی کند، اگر قرار باشد قطعنامه ای صادر شود حتما مراجع ذی ربط تصمیم گیری می کنند و ما طبق آن عمل می کنیم. نکته ای که بین من و آقای گروسی در این مقطع وجود دارد این است آن چه را که در چارچوب پادمان است برای اطمینان بخشی به آژانس اجرا کنیم و به آن پایبندیم و اجازه نمی دهیم عناصر یا نوعا اقداماتی این انطباق با ضوابط را زیر سوال ببرد و بنا بر این به طور مستمر کار میکنیم.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه به طور مشخص امروز توافقی با آژانس درباره مسایل باقی مانده خواهیم داشت و بیانیه مشترک بین دو طرف داریم؟ گفت: ما یک الگویی را با آقای گروسی سال گذشته در وین توافق کرده بودیم و همان را دنبال می کنیم و بخشهایی از آن در مذاکرات و تعامل معاونان دو طرف بیان شده است و بخشی از ترتیبات را امروز صحبت کردیم و همچنان صحبت ما ادامه دارد و در قالب یک الگوی رفتاری و تعاملی اینها را به سمت حل و فصل پیش می بریم.
وی در پاسخ به اینکه برای رسیدن به نتیجه بر سر این موضوعات زمانبندی تعیین شده است؟ گفت: همچنان همکاران ما در حال مذاکره و صحبت در این باره هستند.
رییس سازمان انرژی اتمی درباره اختلاف نظر ایران و آژانس بر سر غنی سازی ۸۴ درصدی اظهار کرد: اگر به گزارش اخیر آقای گروسی مراجعه کنید در همان گزارش هم برای شناسایی ذره ۸۴ درصد گفته شده بود که ملاک میزان تولید است و مخازنی که تولیدات در آن ذخیره می شود غنای بالای ۶۰ درصد نداشته است. از این رو این ابهام قابل تعمیم نیست و به طور مشخصی حل و فصل شده است.
اسلامی درباره فشار کشورهای اروپایی بر ایران در شورای حکام گفت: سه کشور اروپایی به طور خاص و کسانی که با آنها همکاری میکنند روی تعهدات برجامی تمرکز می کنند اما تعهدات متقابل است. از این رو برای گام های اطمینان بخش با آقای گروسی تفاهم کردیم که در چارچوب پادمان روابط خود را تنظیم می کنیم. لذا مادامی که آنها به تعهداتشان در برجام برنگشتند آژانس به این شکل از عملکرد ما اطمینان خاطر پیدا می کند. این نکته حایز اهمیتی است که امروز مورد توافق ما قرار گرفت.
گروسی: قرار است به توافقی برسیم که به احیای برجام کمک کند
رافائل گروسی در نشست خبری مشترک با محمد اسلامی گفت: جای خوشحالی دارد که من برگشتم به تهران و در این دیدار بسیار بسیار مهم آماده ایم کار را پیش ببریم. دیشب در جلسه ای با حضور دانشمندان نخبه ایرانی بودم و جای خوشحالی برای من داشت.
وی ادامه داد: ما دیروز مذاکراتمان را شروع کردیم و امروز ادامه یافت.
گروسی اظهار کرد: دو مساله مهم هستند که وجود دارد اول اینکه توقعات بالا هستند و حضور شما از مطبوعات نشان می دهد چقدر مساله مهم است. البته این سطح توقعات در سطح جهانی هم درباره کاری که ما با ایران پیش می بریم وجود دارد و همچنین درباره شفاف سازی و دسترسی هایی که باید از سوی ایران داده شود.
مدیرکل آژانس گفت: بخش دوم که مهم است مربوط به همکاریهای فنی و علمی با ایران است. شب گذشته در این باره بحث کردم و قرار است رویدادی که سالها انجام می شده وجهه بین المللی پیدا کند و این رویداد قرار است سال آینده برگزار شود و ما از برگزاری آن حمایت میکنیم.
در ادامه مدیرکل آژانس درباره تهدیدات مکرر رژیم اسراییل و آمریکا علیه تاسیسات هسته ای ایران و سکوت متقابل آژانس در این باره گفت: ارجاع و اشاره به حمله به نیروگاه های اتمی شاید الان رایج شده و آن هم به خاطر حملاتی است که به تاسیسات اتمی اوکراین انجام می شود که می تواند خاطراتی را برای ما از گذشته زنده کند. طی کنفرانس های عمومی آژانس حملات و تهدید به حمله به تاسیسات اتمی و نیروگاه های اتمی محکوم شده است. هرگونه اقدام نظامی علیه نیروگاه های اتمی کاملا محکوم و غیرقانونی است و خارج از نرم های بین المللی است و امیدواریم همه بتوانیم از نیروگاه های اتمی به ویژه در اوکراین محافظت کنیم.
