شناسهٔ خبر: 56971525 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ایران | لینک خبر

تکاپوی بی بی برای تشکیل دولتی که عیار افراط‌ گرایی آن پایین باشد آغاز شد

هراس نتانیاهو از انزوا

صاحب‌خبر -
حسین فاطمی/ منابع رسانه‌ای عبری زبان اعلام کردند که بنیامین نتانیاهو پیش از اینکه رسماً توسط رئیس رژیم صهیونیستی مأمور به تشکیل دولت شود، تلاش‌هایش را برای تشکیل یک دولت راستگرا آغاز کرده است.
به گزارش روزنامه القدس العربی به نقل از رسانه‌های عبری، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسبق اسرائیل منتظر طی مراحل اداری و پروتکلی و مکلف شدن توسط اسحاق هرتزوگ برای تشکیل دولت نمانده و بلافاصله پس از اعلام نتایج انتخابات کِنست تلاش‌هایش برای تشکیل یک دولت راستگرا را آغاز کرده است. در همین ارتباط شبکه کان گزارش داد که نتانیاهو از «یاریو لیون»، مسئول مذاکرات حزب لیکود برای ائتلاف با دیگر احزاب خواسته است، ارتباط و تماس با رؤسای بلوک راست ازجمله حزب «شاس»، حزب «صهیونیسم دینی» به ریاست بتسلئیل سموتریتچ و «یهدوت هتوراه» را آغاز کند. گفته می‌‌شود، این اقدام در چهارچوب تلاش‌های نتانیاهو برای تسریع در تشکیل ائتلاف دولتی جدید و تشکیل دولت پیش از پایان موعدهای قانونی صورت می‌گیرد.
 ساز کار تشکیل دولت
بنا بر قوانین موجود پس از پایان رأی‌گیری، هر حزب با توجه به میزان رأیی که به دست آورده نامزدهای خود را روانه پارلمان می‌کند و حزب پیروز از سوی رئیس رژیم صهیونیستی برای آغاز مشورت با دیگر احزاب به منظور تشکیل ائتلاف اکثریت معرفی می‌شود. به گزارش القدس العربی، قرار است هرتزوگ پس از نهم نوامبر (۱۸ آبان)، رایزنی‌هایش را با احزاب و جناح‌های سیاسی درباره هویت فردی که دولت را تشکیل خواهد داد، آغاز کند. بنابر این گزارش، ۱۶ نوامبر (۲۵ آبان) موعد نهایی مکلف کردن یکی از اعضای کِنست به تشکیل دولت توسط هرتزوگ است و با توجه به پیروزی قاطع ائتلاف نتانیاهو در انتخابات، بعید نیست که این اتفاق پیش از موعد تعیین شده رخ دهد.
این روزنامه در ادامه آورده است: «بر اساس جدول زمانی، مأموریت تشکیل دولت در ۱۴ دسامبر (۲۳ آذر) به پایان می‌رسد و اگر فرد مکلف در مأموریت خود شکست بخورد و موفق به تشکیل دولت در طول این مدت نشود، می‌تواند یک بار از هرتزوگ بخواهد این مهلت را ۱۴ روز تمدید کند و اگر نتانیاهو بتواند در این مدت دولت را تشکیل دهد ترکیب کابینه برای گرفتن رأی اعتماد به کنست معرفی خواهد شد.»
کمیته انتخابات اسرائیل جمعه نتایج نهایی و قطعی انتخابات کنست پس از شمارش ۱۰۰ درصد آرا و پیروزی ائتلاف بنیامین نتانیاهو با به دست آوردن ۶۴ کرسی از مجموع ۱۲۰ کرسی پارلمان را اعلام کرد. طبق اعلام کمیته انتخابات، ۶۴ کرسی ائتلاف پیروز شامل ۳۲ کرسی حزب نتانیاهو (لیکود)، حزب صهیونیسم دینی به ریاست بتسلئیل سموتریتچ و همپیمان با حزب «قدرت یهودی» به ریاست «ایتمار بن غفیر» ۱۴ کرسی، حزب «شاس» ۱۱ کرسی و «یهدوت هتوراه» ۷ کرسی است.
کرسی‌های احزاب دیگر نیز به این شکل تقسیم می‌شود: حزب آینده‌ای‌ وجود دارد (یش عتید) به ریاست لاپید ۲۴ کرسی، «بلوک رسمی» به ریاست بنی گانتس، وزیر جنگ این رژیم ۱۲ کرسی، حزب اسرائیل خانه ما به ریاست آویگدور لیبرمن، وزیر دارایی اسرائیل شش کرسی، پنج کرسی لیست مشترک عربی، پنج کرسی لیست جبهه عربی تغییر و حزب گارگر نیز چهار کرسی به دست آوردند.
نتانیاهو پا در هوا!
