شناسهٔ خبر: 57155118 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ایران | لینک خبر

رئیس سازمان امور مالیاتی خبر داد:

وصول ۴۵۴ هزار میلیارد تومان درآمد مالیاتی تا پایان سال

صاحب‌خبر -
رئیس سازمان امور مالیاتی گفت: سال گذشته ٣٠۶ هزار میلیارد تومان درآمد مالیات وصول شده که پیش‌بینی می‌شود امسال این رقم به ۴۵۴ هزار میلیارد تومان برسد.
به گزارش ایرنا، داوود منظور در نهمین همایش سالانه «اقتصاد مقاومتی با عنوان نظام مالیاتی؛ عادلانه و هوشمند»، اظهار داشت: بر‌اساس اظهارنامه‌های دریافتی برای عملکرد سال ١۴٠٠ با ٣۵٠ هزار میلیارد تومان معافیت‌های قانونی مالیاتی مواجه شدیم که این رقم قابل‌توجهی را نشان می‌دهد. رئیس سازمان امور مالیاتی ضمن پیش‌بینی ۴۵۰ هزار میلیارد تومانی درآمد مالیاتی در سال‌جاری، اعلام کرد: سال گذشته ۳۵۰ هزار میلیارد تومان معافیت مالیاتی در اظهارنامه‌ها دریافت کردیم، در حالی که کل درآمد مالیاتی ۳۰۶ هزار میلیارد تومان بود که ۴۴ هزار میلیارد تومان کمتر از معافیت‌ها بوده است.
وی خاطرنشان کرد: یکی از عوامل مؤثر در افزایش فاصله مالیات وصول شده با قابل وصول، موضوع معافیت‌های قانونی در این بخش است که با تعیین سقف و کف می‌توان به نتیجه قابل توجهی رسید.
منظور با بیان اینکه نظام مالیاتی یکی از راه‌های اصلی مقاوم‌سازی اقتصاد محسوب می‌شود، تصریح کرد: بیشترین آسیب اقتصاد کشور بویژه در بخش تحریم، فشارهایی است که به تأمین مالی دولت وارد می‌شود و دولت را در انجام وظایف دچار مشکل و نارسایی می‌کند؛ به همین دلیل اگر این نشست‌ها منجر به هدایت دولت به سمت تأمین بار مالی از سیستم درون‌زای کشور باشد اثر هر تکانه خارجی را کاهش خواهد داد.
رئیس سازمان امور مالیاتی بیان کرد: مالیات به عنوان یک منبع درآمدی پاک و پایدار، بهترین شیوه برای تأمین مالی دولت برای ارائه خدمات و ایفای نقش و مسئولیت اجتماعی است، البته تحولات مناسبی در دو دهه گذشته در مالیات شکل گرفته و ما را به نقطه بلوغ نزدیک‌تر کرده است، ولی هنوز با شرایط ایده‌آل نظام مالیاتی که بودجه دولت را تأمین کند، فاصله زیادی داریم و انتظار می‌رود این فاصله بتدریج کاهش یابد.
وی با اشاره به سایر عوامل اثرگذار در شکاف بین مالیات وصول شده و قابل وصول تأکید کرد: یکی از عوامل فاصله این دو، اجتناب‌ از پرداخت است، به این معنا که مؤدیان کمتر از آنچه باید مالیات بپردازند، خوداظهاری می‌کنند، همچنین فرار مالیاتی یکی دیگر از مشکلات تأمین مالی دولت است.
۱,۵ میلیون اظهارنامه مؤدی جدید در سال‌جاری
معاون وزیر اقتصاد تأکید کرد: مؤدیان بسیار دقیق شناسایی نمی‌شوند یا اگر شناسایی شده‌اند با پیش‌اظهاری هزینه‌ها به دنبال کاهش پرداخت مالیات هستند، البته امسال اقدامات مؤثری برای کاهش فرارهای مالیاتی انجام داده‌ایم و به همین دلیل یک میلیون و 500هزار اظهارنامه جدید مالیاتی دریافت کردیم.
منظور با تأکید بر اینکه نظام مالیاتی در مرحله نخست باید هزینه‌های جاری دولت و در مراحل بعدی تمام بودجه را تأمین کند، تصریح کرد: درآمدهای مالیاتی اهداف اداره امور جاری کشور را به سرانجام می‌رساند و به همین دلیل باید درآمدهای نفت به عنوان یک ثروت بین نسلی و ملی انباشته شود تا برای اجرای پروژه‌ها از طریق بخش‌های غیردولتی مورد استفاده قرار بگیرد و با ایجاد بازدهی درآمدزایی کند.
وی با اشاره به اینکه باید تلاش شود منبع تأمین مالی دولت مالیات باشد، خاطرنشان کرد: بررسی‌ها نشان می‌دهد این ظرفیت برای کشور مهیا است و اگر شکاف مالیاتی با کاهش فاصله مالیات وصول شده و قابل وصول انجام شود شرایط برای رسیدن به این هدف آماده می‌شود.
