شرق: گزارش شرکت «کاسپرسکی» بسیاری را به واکنش واداشته است. مقامات رژیم اسرائیل انکار میکنند، اتریش و وین اعلام کردهاند که در این مورد تحقیق خواهند کرد و آمریکاییها اطمینان دادهاند که رخنهای ایجاد نشده است. شرکت امنیت سایبری کاسپرسکی روز چهارشنبه اعلام کرد سیستمهای رایانهای سه هتل اروپایی که محل انجام مذاکرات هستهای ایران و کشورهای عضو گروه 1+5 در سال 2014 بوده است، توسط ویروس هکشده است.
پس از اظهارنظر این شرکت روسی، سوئیس و اتریش که این سه هتل در این دو کشور واقع شده است، بازرسی برای مشخصشدن جزئیات این حمله سایبری را آغاز کردهاند. پیشتر نیز در ماه مارس، روزنامه والاستریتژورنال از نگرانی مقامات آمریکایی در این مورد که اسرائیل در حال جاسوسی از محل مذاکرات ایران و غرب است، خبر داده بود که در آن زمان این ادعا نیز توسط اسرائیل رد شد.
پس از انتشار این خبر، زیپی هوتولی، معاون وزیر امور خارجه اسرائیل، با رد این اتهام مدعي شد: گزارشهای بینالمللی منتشرشده مبنیبر مشارکت اسرائیل در جاسوسی و حمله سایبری کاملا بیپایه و اساس است. چیزی که در مقطع کنونی اهمیت دارد آن است که از دستیابی ایران و غرب به یک توافق بد جلوگیری شود.
تحقیق میکنیم
مقامهای سوئیسی اما اعلام کردهاند که در اینباره تحقیق میکنند و سخنگوی وزارت کشور اتریش هم به خبرگزاری فرانسه گفته است درباره جاسوسی احتمالی از هتل کوبورگ تحقیق میشود. به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری فرانسه، کارل هینز، سخنگوی وزارت کشور اتریش، در این مورد به خبرگزاری فرانسه گفت: هماکنون بازرسان ما در حال بررسی مدارک و شواهد لازم در هتل کوبورگ، جایی که مذاکرات در ماه جولای سال گذشته انجام شد، هستند.
جف راتکه، سخنگوی وزارت امور خارجه آمريکا، با اشاره به گزارشهای منتشرشده درباره جاسوسی احتمالی اسرائيل از مذاکرات هستهای با ايران، گفته که «مطمئن است» در اين مذاکرات «رخنه امنيتی» صورت نگرفته است. او گفت: واشنگتن از آغاز تحقيقات رسمی درباره اين گزارشها توسط سوئيس و اتريش آگاه است و با هر دو کشور «روابط کاری نزديکی» دارد. سخنگوی وزارت امور خارجه آمريکا روز پنجشنبه ۲۱ خرداد گفت: «ما در طول مذاکرات قدمهايی برداشتهايم که اطمينان داشته باشيم جزئيات و مباحث، پشت درهای بسته باقی میمانند».
از ابتدا محتاط بودیم
يک عضو تيم مذاکرهکننده ايران نيز پيش از اين و در واکنش به اين گزارشها گفته بود که «صرفنظر» از اين اخبار، مذاکرهکنندگان ايرانی «همواره احتمال بالا و ريسک استراقسمع و جاسوسی را در نظر داشته و محتاط بودهاند». اين عضو تيم مذاکرهکننده هستهای ايران که نامش اعلام نشده، به خبرگزاری ايرنا گفته که «اين موضوع برای ايران غيرمنتظره نيست» و افزوده است: «ما در طول مذاکرات بر آن بودهايم که جزئيات محرمانه باقی بمانند و بايد بگويم که در اين زمينه موفق بودهايم».
تدابیر ویژه را رعایت کنید
سرگئی ریابکوف، مذاکرهکننده ارشد هستهای روسیه، خواستار رعایت تدابیر ویژه ضدجاسوسی سایبری و الکترونیکی توسط شرکتکنندگان در مذاکرات هستهای شد. به گزارش روسیا سگودنیا، ریابکوف روز جمعه در وین در گفتگو با خبرنگاران بدون ذکر نام کشوری خاص به جاسوسی از مذاکرات هستهای میان ایران و گروه 1+5 اشاره کرد. او گفت: طرفهای شرکتکننده در مذاکرات هستهای ایران و 1+5 باید اصول امنیتی لازم را رعایت کنند و افزود: عجیب است که این مسئله (جاسوسی از مذاکرات هستهای) قبلا افشا نشده بود. روز چهارشنبه، شرکت کاسپرسکی اعلام کرده است که جاسوسی از سه هتل محل مذاکرات با نسخه پیشرفتهای از بدافزار «دوکو» انجام شده که تصور میشود رژیم اسرائیل از آن برای جمعآوری اطلاعات استفاده میکند. کاسپرسکی نگفته این جاسوسی از کدام سه هتل انجام شده است. دیوید ام، پژوهشگر ارشد امنیت کامپیوتری شرکت کاسپرسکی، به بیبیسی گفته است که آنها در جریان آزمایش داخلی یکی از محصولات امنیتیشان به یک بدافزار جاسوسی پیشرفته برخورد کردند. این بدافزار جاسوسی از شیوه نادر آسیبپذیری روز صفر استفاده کرده است. آسیبپذیری روز صفر به حفرههای امنیتی اشاره
میکند که هیچکس تا پیش از حمله از وجود آنها اطلاع ندارد.
تحقیق در مورد جاسوسی از مذاکرات هستهای
صاحبخبر -