گروسی در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر اینکه از سفر و دیدار با مقامات ایران رضایت دارید؟ گفت: من همیشه از دیدار با همکارم آقای اسلامی استقبال می کنم و برای من شخصا رضایت بخش است. در عین حال بحث ما بحث کاری و ضرورت است. ما می خواهم با ایران دیالوگ جدی و سیستماتیک داشته باشیم و البته از سفر قبلی من مدتی گذشته بود در حالی که مسایلی بود که باید با هم صحبت کنیم و خوشحالم که به ایران آمدم ولی هنوز کار ما تمام نشده و همکاران ما دارند هنوز کار می کنند تا مسایلل را حل و فصل کنند و قرار است من با مقامات دیگر دیدار داشته باشم و در پایان روز می توانم قضاوت بیشتری داشته باشم از میزان رضایت خودم اما جو،کاری و مبتنی بر صداقت و همکاری است و کار با ایران ادامه دارد.
وی در پاسخ به اینکه همان برنامهای که برای بازرسی از ایران دارید از اسراییل هم دارید؟ گفت: این سوالی است که من مرتب میشنوم به ویژه وقتی به ایران و کشورهای خاورمیانه می آیم و البته سوال مهمی است. باید تاکید کنم که آژانس بازرسیهایش بر پایه توافقات قانونی و حقوقی است که با اعضا دارد. ایران هم عضو ان پی تی است و توافق پادمانی با آزانس دارد و ما بر همین اساس رفتار می کنیم. از جامعه ایران می خواهم این را درک کند که ما بر پایه توافقات و قراردادها با کشورها بازرسی میکنیم و اسراییل جزو ان پی تی نیست. البته ما با آنها توافق متفاوتی داریم. اما این من نیستم که مشخص کنم با کدام کشور باید شدید برخورد کرد یا با برخی نباید اصلا برخورد داشت. البته بگویم از نظر من همه کشورها در جهان باید عضو ان پی تی شوند.
گروسی در پاسخ به اینکه چرا گزارش ها و حتی اسناد و مدارک انحصاری ایران حتی غیر از گزارش های عمومی به رسانه ها درز پیدا می کند؟ گفت: البته بگویم هر وقت خبری از درز گزارش های محرمانه می شنوم شخصا ناامید می و عصبانی میشوم اما من نمیتوانم همه اعضا را چک کنم. این اصلا مساله خوشایندی نیست که بخواهم از آن رضایت داشته باشم اما این مساله نشان می دهد که ضروری است ما و ایران دیالوگ مستمر و زیاد داشته باشیم و با هم دایم در تماس باشیم و اجازه ندهیم به شایعات دامن زده شود.
وی درباره اینکه امروز بر سر مسایل باقی مانده و سه مکانی که اختلاف نظر بر سر آن است به توافق می رسید؟ گفت: الان داریم سخت روی این مساله کار می کنیم و الان زنگ تفریح دادیم تا با شما صحبت کنیم و بعد صحبت میکنیم که ببینیم به چه نتیجه ای خواهیم رسید.
وی در پاسخ به اینکه می توان امیدوار بود که در نشست بعدی شورای حکام شاهد فشارهای سیاسی کشورهای اروپایی بر مساله ایران نباشیم؟ گفت: برای پاسخ به این سوال من باید یک گوی بلورین داشته باشم تا به آن پاسخ دهم. به هر حال کشورها با اهداف مختلف برای تاثیرگذاری عمل می کنند اما باز می گویم که مهم است ایران و آژانس همکاری نزدیک داشته باشند تا این فشارها کاسته یا خنثی شود. این نشان می دهد کار مشترک ما در چارچوب پادمان بسیار مهم است و الان این کار را داریم انجام می دهیم.
گروسی در پاسخ به این که چه تضمینی می دهید از آژانس به عنوان ابزار سیاسی استفاده نشود؟ اظهار کرد: من این اطمینان را میدهم که هیچ وقت از آژانس به عنوان ابزار سیاسی استفاده نمی شود و نخواهد شد و این قول را می دهم و تحت دستور العمل هیچ کشوری کار نمیکنیم و از کسی دستور نمیگیریم و این گونه صحبتها از نظر من مضحک هستند. برای ما عمل مهم است و زیاد به حرف دیگران توجه نمیکنیم. همان طور که آقای اسلامی هم گفتند برای ما مهم است با هم تحت پادمان ها کار کنیم.
وی تاکید کرد: مذاکرات احیای برجام در دستور کار است و ادامه دارد و البته توافقی ما داریم انجام می دهیم و توافقی که قرار است به آن برسیم کمک کننده به احیای برجام خواهد بود.
311311