شناسهٔ خبر: 58753799 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: میزان | لینک خبر

رئیس مرکز پیش‌بینی زلزله: مردم خوی به شایعات توجه نکنند/ تلفات زلزله ترکیه ۸۰ هزار نفر پیش‌بینی می‌شود

یک استاد زلزله شناسی گفت: از مردم خوی خواهش می‌کنم به خانه‌های سالم خود برگردند، لرزه خیز بودن خوی، تهران و تبریز جزو زندگی ماست و اینکه به خانه برنگردیم منطقی نیست.

صاحب‌خبر -

خبرگزاری میزان- مهدی زارع در برنامه تهران ۲۰ شب گذشته درباره چگونگی زلزله ترکیه گفت: زلزله خوی و زلزله‌های ترکیه و سوریه ربطی به گسل‌های ما پیدا نمی‌کنند؛ چون محل زلزله ترکیه ۷۰۰ کیلومتر با مرزهای ایران فاصله دارد. نقطه‌ای که هفته پیش در آن زلزله اتفاق افتاد در جنوب ترکیه و شمال سوریه قرار دارد و خسارت‌های زیادی وارد کرد. زلزله اول ساعت ۴:۱۷ دقیقه صبح به بزرگی ۷/۸ دهم بود و زلزله بعد ۷/۵ دهم ریشتر بود.

زارع افزود: بدی ماجرا این بود که زلزله صبح اتفاق افتاد و بزرگی در حد بیشینه آنچه در داخل پوسته قاره‌ای می‌شود انتظار داشت رخ داد. مردم غافلگیر شدند و بعد از ۹ ساعت با زلزله بعدی خانه‌های سالم و نیمه ویران فرو ریختند و نیروهای امدادی که زیر آوار برای کمک به مردم رفته بودند نیز از بین رفتند. ۸۵۰ هزار نفر در پهنه کانونی زلزله بودند. اگر ۱۰ درصد تلفات در نظر بگیریم، ۸۰ هزار نفر پیش‌بینی می‌شود و تا کنون از مرز ۳۰ هزار نفر عبور کرده است. در این زلزله درس‌های مهمی برای آموختن وجود دارد.

این استاد زلزله شناسی خاطرنشان کرد: کانون این زلزله‌ها تا مرز ایران ۷۰۰ کیلومتر فاصله دارد. زلزله خیلی شدید بود و در عمق ۲۰ کیلومتر اتفاق افتاد و ۱۰۰ ثانیه طول کشید، به همین خاطر مناطق مختلفی در خاورمیانه را لرزاند. طولانی بودن و شتاب حداکثر آن باعث این اتفاق شد. دومین زلزله ترکیه از زلزله طبس بزرگتر بود و ۱۰ دقیقه بعد از آن یک زلزله ۶/۷ دهم ریشتری هم آمد که از زلزله بم بزرگتر بود.

زارع با بیان اینکه بعد از زلزله شکاف‌هایی که در زمین ایجاد می‌شود یا گسل یا شکاف صفحه زمینی است، گفت: متاسفانه خیلی از ساختمان‌ها در شهر قازیان طب دچار فرو ریزش‌ شدند.

رییس مرکز پیش‌بینی زلزله افزود: بیشتر از ۳۰ سد کوچک و بزرگ‌ در ناحیه دریاچه آتاتورک وجود دارد. سد آتاتورک از جمله سدهایی است که ترک خورده است. به همین دلیل دریچه‌های سد را باز کردند تا آسیب بیشتری نبیند و تعمیرات کنند. پشت سد آتاتورک ۴۷/۸ میلیارد مترمکعب آب ذخیره شده و این سومین دریاچه مصنوعی بزرگ دنیاست. گسل آناتولی شرقی که محل وقوع زلزله بود در محل دریاچه نیست اما اتفاقی که به نظر می‌رسد افتاده این است که گسل‌هایی که از دریاچه می‌گذرند تحریک‌هایی غیر مستیم روی سایر گسل‌ها داشته باشند که هنوز از نظر علمی ثابت نشده و باید مراقب بود. درواقع مطالعه ترک‌ها نشان می‌دهد که در گذر زمان دریاچه آتاتورک در محیط خودش باعث افزایش لرزه خیزی شده است.

وی با اشاره به زلزله خوی ادامه داد: در چند ماه اخیر چند زلزله خوی را لرزاند و این زلزله آخر یک مقدار آسیب به این شهرستان زد. بین ۸ بهمن که زلزله خوی رخ داد تا ۱۷ بهمن، حجم زیاد اطلاعات مردم را نگران کرد. در حالی که زلزله ترکیه به خوی ربطی ندارد. نکته بعد این است که در خوی افرادی پیدا شدند که زمان زلزله بعد را اعلام می‌کنند. این درست نیست. چراکه در این منطقه الان زلزله‌های زیادی می‌آید و به پیش‌بینی های خودشان ربط می‌دهند. از مردم خواهش می‌کنم به خانه‌های سالم خود برگردند. لرزه خیز بودن خوی، تهران و تبریز جزو زندگی ماست و اینکه به خانه برنگردیم منطقی نیست.

انتهای پیام/

نظر شما