منابع سیاسی اسرائیلی اعلام کردند نتانیاهو برای پرهیز از انزوای بین‌المللی تلاش می‌کند از نمایندگان افراطی راستگرا در دولت خود استفاده نکند. به گزارش سایت خبری فلسطین  الآن،  این منابع گفتند بنیامین نتانیاهو، رئیس حزب لیکود تمایل ندارد با دادن پست‌های دولتی به نمایندگان راستگرای افراطی همچون ایتمار بن غفیر ریسک کند. منابع مذکور گفتند، نتانیاهو تلاش می‌کند دو رقیب انتخاباتی خود یعنی یائیر لاپید و بنی گانتس را متقاعد کند به دولت وی بپیوندند تا دچار انزوای بین‌المللی نشود. گزارش‌های مطبوعاتی نیز نشان می‌دهد که دولت امریکا و کشورهای اروپایی به نتانیاهو اعلام کرده‌اند که بن غفیر را به عنوان یک وزیر نمی‌پذیرند. همچنین کشورهای عربی به او نسبت به انتخاب بن غفیر به عنوان وزیر هشدار داده‌اند.
منابع مذکور گفتند، احتمالاً نتانیاهو از منصور عباس، رئیس فهرست متحد عربی برای ایجاد تعادل در برابر افراطی‌های جناح راست استفاده می‌کند. در همین راستا، نفتالی بنت نخست وزیر دوره‌ای اسرائیل نیز به لاپید اطلاع داده که قصد دارد ظرف روزهای آینده از سمتش استعفا کند. در مقابل بنی گانتس، وزیر دفاع رژیم صهیونیستی نیز در واکنش به نتایج انتخابات پارلمانی در سرزمین‌های اشغالی و پیروزی رقیبش نتانیاهو گفت که اسرائیل به سمت تفرقه و افراط‌ گرایی حرکت می‌کند. به گزارش خبرگزاری فلسطینی سما، بنی گانتس به عنوان رقیب اصلی بنیامین نتانیاهو در انتخابات کِنست (پارلمان اسرائیل) با اشاره به شکست خود در این انتخابات اظهار کرد: «این اتفاق به منزله تعطیلی و برای من دشوار است.» گانتس با این حال تصریح کرد: «نتایج انتخابات چشمگیر و بدون ابهام است و ما باید آن را بپذیریم و به آن احترام بگذاریم و باید در سایه یک دموکراسی رفتار کنیم.»
در همین حال خبرها حاکی است، درپی اعلام نتایج انتخابات رژیم صهیونیستی و پیروزی بنیامین نتانیاهو، ایال حولتا، رئیس شورای امنیت رژیم صهیونیستی و از مهره های مهم سابق موساد اعلام کرد که با پایان کابینه یائیر لاپید استعفا می‌دهد. حولتا ۴۶ ساله پس از مائیر بن شابات در آگوست ۲۰۲۱ منصب ریاست شورای امنیت رژیم صهیونیستی را برعهده گرفت. وی پیش ازاین نیز مناصب مهمی در سازمان جاسوسی رژیم صهیونیستی موساد داشت.
واکنش گروه‌های فلسطینی در قبال قدرت‌گیری بی‌بی
در همین حال گروه‌های فلسطینی تأکید کردند که بازگشت بنیامین نتانیاهو به قدرت، خشونت و افراط‌‌ گرایی اسرائیلی‌ها علیه ملت فلسطین را افزایش خواهد داد. به گزارش خبرگزاری فلسطین معا، منذر الحایک سخنگوی فتح گفت: «زمانی که جامعه اسرائیل راست‌گرایان افراطی را که مرتکب جنایت‌های زیادی در کرانه باختری، قدس و نوار غزه می‌شوند، انتخاب می‌کند، واضح است که این جامعه یک جامعه تندرو است.» وی گفت: «تمام دولت‌های اسرائیلی دولت‌های افراط‌ گرایی هستند. لذا چه نتانیاهو بازگردد و چه برود فرقی نمی‌کند، جنگ ما ادامه دارد.»
 در عین حال حازم قاسم، سخنگوی حماس نیز درخصوص بازگشت بی بی عنوان داشت: «جامعه اسرائیل تندروترین و نژادپرست‌ترین سیاستمدار علیه ملت فلسطین را روی کار ‌آورد. این نشان می‌دهد که ما در مقابل چالش بزرگی هستیم و حملات و درگیری‌ها علیه ملت فلسطین و مقدسات بیشتر شده و حتی باعث افزایش تنش و خشونت در کل منطقه می‌شود.»
وی خاطرنشان کرد: «تمام دولت‌های اسرائیلی جنایت‌هایی را علیه ملت فلسطین در کرانه باختری، قدس و نوار غزه انجام داده‌اند. پس جنگ با دشمن تا زمان تحقق تمام اهداف ملی ادامه خواهد داشت.»

نظر شما