شناسهٔ خبر: 5880462 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه قانون | لینک خبر

اسرار سعودي‌ها

مهدی دل روشن

صاحب‌خبر -

عربستان و ویکی‌لیکس به هم رسیدند! بعد از اینکه در ماه‌های گذشته، وب‌سایت افشاگر، پته بسیاری از کشورها و دولت‌ها را روی آب ریخت این‌بار دست روی سعودی‌ها گذاشت تا ریز و درشت آنها را روی دایره بریزد. ویکی‌لیکس اعلام کرده که در چند هفته آینده بیش از نیم میلیون سند دیپلماتیک عربستان سعودی را منتشر خواهد کرد.
ویکی‌لیکس در نخستین مرحله از انتشار این مدارک، بیش از ۶۰ هزار سند را منتشر کرد که اغلب با سربرگ وزارت‌خارجه عربستان هستند و برخی با علامت محرمانه یا فوری نشانه‌گذاری شده‌اند. این‌ها اسنادی است که مربوط به دوره دیپلمات کهنه کار سعودی‌ها یعنی سعود الفیصل می‌شود.
یکی از اسنادی كه توسط ویکی‌لیکس منتشر شده نشان می‌دهد که «عبدا... بن عبدالعزیز» شاه سابق سعودی شخصا با صدور دستوری خواستارتوقف فوری پخش شبکه ایرانی «العالم» از ماهواره «عرب‌ ست» شده بود. «سعود الفیصل» وزیر سابق خارجه عربستان در یکی از مکاتبات خود می‌نویسد: اما درباره شبکه ایرانی العالم، موضع پادشاهی عربستان در این زمینه مشخص است. خادم حرمین شریفین در فرمان شماره 1073/م ب به تاریخ 5/2/1431 به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دستور توقف فوری پخش شبکه العالم از ماهواره «عرب ست»‌ را داده و اینکه شخص وزیر حمایت اعضای شورای عرب ست را در این زمینه جلب کند. بر اساس این گزارش، این سند با سر برگ وزارت خارجه و به امضای سعود فیصل، وزیر سابق عربستان رسیده است.
وزارت خارجه عربستان سعودی در اولین واکنش به انتشار حدود نیم میلیون قطعه سند از مکاتبات و پیام‌های محرمانه مخابره شده از سفارتخانه‌های عربستان سعودی در سرتاسر دنیا، شهروندانش را از ورود به هر وب‌گاه خبری به منظور آگاهی از اسناد افشا شده برحذر داشت.
همچنین طبق سند دیگری که منتشر شده گویا عربستان طرحی برای حمایت از تحریک گروه‌های سنی داخل عراق برای اقدام علیه دولت نوری مالکی داشته است. در این مورد عقیده کمیته بر آن است که در مرحله اول بر اساس دو محور حرکت شود: اول، محور قبایل و عشیره‌ها، بر ما لازم است که با رهبران قبایل و شیوخ آنها تماس برقرار کنیم و با استفاده از مال و دیگر وسایل آنها را جذب و تأیید آنها را برای عربستان و سیاست‌هایش کسب کنیم. دوم، حرکت در محور شخصی و انتخاب افرادی که از معرفت و شناخت واقعی مسائل برخوردار هستند و قدرت تأثیر گذاری و قدرت اقناع دیگران را دارند تا با ارسال آنها به مناطق شیعه‌نشین و دیگر مناطق آنها را قانع و حمایت آنها را جذب کنند. محور دوم، شامل دعوت از شخصیت‌های تأثیرگذار در زمینه دینی، علمی، سیاسی و فرهنگی برای حضور در مناصب‌  فرهنگی و علمی در عربستان است تا به این وسیله تماس‌ها ادامه پیدا کند و روابط محکم و دانش و تجارب منتقل شود.
در واکنش به این افشاگری ها، عربستان سعودی پایگاه اینترنتی ویکی‌لیکس را فیلتر کرد. همچنین، حساب توییتر وزارت خارجه عربستان سعودی از شهروندان این کشور خواسته است تا از ورود به وب‌سایت‌های حاوی اسناد و اطلاعات درز کرده و نادرست و انتشار آنها خودداری کنند. مشخص نیست ویکی‌لیکس این اسناد را چگونه کسب کرده است، هرچند این سایت در بیانیه‌اش به یک حمله الکترونیک به وزارت خارجه عربستان که اخیراً از سوی گروهی که خود را ارتش سایبری یمن نامیده‌اند استناد کرده است. بخش عمده این مدارک به زبان عربی، متن نامه‌های اداری، تلگراف‌ها، و ایمیل‌هایی است که از سفارتخانه‌های عربستان در نقاط مختلف جهان و یا دیگر ادارات دولتی در این کشور ارسال شده‌اند.
در صورتی که اعتبار این اسناد و مدارک تایید شود شناخت بهتری از عملکرد حکومت عربستان در قبال مسائل بین‌المللی از جمله رقابت دیرینه‌اش با ایران در منطقه، حمایتش از مخالفان مسلح حکومت بشار اسد در سوریه و دولت نظامی در مصر و مخالفتش با توافق اتمی احتمالی با ایران به دست می‌آید. در یکی از این اسناد، مربوط به سال ۲۰۱۲، بدبینی عربستان به مذاکرات اتمی با ایران به شکلی واضح بیان شده است. در این نامه که از سفارت عربستان سعودی در تهران به وزارت خارجه این کشور در ریاض ارسال شده، از ارسال پیام‌های عشوه‌گرانه آمریکایی‌ها به واسطه یک میانجی ترکیه‌ای برای مقام‌های ایران ابراز ناخرسندی شده است. مرد جنجالی ویکی‌لیکس، جولیان آسانژ اعلام کرده که: «اسناد عربستان سعودی پرده از یک دیکتاتوری مرموز و غیرقابل پیش‌بینی برمی‌دارند که علاوه بر گرامی داشتن صدمین اعدام با گردن زدن در سال جاری، به تهدیدی علیه همسایگانش تبدیل شده است.»