شناسهٔ خبر: 58989220 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: تابناک | لینک خبر

مرور روزنامه‌های سه شنبه ۹ اسفند

مذاکرات هسته‌ای وارد فضای مثبت می‌شود؟ / کدام اختیارات به فرزین داده شد؟ / واکاوی روزنامه امریکایی از حمله هکری به آلبانی

اختیارات ویژه ارزی به بانک مرکزی، مواد غذایی ۷۰ درصد گران‌تر از پارسال، یک شهید و ۳۲۰ زخمی در یورش شهرک نشینان اشغالگر به فلسطینی ها، آمادگی ایران و آمریکا برای نهایی کردن مذاکرات برجام، نگرانی غرب از هم‌افزایی راهبردی چین و روسیه، سوریه و پشیمانی کشور‌های عربی و هزاره گرایان چطور می‌اندیشند؟ از مواردی است که موضوع گزارش‌های خبری و تحلیلی روزنامه‌های امروز شده است.

صاحب‌خبر -


به گزارش «تابناک»؛ روزنامه‌های امروز سه شنبه ۹ اسفندماه در حالی چاپ و منتشر شد که اختیارات جدید بانک مرکزی برای کنترل بازار ارز، رمزگشایی از پیام آمریکایی‌ها به ایران درباره برجام و بورس زیر تیغ دلار در صفحات نخست روزنامه‌های امروز برجسته شده است.

در ادامه تعدادی از یادداشت ها و سرمقاله های منتشره در روزنامه های امروز را مرور می کنیم:


کدام اختیارات به فرزین داده شد؟

 روزنامه جهان صنعت طی یادداشتی در شماره امروز خود نوشت: وزیر اقتصاد ایران گفته است روسای سه قوه تصمیم گرفته‌اند اختیارات تازه‌ای به بانک مرکزی بدهند. به این معنی که وزارتخانه‌هایی که هر کدام به شکلی با ارز سر و کار دارند تابع سیاست‌های بانک مرکزی شوند. پرسش‌های جدی در این‌باره وجود دارد:
یکم- به طور مشخص کدام اختیارات تازه علاوه بر اختیارات قبلی بانک مرکزی به این نهاد داده شده است؟ در صورتی که این اختیارات برخلاف قانون اساسی یا قانون‌های عادی باشد چه باید کرد؟
دوم- دادن اختیارات تازه باید حتما متناسب با وظایف تازه باشد. آیا روسای سه قوه وظایف تازه‌ای علاوه بر وظایف ذاتی بانک مرکزی از این نهاد می‌خواهند؟ به نظر می‌رسد باید این پرسش نیز به صورت واضح و روشن برای اطلاع اعضای دولت و نیز صد‌ها مدیر در سطوح گوناگون منتشر شود تا بقیه نیز حدود اختیارات و وظایف خود را از نو تعریف کنند.
سوم- آیا کارنامه رییس بانک مرکزی در دو ماه گذشته قابل قبول بوده است که حالا اختیارات بیشتری داده می‌شود؟
کارشناسان و فعالان اقتصادی باور دارند کارنامه دو ماه گذشته فرزین نمره قبولی نمی‌گیرد و دادن اختیارات تازه، کار بیهوده‌ای است. اگر وی موفق نشد که حتی وظایف ذاتی بانک مرکزی را انجام دهد با او چه خواهید کرد؟

 

