به گزارش راهبرد معاصر؛ روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» به نقل از منابع سعودی اعلام کرد که «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی در گفتگوهای خصوصی خود «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا را مسخره میکند و تواناییهای ذهنی او را زیر سوال می برد.
این روزنامه آمریکایی در گزارشی که روز دوشنبه منتشر شد، نوشت: بنسلمان به مشاورانش اعلام کرده که جو بایدن از زمانی که معاون رئیسجمهور آمریکا بود نتوانسته تحت تأثیرش قرار دهد و او «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور سابق آمریکا را ترجیح میدهد.
بر اساس گزارش این روزنامه، پیمان نانوشتهای که عربستان سعودی و آمریکا را به یکدیگر پیوند میزند در دوران ریاستجمهوری 15 رئیسجمهور آمریکا و 7 پادشاه عربستان سعودی ادامه داشته و 2 ممنوعیت نفتی، دو جنگ در خلیج فارس و حملات 11 سپتامبر را پشت سر گذاشته است؛ این پیوند امروز از خلال دو رئیسجمهور و پادشاه که یکدیگر را دوست ندارند، یا به هم اعتماد ندارد، دچار تنش شده است.
وال استریت ژورنال در ادامه افزود: جو بایدن در طول تبلیغات انتخاباتی ریاست جمهوری در سال 2020 از عربستان سعودی انتقاد و بیش از یک سال از صحبت با محمد بن سلمان خودداری کرد و سرانجام مجبور شد در جده با او دیدار کند.
منابع سعودی به وال استریت ژورنال اعلام کردند:« احساس آنها این بود که بایدن نمیخواست در آنجا باشد و تمایلی به گفتوگوی سیاسی با بنسلمان نداشت، درحالی که مقامات آمریکایی میگفتند بایدن تلاش زیادی برای این دیدارها داشته است».
به نوشته این روزنامه، عوامل ژئوپلیتیکی و اقتصادی سالهاست که روابط بین آمریکا و عربستان سعودی را برهم زده است، اما خصومت بین بایدن و محمد بن سلمان این تنشها را تشدید کرده و احتمالا در آینده این تنش ها افزایش یابد.
«آرون دیوید میلر» دیپلمات کهنهکار آمریکایی که اکنون یکی از اعضای اندیشکده کارنگی است ، اعلام کرد که تنشهای میان آمریکا و عربستان سعودی به ندرت تا این اندازه عمیق بوده است.
مقامات سعودی از این واقعیت ابراز ناامیدی می کنند که رابطه با آمریکا هنوز در یک منشور «نفت و امنیت» دیده می شود، درحالی که محمد بن سلمان دوره آینده را یکی از آخرین فرصتهای عربستان برای به دست آوردن سود از منابع طبیعی خود می داند.
«فیصل بن فرحان» وزیر امور خارجه عربستان سعودی، به نوبه خود این موضوع را که محمد بن سلمان، جو بایدن را به سخره گرفته رد کرد.
وی به «وال استریت ژورنال» گفت: «ادعاهای مطرح شده توسط منابع ناشناس کاملاً نادرست است» و «رهبران سعودی به اهمیت رابطه مبتنی بر احترام متقابل، برای رؤسای جمهور آمریکا تا حد زیادی ارزش قائلند».
تصمیم اخیر گروه اوپکپلاس برای کاهش تولید 2 درصدی تولید نفت به تنش در روابط ریاض و واشنگتن به عنوان متحدان نزدیک منجر شده و دولت «جو بایدن» گفته گزینههای خود درباره عربستان را بررسی میکند.
اعضای گروه «اوپک پلاس» روز چهارشنبه 5 اکتبر بر سر کاهش 2 درصدی تولید نفت توافق کردند. مطابق آن توافق مقرر شد روزانه 2 میلیون بشکه نفت کمتر روانه بازار میشود. سیاستی که در وهله نخست قیمت نفت را در بازارهای جهانی افزایش خواهد داد و بهزعم آمریکا در این اوضاع بحرانی جهان به نفع روسیه در جنگ اوکراین تمام خواهد شد.
در پی افزایش بی رویه قیمت نفت، سناتورهای آمریکایی از دولت این کشور خواستند تا همه جنبههای همکاری از جمله فروش سلاح به عربستان را متوقف کند. جو بایدن در پاسخ به این درخواست سناتورها گفت که چنین تصمیمی روابط ریاض و واشنگتن را به شدت تحت تاثیر قرار خواهد داد.
پنجشنبه 13 اکتبر عربستان در بیانیهای تاکید کرد: تصمیم اوپک پلاس به اجماع همه کشورهای عضو این مجموعه گرفته شده است. ریاض هیچ دیکته و رفتاری را نمیپذیرد که با هدف منحرف کردن تلاشها برای حمایت از اقتصاد جهانی انجام میشود.کاخ سفید نیز در واکنش به این بیانیه وزارت خارجه عربستان اعلام کرد که وزارت خارجه عربستان میتواند در جهت وارونه کردن مسائل تلاش کند اما حقایق ساده هستند. طی هفتههای گذشته عربستان علنا پیام داد که میخواهد تولید نفت خود را کاهش دهد؛ در صورتی که میداند این اقدام به نفع روسیه بوده و تاثیر تحریمها علیه این کشور را کاهش میدهد.
والاستریتژورنال روز اخیرا اعلام کرد که مقامهای آمریکایی قبل از تصمیم اوپکپلاس برای کاهش تولید روزانه دو میلیون بشکه نفت با عربستان سعودی و سایر متحدان عربی خود تماس گرفته و خواستار آن شدند که تصمیمگیری در این خصوص را فقط برای یک ماه دیگر عقب بیندازند. پاسخ ریاض به این درخواست، یک «نه قاطع» بوده است.
مقامهای آمریکایی به طرفهای سعودی اعلام کردند که کاهش تولید نفت به عنوان تصمیم عربستان برای همسویی با روسیه در جنگ اوکراین دیده خواهد شد و اینکه انجام چنین اقدامی باعث کاهش حمایت واشنگتن از ریاض خواهد شد.
این اظهارات نشاندهنده این هستند که تصمیم جدید اوپکپلاس، شکافهای میان واشنگتن وریاض را بیشتر از پیش کرده است. روابط دو کشور پیش از این به دلیل مسائل مربوط به حوادث 11 سپتامبر، ترور «جمال خاشقجی» روزنامه نگار منتقد سعودی و جنگ یمن دچار تنشهایی شده بود./ تسنیم
∎