صاحبخبر - تهران / خبرگزاری صدا و سیما / سیاسی 1394/03/27
عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای تاکید کرد: در توافقی که صورت خواهد گرفت هیچ چیز ابدی نداریم مگر تعهداتی که طبق معاهدات بین المللی پس از طی مراحل قانونی به آن پیوسته ایم وگرنه هیچ تعهد دایمی دیگری توسط ما پذیرفته نشده است و نخواهد شد.
سید عباس عراقچی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما به ادعای آمریکایی ها مبنی بر لزوم روشن شدن ابعاد احتمالی نظامی فعالیتهای هسته ای صلح آمیز ایران quotation mark پی ام دی quotation mark و ابدی بودن آن به عنوان شرط رسیدن به توافق جامع احتمالی پاسخ داد.
وی گفت : این موضوع و برخی پرسش ها، مربوط به ادعایی درباره فعالیت های گذشته ماست ادعای کاذبی که برخی کشورهای غربی آغاز کردند و از قبل از سال 2003 مدعی شدند در کشورمان فعالیت غیر قانونی هسته ای صورت گرفته است .
عراقچی با اشاره به پرونده سازی غرب برای کشورمان در قالب پی ام دی افزود : برای این ادعا درهفت ، هشت سال گذشته به تدریج حدود 12 پرونده ایجاد کردند که به عنوان پی ام دی شناخته می شود و طرف مقابل برای آن اسنادی جمع آوری کرده که همه کذب است.
معاون وزیر امورخارجه گفت : همه فشارها و تحریم های یکجانبه و تحریم های شورای امنیت سازمان ملل بر اساس این ادعاها وضع شده است.
وی افزود: یکی از اقتضائات توافق این است که این پرونده ها پاک شود و این فقط خواست طرف مقابل نیست ما هم خواستار روشن شدن پی ام دی هستیم و باید در چارچوب توافق ، تکلیف این پرونده هایی که علیه ملت ایران به دروغ ایجاد کرده و به خورد جهانیان داده اند روشن شود .
عراقچی تاکید کرد : باید مشخص شود که همه اینها کذب و ادعاهایی غلط است . در این چارچوب در پی یافتن راه حل هایی هستیم که آژانس بتواند برای پرونده های گذشته، پاسخ درخوری تهیه کند.
وی افزود : راه حل های مختلف در این باره بررسی شده اما هیچ یک نهایی نشده است ؛ در این خصوص هم در داخل کشور و هم با آژانس و 5+1 مشغول رایزنی هستیم تا به یک راه حل سیاسی ، فنی و حقوقی دست یابیم و این پرونده ها را ببندیم .
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای همچنین در پاسخ به پرسش دیگری درباره تاکید غرب بر دسترسی به مراکز نظامی کشورمان با استناد به پروتکل الحاقی اظهار داشت: موضوع بازرسی ها موضوعی است که طرف مقابل آن را بیش از اندازه بزرگ کرده و در داخل کشور هم به آن توجه شده است .
عراقچی گفت : البته حق هم همین است که در موضوع بازرسی بویژه بازرسی از مراکز نظامی توجه و احتیاط لازم را داشته باشیم ، این دغدغه ای مهم برای همه ماست و مقام معظم رهبری هم دیدگاهشان را در این باره به صراحت فرمودند و هیچ کشوری نیز اجازه نمی دهد مراکز نظامی اش به روی بیگانگانی که هریک اتصالات خودشان را دارند باز شود .
وی افزود : موضوع بازرسی به این معنی که در تبلیغات طرف مقابل بزرگنمایی می شود اصلا مطرح نیست ؛ قبلا در این خصوص توضیح داده ام که در چارچوب پروتکل الحاقی دسترسی های مدیریت شده پیش بینی شده است این کاملا با بازرسی و بازدید به معنی مصطلح آن متفاوت است .
معاون وزیر امور خارجه تاکید کرد : حتما بازرسی و بازدید ، رفتن، دیدن ، گشتن و جمع آوری اطلاعات صورت نخواهد گرفت ، آنچه در پروتکل الحاقی وجود دارد دسترسی مدیریت شده است .
عراقچی گفت: اگر آژانس ادعا و اطلاعاتی درباره فعالیت غیر قانونی هسته ای در نقطه ای داشته باشند ماموران اژانس به شکلی که امکان دریافت اطلاعات اضافه و سوء استفاده نداشته باشند به آن جا برده می شوند تا نمونه برداری محیطی کنند و مطمئن شوند درآنجا مواد رادیو اکتیو وجود ندارد و به همان ترتیب هم خارج می شوند.
وی افزود : این روالی است که بیش از 120 کشور آن را اجرا می کنند ، همه آن ها نیز مقیدند که اسرار نظامی و حتی صنعتی شان حفظ شود و این روالی معقول و متعارف در عرصه بین المللی دارد و این کشورها هم آن را اجرا می کنند چه دارای برنامه هسته ای باشند چه نباشند.
عراقچی در پاسخ به اظهارات کسانی که گفته اند بسیاری از 120 کشور امضا کننده پروتکل الحاقی برنامه هسته ای ندارند گفت : خیلی از این کشورها مانند ژاپن ، آلمان و بسیاری از کشورهای اروپایی و پیشرفته که پروتکل را اجرا می کنند برنامه هسته ای دارند .
وی افزود : به فرض که برنامه هسته ای هم نداشته باشند ؛ الحاق آنان به پروتکل الحاقی به این معنی است که اگر دسترسی لازم باشد خواهند داد ، لازمه دسترسی حتما داشتن برنامه هسته ای نیست چون پروتکل الحاقی وظیفه اش کشف برنامه های مخفی است.
معاون وزیر امور خارجه گفت : ممکن است کشوری برنامه علنی هسته ای نداشته باشد و همه، آن را به عنوان کشوری که برنامه هسته ای ندارد بشناسند اما این مانع نمی شود که اگر به آژانس اطلاعاتی برسد که آن کشور برنامه مخفی دارد نتواند به آن کشور دسترسی داشته باشد.
وی افزود : 120 کشور موضوع دسترسی به مراکز خود را پذیرفتند و روال متعارفی در این باره وجود دارد و همه کشورها دقت دارند که اطلاعات بیش از اندازه ای که لازمه پروتکل الحاقی است به ماموران اژانس داده نشود.
عراقچی گفت : اگر در گذشته در این خصوص اشتباهی صورت گرفته باشد این اشتباه از طرف اجرا کنندگان آن بوده است زیرا روال هایی وجود دارد که ماموران آژانس نتوانند هیچ سوء استفاده ای از بازرسی ها داشته باشند .
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای افزود : اگر به توافق برسیم که این خودش هنوز یک اگر است و پروتکل الحاقی دراین توافق وجود داشته باشد دسترسی ها مدیریت شده خواهد بود به نحوی که هم امکان هیچ گونه سوءاستفاده ای از آن وجود ندارد و هم در توافق خواهد آمد که چیزی به عنوان بازرسی نظامی مورد پذیرش نخواهد بود.
صدا و تصویر دارد
∎