به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما، از مسکو، دبیران نهادهای امنیت ملی ۹ کشور همسایه افغانستان در پایان پنجمین اجلاس بینالمللی گفتگوهای امنیت منطقهای، با ولادیمیر پوتین دیدار کردند.
مشاوران و نمایندگان عالی نهادهای امنیت ملی ۹ کشور منطقه، از جمله ایران، روسیه، چین، هند، ازبکستان، تاجیکستان، قزاقستان، قرقیزستان و ترکمنستان در پایان پنجمین اجلاس بینالمللی گفتگوهای امنیت منطقهای، با ولادیمیر پوتین دیدار و گفتگو کردند.
در این نشست که دریابان علی شمخانی، نماینده رهبر معظم انقلاب و دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان هم حضور داشت، رئیس جمهور روسیه گفت: امروز جهان شاهد درگیریهای زیادی، از جمله در اوکراین است، اما وضعیت افغانستان همیشه برای ما مهم بوده، زیرا نمیخواهیم تنش دیگری در مرزهای جنوبی ما ایجاد شود.
پوتین افزود: بعد از فرار نیروهای آمریکایی از افغانستان، گروههای تروریستی همچنان فعال هستند، تولید و قاچاق موادمخدر افزایش یافته و القاعده تقویت شده است.
رئیس جمهور روسیه با اشاره به اینکه کشورهای فرامنطقهای نیز که در ظاهر به اسم مبارزه با تروریسم به منطقه ما آمدهاند گفت: آنها در عمل هیچ اقدامی در راستای مبارزه با تروریسم انجام نمیدهند.
ولادیمیر پوتین تاکید کرد: در این شرایط همه ما باید تلاش کنیم وضعیت این کشور از جنبههای مختلف بهبود پیدا کند.
علیشمخانی در گفتگو با خبرگزاری صداوسیما به محورهای مهم این دیدار اشاره کرد و گفت: نمایندگان نهادهای امنیت ملی کشورهای پیرامون افغانستان هم در اجلاس و هم در دیدار با ولادیمیر پوتین، وضعیت افغانستان را بسیار نگرانکننده دانستند.
وی با بیان اینکه اقدامات گامبهگام آمریکاییها با بلوکه کردن داراییهای مردم افغانستان، فشار بر طالبان و تقویت داعش، سیاست ناامن سازی کشورهای همسایه افغانستان را در پیش گرفتهاند که هدف این سیاست، مشغولسازی همسایگان افغانستان در یک جبهه فرعی است.
دریابان شمخانی با اشاره به اینکه اصل ساختار اجلاس گفتگوهای امنیت منطقهای به ابتکار ایران تشکیل شده است افزود: جمهوری اسلامی ایران هر سال پیشنهادهای جدیدی ارائه میکند و در این اجلاس نیز پیشنهاداتی در دیدار با ولادیمیر مطرح کردیم.
وی افزود: در این دیدار گفته شد که باید یک کارگروه عملیاتی تشکیل دهیم و از وضعیت اجلاس سالیانه خارج شویم.
شمخانی گفت: جلوگیری از اقدامات تفرقهافکنانه، داشتن موضع واحد کشورهای همسایه افغانستان درباره موضوعات منطقهای و تحولات جهانی و نیز انتقال این مواضع به حاکمیت کنونی افغانستان، از جمله ماموریتهای ترسیم شده برای کارگروه عملیاتی بود.
دریابان علی شمخانی همچنین جداگانه با نیکلای پاتروشف دبیر شورای امنیت ملی روسیه دیدار و گفتگو کرد.
دریابان شمخانی در این دیدارباقدردانی از میزبانی شایسته روسیه برای برگزاری پنجمین نشست گفتگوهای امنیت منطقهای اظهار داشت: سازوکار ایجاد شده پس از گذشت حدود ۵ سال به بلوغ و تأثیرگذاری قابل قبولی در ایجاد همفکری میان کشورهای منطقه رسیده است.
وی با اشاره به روند رو به رشد همکاریهای دو کشور در حوزههای مختلف، بر تقویت همگرایی و هم افزایی تهران - مسکو به ویژه در برخورد با تهدیدات مشترک تاکید کرد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان، تسریع در اجرای توافقات میان دو کشور به ویژه در حوزه اقتصادی را حائز اهمیت ذکر کرد و اجرای سریع و دقیق توافقات شانزدهمین نشست کمسیون همکاریهای ایران و روسیه را موجب جهش در روابط اقتصادی دو کشور دانست.
شمخانی، مهار مولفههای ناامنی در منطقه که با هدایت و مداخلات آشکار و پنهان کشورهای فرا منطقهای رو به افزایش است را ضروری دانست و گفت: باید با تشریک مساعی همه کشورهای منطقه راهکارهای مناسبی را برای مقابله با عوامل بی ثباتی اتخاذ و عملیاتی شود.
دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان همچنین ضرورت افزایش هماهنگی میان دو کشور در سازمانها و مجامع جهانی و تقویت همکاریهای چندجانبه در پیمانها و معاهدات بین المللی همچون شانگهای و بریکس را مورد تاکید قرار داد.
نیکلای پاتروشف دبیر شورای امنیت ملی روسیه نیز با ابراز خرسندی از سفر دریابان شمخانی به مسکو گفت: پیشرفت مناسب توافقات میان روسای جمهور دو کشور، حاصل تلاش و هماهنگی نهادهای امنیت ملی ایران و روسیه و پیگیریهای منظم انجام شده در این خصوص است.
پاتروشف گفت: تسریع در فعال سازی پروژههای مشترک مهم بویژه در حوزه ترانزیت و نفت و گاز میتواند نقش موتور محرکه در سایر حوزههای همکاری را ایفا کند.
دبیر شورای امنیت ملی فدراسیون روسیه اظهار امیدواری کرد سفر دریابان شمخانی به مسکو علاوه بر افزایش سطح تعاملات و همکاری دو کشور به تقویت همگرایی کشورهای منطقه برای ثبات بخشی به اوضاع افغانستان و سایر کانونهای بحرانی در منطقه کمک کند.
اظهارات:
۱ - ولادیمیر پوتین - رئیس جمهور روسیه
۲- علی شمخانی - دبیر شورای عالی امنیت ملی
نظر شما