به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما؛ وزیر امور خارجه کشورمان در جلسه غیر علنی مجلس حضور پیدا کرد و توضیحاتی را درباره آخرین اقدامهای دستگاه دیپلماسی به ویژه در موضوع اقدام پارلمان اروپا علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به نمایندگان مجلس ارائه کرد.
آقای امیرعبدالهیان در گفتگوی اختصاصی با خبرگزاری صدا و سیما در پاسخ به این سئوال که چند ماهی است که ما شاهد این هستیم که اقدامات برخی از کشورهای غربی علیه ایران شدت گرفته است. به نظر میرسد که زنجیره آخر این اقدامات قراردادن اسم سپاه در لیست گروههای به اصطلاح تروریستی است، البته این مصوبه پارلمان اروپا هست و ظاهرا ضمانت اجرا هم ندارد. فکر میکنید نتیجه این اقدام چه شود و هدف آن را چه میدانید؟ گفت: از دو ماه پیش تعداد اندکی از مقامات اروپایی در تداوم مداخلات شان برای تشدید و ایجاد اغتشاش در داخل کشور بحثی را مطرح کردند در خصوص قراردادن نام سپاه پاسداران در لیست به اصطلاح تروریستی، خوب ما از همان موقع در دستگاه دیپلماسی در سطوح مختلف فعال شدیم، برای این که در بخشی از اروپا یک ادراک نادرستی شکل میگرفت و در عین حال تبعات این اقدام را باید خیلی خوب میفهمیدند، نتیجه تلاش همکاران هم گفتگوی خود من با تعدادی از وزرای خارجه اروپا و از جمله آقای بورل که مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هستند این شد که آنها در جلسات شورای وزیران به این نتیجه رسیدند که هر اقدام الزام آور در حوزه اروپا میتواند تبعات سختی را روی اروپا و نیرویهای شان در منطقه و در اقصی نقاط عالم، لذا در فضای هیجانی و احساسی که برخی از افرادی که پشت آن قرار دارند جریان گروهک تروریستی منافقین در غرب هستند و برخی از جریانات انحرافی دیگر، اینها دو روز پیش در پارلمان اروپایی یک قطعنامه غیر الزام آوری را تصویب کردند.
وزیر خارجه در ادامه افزود: هدف شان این بود که آثار سیاسی و روانی آن را مشاهده کنند، البته بلافاصله در اثنای این اقدامات مجددا با آقای بورل و همچنین با وزیر خارجه سوئد که رئیس دورهای اتحادیه اروپاست صحبت کردم و هشدار دادم نسبت به آن و اطمینان دادند که چنین چیزی در دستور کار شورای وزیران نخواهد بود و ما میدانیم سپاه یک مجموعه و نهاد حاکمیتی در جمهوری اسلامی ایران هست و به طور طبیعی هر اتفاقی هم ممکن است بیافتد در تصمیمات اینها و خیلی نمیتوانیم به این گفتگوها اعتماد کاملی داشته باشیم.
امروز در مجلس جلسه غیر علنی صبح برگزار شد و برادرمان سردار سلامی در جلسه حضور داشتند و تعدادی از نمایندگان ایدههای شان را مطرح کردند و فضای مجلس، فضای بسیار تندی بود نسبت به این اقدام ولو در حد صدور قطعنامه غیر الزامی.
آقای امیرعبداللهیان در پاسخ این سئوال که چه تصمیمی گرفته شد، قابل بیان هست؟ نیز گفت: یک طرح دو فوریتی روی میز قرار گرفته است که چنانچه به هر دلیلی این اظهاراتی که آقای بورل و رئیس دورهای اتحادیه اروپا با من داشتند، در تعارض باشد با آن چه که در اتحادیه اروپا رخ میدهد، بلافاصله اقدام مشابه در خصوص نیروهای نظامی اروپا در کل منطقه و جهان اقدام متقابل صورت بگیرد. با درکی که ما از وضعیت اروپا داریم، امروز در بخشهایی از اروپا احساسات غالب هست و عقلانیت غالب نیست.
