شناسهٔ خبر: 57743664 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

عضو فدراسیون ورزش‌های زورخانه‌ای و کشتی پهلوانی:

ایران به ثبت ورزش‌های زورخانه‌ای به نام یک کشور دیگر اعتراض می‌کند

همدان- ایرنا- عضو هیات رییسه فدراسیون ورزش‌های زورخانه‌ای و کشتی پهلوانی گفت: مراتب اعتراض ایران برای ثبت جهانی ورزش‌های زورخانه‌ای و پهلوانی به نام یک کشور دیگر، به یونسکو ارسال می‌شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار ایرنا، غلامرضا خاکسار روز یکشنبه در شورای فرهنگ عمومی استان همدان افزود: ورزش‌های زورخانه‌ای و کشتی پهلوانی متعلق به ایران است و با هماهنگی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، روز گذشته مستندات موجود جمع آوری شد و مراتب اعتراض نسبت به ثبت آن به نام کشور جمهوری آذربایجان به یونسکو ارسال می‌شود.

وی اظهار داشت: با توجه به اینکه کشور جمهوری آذربایجان در گذشته جزیی از خاک ایران بوده، مسئولان آن از این اسناد استفاده کرده و این رشته ورزشی را به عنوان میراث ناملموس خود در یونسکو به ثبت رسانده‌اند.

خاکسار با اشاره به غفلت ما و خلا به وجود آمده برای ثبت این فرهنگ به نام ایران، تصریح کرد: به دنبال این هستیم تا با هماهنگی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی این مشکل هرچه زودتر برطرف شود.

رییس هیات ورزش‌های زورخانه‌ای و کشتی پهلوانی استان همدان ادامه داد: حمایت و ترویج این رشته ورزشی، سال ۱۳۸۸ در شورای عالی انقلاب فرهنگی، با ۳۱ ماده به تصویب رسیده و در سالنامه ملی ایران یک روز به نام روز ورزش‌های زورخانه‌ای و کشتی پهلوانی نامگذاری شده است.

وی تاکید کرد: البته جمهوری اسلامی ایران، «آیین پهلوانی و زورخانه‌ای» را به طور رسمی در سال ۱۳۸۹ (سال ٢٠١٠ ) در فهرست میراث فرهنگی ناملموس جهانی یونسکو ثبت کرده است.

خاکسار با اشاره به اینکه فرهنگ پهلوانی آمیخته از فداکاری، جوانمردی، خودشکنی، صدق و صفا است، تصریح کرد: رهبر انقلاب اسلامی هم در رابطه با این رشته ورزشی، ۱۵ سال پیش به نکاتی اشاره کردند که اگر به آن توجه می کردیم امروز با این مشکلات مواجه نمی‌شدیم.

وی با تاکید بر اینکه این رشته ورزشی باید به عنوان یک درس در دانشگاه ها تدریس شود، گفت: ورزش‌هایی همچون گلف، باله و بیلیارد در سرفصل‌های چارت آموزشی دانشگاه‌ها قرار دارد اما رشته پایه، سنتی و مذهبی ورزش‌های زورخانه‌ای هنوز در چارت دانشگاه ها جایگاهی ندارد.

عضو هیات رییسه فدراسیون ورزش‌های زورخانه‌ای و کشتی پهلوانی با اشاره به اینکه ماه گذشته مسابقات کشوری ورزش‌های زورخانه ای، یادواره پهلوان سردار همدانی به میزبانی همدان برگزار شد، افزود: اهمیت فرهنگ ورزش های پهلوانی به خاطر اصالت هزاران ساله است که هویت ما ایرانی ها را نیز تقویت می کند.

وی اظهار داشت: ورزش‌های زورخانه‌ای تنها رشته‌ای است که به همراه موسیقی زنده اجرا می شود، موسیقی که از ابتدا تا انتها نام ائمه اطهار(ع) در آن وجود دارد.

به گزارش ایرنا، یونسکو چند روز پیش در حساب توییتر خود به کشور جمهوری آورده بود: «فرهنگ پهلوانی، بازی های سنتی زورخانه ای، ورزش و کشتی»، به تازگی در فهرست میراث ناملموس به ثبت رسیده است. تبریک به آذربایجان.»

این در حالی است که آئین ورزش‌های پهلوانی و زورخانه‌ای در سال ۱۳۸۷ به عنوان یکی از آئین‌های کهن ایرانی ثبت ملی شد و ۲ سال بعد در سال ۱۳۸۹ (۲۰۱۰) در اجلاس سازمان جهانی یونسکو که در کنیا برگزار شد به عنوان نخستین میراث معنوی و بشری و بخشی از تاریخ ایران و سومین پرونده در فهرست جهانی میراث ناملموس به ثبت رسید.

جهانیان ورزش پهلوانی و زورخانه‌ای ایران را ورزشی اخلاقی و آمیخته با هنر و موسیقی است می‌شناسند و تا زمان ثبت‌جهانی آن هیچ رشته ورزشی در جهان نتوانسته بود نام خود را در یونسکو ثبت کند.

حال این اتفاق و ثبت دوباره این ورزش به نام جمهوری آذربایجان به عنوان همسایه کوچک شمالی و بخشی از جغرافیای فرهنگی ایران، نشان دهنده آن است که آنها به دنبال مصادره برخی از فرهنگ‌ها و آداب و رسومی است که سال‌ها با نام ایران عجین شده به نام خود هستند و این کشور با پیگیری‌ و البته ارائه اسناد و مدارکی همچون موضوع ورزش زورخانه‌ای و کشتی پهلوانی که به طور حتم از هویت ایرانی برخوردار است، در صدد مصادره آن به نام خود هستند.

این کشور حتی در بازی‌های کشورهای اسلامی در سال ۲۰۱۷ در اقدامی نسنجیده ورزش زورخانه‌ای را به نام خود ثبت کرده بود اما با اعتراض کشورمان مواجه شد و از موضع خود عقب‌نشینی کرد؛ هر چند در آن بازی‌ها قرار بود مسابقات کشتی پهلوانی برگزار شود اما به دلیل اختلاف فدراسیون بین‌المللی ورزش زورخانه‌ای و فدراسیون کشتی، برگزار نشد تا این رویه مسیر ورود برخی کشورها از جمله جمهوری آذربایجان را برای مصادره فرهنگ پهلوانی و زورخانه‌ای هموار سازد.