رئیس سازمان مالیاتی با بیان اینکه یکی از مشکلات پولشویی است، تأکید کرد: این اقدامات نظم پولی را بر هم می‌زند و موجب فرار سرمایه از کشور می‌شود که در نتیجه کاهش ارزش پولی را نیز به همراه دارد، البته سازکارهایی بر اساس داده‌های فناوری اطلاعات برای شناسایی کد فروش‌ها و شرکت‌های سوری ایجاد شده است که با استفاده از ظرفیت آن می‌توان تا ۸۰ درصد کد فروش‌ها را شناسایی و شرکت‌های سوری را پیدا کرد.
۵۲۰ هزار خانه خالی به سازمان مالیاتی معرفی شد
منظور با اشاره به اینکه بخش مستغلات ظرفیت بالایی برای درآمدهای مالیاتی دارند، بیان کرد: این حوزه سهم قابل توجهی از مالیات را در خود دارد؛ اما اجرای آن به دلایل مختلف با مشکلات فراوانی همراه است.
وی در خصوص ناموفق بودن طرح مالیات بر خانه‌های خالی، اظهار داشت: سازمان مالیاتی در این بخش مقصر نیست زیرا با وجود استفاده از تمام ظرفیت موجود اما اطلاعات دریافتی کامل و صحیح نبوده است. بر اساس آمار اعلام شده تا به امروز ۵۲۰ هزار خانه خالی به سازمان امور مالیاتی معرفی شده، اما تاکنون اعتراض به ۲۱۶ هزار فقره از آن وارد و اطلاعات نادرست بوده است به همین دلیل نیاز به اصلاح قوانین آن وجود دارد.
به گفته رئیس سازمان امور مالیاتی، سهم مشاغل از سبد مالیات کشور ۶ درصد و حقوق و دستمزد ۱۲ درصد بوده و فقط 4میلیون و ۴۵۰ هزار اظهارنامه مشاغل ارائه شده است.
رسیدگی اصلاحیه قانون پایانه‌های فروشگاهی در مجلس
رئیس سازمان امور مالیاتی در ادامه با اشاره به قانون سامانه مؤدیان و پایانه‌های فروشگاهی اظهار کرد: پیاده‌سازی این قانون باید به گونه‌ای باشد که بتواند دوره‌ گذار نرم را در نظام مالیاتی بگذراند. این موضوع نیاز به طراحی دارد. در واقع قانون وجود دارد اما شرایط پیاده کردن آن که اطلاعات خرید و فروش همه واحدها به صورت ریزداده دریافت شود، هنوز وجود ندارد.
منظور ادامه داد: باید مالیات، عملکرد و ارزش افزوده شناسایی شود که راه سختی در پیش دارد. در این راستا لایحه‌ای به عنوان اصلاحیه قانون پایانه‌های فروشگاهی در مجلس شورای اسلامی در حال رسیدگی و بررسی است.
وی با تأکید بر اینکه پیاده‌سازی قانون از خود قانون پیچیده‌تر است، عنوان کرد: باید بررسی شود که این قوانین چگونه بدون ایجاد تنش و نارضایتی در مؤدیان اجرا شود. از سال ۱۳۸۷ که اجرای قانون ارزش افزوده در کشور آغاز شده است تاکنون ۶۰۰ هزار ثبت نام داشتیم، در حالی که بیش از 7میلیون فعال اقتصادی در کشور وجود دارد.
به گفته رئیس سازمان امور مالیاتی، اجرای قانون پایانه‌های فروشگاهی با شرکت‌های بورسی از ابتدای آبان‌ماه آغاز شده که با استقبال خوبی هم مواجه شده است.
منظور ادامه داد: در مرحله بعدی فراخوان شرکت‌های دولتی صورت می‌گیرد و قانون مذکور برای این شرکت‌ها از اول دی‌ماه سال‌جاری به طور کامل اجرا می‌شود.
طرح مالیات بر عایدی سرمایه آماده ورود به صحن
وی در ادامه با اشاره به لایحه مالیات بر مجموع درآمد و طرح مالیات بر عایدی سرمایه اظهار کرد: لایحه مالیات بر مجموع درآمد در دولت در حال رسیدگی و طرح مالیات بر عایدی سرمایه نیز در مجلس شورای اسلامی دنبال می‌شود و آماده ورود به صحن است، البته پیچیدگی اجرا در این دو قانون جدید هم وجود دارد.
لزوم یکپارچه‌سازی نظام مالیات با سیاست‌های مالی
رئیس سازمان امور مالیاتی در ادامه با اشاره به اهمیت یکپارچه‌سازی نظام سیاستگذاری اقتصادی در کشور عنوان کرد: مالیات نه تنها ابزار تأمین مالی دولت محسوب می‌شود، بلکه یک سیاست اقتصادی است. زمانی که به مالیات به عنوان سیاست نگاه می‌کنیم باید با سیاست‌های مالی کشور یکپارچه باشد. نظام مالیاتی می‌تواند در خدمت حکمرانی ریال باشد.

برچسب‌ها:

نظر شما