وزیر خارجه در پاسخ این سئوال که تاثیر روانی بیشتر بگیرند؟ گفت: از اقدامات مداخله جویانه قبلی شان احساس میکند که در آن حوزه شکست خوردند و حوزههای دیگری هم سعی کردند فعال کنند. من امیدوار هستم که عقلانیت در شورای وزیران اتحادیه اروپا حاکم باشد و نیروهایی که احساسی برخورد میکنند به دور باشند از این فضا.
وزیر خارجه در ادامه افزود: آقای بورل به صراحت به من گفت که ببینید اینها رفتار احساسی را در پارلمان اروپا داشتند و میخواستند نگرانیهای شان در این غالب بیان کنند، ولی جالب است بدانید یکی از نگرانیهای جدی که در این بیانیه بیان کردند، نگرانی شان از اماکن و اشخاص عضو اتحادیه اروپا و برخی از مقامات اروپایی است که ما در اقدامی مبتنی بر مقابله به مثل و عمل متقابل در ماههای اخیر آنها را تحریم کردیم. این هم جزو درخواستهای شان در قطعنامه هست که اینها از تحریم خارج شوند که البته این یک اقدام متقابل هست و هر زمان که آنها نسبت به تحریم عقب نشینی کنند طبعا ما هم اقدام متقابل را خواهیم کرد.
آقای امیرعبداللهیان در پاسخ این سئوال که اشاره کردید به اقدام متقابل، ما حدود یک دو ماه پیش شاهد بودیم که با تلاش آمریکا عضویت ایران در کمیسیون مقام زن سازمان ملل لغو شد، ما شاهد این بودیم که چند روز پیش در ایران کنگره بین المللی بانوان اثر گذار با حضور ۳۰۰ زن از ۹۰ کشور برگزار شد، آیا این را اقدام متقابل میدانید، اثرات و نتیجه آن چه بود و آیا حاشیهای هم داشت این کنگره؟ گفت: طبعا در حدود ۴ ماه گذشته کشور درگیر یک جنگ شناخته و ترکیبی پیچیده و چند لایه بود. ابتکاراتی روی میز قرار دارد و اقداماتی در دستور کار هست در حوزه سیاست خارجی که یکی از این ابتکارات که پیشنهاد همسر رئیس جمهور هم بود، بحث برگزاری کنگره بانوان تاثیرگذار در ایران هست.از حدود کمتر از دو ماه پیش دعوتهایی به عمل آمد در سطوح مختلف و در نهایت ما در پایان هفته گذشته شاهد برگزاری اولین کنگره بانوان تاثیرگذار در ایران بودیم و بانوان تاثیرگذار ترکیبی از همسران روسای جمهور و مقامات عالی رتبه کشورها، وزرای زن کشورهای مختلفی که دعوت شدند و همچنین شخصیتهای دانشگاهی و مدیران موسسات اندیشکدهای و تینگتنگها، در مجموع ۲۱۱ میهمان خارجی از حوزهها و کشورهای مختلف شرکت کردند.
وزیر خارجه در ادامه افزود: از جمله از حوزه آسیا، نمایندگان و مقاماتی از کره جنوبی، ژاپن، هند، مالزی، اندونزی، چین، سریلانکا، از حوزه همسایگان عراق، کویت، پاکستان، آذربایجان، ارمنستان، قطر، عمان، روسیه، قزاقستان، در حوزه کشورهای عربی از الجزایر و تونس در شمال آفریقا گرفته تا سوریه، لبنان و اردن. از اروپا نمایندگانی از انگلیس، آلمان، بلغارستان، سوئد، ایرلند، رومانی، فنلاند، صربستان، بوسنی و هرزگوین، تعدادی از کشورهای آمریکای لاتین از برزیل تا اکوادور و نیکاراگوئه، ونزوئلا و مکزیک و حدود ۱۵ مقام از کشورهای حوزه آفریقا، در مجموع از ۶۷ کشور، ۲۱۱ مقام رسمی حضور پیدا کردند، این اجلاس اولین اجلاس و نشست بانوان در سطح بین المللی با این عنوان بود که برگزار شد.
آقای امیرعبدالهیان در پاسخ این پرسش که نتیجه گیریهای آن چه بود؟ گفت: اولا یک سند به امضای شرکت کنندگان رسید که براساس آن سند قرار هست هر سال این اجلاس به میزبانی یک کشور برگزار شود، اتفاق نظر داشتند اعضا که دبیرخانه مجازی این اجلاس در تهران باشد. الان سال هاست که دیگر تبدیل به یک رویه شده است برای هم صرفه جویی و هم سرعت عمل دبیرخانهها برای مدتی به صورت مجازی شروع به کار میکنند و بعد در ساختار جایگاه و وضعیت آن تعیین میشود. با پیشنهاد ایران و مشارکت همه کشورها در راستای توانمندسازی زنان، یکی از خروجیها تشکیل صندوق مشترک نوآوری و شکوفایی است که بانوان تاثیرگذار و بانوان در کشورهای مختلفی که میپیوندند در آینده کشورهای دیگری که باز هست که میتوانند به این مجموعه بپوندند و یک صندوقی داشته باشند در جاهایی که نیاز هست که برنامههای نوآورانه انجام شود و این ایدهها عملیاتی شود یک صندوق مالی برای پشتیبانی و نکته جالب این جاست که به صورت نمادین هدایای انجام شود و این ایدهها عملیاتی شود، نوآورانه انجام شود و این ایدهها عملیاتی شود، یک صندوق مالی برای پشتیبانی و نکته جالب این جاست که به صورت نمادین هدایایی و جوایزی داده شد به بعضی از بانوان تاثیرگذاری که هفتهها روی آن کار شده بود و اینها انتخاب شدند، بخش اعظم آنها همان جوایز نمادین خودشان را اهداء کردند به صندوق مشترک نوآوری و شکوفایی.
وزیر خارجه در ادامه افزود: اما در مورد حاشیهها اشاره کردید، کار، کار بسیار بزرگی بود در فضایی که در جنگ ترکیبی، دشمنان ملت ایران همه شاهدند چه اقداماتی را برای ناامن سازی ایران و برای کشته سازی آن هم با شعار حمایت از زنان انجام دادند، این که از این تعداد از کشور در کوتاهترین زمان مقامات اجرایی این کشورها یعنی دهها مقام وزیر، وزیر نه فقط در حوزه زن و حقوق بشر، بلکه وزیر تجارت، وزیر صنعت، وزیر ارتباطات، وزرای زنی که در اقصی نقاط جهان هستند حضور پیدا کردند و یک اتفاقی مهمی رقم خورد.اما در عین حال دنیای فضای مجازی است و بلاخره عرصه دموکراسی در کشور ما علی رغم خروجی بسیار خوب، تاثیرگذاری خیلی خوب، مخصوصا تاثیر آن روی میهمانانی که از اقصی نقاط جهان آمده بودند، میهمانان ما از اروپایی که بعضی از مقامات آن تحریک کننده این اغتشاشات در ایران بودند حضور داشتند تا آمریکای لاتین، آسیا و بخشهای مختلف.
آقای امیرعبداللهیان در ادامه تاکید کرد: در فضای مجازی یک حواشی ایجاد کردند، حاشیه اولی که ایجاد کردند در خصوص مبتکر و محور این اجلاس که همسر رئیس جمهور بودند. خوب به طور طبیعی در این اجلاسها وقتی از همسر رئیس جمهور میخواهند خارجیها نام ببرند، این عرف در این اجلاسها جا افتاده است که از همسر رئیس جمهور به عنوان بانوی اول نام برده میشود. این در حالی است که من شاهد بودم به جهت این که در جزئیات این برنامهها با تیم بزرگی از همکاران مان در کنار دوستان ریاست جمهوری و مجموعه معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری به طور مشترک این کار را انجام میشد، حتی بخشهایی از قوه مقننه و قضاییه هم دعوت شدند به این اجلاس. یکی دو تا از بانوان وقتی میخواستند صحبت کنند از همسر رئیس جمهور به عنوان بانوی اول یاد کردند. جالب است بدانید از ابتدای ایشان در هر جلسهای این را یادآوری میکردند.
وزیر خارجه در ادامه افزود: هم در ملاقاتهای دو جانبه شان همکاران من که حضور داشتند و هم در جلسات اصلی به محض این که یکی از خانمهای خارجی از ایشان به عنوان بانوی اول یاد میکردند تاکید میکرد ایشان من یک معلم در دانشگاه بیش نیستم و در کشور ما بانوی اول کسی است که دههها در کنار مقام معظم رهبری در شرایط سخت دوران تبعید، شکنجه و زندان صبورانه همه این مراحل را طی کرده اند و ایشان الگوی همه ماست و شایستگی این عنوان ایشان را دارد. ضمن این که ساختار سیاسی ما هم براساس قانون اساسی مبین این مسئله هست.
