شناسهٔ خبر: 57218414 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: بهار | لینک خبر

ماجرای مصرف لبنیات و سنگ سازی کلیه‌ها

صاحب‌خبر -
گروه سلامت:یک جراح کلیه و مجاری ادرار، در خصوص سنگ سازی کلیه‌ها به دنبال مصرف لبنیات، توضیحاتی ارائه داد. امیرحسین کاشی، بیشترین دلیل مراجعه به کلینیک‌های اورولوژی را سنگ‌های کلیه دانست و مصرف کمتر آب و مایعات را، از مهم‌ترین دلایل ایجاد این سنگ‌ها نام برد.
 
وی یادآور شد: با وجود اینکه در مناطق مختلف کشور، سختی آب (مجموعه املاح موجود در آب) متفاوت گزارش شده است، بین میزان سختی آب در شهرهای مختلف ایران و وجود سنگ‌های کلیه هیچ ارتباطی پیدا نشده است.

کاشی گفت: حضور یک سری از املاح در آب، میزان سنگ سازی کلیه‌ها را کمتر می‌کند، مانند: حضور یون منیزیم در آب، هرچه میزان یون منیزیم در آب بیشتر باشد، میزان سنگ سازی این آب کمتر است.وی تصریح کرد: مصرف آب مورد نیاز یک فرد در شبانه روز، باید به تناسب، در ساعات مختلف شبانه روز تقسیم شود و افراد باید به هر آبی که دسترسی داشته باشند، اعم از آب لوله کشی شهری، آب چشمه و…، به اندازه کافی مصرف کنند و این دغدغه که املاح آب، باعث ایجاد سنگ‌های کلیه می‌شود را نداشته باشند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در پاسخ به این سوال که میزان مایعات دریافتی هر فرد به صورت روزانه باید به چه میزان باشد، گفت: افراد به خصوص افرادی که کلیه سنگ ساز دارند، باید روزانه بین ۲ الی ۲.۵ لیتر مایع مصرف کنند که تقریباً معادل ۱۰ الی ۱۲ لیوان آب می‌شود.

وی توصیه کرد: بهتر است ۶۰ الی ۷۰ درصد مایعات دریافتی، آب باشد. همچنین این میزان مایع باید در طول شبانه روز تقسیم شود، یعنی به طور متناسب در ساعات مختلف شبانه روز مصرف شود.کاشی، شایع‌ترین نوع سنگ کلیه در کشور را سنگ‌های کلیوی کلسیمی نامید و تاکید کرد: افراد مبتلا به این نوع سنگ، محدودیت ویژه‌ای در استفاده از لبنیات ندارند، تنها محدودیت این افراد، محدودیت مصرف مکمل کلسیم است، البته کلسیم‌های همراه با منیزیم و سایر ریز مغذی‌ها در این افراد مشکلی ایجاد نمی‌کند.

وی افزود: این افراد باید در طول شبانه روز، به تناوب به مصرف آب و مایعاتی که به طور منظم در وعده‌های مختلف شبانه روز تقسیم شده است، بپردازند، او ادامه داد: مصرف حجم زیاد مایعات در یک وعده کار صحیحی نیست.
کاشی در پاسخ به این سوال که آب با PH خنثی چیست، گفت: به تبلیغات فضای مجازی در مورد مصرف آب قلیایی اطمینان نکنید. آب اسیدی و قلیایی هیچگونه تأثیری در پیشگیری از سنگ سازی کلیه‌ها ندارد و آبی که در شبانه روز مصرف می‌کنیم حتی الامکان باید PH خنثی داشته باشد.

این متخصص اورولوژی گفت: گاهی برای شکستن سنگ‌ها مجبور به ایجاد برش‌هایی در بدن و خارج کردن سنگ‌ها از طریق جراحی هستیم، در سنگ‌های شاخ گوزنی از این راه استفاده می‌کنیم، که پس از شکاف، با دستگاه‌هایی مانند آندوسکوپ وارد شده و سنگ را خارج می‌کنیم.وی ادامه داد: تصوری که در مورد مصرف لبنیات و سنگ سازی کلیه‌ها وجود دارد، کاملاً اشتباه است، با توجه به نقش مفید کلسیم در بدن، قطع مواد غذایی حاوی کلسیم به خصوص لبنیات، به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود.

برچسب‌ها: