صاحبخبر - تهران / خبرگزاری صدا و سیما / سیاسی 1394/03/28
مقام معظم رهبری گفتند: گاهی لازم است برای اینکه مطلب در ذهن مخاطب مستقر بشود، آن جمله تکرار شود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، حضرت آیت الله خامنه ای در ادامه سخنانشان در مراسم محفل انس
با قرآن افزودند: بنده چند سال قبل در این جلسه از کسانی که آیات را زیاد تکرار می کنند، انتقاد کردم .
ایشان تصریح کردند: یک جاهایی تکرار لازم و حتمی است و با یک بار خواندن معنا منعکس نمی شود و باید
دو یا سه بار تکرار کرد گاهی دو آیه و سه آیه را باید تکرار کرد.
مقام معظم رهبری گفتند: مقصودم این نیست که در این زمینه افراط شود، بعضی قرّای مصری در این زمینه افراط می کنند که تاثیر منفی دارد و اینکه چیزی را ده بار یا هشت بار تکرار کنیم مطلوب نیست.
حضرت آیت الله خامنه ای افزودند: شاید در آوازه خوانی های عربی این کار معمول است، اما در قرآن خوانی این کار مطلوب نیست، اما تکرار به قدری که در ذهن مخاطب بنشیند، لازم است.
ایشان گفتند: گاهی انسان احساس می کند قاری مثل اینکه کتابی را می خواند، عبارتی را می خواند و دنبال می کند که این خوب و مطلوب نیست. شما باید مفهوم را به ذهن مخاطب منتقل و منعکس کنید که این گاهی با تکرار و گاهی با تکیه است، گاهی با تکیه بر روی یک جمله و گاهی بر روی یک کلمه است .
رهبر معظم انقلاب اسلامی در ادامه سخنانشان تصریح کردند: نکته دیگری که باید مورد توجه قرار بگیرد رعایت موازین لحن است.
حضرت آیت الله خامنه ای افزودند: البته الحان عربی و قرآنی برای مردم و خوانندگان ما بیگانه است و الحان مانوسی نیست، لذا می بینیم وقتی شعر فارسی را می خواند با آهنگ متناسب خودش می خواند اما اگر همین آدم بخواهد یک شعر یا جمله عربی را بخواند، شاید نتواند آهنگ متناسب انتخاب کند، لاکن الحان قرآنی بخاطر تکرار در بین اهل قرآن و تلاوت آرام آرام مانوس شده و با آن آشنا شده اند که این الحان را باید درست
ادا کرد .
معظم له فرمودند: بنده گاهی می شنوم تلاوتهایی را خواننده ای با صدای خوش و بسیار خوب، با صدایی که هم جنس خوب، قوت خوب ،کشش ،قدرت و تحریر خوب دارد می خواند اما لحن را رعایت نمی کند .
رهبر معظم انقلاب افزودند: رعایت لحن کلام یعنی آهنگ، نظم آهنگ و آن چیزی که تلاوت شما بر اساس آن است .
ایشان در فراز دیگری از بیاناتشان گفتند: در بعضی ادیان توحیدی و غیر توحیدی متون مقدس را با آهنگ می خوانند پس تلاوت را با آهنگ بخوانید و این آهنگ باید درست ادا شود.
ایشان گفتند: این لحن باید با موازین خودش ادا شود لذا اگر رعایت نشد مطمئناً آن اثر مطلوب را نخواهد
بخشید و گاهی اثر عکس می بخشد.
مقام معظم رهبری در ادامه سخنانشان افزودند: یکی از چیزهایی که بین قرّای عرب رایج شده و از آنجا به داخل کشور ما منعکس شده ، اهمیت دادن به نفس بلند است، من نمی فهمم وجه این کار چیست؟
حضرت آیت الله خامنه ای تصریح کردند: لزومی ندارد که ما کلمات یا گاهی آیات قرآن را به هم وصل کنیم که بخواهیم نفس بدهیم، یک وقت ادای مفهوم آیه مترتب بر این است که با یک نفس خوانده شود و الا زیبایی تلاوت و تاثیرگذاری آن به هیچ وجه وابسته به نفس بلند نیست که گاهی قرّای معروف مصری، هنرشان در
نفس بلند است و مستمعین هم عوامانه وقتی با نفس بلند می خوانند، بیشتر تشویق می کنند و الله - الله می گویند که کار هر دو غلط است.
رهبر معظم انقلاب اسلامی فرمودند: ما در بین قرّای خوب و برجسته مصری کسانی را داریم که نفسشان کوتاه است اما هم خواندنشان خوب است و هم تاثیر گذاری آنها خوب است از جمله عبدالفتاح شعشاعی.
اما در عین حال بهترین و اثر گذارترین تلاوت از این مرد شنیده می شود .
ایشان افزودند: بنابراین من خواهش می کنم در این مسئله نفس، آقایان خودشان را با افزودن کلمات و آیات اذیت نکنند و خواهش می کنم در تشویق کردن و الله - الله گفتن که این هم تقلیدی از عربهاست، حد را مراعات کنند .
حضرت آیت الله خامنه ای گفتند: بعضی به مجرد اینکه خواننده شروع به خواندن کرد، پشت سر او ترنم الله -الله می گویند مثل اینکه یکی از دنباله های لازم خواندن او این است که این طرف بگوید الله - الله که هیچ لزومی ندارد .
معظم له افزودند: یک وقت شما تحت تاثیر قرار می گیرد یا شدیداً زیبا و موثر می خوانند و می خواهید تشویق کنید و تشویق قرآن هم طبق آنچه معمول عربهاست الله - الله گفتن است، که البته مخصوص قرآن نیست و آنها آهنگ معمولی را هم که می خوانند الله - الله می گویند و این اشکالی ندارد، اما به مجرد اینکه قاری شروع به خواندن کردن و ما بنا کنیم بگوییم الله - الله، هیچ لزومی ندارد .
رهبر معظم انقلاب اسلامی گفتند: من خواهش می کنم شما در جلساتی که استاد آن هستید و شرکت می کنید، سفارش کنید در الله - الله گفتن افراط نکنند.
ایشان در پایان فرمودند: امیدواریم خداوند همه شما را با قرآن محشور کند و دنیا و آخرتتان را به برکت قرآن
آباد کند.
∎