مذاکرات هسته‌ای وارد فضای مثبت می‌شود؟

هادی محمدی طی یادداشتی در شماره امروز خراسان با عنوان مذاکرات هسته‌ای وارد فضای مثبت می‌شود؟ نوشت: روز گذشته سرانجام پس از چند هفته گمانه زنی و اظهار تمایل رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی برای سفر به ایران، به طوررسمی اعلام شد که تهران با این سفر موافقت کرده و او در روز‌های آینده که نزدیک به نشست شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی هم هست، به کشورمان خواهد آمد تا شاید بتواند گره کور ایجاد شده برای رسیدن به توافق نهایی را باز کند. همچنین آخر هفته گذشته بود که آپارو معاون پادمانی گروسی به تهران آمد تا در سفری غیررسانه‌ای به زمینه سازی سفر مدیرکل بپردازد. پیش از این هم برخی منابع آگاه به خراسان گفته بودند ایران برای آمدن گروسی به تهران شروطی دارد که در صورت قبول کردن از سوی گروسی، او می‌تواند به تهران سفر کند. حالا و با اعلام رسمی کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی مبنی بر انجام این سفر و سفرهفته قبل آیا می‌توان امیدوار بود که موضوعات مورد علاقه تهران در سفر گروسی تا حدی مورد قبول واقع شده تا برای انجام این سفر چراغ سبز به وین نشان دهد؟

از سوی دیگر روز یک شنبه و در آستانه سفر مهم حسین امیرعبداللهیان وزیرخارجه کشورمان به ژنو سوییس، مصاحبه وی با شبکه ایرانی عرب زبان العالم منتشر شد که در آن امیرعبداللهیان با اشاره به پیامی که فواد حسین وزیرخارجه عراق از آمریکایی‌ها آورده، تصریح کرد:این آمادگی را داریم در چارچوب مذاکراتی که تاکنون در وین انجام شده و پیام‌هایی که بین ما و طرف آمریکایی از طریق واسطه تبادل شده و «متضمن رعایت منافع همه طرف‌ها و البته خطوط قرمز جمهوری اسلامی ایران است» برای جمع بندی توافق و بازگشت همه طرف‌ها به تعهدات شان ذیل برجام عمل کنیم. این اظهارات در کنار اعلام آمادگی ایران برای سفر رافائل گروسی که اگر بخواهد می‌تواند مهم‌ترین مانع این روز‌ها بر سر توافق یعنی ادعا‌های آژانس در باره سه مکان مشکوک را رفع کند، این تصور را ایجاد کرده که مذاکرات هسته‌ای در آستانه تحول مهمی است که می‌تواند نتیجه اش توافق نهایی و احیای برجام باشد، تحولی که در ماه‌های اخیر اثری از آن دیده نمی‌شد. حتی اگر به طرف مقابل هم نگاه کنیم می‌توان اظهارات روز یک شنبه ویلیام برنز رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) را بار دیگر خواند که در کنار ادعا‌های همیشگی و این که برنامه هسته‌ای ایران سرعت زیادی داشته، تصریح کرده: «ارزیابی اطلاعاتی آمریکا نشان می‌دهد که ایران هنوز تصمیمی برای ازسرگیری برنامه ساخت سلاح اتمی نگرفته است.» حتی «نورنیوز» رسانه شورای عالی امنیت ملی نیز روز گذشته نوشت: «با توجه به تداوم روند مذاکرات غیر مستقیم میان ایران و آمریکا درباره مبادله زندانیان دو طرف و همچنین آزادسازی منابع ارزی مسدود شده ایران در یکی از کشور‌های عربی، این پرونده در آستانه بسته شدن قرار دارد.» این فضا اگرچه در حرف و سخن مثبت و قابل توجه برای ترسیم افق روشن تری نسبت به گذشته در زمینه مذاکرات احیای برجام و حتی دیگر پرونده‌های مطرح است، اما به اقداماتی به ویژه از سوی طرف آمریکایی نیاز دارد تا روی زمین نیز عملیاتی شود.