وزیر خارجه در ادامه افزود: ولی متاسفانه بعضیها به این موضوع پرداختند و من حتی برای بعضی از جلسهها حتی اگر دقت کرده باشید، در نشست اصلی هِد برای جلسه وجود نداشت، خود من شخصا زنگ زدم به خانم رئیس جمهور و گفتم حتما باید هِد باشد و شما به عنوان رئیس جلسه باید در مرکز این هِد قرار داشته باشید و در طرفین تان همسران روسای کشورها حضور پیدا کنند. ولی ایشان، چون از حاشیهها دوری میکند به من میگفتند ببین یک جوری طراحی کنید که من آن پایین بشینم و نمیخواهم به این شکل مطرح شوم و دیده شوم.
آقای امیرعبداللهیان در پاسخ این سئوال که در واقع میخواستند که اصل کنگره دیده شود نه حواشی کنگره؟ گفت: یا مثلا امروز بعضیها به این پرداختند که خوب وزارت امور خارجه افرادی که را که دعوت کرده افرادی هم آمدند که مدلینگ بودند.
به هر حال همسر رئیس جمهور یک کشوری است و بخش بزرگی از اینها حتی مسلمان هم نیستند به احترام ما و به احترام قوانین ما پوشش خودشان را سعی کردند که متناسب و متعارف کنند و در جلسه حضور پیدا کنند.
ذکر کردن این حواشی شایسته این کار بزرگی که انجام شد که پیام خیلی قوی در سطح بین المللی و جهانی نگاهی به نقش زن در دیپلماسی جمهوری اسلامی داشت نباید در این حاشیه دیده شود.
آقای امیرعبداللهیان در پاسخ این پرسش که درباره گفتگوهای لغو تحریمها چه خبر؟ گفت: مسیر تبادل پیامها همچنان ادامه دارد و در قطع نامه پارلمان اروپایی بندی را آورده بودند که بایستی از برجام عبور کنیم و اعلام کنیم که برجام دیگر اولویت ما نیست. چیزی که در شعارهای شان برای ایجاد تنش در ایران در ایام اغتشاشات به آن اشاره میکردند غربیها. در همین پارلمان احساسی اروپا این بند رای نیاورد. به دلیل این که پیامها در حال تبادل هست.
آقای امیرعبداللهیان در پاسخ این سئال که خبر جدیدی خواهیم شنید در این ایام نزدیک در واقع؟ گفت: در این برنامه نمیتوانم با جزئیات صحبت کنم، ولی ما در مسیر توافق گامهایی را تعریف کردیم که فکر میکنم در آینده نزدیک یکی از این گامها، عملیاتی خواهد شد. در عین حال که در پاسخ به پیامی که آمریکاییها به طور مستمر اعلام میکنند ما یک چارچوبی را تعریف کردیم و براساس آن چارچوب کار را پیش میبریم و معتقدیم صرفنظر از این که برجام چه مقدار میتواند تاثیر داشته باشد چنانچه طرف مقابل آن گونه که در پیامها از مسیر اصلی به ما میگوید و توافقاتی که داریم دنبال میکنیم با هم، اراده و نیت جدی داشته باشد و منافع ما تامین شود، طرفهای مقابل گزینه دیگری ندارند. به همین دلیل در قطعنامه پارلمان اروپایی این بند حذف میشود و به همین دلیل آمریکاییها که خیلی زودتر از سه کشور اروپا فهمیدند در پس اغتشاشات ایران خبری نیست و اتفاقی نخواهد افتاد، زودتر پیام دادند و تاکید و اصرار دارند برای بازگشت به برجام.
هر چند ریاکاری شان را همچنان ادامه میدهند.
ولی برای ما در دستگاه دیپلماسی و پیام دیپلماتیک و آن چیزی که روی زمین اتفاق میافتد مهم است و هر جا که فکر کنیم که منافع ملت و در نقطهای قرار داریم که تامین میشود در آن چارچوب تصمیم میگیریم و عمل میکنیم.
نظر شما