 همان طور که امیرعبداللهیان در ادامه همین مصاحبه خود گفت: «تصور می‌کنم اگر طرف آمریکایی در چارچوب پیامی که ارسال کرده واقع بینانه برخورد کند و اظهارات رسانه‌ای ریاکارانه قبلی را تکرار نکند، ما فاصله زیادی با توافق نخواهیم داشت.» این اظهار امیدواری در باره فاصله کم با توافق در کنار توصیه به آمریکایی‌ها در باره فاصله گرفتن از اظهارات ریاکارانه ریشه در سخنان چند ماه اخیر آمریکایی‌ها و به ویژه در زمان نا آرامی‌های داخلی ایران دارد که واشنگتن ضمن حمایت و امید بستن به تحولات داخلی ایران برای فشار بر سر میز مذاکره، مدام بر این طبل می‌کوبید که مذاکرات برجامی از دستور کارش خارج شده و به نوعی بی علاقگی خود به مذاکرات را نمایش می‌داد در حالی که همه می‌دانستند ایالات متحده حتی بیش از زمان‌های قبل از اعتراضات به ارسال پیام‌های غیر مستقیم اقدام می‌کند و به نوعی دنبال بازی ریاکارانه خود است.


به نظر نگارنده فضای آینده مذاکرات برجامی روشن خواهد بود اگر سفر گروسی به تهران و این حرکت مثبت ایران درپذیرفتن مدیرکلی که به غرب گرا بودن و گزارش‌های گمراه کننده دادن معروف است، از سوی طرف مقابل درک شود و اراده‌ای سیاسی برای حل مشکل سه مکان ادعایی شکل بگیرد. اقدامی که راه‌هایی برای حل آن از گذشته روی میز بوده و همچنان می‌توان به آن‌ها رجوع کرد. اگر چنین درکی صورت بگیرد می‌تواند یک فضاسازی مثبت برای کسانی باشد که اراده رسیدن به توافق را دارند. همچنین برای تکمیل و تعمیق این حرکت مثبت آمریکایی‌ها می‌توانند از زیاده خواهی دست بردارند و پس از حدود یک سال با اجرایی کردن توافق مارس بر سر تبادل زندانیان، گام دوم را بردارند. شنیده‌های ما حاکی است توافق مارس کاملا قابلیت عملیاتی شدن دارد و تنها مانع آن مشکلات فنی و بانکی است که واشنگتن درگیر آن است و نه ایران. موضوع سوم تصویب نشدن قطعنامه جدید در نشست چند روز آینده شورای حکام آژانس است به این معنی که کشور‌های غربی در فضای مناسب ایجاد شده روش‌های فشار به ایران از جمله صدور قطعنامه را کنار بگذارند. این سه اقدام در ۱۰ روز آینده کاملا این قابلیت را دارد که فضای مثبت ایجاد شده را روی زمین به واقعیت بدل سازد و عملا راه را برای رسیدن به توافق نهایی که به نظر وزیرخارجه ایران نزدیک و در دسترس است، باز کند.

 

واکاوی روزنامه امریکایی از حمله هکری به آلبانی

 روزنامه ایران نوشت:روزنامه امریکایی نیویورک تایمز در گزارشی نوشت، آلبانی هدف حملات مکرر دیجیتال بوده که تصور می‌شود با حضور گروهک تروریستی منافقین در این کشور مرتبط است.

در مقدمه این گزارش به قلم «اندرو هیگینز» آمده است: مشتریان یکی از بزرگترین بانک‌های آلبانی اندکی قبل از کریسمس با متن کوتاهی که روی تلفن همراهشان ظاهر شد، شوکه شدند که در آن نوشته شده بود «حساب شما مسدود شده است. موجودی حساب شما صفر است.»

به گزارش فارس، در ادامه این گزارش با تکرار اتهامات اثبات‌نشده علیه ایران که بهانه تیرانا برای قطع روابط با تهران بوده، آمده است: «این پیام که بعد مشخص شد جعلی بوده حاکی از آغاز جبهه جدید مخربی بود که مقامات آلبانی، امریکا و ناتو آن را حملات سایبری عظیم سازماندهی شده توسط ایران علیه یکی از ضعیف‌ترین اعضای ائتلاف نظامی (ناتو) شناسایی کرده‌اند.»

ادی راما نخست‌وزیر آلبانی در مصاحبه‌ای در تیرانا پایتخت این کشور گفت «این حمله، تجاوز به حاکمیت یک کشور از سوی کشور دیگر است. کاملاً مشابه تهاجم نظامی متعارف تنها با ابزارهای دیگر.»

به نوشته نیویورک تایمز، «این حمله، آلبانی کشور بالکان با کمتر از سه میلیون جمعیت را در گردابی از بلاتکلیفی و نبردهای ژئوپلیتیکی بزرگ شامل ایران، اسرائیل و ایالات متحده فرو برد.»به ادعای این گزارش، «دلیل این حملات که با نفوذ مخفیانه به سرورهای دولتی در سال ۲۰۲۱ آغاز شد اما تازه سال گذشته بود که شروع به ایجاد اختلال مشهود کرد، به نظر می‌رسد پناه دادن به مجاهدین خلق (گروهک تروریستی منافقین) یک گروه مخفی مخالف ایرانی در خاک آلبانی باشد.»

 

به نوشته این گزارش، «آلبانی در سپتامبر روابطش با ایران را قطع کرد و دیپلمات‌های آن را در پاسخ به آنچه به گفته کارشناسان مخرب‌ترین حمله سایبری در اروپا علیه یک کشور ناتو از سال ۲۰۰۷ بود، اخراج کرد. این حمله نه تنها کار دولت آلبانی را مختل و اعتماد به مؤسسات مالی را تضعیف کرده، باعث درز گنجینه عظیم اطلاعات محرمانه شده است.»

 

به نوشته نیویورک تایمز، شدت این حمله گسترده همچنین آزمون دشواری را برای ناتو ایجاد کرده که آلبانی عضو آن است و تحت تعهد دفاع جمعی این ائتلاف قرار دارد. ناتو در واکنش اما خود را به تعهدات حمایت از آلبانی در تقویت قابلیت‌های دفاع سایبری و محکوم کردن فعالیت‌های مخرب سایبری محدود کرده است.

 

طبق این گزارش، اعضای جدا شده از این گروه هم ارتباط ایران با این حملات را مورد پرسش قرار می‌دهند و معتقدند مقصر واقعی می‌تواند خود این گروه باشد. به نوشته نیویورک تایمز، برخی نشانه‌ها حاکی از آن است که بازیگرانی غیر از دولت ایران در این حملات نقش داشته‌اند.

بر اساس این گزارش، دولت آلبانی تلاش کرده خشم عمومی از این حملات را با تأکید بر اینکه هدف آن مردم عادی نیستند و گروهک تروریستی منافقین و دولت آلبانی که از اخراج آن امتناع می‌کند، هدف آن هستند، فرونشاند.

دولت آلبانی گرچه از اخراج تروریست‌های منافقین امتناع کرده اما طبق این گزارش، راما اذعان کرد که کنار آمدن با آنها آسان نیست و حتی توافق با تیرانا مبنی بر اینکه از این کشور به عنوان پناهگاه امن برای انجام فعالیت سیاسی علیه ایران استفاده نکنند را هم نقض کرده‌اند. آنها تاکنون رویدادهای زیادی از جمله گردهمایی سالانه را در آلبانی علیه تهران با حضور حامیان شناخته شده امریکایی مثل رودی جولیانی شهردار سابق نیویورک و وکیل شخصی سابق ترامپ برگزار کرده‌اند.

نخست‌وزیر آلبانی گفت: مخالفان ایرانی دوستانی در کاپیتول هیل دارند که برای آنها لابی می‌کنند اما اکنون به آنها دستور داده شده فعالیت‌های عمومی علیه ایران را متوقف کنند. این گروه رویداد سالانه خود را سال گذشته لغو کرد و اکنون دیگر برگزار نمی‌شود. امیدواریم دیگر تلاش نکنند، زیرا به نفع این کشور (آلبانی) نیست و آنها باید بپذیرند.

برچسب‌ها: